Pentru ajutor

Suna ne la 0767116427

Plasturi de Nicotina, Guma cu Nicotina sau Vapat: Care este Cea Mai Buna Optiune?

Plasturi de Nicotina, Guma cu Nicotina sau Vapat: Care este Cea Mai Buna Optiune?

Cei care doresc să renunțe la fumat se confruntă adesea cu dificultatea de a alege cea mai bună metodă de înlocuire a nicotinăi. Fie că este vorba de plasturi de nicotină, gumă cu nicotină sau vapat, fiecare opțiune are avantajele și dezavantajele sale, ceea ce face dificilă luarea unei decizii informate.

Alegerea greșită poate nu numai să întârzie procesul de renunțare la fumat, dar poate și să crească nivelul de stres și frustrare. Este crucial să găsești o metodă care se aliniază cu nevoile personale de sănătate și stilul de viață, dar informațiile contradictorii și abundența opțiunilor pot face acest lucru copleșitor.

Acest articol își propune să clarifice confuzia, oferind o analiză detaliată a fiecărei opțiuni – plasturi de nicotină, gumă cu nicotină și vapat. Vom discuta despre eficacitatea lor, ușurința de utilizare și potențialele efecte secundare, ajutându-vă să înțelegeți care dintre aceste metode se potrivește cel mai bine nevoilor și obiectivelor dvs. de renunțare la fumat.

Plasturi de Nicotină

plasturi de nicotina
Sursa foto: https://www.everydayhealth.com/stop-smoking/smoking-cessation-aids.aspx

Plasturii de nicotină sunt produse transdermice utilizate ca ajutor în încetarea fumatului. Acești plasturi eliberează o cantitate controlată de nicotină prin piele în fluxul sanguin, ajutând la reducerea simptomelor de sevraj și a poftei de nicotină asociate cu renunțarea la fumat. Plasturii sunt disponibili în diferite doze și sunt folosiți conform unui program specific, reducând treptat nivelul de nicotină pentru a facilita renunțarea la fumat.

Plasturii de nicotină sunt disponibili în diferite doze, în funcție de cât de mult fumează o persoană. În general, o persoană începe cu o doză mai mare de nicotină, apoi trece treptat la doze mai mici pe măsură ce simptomele de sevraj devin mai puțin severe. Plasturii de nicotină sunt considerați o metodă eficientă de renunțare la fumat și sunt recomandați de multe ghiduri de practică clinică pentru renunțarea la fumat.

Cum funcționează plasturii de nicotină?

Plasturii de nicotină funcționează prin eliberarea controlată a nicotinei în organism. Acest lucru se realizează prin intermediul unui proces numit absorbție transdermică. Când este aplicată pe piele, nicotina este eliberată din plasture și absorbită prin piele în fluxul sanguin. Acest proces are loc treptat, pe parcursul a 24 de ore, ceea ce înseamnă că organismul primește o doză constantă de nicotină pe parcursul zilei.

Avantajele plasturilor de nicotină

 • Ușor de folosit: Plasturii de nicotină sunt simpli de aplicat. Tot ce trebuie să faci este să aplici plasturele pe o zonă curată și uscată a pielii și să îl lași să acționeze.
 • Administrare constantă de nicotină: Plasturii de nicotină eliberează nicotină în mod constant pe parcursul zilei, ceea ce poate ajuta la gestionarea poftei de nicotină.
 • Discret: Plasturii de nicotină pot fi purtați discret sub haine, ceea ce înseamnă că poți continua cu activitățile tale zilnice fără a fi deranjat.

Dezavantajele plasturilor de nicotină

 • Iritații ale pielii: Plasturii de nicotină pot provoca iritații ale pielii la unele persoane. Dacă observi o reacție cutanată la plasture, este recomandat să încetezi utilizarea acestuia și să consulți un medic.
 • Lipsa satisfacției imediate: Plasturii de nicotină nu oferă aceeași satisfacție imediată pe care o obții de la fumat sau vapare, ceea ce poate face tranziția mai dificilă pentru unele persoane.

Sursa: Mayo Clinic – https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/quit-smoking/in-depth/nicotine-craving/art-20045454

Guma de mestecat cu Nicotină

guma cu nicotina

Guma de mestecat cu nicotină este un alt tip de terapie de substituție a nicotinicii, concepută pentru a ajuta fumătorii să renunțe la fumat. Guma eliberează nicotină în cavitatea bucală, care este apoi absorbită în fluxul sanguin prin mucoasa bucală. Acest produs ajută la controlarea poftei de nicotină și la reducerea simptomelor de sevraj. Guma de nicotină este disponibilă în diferite concentrății și arome și este folosită după un program specific, în funcție de necesitățile individuale ale utilizatorului.

Guma cu nicotină este disponibilă fără prescripție medicală și poate fi cumpărată de la majoritatea farmaciilor. Este disponibilă în diferite arome și în două doze diferite: 2 mg pentru cei care fumează mai puțin de 20 de țigări pe zi și 4 mg pentru cei care fumează 20 sau mai multe țigări pe zi.

Cum funcționează guma cu nicotină?

Guma cu nicotină funcționează prin eliberarea nicotinei în fluxul sanguin prin mucoasa bucală atunci când mesteci guma. Acest proces ajută la atenuarea simptomelor de sevraj și la reducerea dorinței de a fuma. Guma cu nicotină este disponibilă în diferite concentrații de nicotină, permițându-ți să alegi nivelul de nicotină care ți se potrivește cel mai bine.

Guma cu nicotină funcționează prin eliberarea nicotinei în fluxul sanguin prin mucoasa bucală atunci când mesteci guma. Când mesteci o gumă cu nicotină, nicotina este eliberată și absorbită în fluxul sanguin prin mucoasa bucală. Acest lucru ajută la atenuarea simptomelor de sevraj și la reducerea dorinței de a fuma. Pentru a utiliza corect guma cu nicotină, trebuie să mesteci încet guma până când simți un gust puternic sau o ușoară senzație de furnicături în gură. Apoi, trebuie să o poziționezi între obraz și gingie, unde nicotina este absorbită în fluxul sanguin. După aproximativ o oră, efectul gumei se va diminua și va trebui să mesteci o altă bucată de gumă dacă simți nevoia de a fuma.

Este important de menționat că guma cu nicotină nu este destinată să fie folosită ca o gumă de mestecat obișnuită. Nu trebuie mestecată continuu, deoarece acest lucru poate elibera prea multă nicotină prea repede, ceea ce poate duce la efecte secundare, cum ar fi dureri de cap, greață, amețeli, palpitații sau iritații ale gurii.

Avantajele gumei cu nicotină includ:

 • Ușurința de utilizare: Guma cu nicotină este ușor de folosit și poate fi mestecată oriunde și oricând.
 • Controlul poftei de nicotină: Guma cu nicotină oferă o cale de a gestiona poftele de nicotină pe parcursul zilei.
 • Satisfacția de a avea ceva în gură: Mestecarea gumei poate ajuta la gestionarea obiceiului de a avea ceva în gură, care este o parte importantă a obiceiului de fumat pentru multe persoane.

dezavantajele gumei cu nicotină:

 • Disconfort stomacal: Guma cu nicotină poate provoca disconfort stomacal sau iritații ale gurii și gâtului la unele persoane.
 • Satisfacție întârziată: Guma cu nicotină nu oferă aceeași satisfacție imediată pe care o obții de la fumat sau vapare, ceea ce poate face tranziția mai dificilă pentru unele persoane.
 • Posibilitatea de a dezvolta un nou obicei: Există riscul ca mestecarea gumei cu nicotină să devină un nou obicei, înlocuind obiceiul de fumat.

Potrivit Medical News Today, guma cu nicotină poate îmbunătăți temporar concentrarea și memoria. Cu toate acestea, folosirea pe termen lung poate duce la o scădere a abilităților cognitive și la un risc crescut de Alzheimer. Prin urmare, orice beneficii pe termen scurt asupra funcției cognitive nu contracarează riscurile pe termen lung asociate cu utilizarea nicotinei. Când oamenii se opresc din utilizarea gumei cu nicotină, pot experimenta simptome de sevraj care afectează atenția sau memoria. Sevrajul de la utilizarea severă a nicotinei poate duce, de asemenea.

Sursa: https://www.medicalnewstoday.com/articles/240820

Vapatul

Semnificatia vapatului fara nicotina

Vapatul sau vapare, cunoscut și sub numele de utilizarea unei țigări electronice, este procesul de inhalare a vaporilor produși de un dispozitiv electronic special conceput pentru acest scop. Acest dispozitiv, numit țigară electronică sau vape, funcționează prin încălzirea unui lichid special, cunoscut sub numele de lichid de țigară electronică sau lichid de vape. Lichidul poate conține nicotină, dar există și variante fără nicotină. Pentru o înțelegere mai profundă, citiți articolul nostru asociat [Vapat – vaparea: Tot Ce Trebuie Să Știți].

Țigările electronice au fost inițial concepute ca o alternativă mai puțin dăunătoare la fumatul tradițional. Spre deosebire de țigările tradiționale, care funcționează prin arderea tutunului și inhalarea fumului rezultat, țigările electronice funcționează prin încălzirea lichidului de țigară electronică până la punctul în care se transformă în vapori, care sunt apoi inhalați. Acest proces nu implică arderea, ceea ce înseamnă că vaporii produși nu conțin multe dintre substanțele nocive prezente în fumul de țigară.

Cum funcționează vapatul?

Țigara electronică funcționează prin încălzirea lichidului de țigară electronică pentru a produce vapori. Acești vapori sunt apoi inhalați, oferind o senzație similară cu fumatul, dar fără multe dintre substanțele nocive prezente în fumul de țigară. Pentru mai multe informații despre acest subiect, consultați articolul nostru detaliat [Ce este tigara electronica si cum functionează?].

Avantajele vapatului includ:

 • Experiența similară cu fumatul: Vapatul oferă o experiență similară cu fumatul, ceea ce poate face tranziția mai ușoară pentru multe persoane.
 • Varietate largă de arome: Există o varietate largă de arome de lichid disponibile, ceea ce poate adăuga la plăcerea vapatului.
 • Controlul asupra nivelului de nicotină: Cu o țigară electronică, poți controla cantitatea de nicotină pe care o inhalezi, ceea ce poate ajuta la gestionarea simptomelor de sevraj.

Însă, vapatul nu este fără riscuri. Deși este considerat mai puțin dăunător decât fumatul, încă implică inhalarea de nicotină, care este o substanță dependentă. De asemenea, cercetarea pe termen lung privind efectele vapatului asupra sănătății este încă în curs de desfășurare.

Potrivit CDC, țigările electronice pot ajuta adulții care fumează dacă sunt utilizate ca un substitut complet pentru toate țigările și alte produse de tutun fumate. Cu toate acestea, un procent mare din adulții care folosesc țigările electronice nu se opresc din fumat țigări și continuă să folosească ambele produse (cunoscut sub numele de “utilizare duală”).

Potrivit Harvard Health, există dovezi care sugerează că vapatul ajută unele persoane să renunțe la fumat. Însă, există și riscuri asociate cu vapatul, inclusiv dependența de nicotină, riscul de arsuri în timpul încărcării dispozitivelor, datorită bateriilor defecte, și expunerea accidentală la lichidul din țigara electronică care a cauzat intoxicații acute cu nicotină la copii și adulți. Vapatul în timpul sarcinii ar putea dăuna fătului în dezvoltare.

Sursa:

CDC: https://www.cdc.gov/tobacco/basic_information/e-cigarettes/about-e-cigarettes.html

Harvard Health: https://www.health.harvard.edu/blog/can-vaping-damage-your-lungs-what-we-do-and-dont-know-2019090417734

Iata aici un tabel comparativ dintre cele 3 metode mentionate:

VapatGuma de Mestecat cu NicotinaPlasturi de Nicotina
Avantaje Experienta similara cu fumatulUsor de folositUsor de folosit
Varietate larga de aromeAjuta la gestionarea poftei de nicotinaAdministrare constanta de nicotina
Controlul asupra nivelului de nicotinaPoate fi folosit discretPoate fi purtat discret sub haine
Nu produce fum de tigaraAjuta la gestionarea obiceiului de a avea ceva in guraNu necesita mestecare sau inhalare
Disponibil in diferite modele si stiluriDisponibil in diferite aromePoate reduce simptomele de sevraj
Poate fi mai putin daunator decat fumatulPoate imbunatati temporar concentrarea si memoriaNu produce fum de tigara
DezavantajePoate provoca dependenta de nicotinaPoate provoca discomfort stomacalPoate provoca iritatii ale pielii
Efectele pe termen lung asupra sanatatii sunt inca necunoscutePoate provoca iritatii ale gurii si gatuluiNu ofera satisfactie imediata
Riscul de explozie si arsuri in timpul incarcariiNu ofera satisfactie imediataPoate fi dificil de ajustat dozajul de nicotina
Expunerea accidentala la e-lichid poate cauza intoxicatii acutePoate deveni un nou obiceiPoate fi costisitor daca este folosit pe termen lung
Vapatul in timpul sarcinii ar putea dauna fatuluiPoate fi dificil de folosit discret in publicNu ajuta la gestionarea obiceiului de a avea ceva in gura
Utilizarea duala cu tigarile poate reduce eficienta ca metoda de renuntare la fumatPoate fi costisitor daca este folosit pe termen lungPoate fi ineficient daca nu este folosit corect

Recapitulare finala la acest articol:

 1. Plasturii de nicotină, guma cu nicotină și vaparea sunt metode populare de a ajuta la renunțarea la fumat.
 2. Plasturii de nicotină eliberează nicotină în organism prin piele, ajutând la atenuarea simptomelor de sevraj.
 3. Guma cu nicotină eliberează nicotină în fluxul sanguin atunci când mesteci guma, ajutând la gestionarea poftei de nicotină.
 4. Vaparea oferă o experiență similară cu fumatul, dar fără multe dintre substanțele nocive prezente în fumul de țigară.
 5. Fiecare metodă are avantajele și dezavantajele sale, și alegerea celei mai bune metode depinde de preferințele tale personale și de nevoile tale specifice.
 6. Deși vaparea este considerată mai puțin dăunătoare decât fumatul, încă implică inhalarea de nicotină, care este o substanță dependentă.
 7. Cercetarea pe termen lung privind efectele vapării asupra sănătății este încă în curs de desfășurare.
 8. Mestecarea gumei cu nicotină poate ajuta la gestionarea obiceiului de a avea ceva în gură, care este o parte importantă a obiceiului de fumat pentru multe persoane.
 9. Plasturii de nicotină pot provoca iritații ale pielii la unele persoane, în timp ce guma cu nicotină poate provoca disconfort stomacal sau iritații ale gurii și gâtului.
 10. Indiferent de metoda pe care o alegi, pasul cel mai important este să faci primul pas spre renunțarea la fumat.

Concluzie


În concluzie, pentru cei care doresc să renunțe la fumat, există mai multe opțiuni de înlocuire a nicotinei, fiecare având avantajele și dezavantajele sale. Plasturii de nicotină oferă o eliberare treptată a nicotinei, ajutând la atenuarea simptomelor de sevraj și sunt ușor de folosit, dar pot provoca iritații ale pielii și nu oferă satisfacție imediată. Guma cu nicotină este la fel de accesibilă și ajută la controlul poftei de nicotină, oferind și o satisfacție orală, dar poate cauza disconfort stomacal și nu este recomandată pe termen lung. Vapatul oferă o experiență similară cu fumatul și permite controlul nivelului de nicotină, dar implică riscuri de sănătate necunoscute pe termen lung și poate crea o nouă dependență.

Alegerea celei mai bune metode de renunțare la fumat depinde de preferințele personale, stilul de viață și nevoile specifice de sănătate. Este important ca cei care doresc să renunțe la fumat să cântărească atent opțiunile disponibile și să ia în considerare potențialele avantaje și dezavantaje ale fiecărei metode. De asemenea, consultarea unui profesionist medical poate oferi îndrumare suplimentară și asistență în procesul de renunțare la fumat.

Sursa:

Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor: https://www.cdc.gov/tobacco/data_statistics/fact_sheets/cessation/quitting/index.htm

Sursa foto:

freepik.com

Lasă un răspuns
Garantie 60 zile

Garantie 60 zile la neconsumabile

Livrare gratuita

in 24h la comenzi peste 149lei

Expediere in aceeasi

Expediere in aceeasi zi pana la ora 16:00

Adauga o recenzie

Adauga o recenzie si castiga 100 de puncte bonus

VĂ ROG SA VERIFICAȚI VARSTA DUMNEAVOASTRA PENTRU A INTRA.