Mituri despre tigara electronica demontate de stiinta

Mituri despre tigara electronica demontate de stiinta

Folosite inca de acum cinci milenii in ritualurile samanice de vindecare sau de adorare a divinitatilor, ritualuri performate de vechile triburi amerindiene, tutunul si fumatul acestei plante native continentelor Americii de Nord si de Sud, ajunge in Europa dupa ce Cristofor Columb, aflat in cautarea Chinei si a Indiei, descopera de fapt „Lumea Noua” in anul de gratie 1492.

De atunci, istoria tutunului si a obiceiului de a fuma in scop recreativ s-a impletit cu o sumedenie de evenimente ale vremii care s-au scurs pana in prezent. Azi, tehnologia avansata a permis trecerea de la clasicele trabucuri si tigarete la tigarile electronice – pentru a fi in pas cu varietatea de gadgeturi care apar aproape zilnic – si la moda vapingului. 

Vapingul nu este insa o moda aparuta chiar azi, iar istoria acestei metode de petrecere a timpului se impleteste cu o serie de mituri despre tigarile electronice, mituri pe care le vei gasi in acest articol gata demontate pentru ca, nu-i asa, aflarea adevarului merita orice efort. 

   

1.  Mituri despre tigarile electronice – sau mai bine zis, cum si unde a aparut aceasta modalitate de relaxare?

Ai putea crede ca vapatul a aparut abia in urma cu cativa ani, insa te-ai insela cu siguranta. Te va contrazice chiar renumitul Herodot, primul reporter si jurnalist al vremurilor antice, numit, oarecum bombastic, „parintele istoriei” pentru simplul motiv ca a fost primul om care s-a gandit sa astearna pe hartie, intr-un stil riguros si cat mai exact, toate evenimentele si obiceiurile semenilor carora le-a fost martor in peregrinarile sale prin lumea cunoscuta de acum mai bine de 2500 de ani. 

Astfel, se pare ca vapatul era, asa cum relateaza Herodot intr-una din calatoriile sale, deja practicat intr-o forma incipienta in Egiptul antic unde oamenii inhalau vaporii emisi de diverse ierburi aromatice si uleiuri vegetale plasate pe pietre incinse in foc. 

Ceva mai tarziu, lumea orientala cunoaste un precursor al tehnicii vapatului – odata cu inventarea dispozitivelor shisha sau hooka care au devenit curand parte a culturii persane, afgane, marocane, arabe si chiar indiene. Metoda de relaxare implica folosirea unei mixturi din fructe uscate, ierburi aromatice, miere de albine, glicerina, si, desigur, dupa descoperirea tutunului, din frunzele acestei plante. Este o activitate relaxanta care avea sa domine Orientul pentru multe sute de ani si cunoscuta chiar si in Tarile Romane in perioada fanariota sub influenta otomanilor, prin aparitia cunoscutelor narghilele si a unui intreg tabiet legat de acestea. 

Odata cu dominatia electricitatii, apare, cum era si cazul, ideea tigarilor electronice. Miturile contemporane, sau mai degraba istoria recenta, consemneaza ca primele incercari in acest sens au loc in anii ‘20 ai secolului al XX-lea. Totusi, vapatul in adevaratul sens modern al cuvantului apare cam 40 de ani mai tarziu, cand primele modele de tigari electronice sunt patentate. Dupa anul 2000, tigarile electronice devin tot mai populare, iesind din umbrele mitului si istoriei catre ceea ce azi este deja un trend global extrem de puternic. 

2. Mituri despre tigara electronica si vaping care nu rezista testului adevarului in prezent

Nu a durat mult dupa aparitia tigarilor electronice si a vapatului pana sa apara si primele mituri despre aceste dispozitive. Trecandu-le in revista pe cele mai raspandite, iata si care este realitatea din spatele lor:

  • Tigara electronica si vapatul provoaca acumularea de apa la plamani

Acesta este unul dintre cele mai raspandite mituri despre vaping, care incearca sa argumenteze ca aburii inhalati prin vapare ajung in plamani si formeaza fenomenul popular cunoscut sub denumirea de “apa la plamani”. Desigur, falsitatea teoriei este demontata chiar de stiinta medicala care ne spune ca inflamarea pleurei plamanilor (apa la plamani) este cauzata de afectiuni care nu pot fi puse in legatura cu tigarile electronice. 

  • Vapatul este periculos din cauza substantelor necunoscute pe care le inhalezi

Iata un alt mit care poate fi foarte simplu demontat prin aceea ca orice producator de e-lichide destinate tigarilor electronice este supus obtinerii de avize din partea multiplelor organisme de control si reglementare ale statelor unde se comercializeaza. Mai mult, e-lichidele sau lichidele tigarilor electronice sunt amestecuri de glicerina vegetala, arome si o cantitate variabila de nicotina lichida – compusi care sunt siguri pentru om. 

  • Vapatul e tot una cu fumatul si chiar mai daunator decat tigara clasica

Dimpotriva chiar, se poate afirma cu tarie! Tigara electronica este un pas mare pentru omenire pe drumul anevoios de a scapa de efectele nocive ale fumatului. Se poate afirma ca vapatul este recomandat celor care au decis ca vor sa renunte la fumat si vor sa o faca intr-un mod mai usor – stiut fiind cat de greu este sa renunti la un obicei si la o dependenta. Cercetarile stiintifice arata ca tigara electronica este cu circa 95% mai sigura pentru organism decat tigara clasica. 

  • Daca vapezi te vei trezi cu cancer

Cancerul este o afectiune care poate aparea la fumatorii inraiti. Unele dintre potentialele substante declansatoare ale acestei cumplite boli sunt nitrozaminele care se regasesc in tigarile clasice. Tigarile electronice, pe de alta parte, contin de peste 1200-1300 de ori mai putine nitrozamine decat in cazul fumatului clasic. In plus, cu tigara electronica te afli pe un drum mult mai scurt catre a te lasa definitiv de viciul periculos al fumatului de tigari clasice. 

In concluzie, legendele si zvonurile privind vapatul, dar si alte aspecte generale ale vietii de zi cu zi, ar trebui privite cu un dram de scepticism inainte de a te transforma intr-un adept al unor teorii care nu rezista testului realitatii. 

Sursa foto: Pixabay.com, pexels.com

Lasă un răspuns
Garantie 60 zile

Garantie 60 zile la neconsumabile

Livrare gratuita

in 24h la comenzi peste 149lei

Expediere in aceeasi

Expediere in aceeasi zi pana la ora 16:00

Adauga o recenzie

Adauga o recenzie si castiga 100 de puncte bonus

VĂ ROG SA VERIFICAȚI VARSTA DUMNEAVOASTRA PENTRU A INTRA.