Ghiduri

Plasturi de Nicotina, Guma cu Nicotina sau Vapat: Care este Cea Mai Buna Optiune?

Plasturi de Nicotina, Guma cu Nicotina sau Vapat: Care este Cea Mai Buna Optiune?

Renuntarea la fumat este o provocare majora pentru multi oameni. Nicotina, principala substanta activa din tutun, este extrem de dependenta, iar simptomele de sevraj pot fi dificil de gestionat. Din fericire, exista mai multe metode care pot ajuta la atenuarea acestor simptome si la facilitarea procesului de renuntare la fumat. In acest articol, vom explora trei dintre aceste metode: vapatul, guma de mestecat cu nicotina si plasturii de nicotina. Vom discuta despre cum functioneaza fiecare metoda, precum si avantajele si dezavantajele lor.

Scopul nostru este de a-ti oferi informatiile de care ai nevoie pentru a face alegerea cea mai buna pentru tine in drumul tau spre o viata fara fumat.

10 Puncte Cheie despre plasturi de nicotina, guma cu nicotina si vapat:

 1. Plasturii de nicotina, guma cu nicotina si vapatul sunt metode populare de a ajuta la renuntarea la fumat.
 2. Plasturii de nicotina elibereaza nicotina in organism prin piele, ajutand la atenuarea simptomelor de sevraj.
 3. Guma cu nicotina elibereaza nicotina in fluxul sanguin atunci cand mesteci guma, ajutand la gestionarea poftei de nicotina.
 4. Vapatul ofera o experienta similara cu fumatul, dar fara multe dintre substantele nocive prezente in fumul de tigara.
 5. Fiecare metoda are avantajele si dezavantajele sale, si alegerea celei mai bune metode depinde de preferintele tale personale si de nevoile tale specifice.
 6. Desi vapatul este considerat mai putin daunator decat fumatul, inca implica inhalarea de nicotina, care este o substanta dependenta.
 7. Cercetarea pe termen lung privind efectele vapatului asupra sanatatii este inca in curs de desfasurare.
 8. Mestecarea gumei cu nicotina poate ajuta la gestionarea obiceiului de a avea ceva in gura, care este o parte importanta a obiceiului de fumat pentru multe persoane.
 9. Plasturii de nicotina pot provoca iritatii ale pielii la unele persoane, in timp ce guma cu nicotina poate provoca discomfort stomacal sau iritatii ale gurii si gatului.
 10. Indiferent de metoda pe care o alegi, pasul cel mai important este sa faci primul pas spre renuntarea la fumat.

Plasturi de Nicotina

plasturi de nicotina
Sursa foto: https://www.everydayhealth.com/stop-smoking/smoking-cessation-aids.aspx

Plasturii de nicotina sunt dispozitive transdermice care elibereaza nicotina in organism prin piele. Sunt utilizati ca o metoda de a ajuta oamenii sa renunte la fumat. Acestuia functioneaza prin eliberarea treptata a unei cantitati mici de nicotina in organism. Acest lucru ajuta la atenuarea simptomelor de sevraj asociate cu renuntarea la fumat, cum ar fi dorinta intensa de a fuma, iritabilitatea, anxietatea, depresia, dificultatea de concentrare si insomniile.

Plasturii de nicotina sunt disponibili in diferite doze, in functie de cat de mult fumeaza o persoana. In general, o persoana incepe cu o doza mai mare de nicotina, apoi trece treptat la doze mai mici pe masura ce simptomele de sevraj devin mai putin severe. Plasturii de nicotina sunt considerati o metoda eficienta de renuntare la fumat si sunt recomandati de multe ghiduri de practica clinica pentru renuntarea la fumat.

Cum functioneaza plasturii de nicotina?

Plasturii de nicotina functioneaza prin eliberarea controlata a nicotinei in organism. Acest lucru se realizeaza prin intermediul unui proces numit absorbtie transdermica. Cand este aplicata pe piele, nicotina este eliberata din plasture si absorbita prin piele in fluxul sanguin. Acest proces are loc treptat, pe parcursul a 24 de ore, ceea ce inseamna ca organismul primeste o doza constanta de nicotina pe parcursul zilei.

Avantajele plasturilor de nicotina

 • Usor de folosit: Plasturii de nicotina sunt simpli de aplicat. Tot ce trebuie sa faci este sa aplici plasturele pe o zona curata si uscata a pielii si sa il lasi sa actioneze.
 • Administrare constanta de nicotina: Plasturii de nicotina elibereaza nicotina in mod constant pe parcursul zilei, ceea ce poate ajuta la gestionarea poftei de nicotina.
 • Discret: Plasturii de nicotina pot fi purtati discret sub haine, ceea ce inseamna ca poti continua cu activitatile tale zilnice fara a fi deranjat.

Dezavantajele plasturilor de nicotina

 • Iritatii ale pielii: Plasturii de nicotina pot provoca iritatii ale pielii la unele persoane. Daca observi o reactie cutanata la plasture, este recomandat sa incetezi utilizarea acestuia si sa consulti un medic.
 • Lipsa satisfactiei imediate: Plasturii de nicotina nu ofera aceeasi satisfactie imediata pe care o obtii de la fumat sau vapat, ceea ce poate face tranzitia mai dificila pentru unele persoane.

Sursa: Mayo Clinic – 10 ways to resist tobacco cravings

Guma cu Nicotina

guma cu nicotina

Guma cu nicotina este un tip de medicament folosit pentru a ajuta oamenii sa renunte la fumat. Este considerata o forma de terapie de substitutie a nicotinei, o metoda care furnizeaza nicotina organismului pentru a reduce simptomele de sevraj si dorinta de a fuma. Acesta contine o cantitate mica de nicotina, care este eliberata in fluxul sanguin atunci cand mesteci guma. Acest lucru ajuta la atenuarea simptomelor de sevraj care pot aparea atunci cand incerci sa renunti la fumat.

Guma cu nicotina este disponibila fara prescriptie medicala si poate fi cumparata de la majoritatea farmaciilor. Este disponibila in diferite arome si in doua doze diferite: 2 mg pentru cei care fumeaza mai putin de 20 de tigari pe zi si 4 mg pentru cei care fumeaza 20 sau mai multe tigari pe zi.

Cum functioneaza guma cu nicotina?

Guma cu nicotina functioneaza prin eliberarea nicotinei in fluxul sanguin prin mucoasa bucala atunci cand mesteci guma. Acest proces ajuta la atenuarea simptomelor de sevraj si la reducerea dorintei de a fuma. Guma cu nicotina este disponibila in diferite concentratii de nicotina, permitandu-ti sa alegi nivelul de nicotina care ti se potriveste cel mai bine.

Guma cu nicotina functioneaza prin eliberarea nicotinei in fluxul sanguin prin mucoasa bucala atunci cand mesteci guma. Cand mesteci o guma cu nicotina, nicotina este eliberata si absorbita in fluxul sanguin prin mucoasa bucala. Acest lucru ajuta la atenuarea simptomelor de sevraj si la reducerea dorintei de a fuma. Pentru a utiliza corect guma cu nicotina, trebuie sa mesteci incet guma pana cand simti un gust puternic sau o usoara senzatie de furnicaturi in gura. Apoi, trebuie sa o pozitionezi intre obraz si gingie, unde nicotina este absorbita in fluxul sanguin. Dupa aproximativ o ora, efectul gumei se va diminua si va trebui sa mesteci o alta bucata de guma daca simti nevoia de a fuma.

Este important de mentionat ca guma cu nicotina nu este destinata sa fie folosita ca o guma de mestecat obisnuita. Nu trebuie mestecata continuu, deoarece acest lucru poate elibera prea multa nicotina prea repede, ceea ce poate duce la efecte secundare, cum ar fi dureri de cap, greatam ameteli, palpitatii sau iritatii ale gurii.

Avantajele gumei cu nicotina includ:

 • Usurinta de utilizare: Guma cu nicotina este usor de folosit si poate fi mestecata oriunde si oricand.
 • Controlul poftei de nicotina: Guma cu nicotina ofera o cale de a gestiona poftele de nicotina pe parcursul zilei.
 • Satisfactia de a avea ceva in gura: Mestecarea gumei poate ajuta la gestionarea obiceiului de a avea ceva in gura, care este o parte importanta a obiceiului de fumat pentru multe persoane.

Insa, exista si cateva dezavantaje ale gumei cu nicotina:

 • Discomfort stomacal: Guma cu nicotina poate provoca discomfort stomacal sau iritatii ale gurii si gatului la unele persoane.
 • Satisfactie intarziata: Guma cu nicotina nu ofera aceeasi satisfactie imediata pe care o obtii de la fumat sau vapat, ceea ce poate face tranzitia mai dificila pentru unele persoane.
 • Posibilitatea de a dezvolta un nou obicei: Exista riscul ca mestecarea gumei cu nicotina sa devina un nou obicei, inlocuind obiceiul de fumat.

Potrivit Medical News Today, guma cu nicotina poate imbunatati temporar concentrarea si memoria. Cu toate acestea, folosirea pe termen lung poate duce la o scadere a abilitatilor cognitive si la un risc crescut de Alzheimer. Prin urmare, orice beneficii pe termen scurt asupra functiei cognitive nu contracareaza riscurile pe termen lung asociate cu utilizarea nicotinei. Cand oamenii se opresc din utilizarea gumei cu nicotina, pot experimenta simptome de sevraj care afecteaza atentia sau memoria. Sevrajul de la utilizarea severa a nicotinei poate duce, de asemenea, la tulburari de somn.

Vapatul

Semnificatia vapatului fara nicotina

Vapatul, cunoscut si sub numele de utilizarea unei tigari electronice, este procesul de inhalare a vaporilor produsi de un dispozitiv electronic special conceput pentru acest scop. Acest dispozitiv, numit tigara electronica sau vape, functioneaza prin incalzirea unui lichid special, cunoscut sub numele de lichid de tigara electronica sau lichid de vape. Lichidul poate contine nicotina, dar exista si variante fara nicotina.

Tigarile electronice au fost initial concepute ca o alternativa mai putin daunatoare la fumatul traditional. Spre deosebire de tigarile traditionale, care functioneaza prin arderea tutunului si inhalarea fumului rezultat, tigarile electronice functioneaza prin incalzirea lichidului de tigara electronica pana la punctul in care se transforma in vapori, care sunt apoi inhalati. Acest proces nu implica arderea, ceea ce inseamna ca vaporii produsi nu contin multe dintre substantele nocive prezente in fumul de tigara.

Cum functioneaza vapatul?

Tigara electronica functioneaza prin incalzirea lichidului de tigara electronica pentru a produce vapori. Acesti vapori sunt apoi inhalati, oferind o senzatie similara cu fumatul, dar fara multe dintre substantele nocive prezente in fumul de tigara.

Avantajele vapatului includ:

 • Experienta similara cu fumatul: Vapatul ofera o experienta similara cu fumatul, ceea ce poate face tranzitia mai usoara pentru multe persoane.
 • Varietate larga de arome: Exista o varietate larga de arome de lichid disponibile, ceea ce poate adauga la placerea vapatului.
 • Controlul asupra nivelului de nicotina: Cu o tigara electronica, poti controla cantitatea de nicotina pe care o inhalezi, ceea ce poate ajuta la gestionarea simptomelor de sevraj.

Insa, vapatul nu este fara riscuri. Desi este considerat mai putin daunator decat fumatul, inca implica inhalarea de nicotina, care este o substanta dependenta. De asemenea, cercetarea pe termen lung privind efectele vapatului asupra sanatatii este inca in curs de desfasurare.

Potrivit CDC, tigarile electronice pot ajuta adultii care fumeaza daca sunt utilizate ca un substitut complet pentru toate tigarile si alte produse de tutun fumate. Cu toate acestea, un procent mare din adultilor care folosesc tigarile electronice nu se opresc din fumat tigari si continua sa foloseasca ambele produse (cunoscut sub numele de “utilizare duala”).

Potrivit Harvard Health, exista dovezi care sugereaza ca vapatul ajuta unele persoane sa renunte la fumat. Insa, exista si riscuri asociate cu vapatul, inclusiv dependenta de nicotina, riscul de arsuri in timpul incarcarii dispozitivelor, datorita bateriilor defecte, si expunerea accidentala la lichidul din tigara electronica care a cauzat intoxicatii acute cu nicotina la copii si adulti. Vapatul in timpul sarcinii ar putea dauna fatului in dezvoltare.

Iata aici un tabel comparativ dintre cele 3 metode mentionate:

VapatGuma de Mestecat cu NicotinaPlasturi de Nicotina
Avantaje1. Experienta similara cu fumatul1. Usor de folosit1. Usor de folosit
2. Varietate larga de arome2. Ajuta la gestionarea poftei de nicotina2. Administrare constanta de nicotina
3. Controlul asupra nivelului de nicotina3. Poate fi folosit discret3. Poate fi purtat discret sub haine
4. Nu produce fum de tigara4. Ajuta la gestionarea obiceiului de a avea ceva in gura4. Nu necesita mestecare sau inhalare
5. Disponibil in diferite modele si stiluri5. Disponibil in diferite arome5. Poate reduce simptomele de sevraj
6. Poate fi mai putin daunator decat fumatul6. Poate imbunatati temporar concentrarea si memoria6. Nu produce fum de tigara
Dezavantaje1. Poate provoca dependenta de nicotina1. Poate provoca discomfort stomacal1. Poate provoca iritatii ale pielii
2. Efectele pe termen lung asupra sanatatii sunt inca necunoscute2. Poate provoca iritatii ale gurii si gatului2. Nu ofera satisfactie imediata
3. Riscul de explozie si arsuri in timpul incarcarii3. Nu ofera satisfactie imediata3. Poate fi dificil de ajustat dozajul de nicotina
4. Expunerea accidentala la e-lichid poate cauza intoxicatii acute4. Poate deveni un nou obicei4. Poate fi costisitor daca este folosit pe termen lung
5. Vapatul in timpul sarcinii ar putea dauna fatului5. Poate fi dificil de folosit discret in public5. Nu ajuta la gestionarea obiceiului de a avea ceva in gura
6. Utilizarea duala cu tigarile poate reduce eficienta ca metoda de renuntare la fumat6. Poate fi costisitor daca este folosit pe termen lung6. Poate fi ineficient daca nu este folosit corect

Concluzie

Fie ca alegi plasturii de nicotina, guma cu nicotina sau vapatul, fiecare metoda are avantajele si dezavantajele sale. Alegerea celei mai bune metode depinde de preferintele tale personale si de nevoile tale specifice. Indiferent de metoda pe care o alegi, pasul cel mai important este sa faci primul pas spre renuntarea la fumat.

Sursa: Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor

Sursa foto: freepik.com

author-avatar

Despre Tarek

Fondatorul brandului e-Potion in Romania. Am cumparat prima mea tigara electronica in 2012 si de atunci a inceput calatoria mea in lumea vapatului. Din mai multe motive decat pot enumera, folosirea vape-urilor a fost o salvare pentru mine. Acum, scopul meu este sa ajut si alti fumatori sa faca trecerea.

Lasă un răspuns