curiozitati

Ce este TPD si ce inseamna?

Ce este TPD si ce inseamna?

1. Introducere: 

TPD, sau Directiva privind Produsele din Tutun, reprezinta un cadru legislativ european care vizeaza reglementarea comercializarii, prezentarii si fabricarii produselor din tutun si a celor inrudite, cum ar fi tigarile electronice si lichidele pentru tigari electronice. Directiva a fost adoptata in 2014 si a fost transpusa in legislatia nationala a statelor membre ale Uniunii Europene pana in 2016.

1.1. Contextul legislativ al TPD

TPD este un act normativ care face parte din eforturile Uniunii Europene de a reduce consumul de tutun si a proteja sanatatea publica. Directiva stabileste norme si standarde comune pentru statele membre, care trebuie sa le implementeze in legislatia lor nationala. Reglementarile TPD acopera o varietate de aspecte legate de produsele din tutun, inclusiv ambalarea, etichetarea, ingredientele, nivelurile de nicotina si monitorizarea pietei.

1.2. Scopul si obiectivele TPD

Scopul principal al TPD este de a proteja sanatatea publica prin reglementarea produselor din tutun si a celor inrudite, precum si de a preveni initierea consumului de tutun, in special in randul tinerilor. Directiva urmareste sa atinga mai multe obiective, printre care:

 • Armonizarea reglementarilor privind produsele din tutun si cele inrudite la nivelul Uniunii Europene, pentru a asigura un nivel minim de protectie a sanatatii publice si pentru a evita distorsiunile pietei interne.
 • Informarea consumatorilor cu privire la riscurile pentru sanatate asociate cu utilizarea produselor din tutun si a celor inrudite.
 • Reducerea atractivitatii produselor din tutun si a celor inrudite, in special pentru tineri.
 • Stabilirea unor standarde inalte de calitate si siguranta pentru produsele din tutun si cele inrudite, inclusiv tigarile electronice si lichidele pentru tigari electronice.
 • Asigurarea trasabilitatii si a securitatii produselor din tutun si a celor inrudite, pentru a combate comertul ilicit si a monitoriza conformitatea cu reglementarile TPD.
 • Crearea unui cadru legal transparent si previzibil pentru industria produselor din tutun si a celor inrudite, promovand, in acelasi timp, inovatia si dezvoltarea unor alternative mai putin daunatoare pentru sanatate.
 • Monitorizarea pietei si evaluarea eficacitatii masurilor luate in cadrul TPD, pentru a se adapta la evolutiile din domeniu si a tine cont de noile dovezi stiintifice si tehnologice

2. Componentele principale ale TPD

Directiva privind Produsele din Tutun acopera o serie de domenii cheie pentru a asigura o abordare coerenta si eficienta in reglementarea produselor din tutun si a celor inrudite. Printre componentele principale ale TPD se numara:

2.1 Reglementarea tigarilor electronice si a lichidelor pentru tigari electronice

Unul dintre obiectivele principale ale TPD este reglementarea tigarilor electronice si a lichidelor pentru tigari electronice, pentru a asigura un nivel minim de siguranta si calitate a acestor produse. Aceasta reglementare include o serie de cerinte si restrictii menite sa protejeze consumatorii, in special tinerii, de efectele nocive ale acestor produse.

 • Ingredientele lichidelor pentru tigari electronice: TPD stabileste ca lichidele pentru tigari electronice trebuie sa fie fabricate din ingrediente de calitate farmaceutica si sa nu contina substante care prezinta un risc pentru sanatatea umana. In plus, lichidele trebuie sa aiba o concentratie de nicotina de cel mult 20 mg/ml, volum maxim de 10ml si atomizoarele/cartusele care contine lichid cu nicotina nu trebuie sa depaseasca o capaciate de 2ml.
 • Ambalajul si etichetarea lichidelor pentru tigari electronice: Lichidele pentru tigari electronice cu nicotina trebuie sa fie ambalate in flacoane sigilate, care nu pot fi deschise fara a rupe sigiliul, si care au un sistem de protectie impotriva deschiderii de catre copii. Lichidele pentru tigari electronice cu nicotina au un volum maxim de 10ml. Etichetele trebuie sa contina avertismente de sanatate, precum si informatii despre ingredientele si concentratia de nicotina.
 • Notificarea produselor: Producatorii si distribuitorii de tigari electronice si lichide pentru tigari electronice trebuie sa notifice autoritatile competente cu privire la produsele pe care le introduc pe piata. Aceasta include furnizarea de informatii detaliate despre ingredientele, procesul de fabricatie si testarea calitatii produselor.
 • Restrictii privind publicitatea si promovarea: TPD interzice promovarea si publicitatea tigarilor electronice si a lichidelor pentru tigari electronice in anumite mijloace de comunicare, inclusiv in presa scrisa, la televiziune si radio. De asemenea, sunt interzise sponsorizarile evenimentelor sau activitatilor care promoveaza aceste produse.
 • Monitorizarea si raportarea: Producatorii si distribuitorii de tigari electronice si lichide pentru tigari electronice au obligatia de a monitoriza si raporta informatii despre vanzarile si utilizarea produselor lor, precum si despre efectele adverse asupra sanatatii utilizatorilor. Aceste date sunt esentiale pentru a evalua impactul produselor asupra sanatatii publice si a informa elaborarea de politici si reglementari in domeniu.
 • Masuri de siguranta si trasabilitate: Producatorii si distribuitorii de tigari electronice si lichide pentru tigari electronice trebuie sa asigure masuri adecvate de siguranta si trasabilitate pentru produsele lor. Acest lucru include, de exemplu, implementarea unui sistem de trasabilitate care sa permita identificarea rapida a produselor contrafacute sau nesigure si retragerea acestora de pe piata.

In ansamblu, reglementarea tigarilor electronice si a lichidelor pentru tigari electronice prin TPD vizeaza asigurarea unui nivel minim de siguranta si calitate a acestor produse, protejand in acelasi timp consumatorii de efectele nocive si de promovarea excesiva a acestor produse. Aceste masuri sunt esentiale pentru a reduce riscurile asociate cu utilizarea acestor produse si pentru a incuraja renuntarea la fumat in randul populatiei.

2.2 Restrictiile asupra reclamelor si promovarii produselor din tutun

TPD impune restrictii stricte asupra publicitatii, promovarii si sponsorizarii produselor din tutun si a celor inrudite, inclusiv tigarilor electronice. Acestea includ interzicerea reclamelor la televiziune, radio si in presa scrisa, precum si restrictii privind promovarea produselor pe internet si in retelele de socializare. Scopul acestor restrictii este de a proteja in special tinerii si de a preveni promovarea consumului de tutun si a produselor inrudite catre publicul larg.

2.3 Ambalajul si etichetarea produselor din tutun

TPD prevede reglementari stricte in ceea ce priveste ambalajul si etichetarea produselor din tutun. Avertismentele de sanatate, incluzand text, fotografii si informatii despre serviciile de asistenta pentru renuntarea la fumat, trebuie sa acopere o proportie semnificativa a suprafetei pachetului (65% pentru tigari si tutun de rulat). In plus, ambalajele nu trebuie sa contina elemente sau caracteristici care ar putea induce in eroare consumatorii in ceea ce priveste efectele produselor asupra sanatatii.

2.4 Masuri de securitate si trasabilitate

TPD introduce masuri de securitate si trasabilitate pentru produsele din tutun si cele inrudite, in scopul de a combate comertul ilicit si a asigura conformitatea cu reglementarile in vigoare. Producatorii si distribuitorii sunt obligati sa puna in aplicare sisteme de trasabilitate care permit identificarea si urmarirea produselor pe intreaga durata a lantului de aprovizionare. De asemenea, pachetele de tigari si de tutun de rulat trebuie sa includa elemente de securitate, cum ar fi holograme si sigilii, pentru a preveni falsificarea si a facilita identificarea produselor contrafacute.

3. Cum afecteaza TPD consumatorii si industria

3.1 Impactul asupra consumatorilor

Reglementarile impuse de TPD influenteaza in mod direct consumatorii de produse din tutun si inrudite. In primul rand, consumatorii beneficiaza de informatii mai clare si transparente despre produse, datorita etichetarii si ambalajului standardizat. Aceasta ajuta la cresterea gradului de constientizare asupra riscurilor pentru sanatate asociate cu fumatul si incurajeaza renuntarea la fumat.

De asemenea, TPD restrictioneaza accesul tinerilor la produsele din tutun si tigarile electronice, contribuind la reducerea prevalentei fumatului in randul acestei categorii de varsta. Prin limitarea reclamelor si promovarii, consumatorii sunt mai putin expusi la mesajele de marketing care ii pot incuraja sa inceapa sau sa continue sa fumeze.

3.2 Impactul asupra producatorilor si distribuitorilor

Industria produselor din tutun si a tigarilor electronice este, de asemenea, afectata de reglementarile TPD. Producatorii si distribuitorii trebuie sa se conformeze normelor stricte privind etichetarea, ambalarea, ingredientele si nivelurile de nicotina in produsele lor. Aceste cerinte pot duce la cresterea costurilor de productie si pot impune limitari asupra inovatiei in ceea ce priveste designul si dezvoltarea produselor.

In plus, restrictiile privind publicitatea si promovarea pot limita capacitatea companiilor de a-si atrage si retine clientii. Aceasta poate duce la o concurenta mai redusa in industrie, precum si la o posibila scadere a veniturilor. Cu toate acestea, reglementarile TPD pot ajuta la asigurarea faptului ca produsele de pe piata sunt mai sigure si mai putin nocive pentru consumatori.

In ansamblu, TPD are un impact semnificativ asupra consumatorilor, producatorilor si distribuitorilor de produse din tutun si tigari electronice. Scopul principal al TPD este de a proteja sanatatea publica si de a reduce prevalenta fumatului, in special in randul tinerilor. Prin impunerea unor reglementari stricte asupra acestor produse, se urmareste cresterea constientizarii asupra riscurilor pentru sanatate si promovarea unui stil de viata sanatos.

Desi aceste reglementari pot avea efecte negative asupra industriei, beneficiile potentiale pentru sanatatea publica sunt considerate mai importante. Producatorii si distribuitorii de produse din tutun si tigari electronice trebuie sa se adapteze la aceste schimbari si sa gaseasca modalitati inovatoare de a se conforma reglementarilor, fara a compromite siguranta si sanatatea consumatorilor.

4. Implementarea TPD in Romania

Directiva privind Produsele din Tutun (TPD) a fost adoptata la nivelul Uniunii Europene in 2014 si a fost transpusa in legislatia nationala a statelor membre, inclusiv in Romania. In aceasta sectiune, vom analiza cum a fost implementata TPD in Romania si care sunt principalele masuri adoptate pentru a se conforma acestei directive.

4.1 Masuri adoptate in Romania pentru a se conforma TPD

 • Romania a adoptat Legea nr. 201/2016 privind comercializarea produselor din tutun, care transpune Directiva TPD in legislatia nationala. Principalele masuri adoptate in Romania in conformitate cu TPD includ:
 • Reglementarea tigarilor electronice si a lichidelor pentru tigari electronice, stabilind cerinte specifice privind calitatea, siguranta si etichetarea acestor produse.
 • Introducerea unor restrictii asupra reclamelor si promovarii produselor din tutun, interzicand publicitatea in mass-media, in evenimente sportive si culturale si in apropierea unitatilor de invatamant.
 • Impunerea unor cerinte stricte privind ambalajul si etichetarea produselor din tutun, inclusiv avertismentele de sanatate care acopera 65% din suprafata pachetului si interzicerea caracteristicilor si ingredientelor care pot crea o impresie falsa asupra nivelului de risc al produsului.
 • Implementarea unui sistem de securitate si trasabilitate pentru produsele din tutun, care permite monitorizarea si verificarea miscarii acestor produse pe piata si combaterea comertului ilicit si a contrafacerilor.
 • Cresterea varstei minime pentru cumpararea si consumul produselor din tutun de la 16 la 18 ani, contribuind la protejarea sanatatii tinerilor si prevenirea initierii fumatului in randul acestora.

4.2 Progresele realizate in aplicarea TPD

De la implementarea TPD in Romania, s-au inregistrat cateva progrese semnificative in ceea ce priveste reducerea consumului de tutun si protejarea sanatatii publice:

 • Conform unor studii recente, rata fumatului in randul adultilor a scazut in Romania de la aproximativ 27% in 2014 la aproximativ 23% in 2020, indicand o tendinta pozitiva in ceea ce priveste reducerea consumului de tutun in randul populatiei.
 • Cresterea gradului de constientizare a efectelor nocive ale fumatului, datorita avertismentelor de sanatate vizuale si textuale de pe ambalajele produselor din tutun.
 • Inregistrarea unei scaderi a numarului de persoane care incep sa fumeze in randul tinerilor, in parte datorita restrictiilor de varsta si a interdictiilor privind publicitatea.
 • Reducerea accesibilitatii produselor din tutun contrafacute si a comertului ilicit, prin implementarea unui sistem eficient de securitate si trasabilitate.

In ciuda acestor progrese, ramane inca mult de facut pentru a aborda in mod eficient problema consumului de tutun in Romania. Continuarea aplicarii si consolidarea masurilor TPD reprezinta o componenta esentiala a eforturilor de combatere a efectelor negative ale fumatului asupra sanatatii publice si a economiei. In acest sens, autoritatile romane trebuie sa continue sa monitorizeze si sa evalueze impactul masurilor TPD si sa adapteze in mod corespunzator strategiile nationale de prevenire si control al consumului de tutun.

Pe langa aplicarea stricta a TPD, este important sa se promoveze si alte initiative complementare, precum programele de educatie si informare in randul tinerilor si adultilor, sprijinirea persoanelor care doresc sa renunte la fumat prin oferirea accesului la metode eficiente de tratament, precum si dezvoltarea unor politici fiscale si de pret adecvate pentru a descuraja consumul de tutun.

In concluzie, implementarea TPD in Romania a avut un impact pozitiv asupra reducerii consumului de tutun si a protejarii sanatatii publice. Cu toate acestea, trebuie sa se continue eforturile pentru a consolida si aprofunda aceste rezultate, promovand in acelasi timp si alte masuri si initiative complementare, care sa contribuie la abordarea in mod eficient a provocarilor legate de consumul de tutun in societatea romaneasca. Prin colaborarea dintre autoritati, industrie, profesionisti in sanatate si societatea civila, se pot crea conditii favorabile pentru a asigura o reducere semnificativa a efectelor negative ale fumatului si pentru a imbunatati sanatatea si calitatea vietii populatiei in Romania.

author-avatar

Despre Tarek

Fondatorul brandului e-Potion in Romania. Am cumparat prima mea tigara electronica in 2012 si de atunci a inceput calatoria mea in lumea vapatului. Din mai multe motive decat pot enumera, folosirea vape-urilor a fost o salvare pentru mine. Acum, scopul meu este sa ajut si alti fumatori sa faca trecerea.

Lasă un răspuns