Pentru ajutor

Suna ne la 0767116427

Ce este Nicotina?

Ce este Nicotina?

Nicotina este o substanta chimica produsa si gasita in mod natural in planta de tutun, fiind principalul ingredient psihoactiv din produsele din tutun. Este un alcaloid foarte adictiv care actioneaza ca stimulent asupra sistemului nervos central. Nicotina este absorbita rapid in sange cand fumam, ajungand la creier in cateva secunde si producand o senzatie temporara de placere si o crestere a concentrarii conform acestei sursa din wikipedia.
Conform Mayoclinic, utilizarea regulata a nicotinei duce la dependenta, iar incercarea de a renunta poate provoca simptome neplacute de sevraj. Pe langa efectele psihologice, nicotina are si efecte fiziologice precum cresterea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale si a nivelului de glucoza din sange.

Puncte cheie
 • Nicotina este o substanta stimulanta si extrem de adictiva, gasita in principal in produsele din tutun si in unele produse de vapare. Ea produce o senzatie placuta pe termen scurt prin eliberarea de dopamina in creier, dar efectele trec rapid, determinand consumul repetat pentru a mentine starea placuta.
 • Consumul regulat de nicotina duce la toleranta si dependenta fizica si psihica. La intreruperea consumului apar simptome de sevraj precum iritabilitate, anxietate, dificultati de concentrare, pofte intense etc. Aceste simptome pot dura cateva zile sau saptamani.
 • Nicotina are efecte stimulante precum cresterea ritmului cardiac, tensiunii arteriale si ratei respiratorii. Pe termen lung, in combinatie cu alti factori, poate creste riscul de boli cardiovasculare, cancer si alte afectiuni grave. Cu toate acestea, nicotina in sine este mai putin daunatoare decat alte substante toxice din fumul de tutun.
 • Desi nicotina este legala, dependenta de ea este greu de depasit, necesitand adesea terapie de substitutie nicotinica, consiliere si suport pentru a renunta definitiv la consum.

Unde se gaseste Nicotina?

Unde se gaseste Nicotina?

Nicotina se gaseste in mod natural in plante din familia Solanaceae, in special in tutun (Nicotiana tabacum), dar si in cantitati mici in rosii, cartofi, vinete si ardei.

Cea mai mare concentratie de nicotina se gaseste in frunzele de tutun, care contin intre 0,3% si 0,5% nicotina din greutatea uscata. Nicotina este prezenta si in produsele din tutun precum tigarile, trabucurile, tutunul de mestecat si prizat.

In plus, nicotina poate fi gasita in unele lichide pentru tigari electronice. Desi nicotina este asociata in principal cu tutunul, ea este de fapt un alcaloid produs de mai multe plante din familia Solanaceae ca un mecanism de aparare impotriva daunatorilor.

Cum functioneaza Nicotina?

Nicotina actioneaza prin legarea de receptorii nicotinici de acetilcolina din creier si din alte parti ale corpului. Cand nicotina se leaga de acesti receptori, ea determina eliberarea mai multor neurotransmitatori precum dopamina, acetilcolina, serotonina, GABA (acidul amino-gamma butiric, un neurotransmitator care ajuta la transmiterea de mesaje intre creier si sitemul nervos) si endorfinele.

Eliberarea de dopamina in caile de recompensa ale creierului produce senzatia de placere asociata cu consumul de nicotina. De asemenea, nicotina stimuleaza eliberarea de adrenalina din glandele suprarenale, ceea ce duce la cresterea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale si a respiratiei.

Nicotina este absorbita rapid in sange cand este inhalata prin fumat, ajungand la creier in 10-20 de secunde. Efectele ei sunt de scurta durata, deoarece are un timp de injumatatire de doar 1-2 ore in corp. Utilizarea repetata a nicotinei duce la modificari in functionarea creierului si la dependenta. Incercarea de a renunta la nicotina provoaca simptome de sevraj precum iritabilitate, anxietate, probleme de concentrare si pofta puternica de a fuma.

Pentru ce a fost folosita initial Nicotina?

Pentru ce a fost folosita initial Nicotina?
sursa foto: http://nativeamericannetroots.net/diary/295

Nicotina a fost initial utilizata de popoarele indigene din America pentru ritualuri religioase si in scopuri medicinale. Nativii americani cultivau planta de tutun si fumau frunzele in pipe in cadrul ceremoniilor spirituale si pentru a trata diverse afectiuni precum dureri de dinti, dureri de urechi, probleme intestinale, febra, dureri de ochi, depresie, muscaturi de insecte si arsuri. Cand europenii au descoperit tutunul in 1492, acesta era deja folosit de secole de catre populatiile indigene din America pentru ritualuri sacre si ca remediu medicinal. Consumul recreativ al nicotinei a aparut mai tarziu, dupa ce oamenii au descoperit efectele sale stimulante si de modificare a dispozitiei.

Care sunt utilizarile comune ale Nicotinei?

Nicotina are urmatoarele utilizari comune:

 1. Ca tratament pentru dependenta de nicotina si ajutor pentru renuntarea la fumat, fiind administrata sub forma de guma de mestecat, plasturi transdermici, pastile sau spray nazal. Aceste produse furnizeaza doze mici de nicotina pentru a reduce simptomele de sevraj si pofta de a fuma.
 2. Ca insecticid in agricultura, nicotina fiind folosita pentru combaterea daunatorilor datorita proprietatilor sale toxice pentru insecte. Insa utilizarea sa ca insecticid a fost interzisa in multe tari din cauza riscurilor pentru sanatate si mediu.
 3. In scopuri recreative, nicotina fiind consumata pentru efectele sale stimulante si de modificare a dispozitiei prin produse precum tigari, trabucuri, tutun de prizat sau de mestecat. Consumul recreativ de nicotina duce la dependenta si are efecte negative asupra sanatatii.
 4. In cercetari clinice, nicotina fiind studiata pentru potentialele beneficii in tratarea bolilor precum Parkinson, Alzheimer, ADHD, depresie sau unele forme de cancer. Insa sunt necesare mai multe studii pentru a confirma siguranta si eficacitatea nicotinei in aceste scopuri.

Cat de adictiva este Nicotina in comparatie cu alte substante?

Nicotina este considerata la fel de adictiva ca heroina, cocaina sau amfetaminele, si chiar mai adictiva decat alcoolul pentru majoritatea oamenilor.

Desi nu produce o stare de euforie intensa ca alte droguri, nicotina are o capacitate puternica de sublinia  “recompensele” sale relativ usoare, ceea ce duce la dependenta.

Studiile pe animale au aratat ca nicotina creste eliberarea de dopamina in caile de recompensa ale creierului intr-o masura similara cu cocaina. Aproximativ doua treimi dintre americanii care au incercat sa fumeze au raportat ca au devenit dependenti de nicotina.

Daca discutam de substante adictive, barbituricele si alcoolul au fost evaluate ca fiind mai putin adictive decat nicotina, dar sunt totusi substante foarte periculoase. Dependenta de nicotina este la fel de dificil de depasit ca dependenta de heroina, cocaina sau alcool si multe persoane au nevoie de multiple incercari inainte de a reusi sa renunte definitiv.

Cum afecteaza nicotina organismul?

Nicotina afecteaza sistemul cardiovascular, nervos si respirator. Afecteaza igiena orala si sanatatea pielii, ducand la diverse efecte pe termen scurt si lung. Intelegerea acestor efecte este cruciala, deoarece ele dezvaluie consecintele largi si potential daunatoare ale consumului de nicotina.

Care este efectul Nicotinei asupra sistemului cardiovascular?

Nicotina are urmatoarele efecte asupra sistemului cardiovascular:

Creste ritmul cardiac si contractilitatea miocardica, ducand la cresterea debitului cardiac si a consumului de oxigen de catre inima. Determina eliberarea de catecolamine precum noradrenalina si adrenalina, care cresc tensiunea arteriala si rezistenta vasculara periferica.

Provoaca vasoconstrictie coronariana si periferica, reducand fluxul sanguin catre organe si tesuturi. Poate induce spasm coronarian (angina vasospastica – angina Prinzmetal sau angorul vasospastic) si aritmii cardiace precum fibrilatia atriala.

Afecteaza functia endoteliala si favorizeaza ateroscleroza prin promovarea inflamatiei, disfunctiei endoteliale, stresului oxidativ, activarii plachetare si trombozei.

Creste nivelurile de colesterol LDL (lipoproteine cu densitate mica) si scade nivelurile de colesterol HDL (lipoproteine cu densitate mare), contribuind la dezvoltarea aterosclerozei.

Stimuleaza remodelarea si fibroza miocardica, crescand riscul de insuficienta cardiaca. Expunerea cronica la nicotina creste riscul de evenimente cardiovasculare precum infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral si moartea subita.

Care sunt efectele Nicotinei asupra creierului si a sistemului nervos?

Nicotina are urmatoarele efecte asupra creierului si sistemului nervos:

Activeaza receptorii nicotinici de acetilcolina din creier, determinand eliberarea unor neurotransmitatori precum dopamina, noradrenalina, acetilcolina, serotonina, GABA si endorfinele. Cresterea eliberarii de dopamina in caile de recompensa ale creierului produce senzatia de placere si dependenta asociata cu consumul de nicotina.

Stimuleaza activitatea sistemului nervos simpatic, crescand ritmul cardiac, tensiunea arteriala si rata respiratiei prin eliberarea de catecolamine precum adrenalina. Nicotina determina vasoconstrictie si reducerea fluxului sanguin catre organe si tesuturi.

Afecteaza functia endoteliala si favorizeaza ateroscleroza prin promovarea inflamatiei, stresului oxidativ, activarii plachetare si trombozei. Creste nivelurile de colesterol LDL si scade nivelurile de HDL, contribuind la dezvoltarea aterosclerozei.

Afecteaza dezvoltarea creierului la adolescenti, interferand cu maturizarea cortexului prefrontal si functiile cognitive precum atentia, memoria si controlul impulsurilor. Expunerea prenatala la nicotina poate avea efecte adverse pe termen lung asupra dezvoltarii creierului fatului.

Nicotina perturba somnul, provocand insomnie, reducerea somnului REM si alterarea ciclului somn-veghe. Consumul de nicotina poate duce la anxietate, depresie, iritabilitate si alte tulburari de dispozitie.

Nicotina poate imbunatati temporar atentia, memoria si functiile cognitive, dar utilizarea cronica duce la toleranta si dependenta. Expunerea repetata la nicotina modifica circuitele cerebrale implicate in stres, invatare si autocontrol, ceea ce poate duce la simptome de sevraj precum iritabilitate, anxietate, dificultati de concentrare si depresie atunci cand consumul este intrerupt.

Nicotina poate afecta negativ cortexul prefrontal, important pentru functiile executive si controlul comportamental, si poate creste riscul de declin cognitiv si dementa.

De asemenea, nicotina poate provoca modificari neuroplastice si neuroinflamatie, afectand bariera hematoencefalica si crescand riscul de edem cerebral.

Care sunt efectele Nicotinei asupra igienei bucale?

Nicotina are urmatoarele efecte asupra igienei orale:

Provoaca decolorarea si ingalbenirea dintilor din cauza nicotinei si gudronului continute in produsele din tutun. Fumatorii au de obicei dinti cu o nuanta galben-maro sau chiar maro inchis.

Creste riscul de aparitie si agravare a bolilor gingiilor precum gingivita si parodontoza, ducand la pierderea dintilor. Nicotina reduce fluxul sanguin catre gingii, afectand capacitatea lor de vindecare si de lupta impotriva infectiilor bacteriene.

Reduce productia de saliva, provocand uscaciunea gurii si halena neplacuta. Saliva are un rol important in neutralizarea acizilor si indepartarea resturilor alimentare de pe dinti.

Intarzie vindecarea dupa tratamente stomatologice precum extractii dentare, interventii parodontale sau implantologie. Fumatorii au un risc mai mare de complicatii si esec al procedurilor.

Creste riscul de aparitie a leziunilor precanceroase precum leucoplachia si a cancerului oral, de buze, limba, gingii si gat. Fumatul este unul dintre principalii factori de risc pentru aceste tipuri de cancer.

Favorizeaza acumularea de placa bacteriana si tartru pe dinti, crescand riscul de aparitie a cariilor dentare. Produsele din tutun contin zaharuri care alimenteaza dezvoltarea bacteriilor cariogene.

Care sunt efectele nicotinei asupra pielii?

Nicotina are urmatoarele efecte asupra pielii:

Imbatranire prematura a pielii, prin reducerea productiei de colagen si elastina, care sunt fibrele elastice ce mentin pielea ferma si elastica. Fumatorii pot avea la 40 de ani o piele asemanatoare cu cea a nefumatorilor de 70 de ani.

Formarea ridurilor si liniilor fine, deoarece nicotina determina vasoconstrictie si reducerea fluxului sanguin catre piele, lipsind-o de oxigen si nutrienti. Fumatul agraveaza ridurile de expresie precum ridurile la colturile ochilor, fruntea si in jurul gurii.

Piele uscata si lasata, din cauza efectelor nicotinei asupra metabolismului colagenului si degradarii fibrelor elastice. Pielea fumatorilor tinde sa fie mai aspra si lipsita de elasticitate.

Vindecare intarziata a ranilor, deoarece nicotina reduce fluxul sanguin si aportul de oxigen si nutrienti necesari procesului de vindecare. Fumatorii au un risc crescut de complicatii dupa interventii chirurgicale.

Culoare neuniforma si aspect palid sau cenusiu al pielii, din cauza vasoconstrictiei si fluxului sanguin redus. Fumatorii pot avea un aspect bolnavicios al tenului.

Acumularea de pigment si pete hiperpigmentate, deoarece nicotina poate afecta distributia pigmentului in piele. Fumatorii sunt mai predispusi la hiperpigmentare si pete maronii pe piele.

Care sunt efectele nicotinei asupra plamanilor?

Nicotina are multiple efecte negative asupra plamanilor. Aceasta poate induce formarea radicalilor de oxigen si reduce capacitatea antioxidanta a plamanilor, ceea ce duce la mutatii punctiforme in ADN-ul celular, afectand cresterea si intretinerea structurii pulmonare.

Expunerea la nicotina in timpul vietii prenatale si postnatale poate afecta dezvoltarea plamanilor fatului, alterand raspunsul imun la infectiile virale si crescand prevalenta wheezing-ului in copilarie.

De asemenea, nicotina poate promova cresterea tumorilor prin cresterea proliferarii celulare, angiogenezei, migratiei si invaziei celulare, si poate reduce eficacitatea tratamentelor conventionale pentru cancer, cum ar fi chimioterapia si radioterapia.

In plus, nicotina poate contribui la imbatranirea rapida a plamanilor si la deteriorarea parenchimului pulmonar, facand plamanii mai susceptibili la daune.

Care sunt efectele nicotinei asupra rinichilor?

Nicotina poate avea efecte daunatoare asupra sanatatii rinichilor. Expunerea repetitiva si indelungata la nicotina poate agrava leziunile renale in diverse moduri, inclusiv leziuni renale acute, diabet, nefrita acuta si nefrectomie subtotala.

Nicotina creste severitatea leziunilor renale prin stimularea stresului oxidativ, a inflamatiei si a cailor profibrotice. De asemenea, nicotina poate induce disfunctii ale podocitelor si fibroza glomerulara, ducand la albuminurie si declin progresiv al ratei de filtrare glomerulara.

La om, nicotina provoaca cresteri tranzitorii ale tensiunii arteriale, insotite de reduceri ale ratei de filtrare glomerulara si ale fluxului plasmatic renal efectiv. Fumatul este un factor de risc important pentru progresia bolii renale cronice (BRC), iar nicotina este cel putin partial responsabila pentru efectele daunatoare ale fumatului asupra rinichilor.

Fumatorii au un risc mai mare de a dezvolta proteinurie, un semn al stresului renal, iar cantitatea fumata este direct proportionala cu gradul de afectare renala. Fumatorii au, de asemenea, o probabilitate mai mare de a necesita dializa sau transplant renal.

Care sunt efectele nicotinei asupra diabetului?

Nicotina are multiple efecte negative asupra diabetului zaharat. Aceasta poate creste riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2 cu 30-40% la fumatorii activi in comparatie cu nefumatorii.

Nicotina interfereaza cu actiunea insulinei, inducand rezistenta la insulina si afectand controlul glicemic la pacientii cu diabet.

La persoanele cu diabet zaharat, fumatul creste riscul de complicatii precum boala cardiovasculara, nefropatie, neuropatie, retinopatie si amputatii ale membrelor inferioare.

Nicotina poate creste nivelurile de glucoza din sange prin eliberarea de catecolamine, hormoni de stres si stimularea productiei de cortizol. Chiar si expunerea prenatala si postnatala la nicotina poate afecta dezvoltarea pancreasului si functia celulelor beta la fat si nou-nascut.

Fumatul este asociat cu un control glicemic inadecvat si necesitatea unor doze mai mari de insulina la pacientii cu diabet. Dupa renuntarea la fumat, rezistenta la insulina se poate ameliora treptat, insa riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2 ramane crescut in primii 2 ani.

Care sunt efectele nicotinei asupra sarcinii?

Nicotina are multiple efecte negative asupra sarcinii. Aceasta creste riscul de sarcina ectopica, cand ovulul fecundat se implanteaza in afara uterului, frecvent la nivelul trompei uterine.

Fumatul in timpul sarcinii expune fatul la monoxid de carbon, care limiteaza furnizarea de oxigen si de substante nutritive, iar expunerea la nicotina creste frecventa cardiaca a fatului si reduce miscarile respiratorii ale acestuia.

Nicotina poate determina sangerari vaginale, probleme la nivelul placentei precum placenta previa sau abruptia placentei, greutate mica la nastere, ruptura prematura a membranelor si nastere prematura.

Studiile sugereaza o legatura intre fumatul matern si dezvoltarea emotionala, comportamentala si abilitatile de invatare ale copilului, precum si un risc crescut de malformatii congenitale. Chiar si un consum de 10 tigari pe zi poate dauna fatului, nicotina si alte substante chimice din fumul de tigara restrictionand fluxul de sange si oxigen catre fat.

Fumatul matern continuu sub 10 tigari pe zi duce la o scadere in greutatea fetala la nastere de aproximativ 220 g. Renuntarea la fumat in primele 4 luni de sarcina reduce riscul de a naste un copil cu greutate mica, similar cu al unei femei nefumatoare, si poate reduce riscul de nastere prematura, avort sau deces neonatal.

Care sunt efectele nicotinei asupra copiilor si adultilor tineri?

Nicotina are urmatoarele efecte negative asupra copiilor si tinerilor adulti. Expunerea la nicotina in timpul dezvoltarii creierului, care continua pana la varsta de 25 de ani, poate duce la tulburari de atentie, probleme de invatare si memorie, comportament impulsiv si risc crescut de dependenta de alte substante.

Nicotina poate interfera cu dezvoltarea normala a circuitelor cerebrale implicate in controlul cognitiv, functiile executive si controlul impulsurilor, avand efecte de durata asupra capacitatii de a lua decizii.

Copiii si adolescentii expusi la nicotina prezinta un risc mai mare de a dezvolta tulburari de dispozitie precum anxietatea si depresia.

Fumatul in timpul sarcinii expune fatul la nicotina, ceea ce poate duce la intarzieri in dezvoltarea creierului si plamanilor, sindrom de moarte subita a sugarului, probleme de auz si deficiente de atentie si cognitie.

Utilizarea produselor cu nicotina de catre adolescenti creste probabilitatea de a fuma tigari conventionale si de a dezvolta dependenta de nicotina pe termen lung. Chiar si expunerea la doze mici de nicotina poate fi daunatoare pentru copiii cu afectiuni preexistente precum astmul si poate contribui la aparitia tulburarilor de dispozitie ulterior in viata.

Care sunt efectele nicotinei asupra performantei sportive?

Nicotina are efecte variate asupra performantei sportive, unele benefice, altele daunatoare.

Prin actiunea sa stimulanta asupra sistemului nervos central, nicotina poate imbunatati vigilenta, concentrarea, timpul de reactie si coordonarea. De asemenea, poate creste forta musculara si intarzia aparitia oboselii prin activarea receptorilor colinergici centrali si efectele simpatoadrenergice periferice.

Unele studii au raportat ca nicotina imbunatateste performanta aerobica si timpul pana la epuizare in exercitiile de rezistenta.

Cu toate acestea, alte studii nu au gasit niciun efect ergogenic al nicotinei asupra performantei musculare, puterii anaerobe sau capacitatii de efort. Efectele nicotinei par a fi dependente de doza, forma de administrare si tipul de efort.

Nicotina poate avea efecte negative precum vasoconstrictia, scaderea fluxului sanguin muscular si afectarea transportului de oxigen, ceea ce ar putea diminua performanta.

De asemenea, utilizarea cronica de nicotina duce la dependenta si toleranta, necesitand doze mai mari pentru a obtine efecte. In general, dovezile privind efectele nicotinei asupra performantei sportive sunt inconsecvente si necesita cercetari suplimentare.

Cat timp ramane nicotina in organism?

Nicotina ramane in corp dupa cum urmeaza:

 • Sange: Nicotina poate fi detectata in sange timp de aproximativ 3 zile, iar cotinina (metabolitul principal al nicotinei) timp de pana la 10 zile.
 • Urina: La fumatorii obisnuiti, nicotina si cotinina pot fi detectate in urina pana la 3 saptamani. La utilizatorii ocazionali, nicotina ramane in urina aproximativ 4 zile, iar cotinina 7-10 zile.
 • Saliva: Nicotina si cotinina raman in saliva aproximativ 4 zile.
 • Par: Nicotina poate fi detectata in par timp de aproximativ 3 luni, uneori chiar pana la 1 an la fumatorii constanti.
Mostra    Biologica Timp de detectare al NicotineiTimp de detectare al cotininei
In Sange1-3 zile1-10 zile
In Urina3-4 zile4-10 zile
In Saliva1-4 zile4-7 zile
In Firul de ParPana la 90 de zilePana la 90 de zile

Ce factori influenteaza cat de mult ramane nicotina in organism?

Factorii care influenteaza cat timp ramane nicotina in organism sunt:

 • Varsta: persoanele mai in varsta au un metabolism mai lent, astfel ca nicotina ramane mai mult timp in organism.
 • Sexul: femeile au un timp de injumatatire mai scurt al nicotinei datorita nivelurilor mai ridicate de estrogen, eliminand nicotina mai rapid.
 • Rasa: persoanele de origine africana sau asiatica au un timp de injumatatire mai lung al nicotinei din cauza unei activitati mai scazute a enzimei CYP2A6 implicata in metabolizarea nicotinei.
 • Consumul de alcool: alcoolul reduce timpul de injumatatire al nicotinei prin inhibarea enzimei CYP2A6.
 • Consumul de cafea: cafeina creste timpul de injumatatire al nicotinei prin inhibarea eliminarii nicotinei prin rinichi.
 • Medicamentele: unele medicamente pot interactiona si influenta metabolizarea nicotinei.
 • Frecventa si cantitatea: fumatorii cronici au un metabolism mai rapid al nicotinei comparativ cu fumatorii ocazionali.
 • Nivelul de activitate fizica si hidratare: o persoana activa fizic si bine hidratata va elimina nicotina mai rapid.

Cum sa eliminati nicotina din organism?

Pentru a elimina nicotina din organism, puteti face urmatoarele:

 • Beti multa apa pentru a ajuta la eliminarea nicotinei si a produsilor sai secundari prin urina. Hidratarea creste rata de filtrare renala.
 • Faceti exercitii fizice regulate pentru a creste rata metabolismului si a elimina nicotina prin transpiratie. Activitatea fizica imbunatateste, de asemenea, circulatia sangelui.
 • Consumati alimente bogate in antioxidanti precum fructe si legume colorate (portocalii, rosii, verzi) pentru a sprijini metabolizarea nicotinei de catre ficat. Antioxidantii pot accelera eliminarea nicotinei.
 • Evitati alcoolul, cafeaua si bauturile carbogazoase deoarece acestea pot incetini eliminarea nicotinei.
 • Daca fumati, renuntati complet la fumat pentru a opri aportul de nicotina in organism.

Care sunt utilizarile medicale ale nicotinei?

Nicotina este utilizata in terapia de inlocuire a nicotinei (NRT) pentru a ajuta la renuntarea la fumat. Utilizarea sa implica riscuri precum supradozajul de nicotina si reactiile alergice. Gestionarea simptomelor de sevraj este cruciala pentru o incetare eficienta.

Nicotina poate fi folosita ca forma de terapie sau tratament pentru anumite afectiuni?

Da, nicotina poate fi utilizata ca forma de terapie sau tratament pentru anumite afectiuni:

Terapia de substitutie cu nicotina este utilizata pentru tratarea dependentei de tutun si sevrajului nicotinic. Administrarea nicotinei sub forma de plasturi, guma de mestecat, spray nazal sau inhalator ajuta la reducerea simptomelor de sevraj si faciliteaza renuntarea la fumat.

Studii recente sugereaza ca nicotina ar putea avea potential terapeutic in tratarea bolii Alzheimer, bolii Parkinson si a tulburarii deficitului de atentie si hiperactivitate (ADHD), datorita efectelor sale asupra sistemului nervos central.

Nicotina pare sa reduca temporar anxietatea prin actiunea sa asupra receptorilor nicotinici specifici din creier. Cu toate acestea, efectele benefice sunt limitate si pe termen scurt, iar riscurile fumatului depasesc orice potentiale beneficii ale nicotinei.

Care sunt dezavantajele folosirii nicotinei?

Dezavantajele folosirii nicotinei sunt urmatoarele:

 • Nicotina este extrem de adictiva, la fel ca si heroina sau cocaina. Provoaca dependenta fizica si psihologica puternica, facand renuntarea foarte dificila.
 • Nicotina creste riscul de boli cardiovasculare precum ateroscleroza, disectie aortica, aritmii cardiace si hipertensiune arteriala.
 • Expunerea la nicotina in timpul sarcinii poate dauna dezvoltarii fatului, crescand riscul de nastere prematura si greutate mica la nastere.
 • Nicotina poate provoca efecte adverse precum greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale, tremuraturi, dureri de cap si tulburari de somn.
 • Nicotina poate creste riscul de cancer prin promovarea tumorilor, rezistenta la chimioterapie si radioterapie.
 • Nicotina poate afecta sistemul imunitar, scazand raspunsul imun si crescand susceptibilitatea la infectii.
 • Nicotina poate provoca dependenta si simptome de sevraj la adolescenti, afectand dezvoltarea creierului.

Ce este supradoza de nicotina?

O supradoza de nicotina reprezinta ingerarea sau expunerea la o cantitate excesiva de nicotina, substanta toxica gasita in tutun si produse care contin tutun.
Simptomele unei supradoze de nicotina includ greata, varsaturi, salivatie excesiva, dureri abdominale, palpitatii, tensiune arteriala crescuta, ameteli, tremuraturi musculare, convulsii si dificultati respiratorii.
La adulti, o doza letala de nicotina este estimata intre 30 si 60 mg, in timp ce la copii chiar si 1-2 mg pot provoca toxicitate severa.
Cele mai frecvente cauze ale supradozei de nicotina sunt ingerarea accidentala de produse cu nicotina lichida utilizate in tigarile electronice, inghitirea accidentala de tutun de mestecat sau guma de mestecat cu nicotina.
Tratamentul pentru supradoza de nicotina implica ingrijire medicala de urgenta, administrarea de carbune activ pentru a lega nicotina din stomac, ventilatie asistata si medicamente pentru a trata simptomele precum agitatia, tensiunea arteriala crescuta si convulsiile.

Care sunt simptomele supradozajului cu nicotina?

Simptomele unei supradoze de nicotina includ:

 • In primele 15-60 de minute: greata, varsaturi, salivatie excesiva, dureri abdominale, palpitatii, tensiune arteriala crescuta, ameteli, tremuraturi musculare, anxietate, confuzie.
 • Dupa 30 de minute pana la 4 ore: diaree, respiratie superficiala, incetinirea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale, oboseala extrema, slabiciune musculara, piele palida.
 • In cazuri severe: convulsii, insuficienta respiratorie, stop cardiac, dificultati de respiratie sau coma.

Nicotina provoaca alergii?

Nicotina in sine nu cauzeaza alergii, insa poate declansa sau agrava simptome asemanatoare alergiilor la persoanele sensibile.
Nicotina este un iritant pentru caile respiratorii si poate provoca tuse, stranut, rinoree (nas curgator), lacrimare si respiratie suieratoare.
La persoanele cu astm sau alte afectiuni respiratorii preexistente, nicotina poate declansa bronhospasm si wheezing (respiratie suieratoare).
Fumul de tigara contine multe substante chimice iritante, iar nicotina poate amplifica efectele iritante ale acestora asupra mucoaselor nazale si oculare.
Desi nu este o alergie in sine, expunerea la nicotina poate mima simptomele unei alergii la persoanele sensibile sau cu afectiuni respiratorii preexistente.

Ce este sevrajul de nicotina?

Sevrajul nicotinic reprezinta ansamblul de simptome fizice, mentale si emotionale resimtite atunci cand renuntati la produsele care contin nicotina.
Atunci cand folositi produse din tutun, corpul si creierul dvs. se obisnuiesc cu nicotina, o substanta extrem de adictiva. Cand reduceti sau renuntati la produsele care contin nicotina, lipsa acesteia din organism poate provoca simptome neplacute precum dorinta puternica de a fuma din nou, greata, dureri de cap sau iritabilitate.
Simptomele sevrajului nicotinic incep de obicei in cateva ore de la ultima doza de nicotina si ating intensitatea maxima in a doua sau a treia zi dupa renuntarea completa. Acestea pot dura de la cateva zile pana la cateva saptamani, insa se diminueaza treptat, in special dupa a treia zi.
Nicotina se leaga de anumiti receptori din creier, provocand eliberarea dopaminei, un neurotransmitator care induce starea de bine. Cand nu mai primim nicotina, echilibrul chimic din creier este perturbat, determinand aparitia simptomelor de sevraj.

Care sunt implicatiile de viitor relativ la nicotina?

Implicatiile viitoare relativ la nicotina sunt urmatoarele:

 • Dezvoltarea unor noi medicamente care vizeaza receptorii nicotinici specifici ar putea oferi tratamente mai eficiente pentru dependenta de nicotina, boala Alzheimer, boala Parkinson si tulburarea deficitului de atentie.
 • Inlocuirea treptata a produselor din tutun cu alternative mai sigure care contin nicotina, precum guma, plasturi sau tigarile electronice, ar putea reduce impactul negativ asupra sanatatii populatiei.
 • Reglementarea stricta a vanzarii nicotinei si a produselor care o contin, inclusiv tigarile electronice, este necesara pentru a proteja tinerii si a preveni dependenta.
 • Cercetarile suplimentare privind efectele pe termen lung ale nicotinei asupra sistemului cardiovascular, respirator si a altor organe sunt esentiale pentru a intelege mai bine riscurile si beneficiile potentiale.
 • Desi nicotina are potential terapeutic, dependenta si efectele adverse grave precum cancerul necesita prudenta in utilizarea sa ca medicament.

Intrebari frecvente

Nicotina este daunatoare pentru organism?

Da, nicotina este daunatoare. Poate provoca dependenta severa si are efecte negative asupra sistemului cardiovascular, respirator si gastrointestinal. Creste tensiunea arteriala, ritmul cardiac si riscul formarii de cheaguri de sange. Poate cauza greata, varsaturi, diaree, dureri de cap si tulburari de somn. De asemenea, poate afecta dezvoltarea creierului la adolescenti si agrava simptomele de anxietate si depresie.

Nicotina poate creste riscul de a face cancer?

Nicotina nu este cancerigena, dar este extrem de adictiva si contribuie la continuarea fumatului, expunand astfel utilizatorii la substantele cancerigene din tutun. Fumatul este principala cauza a cancerului, inclusiv cancer pulmonar, bucal, esofagian si altele. Expunerea la cantitati mari de nicotina poate declansa simptome severe si poate afecta dezvoltarea normala a unui fat.

Nicotina este un stimulent sau un depresiv?

Nicotina este atat un stimulent, cat si un depresiv. Ca stimulent, creste activitatea sistemului nervos central, ritmul cardiac si tensiunea arteriala, oferind o senzatie de alerta si placere. Ca depresiv, dupa ce efectele stimulante se diminueaza, poate induce relaxare si calm, reducand activitatea cerebrala si anxietatea. Aceasta dualitate contribuie la natura sa adictiva.

Ar putea fi nicotina folosita pentru stoparea fumatului?

Nicotina poate fi folosita pentru a renunta la fumat prin terapii de substitutie nicotinica (NRT), care includ plasturii, guma, pastile, spray-uri nazale si inhalatoare. Aceste produse furnizeaza doze controlate de nicotina pentru a reduce simptomele de sevraj si poftele, fara toxinele din fumul de tigara. NRT este considerata sigura si eficienta, dubland sansele de a renunta la fumat. Utilizarea combinata a plasturilor cu forme rapide de NRT, cum ar fi guma sau pastilele, poate creste rata de succes.

Concluzie

Nicotina este extrem de adictiva si are efecte adverse grave asupra sanatatii. Desi nu provoaca direct cancer, fumul de tutun contine numerosi carcinogeni care cresc riscul de boli grave precum cancerul pulmonar, bolile cardiovasculare si multe altele. Produsele cu continut redus de nicotina sau cele promovate ca “mai putin daunatoare” nu ofera beneficii reale pentru sanatatea publica. Este esential ca guvernele si autoritatile de sanatate publica sa actioneze pentru a combate dependenta de nicotina si a informa corect publicul despre riscurile reale ale tutunului si nicotinei, indiferent de forma sau concentratie. 

Bibliografie:

Lasă un răspuns
Garantie 60 zile

Garantie 60 zile la neconsumabile

Livrare gratuita

in 24h la comenzi peste 149lei

Expediere in aceeasi

Expediere in aceeasi zi pana la ora 16:00

Adauga o recenzie

Adauga o recenzie si castiga 100 de puncte bonus

VĂ ROG SA VERIFICAȚI VARSTA DUMNEAVOASTRA PENTRU A INTRA.