Utilizarea tigarilor electronice a devenit o alternativa a fumatului din ce in ce mai raspandita datorita consecintelor mai putin nocive asupra organismului. Aparatele de vapat contin substante care nu sunt daunatoare, cum ar fi glicerina, si pot contine sau nu nicotina. Vapatul are o multime de avantaje pentru tine deoarece riscul de boli dispare iar cei din jurul tau nu mai sunt nevoiti sa fumeze pasiv. In plus, o tigara electronica de calitate superioara iti va oferi o experienta mai placuta si mai putin costisitoare. Asa ca, daca ai inlocuit recent tigara clasica cu una electronica sau intentionezi sa faci acest lucru, probabil te intrebi ce contine lichidul pentru vapat si cat de sigur este pentru organism. Inevitabil, te vei gandi si la ce se poate intampla daca inghiti glicerina sau alte substante componente ale lichidului din tigara electronica. Iata cateva informatii care iti vor raspunde la toate aceste intrebari.
1. Ce trebuie sa stii despre glicerina simpla si vegetala?
Informatiile despre tigarile electronice pot fi confuze pentru majoritatea oamenilor, mai ales din cauza numeroaselor pareri pro sau contra. Pentru a fi sigur ca ai luat decizia corecta atunci cand ai trecut la un dispozitiv de vapat, este bine sa te informezi cat mai temeinic asupra componentelor esentiale ale lichidului pentru tigara electronica. Astfel, vei sti exact din ce ingrediente este realizat acesta si cat de sigur este pentru organism.
Glicerina este o substanta de baza a lichidului de vapat. Glicerina este un lichid vascos, incolor, dulce si este folosita in industria alimentara, in gemoterapie si fitoterapie sau in industria cosmetica. Din puncte de vedere chimic, glicerina mai poate fi numita si alcool trihidroxilic. Glicerina sau glicerolul, asa cum mai este denumita uneori, poate fi de mai multe feluri:
- Glicerina animala – se obtine din grasimea animala.
- Glicerina vegetala – este obtinuta din uleiuri vegetale precum ulei de palmier, ulei de sambure de palmier, soia sau ulei de nuca de cocos.
- Glicerina simpla sau sintetica – se obtine din sirop de trestie, porumb sau propilena.
Datorita beneficiilor pe care le are, glicerina este folosita ca ingredient de baza pentru diverse creme, fiind un bun hidratant pentru pielea aspra si uscata. Mai mult decat atat, aceasta este folosita si in industria farmaceutica pentru tratarea aftelor sau pentru vindecarea ranilor.
De foarte multe ori, glicerina simpla a fost inlocuita cu cea vegetala, asa cum se intampla si in cazul tigarilor electronice. Pe masura ce productia aparatelor de vapat a inceput sa se dezvolte progresiv, glicerina vegetala a inceput sa fie utilizata si pentru dispozitivele de fumat electronice. Astfel, lichidul din tigarile electronice contine glicerol vegetal care este alcatuit integral din plante. Prin umare, te poti bucura de o experienta a fumatului mult mai placuta si mai benefica pentru organism.
2. Lichidul din tigarile electronice: pentru ce este buna glicerina?
O tigara electronica este alcatuita din trei componente interne principale, si anume un atomizor, o baterie si un rezervor. Lichidul este pus in rezervor, iar atunci cand tigara este pornita, atomizorul incalzeste lichidul. Ca rezultat, lichidul se transforma rapid in vapori, permitand astfel sa inhalezi o aroma placuta.
Aparatele de vapat sunt o varianta mai sigura care nu incurajeaza inhalarea de toxine sau alte substante chimice. Desi senzatia este aceeasi ca si in cazul fumatului traditional, nu se mai folosesc alte produse daunatoare precum tutun, gudron si monoxid de carbon.
Lichidul din tigara electronica este o combinatie de nicotina, propilen glicolic, glicerina vegetala si arome. In functie de preferinte, poti alege lichid de tigara electronica cu sau fara nicotina. De asemenea, poti opta pentru lichide cu diferite arome, care se folosesc individual sau se alterneaza si pot include o concentratie mai mica sau mai mare de nicotina. Daca iti doresti sa renunti la fumat, este recomandat sa folosesti lichide cu aroma de tutun. Astfel, vei reproduce mai bine gustul vechilor tigari.
Afla in continuare cateva informatii esentiale despre principalele ingrediente pe care le contine lichidul din tigara electronica:
- Glicerina vegetala
Daca te intrebi pentru ce e buna glicerina in realizarea lichidului pentru tigara electronica, trebuie sa stii ca aceasta este o componenta extrem de importanta. Netoxica, glicerina vegetala are un gust dulce si este ingredientul care este repsonsabil pentru producerea vaporilor. O cantitate mare de glicerol in lichid inseamna vapori mult mai mari si mai densi. Glicerina vegetala este o substanta naturala care este procesata din majoritatea tipurilor de grasimi vegetale. Ea este destul de des folosita in fabricarea produselor cosmetice, dar o regasim si in compozitia alimentelor. Spre deosebire de propilenul glicolic, care nu are gust, glicerina vegetala are o anumita dulceata, pe care o vei simti in aroma lichidului.
- Propilen glicolic
Acesta se regseste in aproape toate tipurile de lichide pentru tigarile electronice. Propilenul glicol are proprietatea de a se tranforma foarte usor in vapori, care sunt asemanatori cu fumul produs de o tigara traditionala. La fel ca glicerina vegetala, este considerat sigur de folosit in diferite alimente, medicamente sau produse cosmetice. Propilenul glicolic este solubil, aproape inodor, asa ca nu afecteaza aromele lichidului din tigara. In cazuri foarte rare, exista si persoane care pot fi alergice la acest ingredient din lichidul dispozitivelor de vapat. In astfel de situatii, o alternativa este folosirea unui lichid ce contine doar glicerina vegetala.
- Arome
Pe langa glicerina vegetala si propilenul glicolic, printre ingredientele pentru lichidul din tigara electronica se numara si aromele. Astfel, te poti bucura de gusturi inedite de caramel, fructe, ciocolata, cafea sau vanilie. Aromele mentolate sunt o alternativa la tigarile cu mentol, care nu mai sunt disponibile pe piata. Asadar, daca iti place sa variezi si sa incerci mereu lucruri noi, poti opta pentru arome de tigara electronica cu gust racoritor precum mango, capsuni, fructe de padure sau pentru arome clasice. Lichidul de vapat contine arome de calitate foarte buna si sigure pentru consum.
- Nicotina
Nicotina este o substanta optionala in cazul tigarilor electronice. Majoritatea fumatorilor care inlocuiesc fumatul clasic cu vapatul isi doresc sa renunte definitiv la aceasta substanta. Tocmai de aceea, exista posibilitatea de a alege intre lichide pentru tigari electronice cu sau fara nicotina. Indiferent de situatie, vaparea va satisface pofta de nicotina, fara a mai fi nevoie sa inhalezi fumul unei tigari aprinse. Poti folosi nicotina lichida sub forma de shot care are o concentratie ridicata din aceasta substanta, dar fara a avea si alte arome. De aceea, o poti combina cu shortfill sau alte gusturi speciale, precum cel de fructe sau de prajitura. In dozaje foarte mari, nicotina poate fi toxica, de aceea este recomandat sa utilizezi o cantitate agreata de corp.
Ce ingrediente decizi sa folosesti pentru lichidul din tigara depinde de preferintele personale. Poti alege propilenul, acesta fiind utilizat de majoritatea producatorilor de lichide sau glicerina vegetala, care ofera o senzatie minunata atunci cand vapezi. De asemenea, unii oameni prefera sa amestece glicerina cu propilenul glicolic, pentru a obtine un gust mai intens. Proportiile pot fi egale sau poti gasi o combinatie care ti se potriveste si care este pe gustul tau. Experimentand bazele lichidului pentru tigara electronica, vei descoperi care functioneaza cel mai bine pentru tine.
3. Glicerina vegetala: la ce foloseste si care este rolul ei in tigarile electronice?
Glicerina vegetala, numita si glicerol, este un lichid incolor, inodor si cu un gust dulce. Aceasta provine din uleiuri vegetale si este des folosita si la fabricarea produselor cosmetice sau in compozitia alimentelor, in calitate de emulsificator ori indulcitor. Desi este procesata din uleiuri, glicerina vegetala nu este un ulei, ci un agent de ingrosare. Fiind uleioasa si foarte vascoasa, in prezenta caldurii, aceasta produce vapori si poate fi inhalata in conditii de maxima siguranta.
Glicerina vegetala reprezinta baza lichidului pentru tigara electronica, rolul ei fiind ingrosarea cantitatii de vapori produsa. De obicei, se foloseste in combinatie cu propilenul glicolic care are ca scop intensificarea aromei. Exista astfel, lichide pentru tigara electronica ce contin ambele substante sau lichide care contin doar glicerol sau doar propilen glicolic. Alege cel mai bun lichid pentru tigara electronica in functie de nevoile si preferintele pe care le ai. Spre exemplu, daca intentionezi sa renunti la fumat, scade treptat cantitatea de nicotina din lichide. Scopul final este sa renunti definitiv la folosirea acesteia. Este recomandat sa cumperi lichide de calitate care au fost testate corespunzator si care au fost autorizate de institutii abilitate.
In primele cateva saptamani de la trecerea la tigarile electronice, inhalarea de glicerina poate provoca o serie de efecte secundare, precum uscaciunea gurii, cresterea senzatiei de sete sau dureri de gat. Aceste simptome dispar de obicei dupa cateva saptamani, mai ales cand se consuma multa apa si lichide.
4. Ce se intampla daca inghiti glicerina de la tigara electronica?
Indiferent ca esti incepator in lumea vapingului sau esti deja experimentat, cu siguranta te-ai intrebat ce se intampla daca inghiti glicerina de la tigara electronica. Ingerarea acestui lichid poate fi o experienta neplacuta, dar nu este un motiv de ingrijorare. Lichidul este facut in mare parte din ingrediente care nu sunt daunatoare, cum ar fi glicerina vegetala, care se regaseste si in multe produse alimentare.
Pentru mai multa siguranta, te poti spala pe dinti sau te poti clati cu apa de gura pentru a elimina ce a ramas in interiorul cavitatii bucale. Scurgerea lichidului de la tigara electronica in gura se poate intampla din diverse motive. Iata care sunt cele mai comune dintre acestea:
- Un dispozitiv care functioneaza defectuos. Pentru a evita acest lucru, alege o tigara electronica de o calitate foarte buna.
- Umplerea excesiva a rezervorului. Surplusul de lichid din dispozitiv iti poate ajunge direct in gura.
- Inhalarea rapida a vaporilor. Prea multa presiune poate face ca lichidul sa se scurga in directii neasteptate.
- Ingrijirea defectuoasa a rezervorului pentru lichid.
Inghititul accidental al glicerinei sau al lichidelor din tigara electronica poate fi eliminat complet, daca stii care sunt cauzele care pot provoca scurgerea acestuia. Pentru a evita acest lucru, respecta recomandarile producatorului in ceea ce priveste folosirea si intretinerea tigarii electronice. Un aspect important de care trebuie sa tii cont este curatarea rezervorului in mod constant, pentru a preveni pierderile de lichid. Glicerina vegetala este mai groasa, de aceea se poate lipi cu usurinta de partile laterale ale rezervorului, ceea ce face procesul de curatare dificil. Recomandat este sa folosesti tampoane cu alcool pentru a-l sterge. Cu putina atentie insa, riscul de a inghiti glicerina sau alte ingrediente ale lichidului de vapat este foarte mic.
Atat glicerina vegetala, cat si propilenul glicolic sunt recunoscute ca fiind sigure pentru organism si sunt considerate unele dintre cele mai benigne substante organice. Glicerina vegetala se remarca si prin proprietati hipoalergenice. In comparatie cu propilenul, aceasta provoaca foarte rar reactii alergice. De regula, persoanele care pot avea probleme cu metabolizarea glicerinei vegetale sunt diabeticii.
Vapatul nu este periculos pentru sanatatea ta si a celor din jur iar substantele obtinute pentru obtinerea lichidului nu sunt daunatoare. Glicerina lichida, propilenul glicolic si aromele dintr-un lichid pentru tigara electronica se pot gasi si in compozitia altor alimente, fiind considerate sigure. Diferenta dintre fumatul clasic si vapat este faptul ca riscurile si costurile se reduc semnificativ. O atentie deosebita trebuie acordata in cazul in care ai anumite boli de inima, hipertensiune arteriala sau daca esti alergic la nicotina, propilen glicol sau la orice alta componenta a lichidului.
In concluzie, dintre cele trei tipuri de glicerina, simpla, animala si vegetala, cea de origine vegetala este cel mai des utilizata in obtinerea lichidului pentru tigarile electronice. Aceasta este considerata sigura pentru organism si are multiple intrebuintari intr-o varietate de industrii, inclusiv in cea alimentara. In mod accidental si din diverse motive, glicerina si celelalte componente din lichidul de vapat pot fi inghitite. Fenomenul nu este periculos atata timp cat cantitatea ingerata este mica. Siguranta utilizarii tigarilor electronice este data atat de calitatea dispozitivelor utilizate, cat si de modul in care sunt folosite. Asadar, este important sa acorzi maxima atentie instructiunilor si recomandarilor producatorului.
Sursa foto: shutterstock.com , indiamart.com