Pentru ajutor

Suna ne la 0767116427

tigara electronica, vape

Tigari electronice, Vape-uri si alte sisteme electronice de livrare a nicotinei (ENDS)

Cuprins

Tigarile electronice, vape-urile si alte sisteme electronice de livrare a nicotinei (ENDS) au revolutionat modul in care oamenii consuma nicotina. Aceste dispozitive high-tech au atras atentia atat a fumatorilor care doresc sa renunte la tigarile traditionale, cat si a tinerilor curiosi sa experimenteze noi senzatii.

Dar ce se ascunde in spatele vaporilor aromati si a gadgeturilor atragatoare? 

Acest articol va va ghida prin lumea fascinanta a ENDS, dezvaluind secretele functionarii lor, potentialele beneficii si riscuri, precum si controversele care le inconjoara. Pregatiti-va sa explorati viitorul fara fumatul traditional si sa descoperiti ce impact ar putea avea aceste dispozitive asupra sanatatii noastre si a societatii in ansamblu.

Puncte cheie
 • Tigarile electronice sunt dispozitive alimentate cu baterie care incalzesc un lichid ce contine de obicei nicotina, arome si alte substante, producand un abur care va fi inhalat de utilizator.
 • Spre deosebire de tigarile traditionale care ard tutunul, tigarile electronice genereaza abur prin incalzirea e-lichidului, eliminand fumul, gudronul si alte substante toxice.
 • Hon Lik, un farmacist chinez, a inventat prima tigara electronica in 2003, cu scopul de a oferi o alternativa fara fum la fumatul conventional.
 • Exista diverse tipuri de dispozitive de vapat, precum cig-a-like, vape pen-uri, pod-uri, mod pod-uri si mod-uri, fiecare cu caracteristici si niveluri diferite de personalizare.
 • Tigarile electronice pot reduce expunerea la substantele chimice nocive, elimina mirosul de fum si pot fi mai ieftine pe termen lung comparativ cu tigarile traditionale.
 • Unele studii sugereaza ca tigarile electronice pot creste sansele de renuntare la fumat, insa parerile sunt inca amestecate si incomplete.
 • Utilizarea tigarilor electronice poate avea efecte adverse asupra sanatatii, precum dependenta de nicotina, iritatii respiratorii, probleme cardiovasculare si riscuri pentru sarcina.
 • Tigarile electronice sunt utilizate predominant de tineri, persoane de varsta mijlocie si varstnici, adesea ca alternativa la fumatul conventional.
 • In Romania, vanzarea si utilizarea tigarilor electronice sunt reglementate prin legi care interzic comercializarea catre minori si utilizarea in spatii publice inchise.

Ce sunt tigarile electronice?

Tigarile electronice, vape-urile sau aparatele de vapat, sunt dispozitive electronice alimentate cu baterie care incalzesc un lichid ce contine de obicei nicotina, arome si alte substante, producand un aerosol (vapori) pe care utilizatorul il inhaleaza. Tigarile electronice sunt disponibile in diverse forme si stiluri. Unele imita tigarile, trabucurile sau pipele traditionale, in timp ce altele au forme unice, precum pixurile, box-urile sau stick-urile de USB.

Desi sunt adesea promovate ca substitute pentru tigarile traditionale, tigarile electronice nu sunt lipsite de riscuri. Ele contin nicotina care creeaza dependenta puternica si expun utilizatorii la diverse substante chimice potential daunatoare. Efectele pe termen lung ale utilizarii nu sunt pe deplin cunoscute.

Care sunt diferentele dintre tigarile electronice si tigarile traditionale?

Principalele diferente dintre tigarile electronice si tigarile traditionale se refera la modul in care elibereaza nicotina si la substantele pe care le emit.

Tigarile traditionale ard frunzele de tutun, producand fum care contine nicotina impreuna cu numeroase substante chimice daunatoare, unele chiar si cancerigene.

In schimb, tigarile electronice, un tip de Sistem Electronic de Livrarea Nicotinei (ENDS), incalzesc un amestec lichid, care include de obicei nicotina, aditivi, aroma alimentara, propilenglicol si glicerina vegetala, pentru a crea un abur care este inhalat.

Aceasta diferenta de functionare inseamna ca tigarile electronice nu implica ardere si, prin urmare, nu produc fum, ci mai degraba un abur. Acest abur contine, in general, mai putine substante toxice decat fumul de tigara traditionala, reducand potential expunerea utilizatorului la substante chimice daunatoare.

In plus, designul fizic al acestor dispozitive variaza foarte mult. Tigarile electronice variaza de la instrumente in forma de stilou pana la gadgeturi mai mari si mai complexe, cunoscute sub numele de box mod-uri, oferind o gama larga de optiuni pentru utilizatori. Aceasta varietate permite utilizatorilor sa aleaga dispozitive in functie de preferintele personale si de experienta dorita.

Cine a inventat tigara electronica?

Cine a inventat tigara electronica?

Tigara electronica a fost inventata in 2003 de catre Hon Lik, un farmacist chinez. Ideea i-a venit lui Hon Lik dupa ce tatal sau a murit din cauza problemelor de sanatate legate de fumat.

Angajatorul lui Hon Lik, compania Ruyan Group, a lansat primul model comercializabil de tigara electronica in 2004. Dispozitivul a fost conceput ca o alternativa mai putin daunatoare la tigarile conventionale.

Aceasta descoperire a stimulat expansiunea diferitelor mecanisme de administrare a nicotinei pe cale electronica, modeland viitorul alternativelor la fumat. Desi conceptul de tigara electronica a fost brevetat inca din 1963 de catre Herbert A. Gilbert, ideea sa nu a ajuns niciodata in productie.

Prin urmare, Hon Lik este considerat inventatorul tigarii electronice moderne, iar lansarea modelului Ruyan in 2004 a marcat inceputul raspandirii la scara larga a acestui dispozitiv ca o optiune pentru fumatori.

Care a fost scopul initial din spatele inventiei tigarilor electronice?

Scopul initial din spatele inventiei tigarilor electronice de catre Hon Lik, un farmacist chinez, in 2003 a fost de a oferi o alternativa fara fum la fumatul conventional de tutun. Acest dispozitiv a fost creat pentru a furniza nicotina fara substantele chimice daunatoare gasite in fumul de tutun.

Hon Lik a inventat idea de tigara electronica dupa ce tatal sau, un fumator inrait, a murit de cancer pulmonar. Fiind el insusi fumator, Hon Lik a vrut sa creeze un dispozitiv care sa furnizeze nicotina fara substantele chimice daunatoare gasite in fumul de tutun.

scopoul inventarii tigarilor electronice

Prin urmare, tigara electronica a fost conceputa pentru a vaporiza un lichid ce contine nicotina diluata, oferind utilizatorilor o metoda de a inhala nicotina fara a fi expusi la combustia si toxinele prezente in tigarile traditionale. Ideea lui Hon Lik a fost sa mimeze senzatia de fumat, dar intr-un mod mai putin daunator.

Cum functioneaza tigarile electronice?

Tigarile electronice functioneaza prin incalzirea unui lichid special, numit “e-lichid”, pe care il transforma intr-un aerosol pe care utilizatorii il inhaleaza. Acest e-lichid contine de obicei nicotina, arome, propilen glicol si glicerina vegetala.

Atunci cand utilizatorul trage din tigara electronica sau apasa pe butonul de pornire, bateria transmite curent catre elementul de incalzire (Rezistenta); cand rezistenta este activa, se incalzeste lichidul de tigara electronica imbibat in materialul de absorbtie (bumbac) transformandu-l in abur. Spre deosebire de tigarile traditionale care produc fum prin arderea tutunului, tigarile electronice genereaza abur prin incalzirea e-lichidului.

Scopul principal al tigarilor electronice este de a simula experienta fumatului de tigari conventionale, oferind atat nicotina, cat si aroma prin inhalarea vaporilor . Ele reprezinta o alternativa fara tutun care incearca sa satisfaca atat nevoile tactile, cat si psihologice ale fumatorilor, reducand in acelasi timp potentialele riscuri pentru sanatate asociate cu consumul traditional de tutun.

Care sunt componentele principale ale tigarilor electronice?

componentele principale ale tigarilor electronice

Tigarile electronice sunt compuse din 3 componente principale care lucreaza impreuna pentru a produce aburul inhalat de utilizatori. Acestea includ:

1. Atomizor

Atomizorul este o componenta esentiala a tigarii electronice, responsabila pentru transformarea e-lichidului in vapori ce pot fi inhalati de catre utilizator. Acesta este format din 5 parti:

 1. Rezervorul/cartusul – unde se pastreaza e-lichidul pentru tigara electronica. Capacitatea rezervorului poate varia in functie de model.
 2. Rezistenta – un fir incalzit de curentul electric provenit de la baterie. Rezistenta incalzeste e-lichidul din jurul ei, transformandu-l in vapori.
 3. Fitilul sau material de absorbtie – asigura transportul e-lichidului de la rezervor la rezistenta. De obicei este confectionat din bumbac organic.
 4. Sistemul de alimentare cu e-lichid – poate fi prin umplere directa a rezervorului sau prin intermediul unui cartus ce contine lichid.
 5. Mustiucul sau Drip tip –  serveste ca punct de inhalare din care utilizatorii trag vaporii generati din e-lichidul incalzit. Aceasta componenta este cruciala pentru functionarea dispozitivului.

Exista o mare varietate de atomizoare pe piata, cu diferite caracteristici si compatibilitati, adaptate nevoilor si preferintelor diverse ale utilizatorilor de tigari electronice.

2. Bateria

Bateria este o componenta esentiala a tigarii electronice, responsabila pentru alimentarea cu energie a dispozitivului si incalzirea rezistentei care transforma e-lichidul in vapori. Aceasta poate fi de 2 tipuri principale:

 • Baterie cu activare automata – contine un comutator de presiune activat atunci cand utilizatorul trage din tigara electronica, pornind astfel procesul de vapare.
 • Baterie cu activare manuala – are un buton de control al alimentarii, care trebuie apasat pentru a activa rezistenta si a produce vapori.

Bateriile au diferite capacitati, masurate in miliamperi-ora (mAh), care determina durata de functionare a tigarii electronice intre incarcari. De asemenea, tensiunea bateriei influenteaza puterea de incalzire a rezistentei si cantitatea de vapori produsa.

3. Lichidul de tigara electronica

Lichidul de tigara electronica se afla deja in dispozitiv in cazul tigarilor electronice de unica folosinta sau cartuselor preumplute, cunoscut si sub numele de e-lichid sau lichid de vapat, acesta este o solutie lichida folosita pentru a produce vapori in dispozitivele de vapat. Acesta contine de obicei urmatoarele 4 ingrediente principale:

 1. Propilen glicol (PG) si glicerina vegetala (VG) – acestea formeaza baza lichidului si determina densitatea vaporilor produsi. PG ofera un “throat hit” mai puternic, in timp ce VG produce mai multi vapori.
 2. Arome – sunt folosite pentru a da lichidului diferite gusturi si pot fi naturale sau artificiale. Exista o mare varietate de arome disponibile, de la fructe si deserturi pana la tutun si mentol.
 3. Nicotina (optional) – lichidul poate contine nicotina in diferite concentratii sau poate fi fara nicotina, in functie de preferintele utilizatorului.
 4. Aditivi – cum ar fi agentii de racire (Koolada sau ws-23), indulcitori artificiali (sucraloza) sau apa distilata.

Care sunt diferitele tipuri de tigari electronice?

Exista mai multe tipuri de tigari electronice, fiecare cu caracteristici si functionalitati diferite:

Ce este Cig-a-like?

Cig-a-like, primele forme in care au aparut tigarile electronice, este un tip de tigara electronica care seamana foarte mult cu o tigara traditionala ca aspect si dimensiune. Aceste dispozitive sunt compuse dintr-o baterie reincarcabila si un cartomizor care contine lichidul cu arome si nicotina. Cartomizoarele de Cig-a-Like sunt in doua tipuri:

 • De unica folosinta: este preumplut cu e-lichid si se arunca in mod responsabil, dupa epuizarea lichidului.
 • Reincarcabil: permite umplerea cu lichid de tigara electronica.

Ce sunt Vape Pen-urile?

Vape pen-urile sunt dispozitive electronice de dimensiuni relativ reduse, asemanatoare unui stilou, utilizate pentru vapat. Acestea sunt compuse dintr-o baterie, un atomizor si un rezervor sau cartus in care se afla lichidul de vapat (e-lichidul). Aceste dispozitive sunt de obicei destinate stilului de vapat MTL (mouth-to-lung), adica inhalarea initiala in gura, apoi in plamani, similar cu experienta fumatului de tigari traditionale.

Vape pen-urile sunt populare in randul persoanelor care doresc sa treaca de la fumat la vapat, datorita dimensiunilor compacte, usurintei in utilizare si diverselor arome disponibile pentru e-lichide. Ele ofera mai putine optiuni de personalizare comparativ cu dispozitivele mai avansate, cum ar fi mod-urile, dar sunt o alegere excelenta pentru incepatori sau pentru cei care prefera un dispozitiv simplu si portabil.

Ce sunt Podurile de vapat?

Vape pod-urile sunt tigari electronice compacte si usor de utilizat, ideale pentru incepatori sau pentru cei care doresc o alternativa la tigarile traditionale. Acestea sunt compuse dintr-o baterie si un cartus (pod) ce contine rezistenta si e-lichidul, care poate fi pre-umplut sau reincarcabil. Aceste dispozitive sunt de obicei activate automat la puff/ inhalare sau prin apasarea unui buton.

Vape pod-urile ofera o experienta de vapat simpla si discreta, fiind disponibile intr-o varietate de forme si dimensiuni. Ele sunt populare datorita portabilitatii, usurintei in utilizare si a diverselor arome de e-lichide compatibile.

Comparativ cu alte dispozitive de vapat mai avansate, cum ar fi mod-urile, vape pod-urile ofera mai putine optiuni de personalizare a experientei de vapat, dar sunt o alegere excelenta pentru cei care cauta un dispozitiv simplu si eficient. Ele sunt adesea folosite ca o metoda de a renunta la fumat sau ca o alternativa mai putin daunatoare la tigarile conventionale.

Ce sunt Mod pod-urile?

modele de pod moduri la e-potion

Mod pod-urile sunt tigari electronice care combina caracteristicile unui mod (o baterie mai mare si optiuni de personalizare) cu usurinta in utilizare a unui pod (cartuse cu lichid). Aceste dispozitive sunt de obicei mai mari decat pod-urile standard, dar mai mici si mai simple decat mod-urile traditionale.

Mod pod-urile au o baterie integrata, de capacitate mai mare comparativ cu pod-urile obisnuite, permitand o durata de utilizare mai lunga intre incarcari. De asemenea, ele pot oferi optiuni limitate de personalizare, cum ar fi ajustarea puterii de iesire sau a fluxului de aer.

Cartusele (pod-urile) pot fi pre-umplute sau reincarcabile, ele se ataseaza la baterie si contin rezistenta si e-lichidul in cazul celor pre-umplute.

Mod pod-urile sunt o optiune excelenta pentru cei care cauta o experienta de vapat mai satisfacatoare comparativ cu pod-urile standard, dar fara complexitatea unui mod avansat. Ele ofera un echilibru intre performanta, usurinta in utilizare si portabilitate.

Ce sunt mod-urile?

Vape mod-urile sunt tigari electronice avansate, care ofera utilizatorului un control mai mare asupra experientei de vapat. Acestea sunt de obicei mai mari decat tigarile electronice obisnuite si sunt alcatuite dintr-o sursa de alimentare (o cutie care contine una sau mai multe baterii) si un atomizor (partea care incalzeste si vaporizeaza e-lichidul).

Mod-urile permit utilizatorului sa regleze diferite setari, cum ar fi puterea (masurata in wati), temperatura si fluxul de aer, pentru a personaliza productia de vapori, aroma si senzatia in gat. Aceste dispozitive sunt adesea preferate de vaperii experimentati care doresc sa isi adapteze experienta de vapat la preferintele lor specifice.

Comparativ cu alte dispozitive de vapat, cum ar fi tigarile electronice de unica folosinta sau pen-urile, mod-urile ofera o experienta de vapat mai personalizabila si mai intensa, dar necesita si mai multa intretinere si cunostinte despre utilizarea lor corecta.

Ce sunt tigarile de unica folosinta?

Tigarile electronice de unica folosinta sau vape-urile de unica folosinta sunt dispozitive compacte si usor de utilizat, destinate in special incepatorilor sau celor care doresc sa incerce vapat-ul fara a investi intr-un kit reincarcabil. Acestea sunt pre-umplute cu e-lichid si au o baterie incorporata, fiind gata de utilizare imediat dupa despachetare.

Principalele caracteristici ale unei tigari electronice de unica folosinta sunt:

 • Usurinta in utilizare – nu necesita umplere cu lichid sau incarcare, fiind activate prin tragere.
 • Portabilitatea – designul compact permite transportarea si utilizarea discreta in orice situatie.
 • Varietatea de arome – sunt disponibile numeroase arome, de la cele de tutun clasic pana la combinatii fructate si dulci.
 • Numarul de pufuri/ inhalari – in functie de model, o tigara electronica de unica folosinta poate oferi intre 200 si 3000 de pufuri.

Dupa epuizarea lichidului sau a bateriei, dispozitivul nu mai poate fi refolosit si trebuie aruncat in mod corespunzator. Desi pot fi o alternativa mai putin daunatoare la tigarile traditionale, este important de retinut ca majoritatea contin nicotina si nu sunt complet lipsite de riscuri pentru sanatate.

Ce este un E-Hookah/E-Shisha?

E-Hookah - E-Shisha la e-potion

Un E-Hookah sau E-Shisha este o versiune electronica a narghilelei traditionale, care foloseste un e-lichid in loc de tutun. Aceste dispozitive sunt compuse dintr-o baterie, un atomizor si un rezervor in care se afla lichidul aromat, asemanator cu cel folosit in tigarile electronice.

Aceste dispozitive ofera o experienta similara cu fumatul de narghilea, dar fara arderea tutunului si producerea de fum.

E-Hookah-urile sunt disponibile intr-o varietate de arome si pot contine sau nu nicotina, in functie de preferintele utilizatorului. 

Ele sunt considerate de unii ca fiind o alternativa mai putin daunatoare la narghileaua traditionala, deoarece nu implica arderea tutunului si inhalarea fumului rezultat.

Tigarile electronice se diferentiaza si in functie de stilul de vapat – MTL (mouth-to-lung) sau DTL (direct-to-lung). MTL seamana mai mult cu fumatul traditional, in timp ce DTL permite inhalarea directa a unei cantitati mai mari de vapori.

Care sunt beneficiile tigarilor electronice?

Tigarile electronice prezinta o serie de beneficii in comparatie cu tigarile traditionale, printre care:

 1. Reducerea expunerii la substante chimice nocive – tigarile electronice nu contin si nu produc gudron sau monoxid de carbon si multe dintre chimicalele periculoase gasite in tigarile traditionale si fum.
 2. Fara fum si miros neplacut – vapatul produce vapori in loc de fum, eliminand mirosul persistent si deranjant pentru nefumatori.
 3. Economii financiare – pe termen lung, costul vapatului poate fi mai redus decat al cumpararii regulate de tigari conventionale.
 4. Potential de renuntare la fumat – multe persoane reusesc sa reduca sau sa renunte complet la fumat prin utilizarea tigarilor electronice.
 5. Imbunatatirea sanatatii – utilizatorii raporteaza o respiratie mai buna, gust si miros imbunatatite, circulatie sporita si o stare generala mai buna.
 6. Varietate de arome si concentratii de nicotina – permite personalizarea experientei de vapat conform preferintelor.
 7. Controlul cantitatii de nicotina – utilizatorii pot opta pentru lichide fara nicotina sau cu concentratii reduse.
 8. Portabilitate si usurinta in utilizare – dispozitivele sunt compacte si usor de folosit.
 9. Fara restrictii de fumat in spatii publice – in multe locuri, vapatul este permis acolo unde fumatul este interzis.

Cat de eficiente sunt tigarile electronice ca instrument de renuntare la fumat?

Exista studii care arata ca tigarile electronice pot fi un instrument eficient pentru renuntarea la fumat, insa rezultatele sunt inca mixte si controversate.

Unele cercetari sugereaza ca tigarile electronice cresc sansele de renuntare la fumat in comparatie cu plasturii sau gumele cu nicotina. Un studiu conform doc.ro a aratat ca 19% dintre participantii care au folosit tigari electronice au reusit sa renunte complet la fumat, comparativ cu doar 3% in grupul de control. Alte studii au constatat rate mai mari de renuntare la fumat in randul utilizatorilor de tigari electronice comparativ cu cei care nu utilizau.

Totusi, alte studii contesta eficienta tigarilor electronice in renuntarea la fumat. Un studiu conform Medlife pe pacienti cu cancer a descoperit ca utilizatorii de tigari electronice erau la fel de predispusi sa continue fumatul in paralel cu tigara electronica ca si fumatorii. Unii cercetatori sustin ca modul de selectare a participantilor in anumite studii nu a cuprins o mare varietate de tipologii si a dus la concluzii prestabilite.

Pe de alta parte, unele cercetari arata ca, desi tigarile electronice nu sunt neaparat mai eficiente decat metodele traditionale de renuntare la fumat, ele pot fi o alternativa utila pentru fumatorii care nu au reusit cu alte metode. Utilizarea zilnica a tigarilor electronice pare a fi mai eficienta pentru renuntarea la fumat decat alte metode.

In general, dovezile privind eficienta tigarilor electronice ca instrument de renuntare la fumat sunt inca mixte si incomplete. Sunt necesare mai multe studii pe termen lung pentru a evalua impactul lor real.

Care sunt problemele de sanatate asociate cu tigara electronica?

Efect secundarDescriere
Dependenta de nicotina
Multe lichide pentru tigari electronice contin nicotina, o substanta extrem de adictiva care poate duce la dependenta.

Iritatii respiratoriiVaporii inhalati pot provoca tuse, dificultati respiratorii si iritatii ale cailor respiratorii.
Afectarea functiei pulmonare – unele studii sugereaza ca vapatul poate deteriora functia pulmonara si creste riscul de boli pulmonare.
Afectarea functiei pulmonareUnele studii sugereaza ca vapatul poate deteriora functia pulmonara si creste riscul de boli pulmonare.
Probleme cardiovasculareNicotina din tigarile electronice poate creste tensiunea arteriala, frecventa cardiaca si riscul de afectiuni cardiovasculare.
Efecte adverse oraleVaporii pot provoca uscaciune a gurii, iritatii gingivale si cresterea riscului de afectiuni dentare.
Probleme la nivelul sistemului imunitarUnele substante din vapori pot suprima sistemul imunitar si creste susceptibilitatea la infectii.
Modificari geneticeExpunerea la anumite substante din vapori poate duce la mutatii genetice si afectarea expresiei genelor.
Efecte toxiceUnele lichide de slaba calitate pentru tigari electronice pot contine substante toxice precum metale grele sau compusi organici volatili.
Riscuri pentru sarcinaVapatul in timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fatului si creste riscul de complicatii.

Cine foloseste de obicei tigarile electronice?

Tigarile electronice sunt utilizate in principal de tineri, persoane de varsta mijlocie si varstnici. Cercetarile arata o utilizare predominanta in randul tinerilor de sex masculin.

Statutul economic influenteaza acest model, persoanele defavorizate din punct de vedere economic folosind mai frecvent tigarile electronice.

Adultii tineri (18-27 ani):

Adultii tineri (18-27 ani) care vapeaza

Utilizarea tigarilor electronice este cea mai raspandita in randul persoanelor cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani, comparativ cu alte grupe de varsta. Acest lucru se datoreaza influentei puternice a altor tineri asupra alegerilor lor legate de tigarile electronice.

Cercetarile arata ca acesti tineri adulti tind sa incerce si sa continue sa foloseasca tigarile electronice mai frecvent decat persoanele mai in varsta. Mai mult, acesti utilizatori trec adesea la produse conventionale pentru fumat.

Tacticile de marketing vizate in mod specific catre acest grup sporesc foarte mult acceptarea pe scara larga a tigarilor electronice in randul lor. Marketingul agresiv, aromele atractive si perceptia ca sunt mai putin daunatoare decat tigarile traditionale contribuie la popularitatea tigarilor electronice in aceasta grupa de varsta.

Adulti de varsta medie (28-49 ani)

Adulti varsta medie vapeaza

Adultii de varsta mijlocie adopta din ce in ce mai mult tigarile electronice si alte sisteme electronice de livrare a nicotinei (ENDS). Studiile indica faptul ca persoanele cu varste cuprinse intre 28 si 49 de ani sunt mai susceptibile de a utiliza aceste dispozitive decat alte grupe de varsta.

Multi utilizatori de varsta mijlocie, de obicei fosti fumatori, adopta aceste instrumente pentru a reduce sau elimina consumul de tigari traditionale. Imbunatatirile percepute asupra sanatatii si influentele sociale au un impact semnificativ asupra deciziei lor.

Cu toate acestea, acesti adulti se confrunta, de asemenea, cu potentiale pericole pentru sanatate si probleme de dependenta legate de tigarile electronice, subliniind urgenta pentru cercetari suplimentare si interventii tintite pentru aceasta grupa de varsta.

Adultii in varsta (peste 50 de ani)

Adultii peste 50

Tot mai multe persoane cu varsta de peste 50 de ani aleg tigarile electronice in locul tigarilor traditionale pentru fumat. Principalele motive care stau la baza acestei schimbari sunt:

 • Usurinta in Utilizare: Tigarile electronice ofera o mai mare usurinta in utilizare.
 • Riscuri Reduse pentru Sanatate: Se crede ca aceste dispozitive prezinta mai putine riscuri pentru sanatate.
 • Acceptare Sociala: Adoptarea lor devine din ce in ce mai acceptata din punct de vedere social.
 • Varietate de Arome: O gama larga de arome disponibile le sporeste atractivitatea.
 • Cost Redus: Sunt adesea mai ieftine decat tigarile obisnuite.

Cum sunt reglementate tigarile electronice?

Cum sunt reglementate tigarile electronice?

Tigarile electronice sunt reglementate in Romania prin Legea nr. 201/2016 si Legea nr. 349/2002, cu modificarile si completarile ulterioare. Principalele prevederi sunt:

 • Introducerea pe piata a tigarilor electronice si a flacoanelor de reumplere care nu respecta prevederile legale este interzisa.
 • Publicitatea pentru tigarile electronice si flacoanele de reumplere este interzisa in serviciile societatii informationale, presa, radio, televiziune, sali de spectacole, pe panouri publicitare etc.
 • Sponsorizarea pentru promovarea tigarilor electronice si a flacoanelor de reumplere este interzisa la programe TV/radio si evenimente.
 • Producatorii si importatorii de tigari electronice si flacoane de reumplere trebuie sa transmita anual Ministerului Sanatatii informatii precum volumul vanzarilor.
 • Datele cu caracter personal ale utilizatorilor de tigari electronice nu pot fi comunicate producatorilor sau tertilor.
 • Transportul transfrontalier de tigari electronice catre consumatorii din Romania trebuie raportat de companiile de transport.
 • Punctele de vanzare cu amanuntul care comercializeaza transfrontalier trebuie sa notifice autoritatile competente.
 • Vanzarea tigarilor electronice, flacoanelor de reumplere si dispozitivelor de incalzire a tutunului catre minori este interzisa.
 • Comercializarea tigarilor electronice prin automate sau livrarea la easybox-uri este de asemenea interzisa.
 • Utilizarea tigarilor electronice este interzisa in spatii publice inchise, la locul de munca, in transportul public si locurile de joaca pentru copii.
 • Institutiile de invatamant trebuie sa introduca masuri impotriva utilizarii tigarilor electronice in incinta.
 • Sunt prevazute amenzi de pana la 20.000 lei pentru incalcari repetate ale legii de catre comercianti si chiar inchiderea unitatilor. Persoanele fizice risca amenzi intre 100 si 500 lei..
 • Standardele tehnice pentru mecanismul de reumplere a tigarilor electronice, stabilite de Comisia Europeana, se aplica produselor introduse pe piata din Romania.

Desi mai putin reglementate decat tigarile clasice, tigarile electronice fac obiectul unor restrictii tot mai mari in Romania, in special pentru a proteja minorii.

Concluzie

Tigarile electronice au revolutionat modul in care oamenii consuma nicotina, oferind o alternativa potential mai putin daunatoare la fumatul conventional.

Desi prezinta unele beneficii precum reducerea expunerii la substante chimice nocive si posibilitatea de a renunta la fumat, efectele pe termen lung asupra sanatatii raman inca neclare.

Este esential ca utilizatorii sa fie informati cu privire la riscurile asociate si sa ia decizii in cunostinta de cauza.

In acelasi timp, cercetarile suplimentare si reglementarile adecvate sunt cruciale pentru a asigura siguranta consumatorilor si a proteja sanatatea publica

Bibliografie:

Lasă un răspuns
Garantie 60 zile

Garantie 60 zile la neconsumabile

Livrare gratuita

in 24h la comenzi peste 149lei

Expediere in aceeasi

Expediere in aceeasi zi pana la ora 16:00

Adauga o recenzie

Adauga o recenzie si castiga 100 de puncte bonus

VĂ ROG SA VERIFICAȚI VARSTA DUMNEAVOASTRA PENTRU A INTRA.