Pentru ajutor

Suna ne la 0767116427

Intrebari frecvente despre nicotina

19 Interbari frecvente despre nicotina

Nicotina a fost descoperita in anul 1828 de catre cercetatorul francez Jean-Nicolas-Sébastien Allais. Acesta a extras o substanta alba, cristalina din frunzele de tutun si a observat ca aceasta avea un efect stimulent asupra sistemului nervos. El a numit aceasta substanta dupa numele lui, Nicolas, dar a modificat scrierea pentru a evita confuzia cu numele sau.

In anii care au urmat, nicotina a fost studiata in detaliu de catre cercetatori din intreaga lume. A fost descoperita ca fiind un stimulent puternic al sistemului nervos central si a fost identificata ca una dintre substantele active din tutun.

In prezent, nicotina este utilizata in produsele de inlocuire a tutunului, cum ar fi plasturii sau tigarile electronice, care sunt destinate persoanelor care vor sa renunte la fumat. De asemenea, este utilizata in anumite medicamente pentru tratarea tulburarilor de dispozitie si a sindromului de abstinenta de nicotina.

Hai cu noi sa discutam despre cele mai cautate intrebari despre nicotina:

1. Ce este nicotina? 

Ce este nicotina? 

Nicotina este o substanta chimica care se gaseste in planta de tutun. Ea este un stimulent al sistemului nervos si poate avea efecte adictive. Fumul de tutun contine o cantitate mare de nicotina, care poate fi absorbita atat prin piele, cat si prin plamani.
Cand este inhalata, nicotina poate avea efecte imediate asupra creierului, provocand o crestere a ritmului cardiac si a tensiunii arteriale. De asemenea, poate provoca o senzatie de relaxare si poate imbunatati starea de spirit.
Cu toate acestea, utilizarea pe termen lung a produselor din tutun poate avea efecte negative asupra sanatatii. Nicotina poate contribui la aparitia unor boli grave, cum ar fi boli de inima si ale sistemului cardiovascular. 
De asemenea, poate cauza dependenta, astfel incat persoanele care incep sa fumeze pot avea dificultati in a renunta la acest obicei.

2. Ce este nicotina lichida “ nicotina pentru vape”? 

shot nicotina e-potion

Nicotina lichida este o solutie apoasa de nicotina care poate fi utilizata in mod special in produsele de inlocuire a tutunului, cum ar fi dispozitivele de vapat. Aceasta solutie contine nicotina dizolvata in apa si poate fi adaugata la diferite baze lichide, cum ar fi glicerina si/sau propilen-glicolul, pentru a fi utilizata in dispozitivele de vapat.
Nicotina lichida este disponibila in diferite concentratii, de obicei intre 0 si 20 mg/ml. Concentratiile mai mici sunt destinate persoanelor care vor sa se lase de fumat si sa reduca treptat cantitatea de nicotina pe care o consuma, in timp ce concentratiile mai mari sunt destinate fumatorilor experimentati care vor sa simta efectele similare cu cele ale fumatului.
Utilizarea nicotinei lichide in tigarile electronice a devenit populara in ultimii ani, datorita faptului ca poate oferi aceleasi beneficii ale fumatului, fara a expune organismul la substantele daunatoare din fumul de tutun. Cu toate acestea, utilizarea excesiva de nicotina lichida poate avea efecte negative asupra sanatatii, astfel ca trebuie utilizata cu atentie.

3. Ce este sarea de nicotina?

Ce-este-sarea-de-nicotina

Sarea de nicotina este o forma de nicotina care este o combinatie de nicotina si un acid, cum ar fi acidul benzoic sau acidul citric. Acesta poate fi utilizat in produsele pentru renuntarea la fumat, cum ar fi patch-urile pentru piele sau tigarile electronice de unica folosinta, pentru a oferi o doza controlata de nicotina utilizatorilor. Desi sarea de nicotina poate fi mai putin toxica decat fumul de tigara, nicotina in orice forma poate fi periculoasa daca este consumata in exces sau in mod necorespunzator. Este important sa urmati instructiunile producatorului.

4. Ce este pouch cu nicotina “ snus”?

Ce este pouch cu nicotina “ snus”?

Pouch-urile cu nicotina sunt pliculete din fibra cu aditivi alimentari, apa, arome si nicotina. Acestea sunt folosite ca o alternativa la tutunul uscat, care poate fi mestecat sau fumat. Pouch-urile cu nicotina se plaseaza intre buza superioara si gingie, permitand astfel eliberarea lenta a nicotinei in sange prin mucoasa gurii. Acestea sunt adesea folosite de catre persoanele care vor sa renunte la fumat sau care cauta o modalitate mai putin toxica de a obtine dozele lor de nicotina.
Pouch-urile cu nicotina sunt disponibile in diferite concentratii de nicotina si pot fi achizitionate de la magazinele de produse de inlocuire a tutunului sau de la magazinele online. Desi acestea pot oferi un mod mai sigur de a obtine nicotina, trebuie mentionat ca nicotina in sine poate avea efecte negative asupra sanatatii daca este utilizata in exces. De aceea, este important sa se respecte dozele recomandate.

5. Ce efecte si beneficii are nicotina asupra organismului?

Nicotina are efecte asupra organismului prin faptul ca este o substanta psihotropa, ceea ce inseamna ca afecteaza functionarea sistemului nervos central. Nicotina poate avea efecte stimulatoare asupra creierului, ceea ce poate provoca sentimente de euforie sau incantare. De asemenea, poate creste frecventa cardiaca si tensiunea arteriala.
Nicotina poate avea anumite beneficii in anumite situatii, cum ar fi tratarea simptomelor de afectiuni cronice, precum boala Parkinson sau sindromul Tourette. De asemenea, poate fi folosita ca adjuvant in tratarea unor forme de tulburari de atentie si hiperactivitate (TDAH) si poate ajuta la imbunatatirea memoriei si a performantelor cognitive la persoanele in varsta.
Pe termen lung, utilizarea repetata a nicotinei poate cauza dependenta si poate avea efecte negative asupra sanatatii, cum ar fi probleme cardiovasculare si probleme pulmonare. De aceea, este important sa se evite utilizarea excesiva a nicotinei si sa se consulte un medic in cazul in care exista semne de dependenta sau alte probleme de sanatate.

6. Ce este sevrajul de nicotina?

Ce este sevrajul de nicotina?

Sevrajul de nicotina este simptomatologia care apare atunci cand o persoana care era dependenta de nicotina incearca sa renunte la fumat. Simptomele sevrajului de nicotina pot include greata, insomnia, iritabilitate, anxietate, scaderea apetitului si dificultati de concentrare. Aceste simptome pot fi temporare si pot aparea in primele saptamani dupa ce o persoana a incetat sa fumeze, dar, in general, dispar in cateva saptamani. Tratamentele pentru sevrajul de nicotina, cum ar fi terapia cu guma de nicotina sau tigarile electronice, pot ajuta la gestionarea simptomelor si la facilitarea renuntarii la fumat.

7. Care este cantitatea de nicotina din tigarile traditionale ?

Cata nicotina este intr-o tigara?

Cantitatea de nicotina din tigarile traditionale variaza in functie de mai multi factori, cum ar fi tipul de tutun utilizat, modul in care este prelucrat si modul in care este fumat. In general, o tigara contine intre 8 si 20 de miligrame de nicotina.
Cantitatea de nicotina absorbita de organism atunci cand se fumeaza depinde de mai multi factori, inclusiv de viteza cu care se fumeaza si de profunzimea inhalarii. In medie, o persoana poate absorbi intre 1 si 2 miligrame de nicotina din fiecare tigara pe care o fumeaza.
Exista insa si alte produse din tutun, cum ar fi pipele sau trabucurile, care contin cantitati mai mari de nicotina decat tigarile. 
De exemplu, o pipa poate contine intre 30 si 60 de miligrame de nicotina, iar un trabuc poate contine chiar si 100 de miligrame. Aceste produse pot provoca o absortie mai mare de nicotina in organism decat tigarile.

8. Cate nicotina este in Heets sau Neo in comparatie cu tigarile traditionale ?

Heets sau Neo sunt o forma de produse din tutun care se folosesc in dispozitivele de incalzire a tutunului, cum ar fi IQOS sau GLO. Aceste produse nu sunt arse cum sunt tigarile, ci sunt incalzite la o temperatura mai mica decat punctul de aprindere al tutunului, astfel incat sa produca un aerosol care poate fi inhalat.
In general, Heets sau Neo contin cantitati mai mici de nicotina decat tigarile traditionale. O tigareta Heets sau Neo poate contine intre 0.5 si 1.3 mg de nicotina, in timp ce o tigara traditionala poate contine intre 8 si 20 mg de nicotina.
Astfel, utilizarea Heets sau Neo poate oferi o cantitate mai mica de nicotina in comparatie cu fumatul tigarilor traditionale.
Cu toate acestea, trebuie mentionat ca cantitatea exacta de nicotina din Heets / Neo poate varia in functie de tipul utilizat si de modul in care sunt utilizate. De aceea, este important sa se consulte eticheta produsului pentru a obtine informatii precise despre cantitatea de nicotina din Heets sau Neo.

9. Care este diferenta intre nicotina si tutun? 

Care este diferenta intre nicotina si tutun? 

Nicotina si tutunul sunt doua lucruri diferite, desi sunt adesea asociate. Tutunul este o planta din familia solanaceelor, care poate fi cultivata pentru a produce frunzele care sunt utilizate in produsele de tutun, cum ar fi tigarile, pipele sau tutunul oral. 
Nicotina, pe de alta parte, este o substanta activa din tutun care poate fi obtinuta prin fumatul produselor din tutun.
Tutunul poate contine o varietate de substante chimice daunatoare, inclusiv monoxid de carbon, gudron, arsenic, formaldehida si benzina. Aceste substante chimice pot provoca daune grave asupra organismului si pot cauza boli grave, cum ar fi cancerul, bolile de inima sau boli pulmonare.
Nicotina poate contribui la aparitia unor boli prin modul in care actioneaza asupra organismului. Atunci cand este inhalata, nicotina poate provoca o crestere a ritmului cardiac si a tensiunii arteriale, ceea ce poate duce la aparitia bolilor de inima. 
Desi nicotina nu provoaca in mod direct daune organismului, utilizarea produselor din tutun poate cauza daune grave prin intermediul altor substante chimice daunatoare care se gasesc in aceste produse. De aceea, este important sa se evite utilizarea produselor din tutun pentru a reduce riscul de aparitie a unor boli.

10. Poate nicotina sa cauzeze cancer ? 

Nu, nicotina nu provoaca cancer si nu este inclusa in lista cancerigenilor realizata de Agentia Internationala de Cercetare in domeniul Cancerului (IARC). Substantele otravitoare din tigari ( tutun), cum ar fi arsenicul, formaldehida si multe altele, sunt cele care provoaca cancer. Tutunul oral, cum ar fi cel mestecat, contine de asemenea numeroase substante chimice cancerigene.
Nicotina este un drog care provoaca dependenta si va face sa continuati sa fumati, dar sunt alte substante chimice daunatoare din tigari care fac fumatul atat de periculos.

11. Nicotina este periculoasa?

Conform cercetarilor din IARC, nicotina nu este o substanta cancerigena, insa este o substanta chimica care poate cauza dependenta.
Chiar daca nicotina se regaseste in tigarile clasice, nu este resposabila pentru provocarea bolilor grave asociate fumatului : cresterea tensiunii arteriale si a frecventei cardiace,problemele al sistemului cardiovascular,cancer pulmonar, afectarea dezvoltarii creierului la copii (in cazul femeilor insarcinate ) si poate provoca probleme de piele.
Direct resposabil pentru aparitia acestor probleme de sanatate este fumul rezultat din arderea tigarii care contine peste 7000 de substante chimice din care 250 de substante sunt incadrate fiind periculoase, 69 de substante sunt incadrate in categoria substantelor cancerigene (ARSENIC, BENZEN, BERILIU,PLUMB..) si 3 substante posibil cancerigene (FORMALDEHIDA, BENZOPIREN SI TOLUEN).

12. Ce contine fumul de tigara traditionala?

Ce contine fumul de tigara?

Fumul de tigara traditionala este un amestec complex de gaze, vapori, particule solide si lichide care rezulta din arderea tutunului si a altor aditivi din tigara. Fumul de tigara poate contine mai mult de 7.000 de substante chimice, dintre care multe sunt cancerigene sau au alte efecte negative asupra sanatatii.
Unii dintre compusii chimici care se gasesc in fumul de tigara sunt:
Monoxidul de carbon: un gaz toxic care poate afecta capacitatea organismului de a transporta oxigen prin sange.
Amoniac: o substanta chimica utilizata in detergenti si fertilizatori, care poate irita pielea, ochii si mucoasele.
Arsine: un gaz toxic care poate afecta sistemul nervos si poate cauza probleme renale si hepatice.
Formaldehida: un gaz toxic care poate irita pielea, ochii si mucoasele si poate cauza probleme respiratorii.
Benzen: un solvent toxic care poate afecta sistemul nervos si poate cauza probleme de reproducere.
Nitrozamine: compusi chimici care se gasesc in mod natural in tutun si care au fost legati de cancerul de san, prostata, vezica si pancreas.

13. Poate un test de sange normal sa detecteze fumatul?

Poate un test de sange normal sa detecteze fumatul?

Nivelul de nicotina din sange poate fi determinat prin diverse teste de laborator de sange. De asemenea, nicotina si produsele sale metabolice pot fi detectate in urina prin teste de laborator. Aceste teste pot fi folosite pentru a determina daca o persoana fumeaza sau a fumat recent, precum si pentru a monitoriza gradul de dependenta de nicotina. 
Nivelul de nicotina din sange sau din urina poate varia in functie de cantitatea de tigari fumate, de timpul care a trecut de la ultima tigara si de alti factori individuali. 

14. Cat de repede ajunge nicotina in sange?

Dupa ce o persoana fumeaza o tigara, nicotina ajunge rapid in sange prin plamani si este distribuita in intregul organism prin circulatia sangvina. Nivelul de nicotina din sange poate incepe sa creasca in doar cateva secunde dupa ce o persoana incepe sa fumeze si poate atinge un varf in aproximativ 10-20 de minute.
Nivelul de nicotina din sange poate scadea rapid dupa ce o persoana a terminat de fumat, dar poate persista timp de cateva ore in organism. Nivelul de nicotina din sange poate varia in functie de cantitatea de tigari fumate, de timpul care a trecut de la ultima tigara si de alti factori individuali.

15. Poate nicotina provoca anxietate?

Poate nicotina provoca anxietate?

Utilizarea produselor din tutun poate provoca anxietate. Nicotina, care este una dintre substantele active din tutun, poate avea un efect stimulent asupra sistemului nervos central, ceea ce poate provoca palpitatii si cresterea tensiunii arteriale ( unele simptome ale anxietatii) . 
De asemenea, poate creste nivelul de hormoni ai stresului in organism, ceea ce poate agrava simptomele de anxietate.
Cu toate acestea, trebuie mentionat ca nicotina in sine nu provoaca direct anxietate. Anxietatea poate fi cauzata de diferiti factori, inclusiv de stilul de viata, de stresul cotidian si de alte conditii medicale. 
Utilizarea produselor din tutun poate agrava simptomele de anxietate, dar nu este singura cauza. Daca esti anxios si utilizezi produse din tutun, este important sa te consultati cu un medic.

16. Care este diferenta dintre nicotina si cofeina ?

Care este diferenta intre nicotina si cafeina ?

Nicotina si cafeina sunt doua substante care au efecte similare asupra sistemului nervos central. Ambele pot provoca o crestere a ritmului cardiac si a tensiunii arteriale, precum si o stimulare a sistemului nervos.
Cu toate acestea, exista diferente importante intre nicotina si cafeina. Nicotina este o substanta activa din tutun si poate fi obtinuta prin fumatul produselor din tutun, cum ar fi tigarile clasice, tigari electronice sau pipele.
Cafeina, pe de alta parte, se gaseste in mod natural in anumite plante, cum ar fi cafeaua, ceaiul sau ciocolata, si poate fi consumata prin consumul acestor produse.
Nicotina poate provoca dependenta, in timp ce cafeina nu provoaca dependenta in aceeasi masura.

17. Care este legatura dintre nicotina si dopamina ?

Care este legatura dintre nicotina si dopamina ?

Nicotina este o substanta chimica care se gaseste in tigari, tutun si alte produse de fumat cum ar fi tigarile electronice. Cand inhalezi fum de tigara sau aburi de vape, nicotina ajunge rapid in creier, unde poate provoca o serie de efecte.
Din aceste efecte este eliberarea de dopamina, un hormon care produce sentimente de placere si satisfactie.
Dopamina, pe de alta parte, este un neurotransmitator care joaca un rol important in controlul emotiilor si in producerea sentimentelor de placere si satisfactie. In plus fata de rolul sau in sistemul de recompensa al creierului, dopamina joaca, de asemenea, un rol in controlul miscarilor si al atentiei. De exemplu, deficitul de dopamina poate duce la tulburari de miscare, cum ar fi boala Parkinson.

18. Poti fuma in timpul sarcinii ?

Poti fuma in timpul sarcinii ?

Nicotina in sarcina poate fi periculoasa pentru sanatatea fatului. Fumatul in timpul sarcinii poate cauza probleme de sanatate grave pentru copilul tau, cum ar fi nastere prematura, greutate mica la nastere si probleme de dezvoltare.
De aceea, este important sa incetezi sa fumezi inainte de a ramane insarcinata si sa incerci sa eviti expunerea la fumul de tigara in timpul sarcinii. Daca ai dificultati in a renunta la fumat, discuta cu medicul tau despre modalitatile de tratament disponibile pentru a te ajuta.

19. Nicotina este un drog ?

Nicotina este un drog stimulent care accelereaza mesajele care circula intre creier si organism.
In unele tari, nicotina poate fi considerata o substanta controlata si poate fi reglementata prin lege. In Europa, de exemplu, produsele care contin nicotina, cum ar fi tigarile clasice si tigari electronice, sunt reglementate conform cerintelor TPD ( Tobacco product directive) din 2016.
Cu toate acestea, nicotina nu este considerata un drog in sensul traditional al cuvantului, deoarece nu produce efecte psihoactive intense, precum cele produse de drogurile ilegale, cum ar fi cocaina sau heroina.

Sursa photo: freepik.com, pexels.com

Lasă un răspuns
Garantie 60 zile

Garantie 60 zile la neconsumabile

Livrare gratuita

in 24h la comenzi peste 149lei

Expediere in aceeasi

Expediere in aceeasi zi pana la ora 16:00

Adauga o recenzie

Adauga o recenzie si castiga 100 de puncte bonus

VĂ ROG SA VERIFICAȚI VARSTA DUMNEAVOASTRA PENTRU A INTRA.