Despre Nicotina

Nicotina – 9 Potentiale beneficii de sanatate ale nicotinei care te vor surprinde

lazy de pe e-potion.ro

Nicotina pare condamnată să sufere din cauza asocierii sale cu fumatul. Deoarece este cel mai faimos component al tutunului, acesta a fost acuzat că a provocat toate daunele fumatului, când în realitate aproape tot ce arde tutunul provoacă boli și moarte, cu excepția nicotinei. Nu numai că nicotina este acuzată de problemele de sănătate pe care nu le cauzează – cum ar fi cancerul și emfizemul – dar beneficiile efective ale nicotinei pentru sănătate sunt adesea ignorate sau chiar suprimate.

Așteptați … beneficii? Nicotina are beneficii?

Ați fi surprins să aflați că drogul pe care majoritatea americanilor îl consideră că provoacă cancer nu numai că nu provoacă cancer, dar poate fi un tratament revoluționar pentru bolile neurodegenerative precum Parkinson? Sau că nicotina ar putea ajuta la deblocarea misterelor schizofreniei sau poate fi utilizată pentru a crea noi terapii de slăbire? Sau că un studiu clinic major cu finanțare federală testează nicotina ca tratament pentru boala Alzheimer?

În ciuda popularității nootropelor – așa-numitele medicamente inteligente sau medicamente de studiu – mulți oameni nu realizează că s-a dovedit că nicotina sporește memoria și îmbunătățește alte funcții cognitive. Deși este înțeleasă în mod greșit pe scara larga de către public și criticată în presă, cercetătorii recunosc efectele pozitive ale nicotinei și caută în mod activ noi modalități prin care nicotina poate ajuta oamenii să trăiască o viață mai bună.

Poate nicotina sa trateze boala Parkinson?

Nicotina se leagă de receptorii nicotinici ai acetilcolinei (nAChRs) din creier și din alte zone ale corpului și stimulează diferite efecte. Acest sistem de receptori – sistemul colinergic, destinat legării cu neurotransmițătorul acetilcolină – controlează contracția musculară, funcționează în sistemul imunitar pentru reglarea inflamației și stimulează producția altor neurotransmițători precum norepinefrina, serotonina, glutamatul, endorfinele și cel mai faimos… dopamina.

Viteza dopaminei din creier este ceea ce face din nicotina o dependență atunci când aceasta este livrată rapid, la fel ca atunci când fumezi o țigară. Oferă o recompensă in plăcere a fumătorului, iar unii oameni nu pot să nu revină din nou și din nou pentru acest sentiment.

Dar dopamina face si altceva: poate preveni sau reduce mișcările necontrolate, cum ar fi paraliziile experimentate de persoanele cu boala Parkinson. Pe măsură ce boala progresează, neuronii care produc dopamină într-o parte a creierului (striatul) mor. Tratamentul tradițional insusi, un medicament numit L-dopa (levodopa), provoacă în cele din urmă o altă tulburare de mișcare: diskinezie – mișcările bruște ale mâinilor, capului și trunchiului frecvent observate la pacienții cu Parkinson.

Cercetătorii știau încă din anii 1960 că fumătorii de țigări au o incidență mult mai scăzută a bolii Parkinson decât nefumătorii. Și cercetările efectuate pe utilizatorii suedezi de sus au confirmat că efectul protector al nicotinei nu depinde de fumat.

Pe lângă protejarea consumatorilor pe termen lung, nicotina ar putea oferi și cheia pentru tratarea eficientă a acestei boli brutale după începerea simptomelor? Studiile pe animale au fost promițătoare, iar nicotina pare eficientă la maimuțe prin reducerea diskinezii la pacienții care utilizează deja L-dopa. Dar studiile care utilizează plasturi de nicotină pentru a trata pacienții cu Parkinson nu au produs rezultate concludente. Cercetarea continuă, cu speranța că știința poate identifica un mod prin care nicotina îi poate ajuta pe cei cu această afecțiune terifiantă.

Nicotina este stimulator cognitiv

Nicotina pare a fi neuroprotectoare, ajutând la prevenirea bolilor degenerative ale creierului. Și se pare că aceleași proprietăți care fac din nicotină o armă potențială puternică împotriva bolilor neurologice, cum ar fi boala Parkinson, pot îmbunătăți și unele funcții ale creierului pentru oricine alege să o utilizeze. Nicotina îmbunătățește temporar memoria de lucru și atenția vizuală, de exemplu.

 „Din câte știu eu, nicotina este cel mai fiabil potențiator cognitiv pe care îl avem în prezent, în mod bizar”, i-a spus profesorului de psihologie universitară Sussex (Marea Britanie) Jennifer Rusted autorului Dan Hurley. „Efectele cognitive ale nicotinei la o populație normală sunt mai robuste decât obțineți cu orice alt agent.”

 „Am demonstrat că puteți obține un efect din nicotină asupra memoriei prospective”, i-a spus Rusted lui Hurley. Memoria prospectivă este funcția creierului care vă permite să vă amintiți și să finalizați sarcinile pe care le-ați stabilit pentru viitor – cum ar fi să vă reamintiți să vă sunați sora la un moment dat.

 „Este un efect mic, poate o îmbunătățire de 15%. Nu este ceva care va avea un impact masiv la un individ tânăr sănătos. Dar credem că o face permițându-vă să vă redistribuiți atenția mai rapid, trecând de la o sarcină în curs la țintă. Este o chestiune de control cognitiv, închiderea stimulilor irelevanți și îmbunătățirea atenției asupra a ceea ce este relevant ”.

Poate sa te ajute nicotina sa arzi grasimea?

Poate sa te ajute nicotina sa arzi grasimea?
Poate sa te ajute nicotina sa arzi grasimea?

De multă vreme a fost acceptat faptul că nicotina acționează ca un agent de suprimare a greutății. Când oamenii renunță la fumat, de obicei se îngrașă. Însă un studiu recent arată cum nicotina afectează metabolismul omului prin declanșarea procesului organismului sau de a arde anumite tipuri de celule adipoase printr-un proces numit termogeneză.

Celulele grase termogene („bej”) sunt activate pentru a arde stimulând un anumit receptor nicotinic de acetilcolină numit CHRNA2 – același receptor care reglează dependența de nicotină în celulele creierului – fie în mod natural de către organism cu acetilcolină, fie cu nicotină, care imită efectul acetilcolină pe receptorul CHRNA2.

 „Această cale este importantă din punct de vedere al cercetării de bază, dar are și relevanță pentru cercetarea metabolică și a sănătății umane”, a declarat autorul principal Jun Wu, profesor asistent de fiziologie moleculară și integrativă la Universitatea din Michigan Medical School. „Cu cât putem restrânge o cale precisă de activare a grăsimii bej, cu atât suntem mai predispuși să găsim o terapie eficientă pentru sănătatea metabolică care să nu aibă efecte secundare dăunătoare”.

O lucrare din 2017 a oamenilor de știință din Noua Zeelandă și Marea Britanie a sugerat chiar ideea că „utilizarea țigărilor electronice cu nicotină și arome ar putea produce efecte similare de apetit și control al greutății ca fumatul”. Ideea merită explorată, spun cercetătorii.

Nicotina imbunatateste memoria pe termen scurt

Cercetările au arătat în mod repetat că nicotina îmbunătățește memoria pe termen scurt. De fapt, este printre cele mai recunoscute beneficii ale nicotinei. Într-un studiu tipic de nicotină / memorie, cercetătorii de la Universitatea din Surrey (Marea Britanie) au dat la 10 fumători și respectiv la 10 nefumători fie gumă de nicotină, fie un placebo, apoi le-au solicitat să finalizeze sarcini de memorie pe termen scurt în puncte stabilite pentru un timp de patru ore.

„Rezultatele sugerează că nicotina a îmbunătățit performanța timpului de reacție a memoriei … când subiecții au fost testați pentru informații deja prezente în memoria pe termen scurt (răspunsuri pozitive corecte), dar nu au avut niciun efect asupra timpului de reacție atunci când informațiile au lipsit din memorie (răspunsuri negative corecte), ”Au scris autorii. “Se sugerează că nicotina facilitează procesarea informațiilor despre stimul în memoria pe termen scurt.”

Poate nicotina sa ajute oamenii bolnavi cu ADHD?

Nicotina poate fi la fel de eficientă ca Ritalinul pentru îmbunătățirea atenției la persoanele cu tulburare de deficit de atenție / hiperactivitate (ADHD), potrivit Paul Newhouse, director al Centrului de Medicină Cognitivă de la Școala de Medicină a Universității Vanderbilt.

Newhouse a făcut o varietate de studii folosind nicotina pentru a trata tulburările cognitive și neurologice, atât la Vanderbilt, cât și anterior la Universitatea din Vermont. Într-un studiu din 2004 cu coautorul Alexandra Potter, Newhouse a administrat nicotină cu plasturi transdermici la opt adolescenți cu ADHD și a comparat rezultatele dupa administrarea Ritalinului și a unui placebo.

Newhouse și Potter au concluzionat că „administrarea nicotinei are efecte pozitive măsurabile asupra inhibării cognitive / comportamentale la adolescenții cu ADHD. Mărimea efectului este cel puțin comparabilă cu metilfenidatul [Ritalin]. ” Un studiu de urmărire cu 15 subiecți publicat trei ani mai târziu a confirmat rezultatele.

Nicotina imbunatateste timpul de reactie

Studii multiple au arătat că nicotina scade sau îmbunătățește timpul de reacție atunci când se efectuează sarcini experimentale. Cercetătorii de la Institutul de Psihiatrie al Universității din Londra au testat 113 fumători și au constatat că fumatul unei țigări „în condiții naturale îmbunătățește performanța fumătorului într-o sarcină legată de IQ”.

Într-un experiment similar, oamenii de știință de la Universitatea din Auckland (Noua Zeelandă) au testat 29 de subiecți care erau: „nefumători, fumau simulat, fumau cu concentratie de nicotina scăzută, medie și ridicată”, și au constatat că nicotina a redus sau a îmbunătățit timpul necesar pentru a lua o decizie și că fumatul simulat (trecând prin mișcările de a fuma cu o țigară aprinsă) a crescut (a agravat) timpul de decizie. Efectul s-a observat chiar dacă subiectul testat a fost în mod normal un mare fumător sau unul moderat.

Atletii spun ca nicotina imbunatateste performanta

Este ușor de văzut de ce sportivii ar putea fi dornici să încerce nicotina ca drog care îmbunătățește performanța. În special în sporturile de echipă complexe, o memorie mai bună pe termen scurt și timpul de reacție sunt calitati valoroase. Și nicotina este încă legală în ochii organelor de conducere ale lumii sportive (deși unele stadioane americane sunt „fără tutun”, prin reguli proprii sau prin lege).

O meta-analiză din 2017 a 10 studii despre nicotină și performanța atletică a constatat că sportivii cred că nicotina îi ajută să funcționeze mai bine. Nu numai că consumul de tutun fără fum este răspândit în rândul jucătorilor de fotbal american și (în special) de baseball, dar snusul este foarte frecvent în rândul sportivilor de elită din Suedia, Finlanda și Norvegia. Din peste 400 de sportivi finlandezi finanțați de Comitetul lor olimpic național în 2002, 25% au folosit snus.

Sportivii raportează că utilizarea tutunului fără fum previne uscarea gurii, controlează greutatea, ajută la relaxare și îmbunătățește timpul de reacție și concentrarea.

Nicotina normalizeaza activitatea schizofrenica a creierului

Aproape 90% dintre persoanele care suferă de schizofrenie fumează țigări. Aceasta este o rată de fumat de aproximativ șase ori mai mare decât populația generală. Oamenii de știință au presupus de mult că acesta este un exemplu de auto-medicație.

Un studiu realizat de Uwe Maskos de la Institutul Pasteur din Paris și o echipă internațională numeroasă a arătat descoperirea unei mutații genetice asociate cu problemele cognitive găsite la mulți pacienți cu schizofrenie – ceea ce poate explica și de ce atât de mulți oameni cu schizofrenie fumează. Studiul descrie modul în care nicotina ajută la normalizarea activității creierului la persoanele cu mutație. Autorii speră că cercetările lor vor duce la tratamente eficiente pe bază de nicotină pentru pacienții cu mutație.

Nicotina poate ajuta la descoperirea unui remediu pentru Alzheimer

Persoanele cu boala Alzheimer prezintă semne ale tulburării cu ani înainte de apariția confuziei severe, a paranoiei și a dezorientării care semnalează stadiile tarzii ale bolii. În cele din urmă, pacientul este blocat în demență și poate deveni incapabil să meargă, să vorbească sau chiar să înghită.

Cercetătorii încearcă să afle dacă nicotina poate trata în mod eficient persoanele cu insuficiență cognitivă ușoară (MCI), eventual amânând sau împiedicând progresia completa către Alzheimer. Studiile preliminare au fost încurajatoare. Persoanele cu simptome precoce ale Alzheimerului au receptorii colinergici deteriorati. Speranța este că nicotina poate inlocui neurotransmițătorul natural acetilcolină pentru a stimula receptorii compromiși.

Într-un studiu clinic cu pacienti alesi la intamplare, Paul Newhouse și colegii săi au studiat 67 de persoane în stadiile incipiente ale bolii Alzheimer și au constatat că pacienții (cu toții nefumători) cărora li s-au administrat plasturi de nicotină „au prezentat îmbunătățiri semnificative asociate nicotinei în atenție, memorie și viteză psihomotorie și s-au observat îmbunătățiri în evaluările pacientilor cu tulburări cognitive. ”

Acum, Newhouse, director al Centrului de Medicină Cognitivă de la Școala de Medicină a Universității Vanderbilt, conduce Studiul MIND, un studiu amplu care va observa 300 de pacienți cu MCI tratați cu nicotină in 29 de instituții pe o perioadă de doi ani. MIND sustine îmbunătățirea memoriei prin dozarea nicotinei.

 „Sunt convins că vom găsi o modalitate de a contribui la îmbunătățirea pierderii timpurii a memoriei și la facerea unei diferențe reale în viața oamenilor, a spus Newhouse. In acest studiu, avem un potential tratament, care este ieftin si disponibil pe scara larga.

Sursa articolului

Lasă un răspuns