Pentru ajutor

Suna ne la 0767116427

Exces de nicotina: simptome si moduri simple de ameliorare si preventie

Exces de nicotina: simptome si moduri simple de ameliorare si preventie

Fumatul este una dintre caile prin care multe persoane, atat barbati, cat si femei, aleg sa se relaxeze sau chiar sa se detensioneze in momentele mai putin placute la serviciu sau in viata personala. Desi cele mai multe efecte ale acestui obicei sunt cunoscute de fumatori, unul dintre cele carora li se acorda mai putina atentie este excesul de nicotina, care, desi apare in cazuri foarte rare, poate crea simptome destul de severe.

Ce inseamna sa faci exces de nicotina, semnele acestuia, metodele care pot ajuta in ameliorarea simptomelor si prevenirea supradozajului sunt prezentate in articolul de mai jos.

1. Excesul de nicotina: ce este si cum se manifesta

Desi este o substanta naturala care se gaseste in planta de tutun, nicotina este cea care produce dependenta de fumat. Ea se gaseste atat in tigarile traditionale, cat si in tigara electronica, fiind responsabila si de starea de bine pe care o simti atunci cand fumezi.

Atat fumatul activ, cat si cel pasiv, poate duce la exces de nicotina sau supradozaj nicotinic care poate duce la simptome usoare, dar si destul de serioase, in functie de sensibilitatea fiecarei persoane, dar si de timpul de expunere. Ceea ce este foarte important de stiut este ca supraexpunerea apare foarte rar, dar aceasta se poate manifesta atat la fumatori, cat si la nefumatori, copii sau chiar animale de companie.

Exista mai multe cai care pot duce la supraexpunere la nicotina, printre acestea cele mai intalnite fiind:

  • inhalarea activa sau pasiva;
  • absorbtia la nivelul pielii;
  • absorbtia la nivelul ochilor.

Supradozajul se poate intampla atat in cazul fumatului traditional, cat si in cazul celui electronic, prin intermediul nicotinei lichide, care poate contribui la simptomele resimtite atunci cand te expui timp indelungat.

Simptomele pe care le poti resimti atunci cand se instaleaza excesul de nicotina pot varia in functie de mai multi factori, printre care daca esti sau nu fumator, precum si de locul in care aceasta activitate are loc. Printre cele mai comune senzatii pe care le poti avea cand esti expus se numara:

  • salivarea excesiva;
  • greata si chiar varsaturile;
  • durerea de stomac;
  • ameteala si senzatia de ochi uscati sau iritiati;
  • durerea de cap;
  • transpiratia excesiva;
  • tusea;
  • hipertensiunea arteriala data de bataile foarte rapide ale inimii.

In afara acestora, excesul de nicotina poate da si alte simptome mai severe, printre care convulsiile, senzatia de sufocare (insuficienta respiratorie), dar si anxietatea.

Este bine sa stii si ca supradozajul se instaleaza treptat, asadar, atunci cand experimentezi senzatii precum tusea, iritatia ochilor sau a gatului si durerea de cap, iti poti da seama ca ai fost expus prea mult la fumul de tigara sau chiar la prea multa nicotina lichida. A doua faza este cea in care apar simptomele mai severe.

Ceea ce trebuie sa ai in vedere este ca supraexpunerea este temporara, asadar, reversibila, simptomele trecand de la sine in cele mai multe cazuri.

2. Exces de nicotina si ameliorarea simptomelor prin metode simple

Desi simptomele excesului de nicotina vor trece de la sine, ai la indemana cateva metode simple cu ajutorul carora sa iti ameliorezi starea mult mai rapid.

Daca esti intr-un spatiu inchis, sa iesi afara este una dintre cele mai bune cai de a reduce efectul cauzat de supradozajul de nicotina, indiferent daca esti fumator activ sau pasiv. Daca unul dintre simptomele excesului este durerea de stomac, carbunele activ poate fi utilizat cu succes pentru a reduce senzatia de durere. Ceea nu trebuie facut in cazul unui exces de nicotina este:

  • sa nu te fortezi sa vomiti;
  • sa nu bei lichide daca nu te simti bine.

O alta metoda destul de simpla este clatirea ochilor cu apa timp de cateva minute.

In cazurile in care supraexpunerea este mai serioasa, iar simptomele aparute sunt grave, interventia medicala este necesara.

3. Preventia excesului de nicotina

In loc sa tratezi excesul de nicotina care, chiar daca apare foarte rar, are totusi sanse sa iti creeze simptome neplacute, cel mai bine este sa previi astfel de situatii. Astfel, protejarea pielii, mai ales atunci cand folosesti nicotina lichida, poate fi un obicei care va reduce foarte mult sansele supradozajului. De asemenea, pastrarea tigarilor electronice sau a celor traditionale, inclusiv a altor dispozitive de vaping, in alta camera decat in cea in care petreci cel mai mult timp conteaza la fel de mult. Eliminarea ambalajelor sau a resturilor acestor produse ar trebui facuta in mod corespunzator, astfel incat, resturile sa nu ramana la vedere si sa limitezi expunerea.

In concluzie, desi poate aparea in cazuri foarte rare, excesul de nicotina poate avea de la simptome usoare, la unele destul de grave, atat asupra fumatorilor activi, cat si asupra celor pasivi. Ameliorarea senzatiilor neplacute se poate face cu ajutorul iesirii la aer, dar si prin spalarea cu apa a extremitatilor expuse. Preventia apartiei supradozajului se poate realiza cel mai usor prin respectarea sfaturilor de mai sus si printr-o abordare inteligenta a fumatului.

Sursa foto: Pixabay.com

Lasă un răspuns
Garantie 60 zile

Garantie 60 zile la neconsumabile

Livrare gratuita

in 24h la comenzi peste 149lei

Expediere in aceeasi

Expediere in aceeasi zi pana la ora 16:00

Adauga o recenzie

Adauga o recenzie si castiga 100 de puncte bonus

VĂ ROG SA VERIFICAȚI VARSTA DUMNEAVOASTRA PENTRU A INTRA.