Pentru ajutor

Suna ne la 0767116427

Componentele tigarii electronice

Componentele tigarii electronice

Multi fumatori sau vaperii incepatori sunt curiosi sa afle componente tigara electronica, dar se confrunta cu o lipsa de informatii clare si accesibile.
Acest articol exploreaza in detaliu fiecare componenta esentiala a unei tigari electronice, de la baterie si atomizor pana la rezervor si Drip tip-ul.
Intelegand rolul si functionarea fiecarei componente, cititorii vor putea lua decizii informate cu privire la utilizarea tigarilor electronice ca alternativa potential mai putin daunatoare la fumatul conventional.

Puncte cheie:
 • Principalele componente ale unei tigari electronice sunt: bateria, atomizorul, lichidul, rezervorul si sistemul electronic.
 • Bateria furnizeaza energia electrica necesara pentru a incalzi si vaporiza lichidul din rezervor. Poate fi externa (detasabila) sau interna (incorporata).
 • Atomizorul contine o rezistenta care transforma lichidul in vapori ce pot fi inhalati. Rezistenta se incalzeste la 100-250°C.
 • Lichidul de tigara electronica este un amestec de glicerina, propilen glicol, arome si optional nicotina. Este absorbit de un fitil din jurul rezistentei.
 • Rezervorul sau cartusul stocheaza lichidul ce urmeaza a fi vaporizat. Capacitatea variaza de la 1ml la 10ml in functie de model.
 • Airflow-ul sau aerisirea regleaza cantitatea de aer care se amesteca cu vaporii, influentand densitatea, aroma si senzatia la inhalare.
 • Conectorul, de obicei de tip 510 cu filet, asigura legatura electrica si mecanica intre atomizor si baterie.
 • Mustiucul (drip tip) este componenta prin care sunt inhalati vaporii, disponibila in diferite forme si materiale.
 • Deck-ul sau baza atomizorului este componenta pe care se monteaza rezistenta si care face conexiunea electrica cu bateria.

Care sunt componentele principale ale tigarile electronice?

Principalele componente ale unei tigari electronice sunt:

 • Bateria: sursa de alimentare a dispozitivului, care poate fi externa (detasabila si inlocuibila) sau interna (incorporata in tigara electronica).
 • Atomizorul: responsabil de incalzirea si vaporizarea lichidului. Include o rezistenta care transforma lichidul in vapori ce pot fi inhalati.
 • Lichidul de tigara electronica: o solutie fluida contine amestecuri de glicerina, propilen glicol, arome si optional poate contine nicotina.
 • Rezervorul de lichid (tank): unde se pastreaza lichidul ce urmeaza a fi vaporizat. Poate fi sub forma de cartus preumplut sau rezervor reincarcabil.
 • Sistemul electronic: Butonul de aprindere sau senzorul de presiune si in unele dispozitive poate include un ecran pentru afisarea informatiilor (putere, tensiune baterie etc.), un ohmmetru pentru masurarea rezistentei, sistem de incarcare baterie (USB Type-C, micro USB) si diferite moduri electronice de functionare.

Bateria tigara electronica

Bateria tigara electronica

Bateria unei tigari electronice este sursa de alimentare a dispozitivului, care furnizeaza energia electrica necesara pentru a incalzi si vaporiza lichidul din rezervor.

Bateria poate fi externa, adica detasabila si inlocuibila, sau interna, incorporata in tigara electronica. Mare majoritate de baterii sunt de obicei de tip litiu-ion reincarcabil si au o capacitate variabila, in functie de modelul si dimensiunea tigarii electronice.

Cum alimenteaza bateriile tigarile electronice?

Bateriile alimenteaza tigarile electronice prin furnizarea de energie electrica catre atomizor, care este responsabil de incalzirea si vaporizarea lichidului. Cand utilizatorul apasa butonul de activare sau trage din mustiuc (in cazul tigarilor electronice activate prin inhalare), bateria trimite un curent electric catre rezistenta din atomizor.

Puterea si tensiunea bateriei determina temperatura de incalzire a rezistentei si, implicit, cantitatea si intensitatea vaporilor produsi. Bateriile cu o capacitate mai mare vor permite o utilizare mai indelungata a tigarii electronice intre incarcari, in timp ce bateriile cu voltaj variabil ofera posibilitatea de a regla nivelul de putere pentru a personaliza experienta de vaping.

Care sunt tipurile comune de baterii utilizate in tigarile electronice?

Cele mai comune tipuri de baterii utilizate in tigarile electronice sunt:

 • Bateriile 18650 – sunt cele mai populare baterii externe, de tip Litiu-Ion reincarcabile, folosite in special pentru dispozitivele mai avansate, de tip mod. Au o latime de 18mm si o lungime de 65mm, oferind o capacitate si o putere mai mare comparativ cu bateriile interne.
 • Bateriile 20700 si 21700 – sunt baterii externe similare cu cele 18650, de tip Litiu-Ion, dar cu dimensiuni putin mai mari, avand o latime de 21mm si o lungime de 70mm. Ofera o capacitate si o durata de functionare si mai ridicata.
 • Bateriile integrate – sunt baterii incorporate in dispozitiv de tip Lipo (Polimer de litiu), ce nu pot fi detasate. Capacitatea lor variaza in functie de model, de la 250mAh pentru dispozitivele mici, pana la 4500mAh pentru dispozitivele mai avansate.
 • Bateriile pentru tigarile electronice de unica folosinta (de tip puff bar) – sunt baterii mici, nedetasabile si nereincarcabile, incorporate in dispozitive ce se arunca dupa epuizarea lichidului si a bateriei.
 • Bateriile pentru tigarile electronice de tip pod – au de obicei o capacitate medie, in jur de 900mAh, suficienta pentru o zi de utilizare pentru majoritatea utilizatorilor.

Atomizorul de tigara electronica

Atomizorul este componenta principala a unei tigari electronice care transforma lichidul in vapori inhalabili, asigurand aroma si cantitatea de vapori produsa.

Cum functioneaza atomizorul in tigarile electronice?

Atomizorul de tigara electronica contine o rezistenta (bobina) din material conductor, de obicei nichrom sau kanthal, infasurata in jurul unui fitil din bumbac organic. Fitilul absoarbe lichidul din rezervor prin fenomenul de capilaritate.

Cand utilizatorul apasa butonul de activare sau trage din mustiuc (la modelele activate la inhalare), curentul electric de la baterie trece prin rezistenta. Aceasta se incalzeste rapid la temperaturi intre 100-250°C, vaporizand lichidul din fitil.

Vaporii rezultati urca prin camera de vaporizare si ajung in mustiuc, de unde sunt inhalati de catre utilizator. Aerul necesar vaporizarii intra prin orificiile de aerisire de la baza atomizorului.

Pe masura ce lichidul este consumat, fitilul absoarbe in continuu lichid proaspat din rezervor pentru a-l inlocui pe cel vaporizat. Acest proces continua pana la epuizarea lichidului sau a bateriei.

Care sunt partile atomizatorului in tigara electronica?

Atomizorul de tigara electronica este compus din 7 parti: deck-ul (baza atomizorului), rezistenta (elementul de incalzie), filtil (material de absorbtie), rezorvor sau cartus, mustiuc (Drip tip), Airflow (aerisire)si conector pentru baterie.

Ce este Deck-ul sau baza atomizorului de tigara electronica?

 baza atomizorului de tigara electronica

Deck-ul sau baza atomizorului de tigara electronica este componenta pe care se monteaza rezistenta si care face conexiunea electrica cu bateria dispozitivului. Acesta sustine rezervorul cu lichid si are orificii pentru alimentarea cu lichid a materialului absorbant din jurul rezistentei.

Ce este rezistenta din atomizorul de tigara electronica?

Rezistenta din atomizorul de tigara electronica este componenta care incalzeste lichidul si il transforma in vapori. Aceasta este formata dintr-o spirala de sarma rezistiva, de obicei din kanthal sau nichrom, infasurata in jurul unui material absorbant precum bumbacul. Rezistenta este un element consumabil, care trebuie inlocuit periodic pentru a mentine performanta si aroma optima a tigarii electronice.

Ce este fitilul sau material de absorbtie din atomizorul de tigara electronica?

Fitilul sau materialul de absorbtie din atomizorul de tigara electronica este componenta care absoarbe si retine lichidul, alimentand rezistenta. Acesta este de obicei confectionat din bumbac organic, vata sau alte materiale absorbante, si are rolul de a furniza un flux constant de lichid catre rezistenta incalzita pentru a produce vapori.

Ce este cartusul sau rezervorul din atomizorul de tigara electronica?

Cartusul sau rezervorul din atomizorul de tigara electronica este componenta care stocheaza lichidul ce urmeaza a fi vaporizat. Acesta este de obicei fabricat din plastic alimentar sau sticla si are o capacitate variabila, de la 1ml pana la 10ml in functie de model.

Care este diferenta dintre cartusul si rezervorul in atomiarele de tigara electronica?

Diferenta principala dintre cartusul si rezervorul in atomizoarele de tigara electronica este urmatoarea:

 • Cartusul este o componenta detasabila care contine lichidul si se conecteaza direct la atomizor. Acesta poate fi preumplut sau reincarcabil si are o capacitate mai mica, de obicei sub 3ml.
 • Rezervorul, pe de alta parte, este o componenta integranta a atomizorului, avand o capacitate mai mare de stocare a lichidului, de la 2ml pana la 5ml sau chiar mai mult. Rezervoarele sunt de obicei transparente, permitand utilizatorului sa vada nivelul de lichid ramas

Ce este mustiucul (Drip tip) din atomizorul de tigara electronica?

mustiucul (Drip tip) din atomizorul de tigara electronica

Mustiucul (Drip tip) din atomizorul de tigara electronica este componenta prin care sunt inhalati vaporii. Acesta se ataseaza la atomizor, clearomizor sau tank si este disponibil in diferite forme, dimensiuni si materiale, cum ar fi otel inoxidabil, Delrin, Pyrex sau rasina.

Exista doua tipuri principale de mustiucuri (drip tips) folosite in atomizoarele de tigari electronice:

 • Mustiucuri 510 – au un diametru de aproximativ 8.5mm la baza si sunt mai lungi si mai inguste. Acestea sunt folosite in principal pentru atomizoare cu trageri MTL (mouth-to-lung) si au fost standardul pentru multi ani.
 • Mustiucuri 810 – au un diametru de aproximativ 12.5mm la baza si sunt mai scurte si mai late. Acestea sunt folosite in principal pentru atomizoare cu trageri DTL (direct-to-lung) si au devenit noul standard odata cu aparitia atomizorelor sub-ohm.

Ce este airflow sau aerisirea din atomizorul de tigara electronica?

Ce este airflow sau aerisirea din atomizorul de tigara electronica?

Airflow-ul sau aerisirea din atomizorul de tigara electronica reprezinta orificiile sau fantele prin care aerul patrunde in atomizor. Acesta are rolul de a regla cantitatea de aer care se amesteca cu vaporii produsi de rezistenta incalzita, influentand astfel densitatea vaporilor, intensitatea aromei si senzatia la inhalare. Airflow-ul poate fi reglabil, permitand utilizatorului sa ajusteze fluxul de aer dupa preferinte.

Ce este conector din atomizorul de tigara electronica?

Ce este conector din atomizorul de tigara electronica?

Conectorul din atomizorul de tigara electronica este componenta care asigura legatura electrica si mecanica intre atomizor si bateria dispozitivului. Cele mai comune tipuri de conectori sunt:

 • Conectorul 510 – un standard industrial format dintr-un filet exterior si un pin central, realizate din materiale conductoare, care permite compatibilitatea intre diferite atomizoare si baterii.
 • Conectorul magnetic – asigura o conexiune sigura si stabila intre baterie si atomizor sau cartusul prin intermediul magnetilor, permitand schimbarea rapida a componentelor fara filetare

Lichidul de tigara electronica

Lichidul de tigara electronica, cunoscut si sub numele de e-lichid sau lichid de vapare, este un amestec de ingrediente folosit in tigarile electronice pentru a produce vapori.

Principalele componente ale lichidului de tigara electronica sunt:

 • Glicerina vegetala (VG) – un compus organic derivat din uleiuri vegetale, care produce vapori densi si confera o senzatie dulceaga.
 • Propilen glicol (PG) – un solvent incolor si inodor, folosit ca agent de transport pentru arome si nicotina, care ofera un “throat hit” mai pronuntat.
 • Arome alimentare sau artificiale – o gama larga de arome, de la tutun si mentol pana la fructe si deserturi, pentru a imbunatati experienta de vapare.
 • Aditivi alimentari – cum ar fi indulcitori (de exemplu, sucraloza), coloranti si agenti de racire (de exemplu, koolada, WS-23), pentru a imbunatati gustul si senzatia de vapare.
 • Nicotina (optional) – disponibila in diferite concentratii, de la 0 mg/ml pana la 50 mg/ml sau mai mult, pentru a satisface nevoile fostilor fumatori. Nicotina poate fi sub forma de nicotina libera sau saruri de nicotina.

Concluzie

In concluzie, tigarile electronice sunt dispozitive complexe formate din mai multe componente esentiale care lucreaza impreuna pentru a produce vapori inhalabili. Intelegerea rolului si functionarii fiecarei componente, de la baterie si atomizor pana la rezervor si lichid, este cruciala pentru utilizatorii care doresc sa ia decizii informate cu privire la vapare.

Alegerea componentelor potrivite si a unui lichid de calitate poate imbunatati semnificativ experienta de vapare si poate reprezenta o alternativa potential mai putin daunatoare la fumatul conventional. Cu toate acestea, este important ca utilizatorii sa fie constienti de riscurile si efectele pe termen lung asociate cu vaparea si sa ia decizii responsabile pentru sanatatea lor.

Lasă un răspuns
Garantie 60 zile

Garantie 60 zile la neconsumabile

Livrare gratuita

in 24h la comenzi peste 149lei

Expediere in aceeasi

Expediere in aceeasi zi pana la ora 16:00

Adauga o recenzie

Adauga o recenzie si castiga 100 de puncte bonus

VĂ ROG SA VERIFICAȚI VARSTA DUMNEAVOASTRA PENTRU A INTRA.