Oferte saptamanale »

trustpilot reviews e-potion
Ce este nicotina? Tot ce trebuie sa stii

Ce este nicotina? Tot ce trebuie sa stii

Daca te-ai intrebat vreodata “Ce este nicotina?”, atunci acest articol este perfect pentru tine. Acesta acopera totul, de la istoria nicotinei pana la efectele ei, atat bune cat si rele. Vei invata despre sursele, utilizarile si simptomele utilizarii nicotinei, precum si despre prezenta sa in sange. Sa incepem.

10 puncte cheie despre Nicotina:

 1. Nicotina este un compus chimic prezent in plantele din familia tutunului, fiind cunoscuta pentru proprietatile sale cauzatoare de dependenta. Este folosita atat in produsele de tutun, cat si in unele lichide de tigari electronice.
 2. Istoria nicotiniei este complexa, fiind folosita in diverse moduri de-a lungul istoriei, unele benefice, altele daunatoare. A fost descoperita si izolata pentru prima data in anul 1828.
 3. Nicotina provine in principal din planta de tutun, fiind produsa in frunzele acesteia ca mecanism de aparare impotriva insectelor. De asemenea, nicotina este produsa sintetic pentru a fi utilizata in produsele de inlocuire a nicotinei.
 4. Nicotina este un stimulent care creste ritmul cardiac si tensiunea arteriala. Cand o persoana inhaleaza fumul de tigara, nicotina din fum este rapid absorbita in sange si incepe sa afecteze creierul in decurs de 10 secunde.
 5. Fumatul sau utilizarea altor produse cu nicotina poate avea o serie de efecte secundare negative, inclusiv cresterea ritmului cardiac, cresterea tensiunii arteriale, dificultati de respiratie, tuse, dureri de cap, insomnie, greata si voma, cresterea apetitului si posibila crestere in greutate, stari de nervozitate si iritabilitate, depresie si anxietate.
 6. Intoxicatia cu nicotina se refera la efectele toxice ale consumului de nicotina. Aceasta poate fi rezultatul ingestiei de prea multa nicotina in corpul tau. Simptomele intoxicatiei cu nicotina pot include greata, voma, cresterea ritmului cardiac, instabilitate si salivare crescuta.
 7. Medicii si expertii in sanatate recunosc ca nicotina este o substanta cauzatoare de dependenta, comparabila cu cocaina sau heroina. Desi exista studii care arata beneficiile nicotinei, inclusiv reducerea stressului si imbunatatirea gandirii, precum si ca potential stimulent in prevenirea declinului cognitiv dat de Alzheimer, intarzierea progresiei bolii Parkinson, si ca o abordare terapeutica pentru ADHD si schizofrenie, profesionistii din domeniul sanatatii continua sa avertizeze despre pericolele nicotinei.
 8. Nicotina poate afecta negativ partile creierului care joaca un rol in atentie, memorie, invatare si plasticitatea creierului.
 9. Dependenta de nicotina poate fi dificil de invins, dar exista tratamente si resurse disponibile pentru a creste sansele de succes. Nicotina este compusul chimic din tutun care face dificila renuntarea.
 10. Indiferent de cat timp ai fumat, oprirea poate imbunatati sanatatea. Nu este usor, dar poti intrerupe dependenta de nicotina. Exista multe tratamente eficiente disponibile.

Ce este nicotina?

Ce este nicotina?

Nicotina este o substanta care se gaseste in toate produsele din tutun si in unele lichide pentru tigari electronice. Este o substanta cauzatoare de dependenta care se gaseste in planta de tutun. Laboratoarele pot produce, de asemenea, nicotina in mod sintetic. Substanta este folosita si ca insecticid in industria agricola.

Orice produs care contine tutun contine si nicotina. Acest lucru include tigarile, produsele de tutun incalzite, trabucurile, narghilele si majoritatea lichidelor pentru tigarile electronice. Nicotina provine de la speciile Nicotiana, care sunt plante de tutun si fac parte din familia nightshade. Plantele de tutun provin din America de Sud iar mai apoi s-au raspandit in America de Nord, Africa si Australia.

Nicotina creeaza un sentiment temporar de bine si relaxare, creste ritmul cardiac si cantitatea de oxigen pe care o foloseste inima. Pe masura ce nicotina intra in organism, provoaca o crestere a endorfinelor, care sunt hormoni produsi de organism, ajuta la ameliorarea stresului si a durerii precum si a imbunatatirii starii de spirit.

Nicotina este o substanta psihotropa din tutun, ceea ce inseamna ca modifica modul in care functioneaza creierul. Potrivit Institutului National de Abuz de Droguri (NIDA), majoritatea persoanelor care fumeaza folosesc tutunul in mod regulat din cauza dependentei de nicotina potrivit sursei Medical News Today: (https://www.medicalnewstoday.com/articles/240820).

Istoria nicotinei

Istoria nicotinei este fascinanta si complexa, reflectand impactul acestei substante asupra societatii umane de-a lungul secolelor. Nicotina, un compus chimic prezent in plantele din familia tutunului, a fost folosit in diverse moduri de-a lungul istoriei, unele benefice, altele daunatoare.

Nicotina a fost descoperita si izolata pentru prima data in anul 1828 de catre chimistii Wilhelm Heinrich Posselt si Karl Ludwig Reimann din Germania. Numele “nicotina” provine de la Jean Nicot, ambasadorul Frantei in Portugalia in secolul al XVI-lea, care a introdus tutunul in curtea reginei Frantei ca un medicament.


Nicotina este unul dintre putinele alcaloide lichide. In starea sa pura este un lichid incolor, inodor, cu o consistenta uleioasa, dar cand este expus la lumina sau aer, capata o culoare maro si emana un miros puternic de tutun. Formula chimica a nicotinei este C10H14N2.

In secolul al 19-lea, nicotina a inceput sa fie produsa in masa ca ingredient principal in tigarile de tutun. Acest lucru a dus la o crestere rapida a popularitatii fumatului in intreaga lume. Cu toate acestea, abia in secolul al 20-lea au inceput sa apara primele dovezi stiintifice solide despre efectele nocive ale fumatului si ale nicotinei asupra sanatatii.

De unde provine nicotina?

De unde provine nicotina?

Nicotina provine in principal din planta de tutun si este produsa in frunzele acesteia ca mecanism de aparare impotriva insectelor. Nicotina este un alcaloid, care este un tip de compus chimic produs de anumite plante. Alcaloizii, inclusiv nicotina, sunt adesea toxici pentru alte organisme, si de aceea sunt folositi de plante pentru a se proteja impotriva daunatorilor, cum ar fi insectele.

In timp ce tutunul este sursa cea mai cunoscuta de nicotina, exista si alte plante care contin nicotina, desi in cantitati mult mai mici. Acestea includ unele plante din familia Solanaceae, cum ar fi tomatele, cartofii si vinetele. Insa, nivelurile de nicotina din aceste plante sunt atat de mici incat nu au niciun efect asupra oamenilor cand sunt consumate.

In plus fata de sursele naturale de nicotina, aceasta mai este, de asemenea, produsa sintetic pentru utilizare in produsele de inlocuire a nicotinei, cum ar fi plasturii cu nicotina, guma de mestecat cu nicotina, tigarile electronice (care utilizeaza e-lichidul care poate contine nicotina) si inhalatoarele de nicotina. Aceste produse sunt concepute pentru a ajuta oamenii sa renunte la fumat oferindu-le o doza controlata de nicotina fara alte substante nocive prezente in fumul de tigara.

Care este efectul nicotinei asupra corpului?

Care este efectul nicotinei asupra corpului?

Nicotina este un stimulent care creste ritmul cardiac si tensiunea arteriala. Cand o persoana inhaleaza fumul de tigara, nicotina din fum este rapid absorbita in sange si incepe sa afecteze creierul in decurs de 10 secunde. Odata ajunsa acolo, nicotina declanseaza o serie de reactii chimice care creeaza sentimente temporare de placere si concentrare. Aceste senzatii sunt de scurta durata, diminuandu-se in cateva minute.

Reactiile chimice includ eliberarea de catecolamine, cum ar fi adrenalina, hormonul “lupta sau fugi” Fizic, adrenalina creste ritmul cardiac si tensiunea arteriala. Cand acest lucru se intampla, persoana poate experimenta respiratie rapida, superficiala si senzatia de batai rapide ale inimii. Adrenalina spune, de asemenea, corpului sa elibereze excesul de glucoza in fluxul sanguin.

Nicotina poate, de asemenea, sa reduca apetitul si poate contribui la pierderea in greutate in moduri complexe. Nicotina poate produce sentimente de placere pentru cateva minute, dar este posibil sa simtiti, de asemenea, cresterea ritmului cardiac. Daca corpul tau se obisnuieste, este probabil sa te simti obosit, nervos sau chiar deprimat cand nicotina se consuma si vei dori o alta tigara.

Nicotina are efecte asupra multor parti diferite ale corpului:

 • Creierul: Nicotina poate schimba chimia din creierul tau si este legata de un risc crescut de tulburari psihice, cum ar fi tulburarea depresiva majora si tulburarea bipolara.
 • Piele: Nicotina constracta vasele de sange, ceea ce impiedica nutrientii sa ajunga la piele. Acest lucru poate cauza imbatranirea prematura si ridurile.
 • Inima: In plus fata de cresterea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale, nicotina ingusteaza arterele, ceea ce creste riscul de infarct miocardic.
 • Plamani: Fumatul tigaretelor limiteaza capacitatea pulmonara in timp, ceea ce poate provoca, de asemenea, boli precum boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) mai tarziu.

Care sunt efectele secundare al nicotinei?

Fumatul sau utilizarea altor produse cu nicotina poate avea o serie de efecte secundare negative, inclusiv:

 • Cresterea ritmului cardiac
 • Cresterea tensiunii arteriale
 • Dificultati de respiratie
 • Tuse
 • Dureri de cap
 • Insomnie
 • Greata si voma
 • Cresterea apetitului si posibila crestere in greutate
 • Stari de nervozitate si iritabilitate
 • Depresie si anxietate

Este important de mentionat ca aceste efecte secundare pot varia in functie de cantitatea de nicotina consumata si de durata utilizarii. De asemenea, unele persoane pot fi mai sensibile la efectele nicotinei decat altele. Pentru mai multe informatii despre efectele secundare ale nicotinei, poti consulta acest articol de pe Healthline: https://www.healthline.com/health/nicotine-and-related-disorders.

Ce este Intoxicatia cu nicotina si cum se manifesta ?

Intoxicatia cu nicotina se refera la efectele toxice ale consumului de nicotina. Aceasta poate fi rezultatul ingestiei de prea multa nicotina in corpul tau. Pana de curand, intoxicatia cu nicotina era rara. Cele mai multe cazuri rezultau din utilizarea nicotinei ca insecticid, ingestia accidentala de tutun sau ingestia de plante care contin nicotina.

Astazi, intoxicatia cu nicotina a devenit o preocupare in crestere datorita aparitiei noilor produse cu nicotina de pe piata, in special tigarile electronice (e-tigari) si nicotina lichida pura. Concentratia de nicotina in produsele lichide este mai mare decat in cele mai multe alte produse din tutun.

Simptomele intoxicatiei cu nicotina pot include greata, voma, cresterea ritmului cardiac, instabilitatea si salivarea crescuta. Aceste simptome pot aparea in doua faze: faza timpurie si faza tarzie. Simptomele fazei timpurii dupa ingestie includ greata si voma, salivarea crescuta, durerea abdominala, paloarea, transpiratia, cresterea tensiunii arteriale, cresterea ritmului cardiac, respiratia rapida si grea, pierderea controlului total al miscarilor corpului, tremuraturile, durerile de cap, ameteala, spasmele musculare si convulsiile. Simptomele fazei tarzii includ diarea, tensiunea arteriala scazuta, ritmul cardiac lent, aritmiile cardiace, socul, coma, slabiciunea musculara/paralizia, respiratia superficiala, dificultatile de respiratie, insuficienta respiratorie.

Conform Cleveland Clinic (https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21582-nicotine-poisoning), intoxicatia cu nicotina poate aparea in decurs de 15 minute pana la o ora. Simptomele pot dura de la una la doua ore daca ai avut o expunere usoara. Daca ai avut o expunere severa, simptomele pot dura pana la 18-24 de ore dupa expunere. Moartea poate surveni in decurs de o ora dupa o expunere severa.

Ce spun medicii despre nicotina?

Ce spune medicii despre nicotina?

Medicii si expertii in sanatate (https://www.verywellmind.com/nicotine-addiction-101-2825018) recunosc ca nicotina este o substanta cauzatoare de dependenta extrema, comparabila cu cocaina sau heroina. Desi exista studii care arata beneficiile sale, inclusiv reducerea stresului si imbunatatirea gandirii, precum si ca potential stimulent in prevenirea declinului cognitiv dat de boala Alzheimer, intarzierea progresiei bolii Parkinson, si ca o abordare terapeutica pentru ADHD si schizofrenie, profesionistii din domeniul sanatatii continua sa avertizeze despre pericolele nicotinei, in special atunci cand este utilizata de adolescenti a caror creier se dezvolta inca (pana la varsta de 25 de ani). Nicotina poate afecta negativ partile creierului care joaca un rol in atentie, memorie, invatare si plasticitatea creierului.

Medicii de la Mayo Clinic (https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nicotine-dependence/symptoms-causes/syc-20351584) subliniaza ca dependenta de nicotina poate fi dificil de invins, dar exista tratamente si resurse disponibile pentru a creste sansele de succes. Nicotina este compusul chimic din tutun care face dificila renuntarea. Aceasta produce efecte placute in creier, dar aceste efecte sunt temporare, ceea ce duce la nevoia de a fuma din nou. Cu cat fumezi mai mult, cu atat ai nevoie de mai multa nicotina pentru a te simti bine. Cand incerci sa te opresti, experimentezi schimbari mentale si fizice neplacute, care sunt simptome ale sevrajului de nicotina. Indiferent de cat timp ai fumat, oprirea poate imbunatati sanatatea. Nu este usor, dar poti intrerupe dependenta de nicotina. Exista multe tratamente eficiente disponibile.

In concluzie, nicotina este un compus chimic prezent in tutun si in unele lichide pentru tigari electronice, fiind recunoscuta pentru proprietatile sale dependente. Desi poate oferi un sentiment temporar de bine si relaxare, nicotina are efecte negative semnificative asupra sanatatii, inclusiv cresterea ritmului cardiac, tensiunea arteriala crescuta si potentialul de a provoca o serie de tulburari psihice. In plus, utilizarea produselor cu nicotina poate duce la o serie de efecte secundare negative, iar in cazuri extreme, poate provoca intoxicatie cu nicotina, o afectiune potential fatala. In ciuda acestor riscuri, nicotina ramane o substanta extrem de cauzatoare de dependenta, comparabila cu cocaina sau heroina. Cu toate acestea, exista tratamente si resurse disponibile pentru a ajuta persoanele care doresc sa renunte la utilizarea nicotinei, iar oprirea poate aduce imbunatatiri semnificative ale sanatatii.

Sursa foto: freepik.com

Lasă un răspuns
Garantie 60 zile

Garantie 60 zile la neconsumabile

Livrare gratuita

in 24h la comenzi peste 99lei

Expediere in aceeasi

Expediere in aceeasi zi pana la ora 16:00

Adauga o recenzie

Adauga o recenzie si castiga 100 de puncte bonus

×