Pentru ajutor

Suna ne la 0767116427

Ce este Vapatul?

Ce este Vapatul?

Cuprins

Vapatul este actul de a inhala si exhala aerosolul (vaporii) produsi de o tigara electronica sau un dispozitiv similar. Dispozitivele de vapat incalzesc un e-lichid care de obicei contine nicotina, arome, glicerina si propilenglicol, transformandu-l intr-un aerosol ce este apoi inhalat de utilizator prin intermediul unui mustiuc .

Puncte cheie:
 • Vapatul implica inhalarea unui aerosol produs prin incalzirea si transformarea unui lichid special (e-lichid) ce contine de obicei nicotina, arome, glicerina si propilenglicol in aburi/ vapori.
 • Vapatul poate ajuta unii oameni sa renunte la fumat, fiind mai putin daunator decat fumatul. Cu toate acestea, nu este lipsit de riscuri si poate avea efecte negative asupra sanatatii, in special asupra plamanilor, inimii si vaselor de sange.
 • Exista diferite stiluri de vapat (MTL, DTL, RDTL) si diferite dispozitive de vapat (de unica folosinta, pod-uri, pen-uri, mod-uri etc.), fiecare cu caracteristici specifice. Alegerea dispozitivului potrivit depinde de experienta utilizatorului, preferinte si buget.
 • Riscurile pentru sanatate asociate cu vapatul includ dependenta de nicotina, expunerea la substante chimice potential toxice, afectiuni pulmonare cronice, efecte negative asupra sanatatii cardiovasculare si riscuri pentru dezvoltarea fatului in timpul sarcinii.
 • In Romania, vapatul este reglementat prin lege nr. 64/2024, cu restrictii privind vanzarea catre minori, utilizarea in spatii publice si limitari ale continutului de nicotina.
 • Renuntarea completa la fumat si la vapat ramane cea mai sigura optiune pentru sanatate. Utilizatorii trebuie sa fie constienti atat de beneficiile, cat si de riscurile asociate cu vapatul si sa ia decizii informate cu privire la folosirea acestor produse.

Vapat & Vapare DEX

💨 Vapat

🚬 Termen legat de tigarile electronice

📚 Poate insemna:

 • Actiunea de a folosi o tigara electronica
 • Vaporii produsi de o tigara electronica

🖋️ Exemplu: “Vapatul este considerat de unii o alternativa la fumat.”

🌬️ Vapare

🚬 Termen specific pentru tigari electronice

💡 Inseamna: actiunea de a folosi o tigara electronica

🗣️ Exemplu: “Vaparea a devenit populara in ultimii ani.”

ℹ️ Nota importanta: Ambii termeni sunt relativ noi in limba romana si sunt legati exclusiv de utilizarea tigarilor electronice. Niciunul nu este inca inclus oficial in DEX (Dictionarul Explicativ al Limbii Romane).

Termenul “vaping” provine de la cuvantul englez “vapor” (vapori) si a fost folosit pentru prima data in anii 1980. Conceptul de “tigara electronica” a aparut insa mult mai devreme, in 1927, cand Joseph Robinson a depus un brevet pentru un dispozitiv de vaporizare. Totusi, tigara electronica moderna a fost inventata in 2003 de farmacistul chinez Hon Lik, moment ce a marcat inceputul raspandirii pe scara larga a vapatului .

In limba romana, “vaping” este adesea tradus ca “vapat” sau “vapare”. Desi initial asociat cu dispozitive ce contineau nicotina, termenul este folosit acum si pentru dispozitive fara nicotina, al caror scop este doar de a oferi utilizatorului experienta vapatului si aroma, fara efectele nicotinei.

Cum functioneaza vapatul?

Vapatul functioneaza prin incalzirea unui lichid special, numit “e-lichid” sau “lichid pentru vapat”, care contine de obicei nicotina, arome si alte substante, transformandu-l intr-un aerosol ce este apoi inhalat de catre utilizator. Dispozitivele de vapat sunt alcatuite in general din trei componente principale: o baterie, un atomizor (care include rezistenta si fitilul) si un rezervor sau cartus pentru e-lichid. Aflati mai multe informatii despre componentele tigarile electronice.

Cand utilizatorul trage din dispozitiv, bateria alimenteaza rezistenta din atomizor, care se incinge si vaporizeaza e-lichidul absorbit de fitil. Aerosolul rezultat, adesea numit impropriu “vapori”, este apoi inhalat prin intermediul unui mustiuc. Procesul de vaporizare are loc la temperaturi intre 100-250°C.
E-lichidele contin de regula propilen glicol si glicerina vegetala ca baza, in care sunt dizolvate nicotina, aromele si alte aditivi. Proportia dintre propilen glicol si glicerina influenteaza consistenta vaporilor si senzatia la inhalare. Desi initial vapatul a fost asociat cu dispozitive ce contineau nicotina, exista acum si variante fara nicotina, al caror scop este doar de a oferi aroma si experienta vapatului.

Cum se clasifica vapatul?

Vapatul se clasifica in doua categorii principale: vapatul cu nicotina si vapatul fara nicotina.

Vapatul cu nicotina

Vapatul cu nicotina implica utilizarea unor lichide (e-lichide) care contin nicotina in diferite concentratii, de obicei intre 3 si 20mg/ml. Aceste e-lichide sunt vaporizate si inhalate cu ajutorul unei tigari electronice, oferind utilizatorului doza de nicotina dorita. Vapatul cu nicotina este adesea folosit de fumatorii care doresc sa renunte la tigarile conventionale, dar care inca au nevoie de nicotina.

Vapatul fara nicotina

Vapatul fara nicotina presupune folosirea unor e-lichide care nu contin deloc nicotina. Aceste e-lichide sunt alcatuite in general din glicerina vegetala, propilen glicol si arome alimentare. Vapatul fara nicotina este preferat de persoanele care doresc sa se bucure de experienta vapatului si de diversele arome disponibile, fara a fi expusi la efectele nicotinei. De asemenea, poate fi o optiune pentru fostii fumatori care au renuntat complet la nicotina, dar carora inca le place senzatia de a vapa.

Caracteristica Vapatul cu Nicotina Vapatul fara Nicotina
Continut de Nicotina 3-20 mg/ml 0 mg/ml
Compozitie e-lichid Nicotina, glicerina vegetala, propilen glicol, arome Glicerina vegetala, propilen glicol, arome alimentare
Utilizatori Tipici Fumatori care doresc să renunțe la tigarile convenționale Persoane care doresc experiența vapatului fara efectele nicotinei, foști fumatori
Efect Fiziologic Ofera doza de nicotina, poate calma pofta de fumat Fară efectele stimulante ale nicotinei
Potential de Dependenta Poate mentine dependenta de nicotina Risc redus de dependenta fizica
Varietate de Arome Gama mare de arome disponibile Gama mare de arome disponibile, fara restrictii legate de nicotina
Senzatie in Gat (Throat Hit) Mai pronuntata, similara cu fumatul tradițional Mai blanda, depinde de compozitia PG/VG
Utilizare in Renunțarea la Fumat Adesea folosit ca metoda de tranzitie Poate ajuta in fazele finale ale renuntarii la nicotina

Care sunt diferitele stiluri de vapat?

© 2024 e-potion.ro Comparatie intre stilurile de vapat Caracteristici MTL RDTL DTL Throat Hit (TH) Productie de aburi Concentratie Nicotina Flux de Aer Similaritate cu Fumatul Intensitatea Aromei MTL (Mouth-to-Lung) RDTL (Restricted Direct-to-Lung) DTL (Direct-to-Lung)

Exista trei stiluri principale de vapat: MTL (Mouth-to-Lung), DTL (Direct-to-Lung) si RDTL (Restricted Direct-to-Lung).

Vapatul MTL (Mouth-to-Lung)

Vapatul MTL este cel mai asemanator cu fumatul traditional de tigari. Vaporii sunt mai intai inhalati in gura si apoi trasi in plamani. Acest stil ofera un “throat hit” (senzatia de lovitura in gat) mai puternic si este potrivit pentru e-lichidele cu o concentratie mai mare de nicotina si PG (propilen glicol).

Vapatul DTL (Direct-to-Lung)

Vapatul DTL implica inhalarea directa a vaporilor in plamani, fara a-i retine in gura. Acest stil produce cantitati mari de vapori si este ideal pentru e-lichidele cu concentratii mai mici de nicotina si mai mult VG (glicerina vegetala). DTL este preferat de vaperii experimentati care cauta arome intense si productie mare de vapori.

Vapatul RDTL (Restricted Direct-to-Lung)

Vapatul RDTL este un stil intermediar intre MTL si DTL. Ofera o tragere directa in plamani, dar cu o rezistenta usor mai mare la flux, limitand cantitatea de vapori. RDTL ofera un echilibru intre MTL si DTL in ceea ce priveste intensitatea aromei, productia de vapori si “throat hit”.

Ce dispozitive sunt folosite pentru vapat?

© e-potion.ro Comparație Tipurile de Tigari Electronice Simplicitate si Convenabilitate Flexibilitate Control Avansare si Personalizare Asemanare cu tigari clasice Cost (Inversat) Puff Bar Pod-uri Vape Pen-uri Vape Mod-uri Cigalikes © 2024 e-Potion.ro

Exista mai multe tipuri de dispozitive folosite pentru vapat, fiecare cu caracteristici si avantaje specifice.

Dispozitivele de unica folosinta (disposable) sunt cele mai simple si convenabile, fiind deja incarcate si umplute cu e-lichid. Sunt ideale pentru incepatori sau ca backup, dar odata epuizate, trebuie aruncate.

Sistemele de pod-uri sunt compacte si usor de folosit, avand cartuse cu rezistenta si e-lichid ce pot fi inlocuite. Unele pod-uri sunt reincarcabile si se pot reumple cu e-lichid, oferind mai multa flexibilitate.

Vape Pen-urile sunt dispozitive in forma de stilou, de obicei reincarcabile, cu rezervor si rezistente inlocuibile. Permit un control mai bun al aburului si aromei fata de dispozabile.

Vape Mod-urile sunt cele mai avansate dispozitive, cu baterii externe, putere reglabila si atomizoare interschimbabile (tank-uri). Sunt perfecte pentru aburul dens, dar necesita mai multa experienta.
Cigalike-urile seamana cu tigarile clasice si sunt de obicei de unica folosinta. Desi discrete si usor de utilizat, performanta lor este limitata.
Vaporizatoarele pentru ierburi uscate incalzesc plante precum tutunul sau canabisul pentru a elibera compusii activi fara a le arde. Sunt o alternativa mai sanatoasa la fumat
. Daca cautati mai multe informatii despre acest subiect, acest articol “Care sunt tipurile de tigari electronice” este foarte util.

Care sunt sfaturile pentru alegerea unui dispozitiv de vapat?

Iata cateva sfaturi importante pentru alegerea unui dispozitiv de vapat potrivit:

 • Alegeti tipul de dispozitiv in functie de experienta dumneavoastra in vapat. Daca sunteti incepator, optati pentru un dispozitiv simplu, usor de folosit, cum ar fi un pod sau un vape pen. Vaperii avansati pot alege moduri cu performante ridicate, care ofera mai multe optiuni de personalizare.
 • Luati in considerare stilul de vapat preferat – MTL (mouth-to-lung) sau DTL (direct-to-lung). Dispozitivele MTL ofera o senzatie similara fumatului traditional, in timp ce DTL produce cantitati mari de vapori.
 • Verificati autonomia bateriei si optiunile de incarcare. Alegeti un dispozitiv cu o baterie de capacitate suficienta pentru nevoile dumneavoastra zilnice. Unele dispozitive permit incarcarea in timp ce sunt folosite (passthrough).
 • Decideti daca preferati un dispozitiv de unica folosinta sau unul reincarcabil. Cele de unica folosinta sunt convenabile, dar mai putin economice pe termen lung. Dispozitivele reincarcabile ofera mai multa flexibilitate in privinta e-lichidelor si a performantei.
 • Alegeti un dispozitiv de la un producator de incredere, folosind materiale de calitate si cu un design placut. Cititi recenzii si comparatii pentru a lua o decizie informata.
 • Bugetul este un alt factor important. Dispozitivele pentru incepatori sunt in general mai accesibile, in timp ce acelea pentru avansati pot fi mai scumpe, dar ofera o experienta de vapat superioara.
 • Nu in ultimul rand, asigurati-va ca dispozitivul ales este compatibil cu tipul de e-lichid pe care doriti sa-l folositi, fie ca e vorba de raportul PG/VG, de nivelul de nicotina sau de aromele preferate.

Care sunt beneficiile vapatului?

Care sunt beneficiile vapatului?

Iata cateva dintre beneficiile vapatului:

 • Vapatul poate ajuta unii oameni sa renunte la fumat. Dovezile arata ca produsele de vapat cu nicotina sunt de fapt mai eficiente decat terapiile de inlocuire a nicotinei, cum ar fi plasturii sau guma.
 • Vapatul este de obicei mai ieftin decat fumatul. Estimarile arata ca fumatul a 20 de tigari pe zi va costa in medie 10,000 de lei pe an, in timp ce vapatul este considerabil mai ieftin si are un cost mediu de aproape 3000 de lei pe ani.
 • Vapatul nu este lipsit de riscuri, dar este mult mai putin daunator decat fumatul. Vapatul expune utilizatorii la mult mai putine substante toxice si la niveluri mai scazute decat fumatul tigarilor.
 • Vapatul este mai putin daunator pentru cei din jur decat fumatul, deoarece nu exista dovezi ca vaporii de mana a doua sunt periculosi pentru ceilalti din jur, asa cum stim despre fumatul second-hand.
 • Vapatul ofera experiente similare cu fumatul unei tigari, ceea ce unii oameni considera util, cum ar fi actiunea ducerii dispozitivului cu “mana-la-gura”, similar gestului cu tigara clasica si senzatiile similare in gat.
 • Exista o varietate mult mai mare de arome pentru e-lichidele de vapat comparativ cu tigarile, ceea ce poate face vapatul mai placut pentru unii dintre noi.
 • Vapatul poate imbunatati respiratia si reduce problemele cu dintii comparativ cu fumatul, deoarece vaporii nu lasa in urma mirosul de tutun si nu provoaca ingalbenirea dintilor.
 • Vapatul permite utilizatorilor sa controleze cantitatea de nicotina pe care o inhaleaza, putand alege taria/ concentratia e-lichidului in functie de preferinte si nevoi.

Care sunt riscurile pentru sanatate asociate cu vapatul?

Iata cateva dintre riscurile pentru sanatate asociate cu vapatul:

 • Vapatul poate duce la dependenta de nicotina, o substanta extrem de adictiva care poate afecta dezvoltarea creierului la adolescenti si tineri, in special in zonele care controleaza atentia, invatarea, starea de spirit si controlul impulsurilor.
 • Aerosolii produsi de tigarile electronice contin substante chimice potential toxice, inclusiv compusi organici volatili, metale grele, particule ultrafine, acetaldehida si acroleina, care pot provoca iritatii si inflamatii la nivelul plamanilor.
 • Vapatul poate creste riscul de a dezvolta boli pulmonare cronice precum BPOC (bronhopneumopatie cronica obstructiva), astm si fibroza pulmonara, precum si de a agrava simptomele la persoanele care sufera deja de aceste afectiuni.
 • Unele arome folosite in e-lichidele pentru tigari electronice, cum ar fi diacetilul, au fost asociate cu o boala pulmonara grava numita “plaman de popcorn” sau bronsiolita obliteranta.
 • Vapatul poate avea efecte negative asupra sanatatii cardiovasculare, crescand riscul de boli de inima si accident vascular cerebral, din cauza nicotinei care creste tensiunea arteriala si ritmul cardiac.
 • Vapatul in timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fatului, nicotina putand dauna creierului si plamanilor in formare.
 • Daca experimentam noi – fara cunostinte adecvate sau sfatul unui profesionist, care poate fi chiar asistentul dumneavoastra din magazinul preferat de tigari electronice, acestea pot exploda sau lua foc din cauza bateriilor defecte, sau a altor improvizatii, provocand arsuri si alte leziuni grave.
 • Lasate la voia intamplarii, la indemana copiilor, sau a animalelor de companie, pot duce la intoxicatia cu nicotina care poate aparea la copii si adulti prin ingerarea, inhalarea sau absorbtia prin piele a e-lichidului din tigarile electronice.

Care sunt efectele secundare asociate cu vapatul?

Cele mai frecvente efecte secundare pe termen scurt ale vapatului includ:

 • Tuse: Inhalarea vaporilor sau a aerosolilor produsi de tigarile electronice poate provoca tuse, in special atunci cand cineva incepe sa vapeze pentru prima data.
 • Gura uscata si iritarea gatului: propilenglicolul si alte ingrediente din e-lichide pot duce la uscaciunea si iritarea gurii si a gatului.
 • Dureri de cap: multe persoane raporteaza durerile de cap ca un efect secundar frecvent al vapatului, probabil din cauza continutului de nicotina si a efectului acesteia asupra vaselor de sange din creier.
 • Dificultati de respiratie: expunerea la arome si alte substante din aerosolii tigarilor electronice poate provoca dificultati de respiratie si poate afecta functia pulmonara.
 • Greata si ameteala: nicotina din tigarile electronice poate provoca greata si ameteala, in special daca cineva nu este obisnuit cu ea sau foloseste produse cu un continut ridicat de nicotina.
 • Iritarea ochilor: vaporii produsi de tigarile electronice pot provoca uscaciunea ochilor si iritarea ochilor la unii utilizatori.
 • Alte efecte secundare raportate pe termen scurt includ cresterea ritmului cardiac, dureri in piept, varsaturi si diaree. In unele cazuri, au fost documentate si efecte secundare potentiale mai grave, cum ar fi leziunile pulmonare (EVALI), convulsiile si insuficienta respiratorie. Cu toate acestea, efectele pe termen lung ale vapatului asupra sanatatii nu sunt inca pe deplin intelese si necesita cercetari suplimentare.

Care este pericolul din spatele vapatului?

Pericolele vapatului includ afectarea plamanilor si a altor organe, probleme respiratorii, dependenta si multe altele:

 • Astmul: vapatul poate creste riscul de a dezvolta astm si alte afectiuni pulmonare. De asemenea, poate agrava astmul existent .
 • Cicatrizarea plamanilor: diacetilul, o substanta chimica folosita in unele arome, poate provoca bronsiolita obliteranta (“plaman de popcorn”). Bronsiolita obliteranta cauzeaza cicatrici permanente in plamani .
 • Afectarea organelor: pe langa plamani, nicotina si alte substante din e-lichide pot afecta inima si creierul. Se stie ca nicotina poate afecta dezvoltarea creierului, poate creste tensiunea arteriala si poate ingusta arterele.
 • EVALI (leziuni pulmonare asociate cu utilizarea produselor de vapat sau tigari electronice): EVALI este o afectiune pulmonara grava cauzata de vapat cand sunt folosite substante ilegale cum ar fi drogurile cu acetat de vitamina E. Aceasta provoaca leziuni extinse la nivelul plamanilor si cauzeaza simptome precum tuse, dificultati de respiratie si dureri in piept. EVALI poate fi fatala.
 • Dependenta: nicotina este extrem de adictiva. Aceasta provoaca modificari in creier, determinandu-va sa doriti din ce in ce mai multa. Este posibil sa nu puteti renunta la vapat chiar daca va doriti sau daca incepe sa cauzeze probleme de sanatate. Chiar si e-lichidele care sustin ca nu contin nicotina au cantitati mici de nicotina.
 • Fumatul de tigari: multe persoane incep cu vapatul si ajung sa fumeze tigari, care contin cantitati mai mari de substante chimice daunatoare.
 • Expunerea pasiva: vapatul nu produce fum, dar persoanele din jurul dvs. sunt expuse la nicotina si alte substante chimice atunci cand vapati.
 • Explozii: au existat incidente in care bateriile dispozitivelor de vapat au explodat, provocand rani grave si arsuri .
 • Cancer. Sunt pe piata e e-lichide care pot continele unele ingrediente care sunt cunoscute ca fiind cancerigene.

Care sunt termenii comuni legati de vapat?

Termeni comuni legati de vapat:

 • Vape: Dispozitivul electronic folosit pentru a vaporiza lichidul cu sau fara nicotina.
 • Atomizor: Componenta care transforma lichidul in vapori.
 • Mod: Dispozitivul care alimenteaza atomizorul si controleaza puterea, temperatura si alte setari.
 • Clearomizor: Un tip de atomizor cu rezervor transparent pentru lichid.
 • Cartomizor: Un atomizor cu material absorbant pentru retinerea lichidului.
 • Rezistenta: Componenta care incalzeste e-lichidul pentru a produce vapori.
 • Throat hit (TH): Senzatia de “lovitura in gat” produsa de nicotina si de anumite arome.
 • Macerare (Steeping): Procesul de imbunatatire a aromei lichidului prin invechire.
 • DIY: Abrevierea pentru “Do It Yourself”, referindu-se la prepararea propriilor e-lichide pentru vapat.

Cateva din miturile despre vapat

mituri despre vapat
 1. Mitul 1: Vapingul este la fel de daunator ca fumatul
  Fapt: Vapingul cu nicotina nu este lipsit de riscuri, dar este considerabil mai putin daunator decat fumatul. In 2022, expertii din Marea Britanie au revizuit dovezile internationale si au constatat ca, pe termen scurt si mediu, vapingul prezinta doar o mica fractiune din riscurile fumatului. Conform acest studiu de la Gov.uk, vapatul este mai sigur decat fumatul cu 95%
 2. Mitul 2: Nicotina este foarte daunatoare pentru sanatate
  Fapt: Desi nicotina este adictiva, ea este relativ inofensiva pentru sanatate. Majoritatea substantelor chimice toxice provin din fumul de tutun, inclusiv gudronul si monoxidul de carbon, care substante nu sunt continute in aerosolul de vape.
 3. Mitul 3: Vapingul nu ajuta oamenii sa renunte la fumat
  Fapt: Vapingul cu nicotina este unul dintre cele mai eficiente ajutoare pentru renuntarea la fumat. Dovezile arata ca vape-urile cu nicotina sunt mai eficiente decat terapiile de inlocuire a nicotinei, cum ar fi plasturii sau guma.
 4. Mitul 4: Vapingul cauzeaza “plaman de popcorn”
  Fapt: Vapingul nu cauzeaza “plaman de popcorn”, numele comun pentru o boala rara numita bronsiolita obliteranta. Diacetilul, substanta chimica asociata cu aceasta boala, este interzisa ca ingredient in vape-urile si e-lichidele reglementate din Romania.
 5. Mitul 5: Expunerea la aerosolul de vape este daunatoare pentru cei din jur
  Fapt: Nu exista dovezi pana in prezent ca vapingul este daunator pentru cei din jur. In timp ce fumul de tigara cauzeaza daune grave altora, nu exista dovezi ca aerosolul de vape este daunator pentru cei din jur, iar riscurile sunt probabil foarte mici.
 6. Mitul 6: Un vape de unica folosinta poate livra la fel de multa nicotina ca 40 sau 50 de tigari
  Fapt: Un vape de unica folosinta standard din Romania livreaza o cantitate similara de nicotina cu cea a 20 de tigari.

Sfaturi si trucuri pentru o experienta optima de vapat

 • Alegeti dispozitivul potrivit: Optati pentru un dispozitiv de vapat care se potriveste stilului dvs. de vapat (MTL sau DTL) si nivelului dvs. de experienta. Pentru incepatori, dispozitivele simple precum kit-urile pod sunt o alegere buna.
 • Selectati e-lichidul potrivit: Alegeti arome de e-lichid care va plac, cum ar fi cele de fructe, tutun sau mentol. Optati pentru un raport PG/VG adecvat – mai mult PG pentru arome intense, mai mult VG pentru productie mare de vapori.
  Incepeti cu concentratii scazute de nicotina si cresteti treptat daca este necesar.
 • Configurati-va corect dispozitivul: Folositi rezistentele cu valori sub 1 ohm (sub-ohm) pentru productie mare de vapori si arome intense. Ajustati fluxul de aer pentru a obtine echilibrul dorit intre aroma si productia de vapori. Experimentati cu setarile de putere si temperatura pentru a gasi punctul optim pentru e-lichidul dvs.
 • Practicati tehnica corecta de inhalare: Pentru MTL, trageti vaporii in gura, tineti-i acolo pentru cateva secunde, apoi inhalati in plamani. Pentru DTL, inhalati vaporii direct in plamani si expirati aproape imediat. Luati pufuri lungi si lente pentru a permite vaporilor sa va umple plamanii.
 • Intretineti-va dispozitivul: Curatati in mod regulat rezervorul, rezistenta si varful de picurare/ mustiucul pentru a asigura performante optime. Inlocuiti rezistentele si fitilurile uzate pentru a evita arsurile si gusturile neplacute. Depozitati e-lichidele intr-un loc racoros si intunecat pentru a le pastra prospetimea.
 • Evitati sa capatati “limba de vaper”: Alternati aromele de e-lichid la fiecare 1-2 saptamani pentru a preveni oboseala gustativa. Beti multa apa pentru a evita deshidratarea si a mentine papilele gustative proaspete.
 • Vapati cu moderatie: Faceti pauze intre sesiunile de vapat pentru a evita supraincalzirea dispozitivului. Nu trageti prea des sau prea repede pentru a evita loviturile uscate si consumul excesiv de nicotina.
 • Prioritizati siguranta: Cumparati dispozitive si e-lichide de la furnizori de incredere. Folositi intotdeauna incarcatorul furnizat cu dispozitivul. Nu lasati niciodata dispozitivul la incarcat nesupravegheat. Tineti dispozitivele si e-lichidele departe de necunoscatori, copii sau animale de companie.

Vapat VS Fumat

Vapat VS Fumat

Diferenta principala dintre vapat si fumat este modul in care nicotina si alte substante sunt livrate in organism. Vapatul implica incalzirea unui lichid (e-lichid) care contine nicotina, arome si alte substante, transformandu-l intr-un aerosol ce este apoi inhalat. In schimb, fumatul presupune arderea tutunului, ceea ce genereaza fum, care contine mii de substante chimice, multe dintre ele fiind toxice si cancerigene.
Desi vapatul este adesea considerat o alternativa mai putin daunatoare la fumat, nu este lipsit de riscuri. E-lichidele pot contine nicotina in doze mari, ceea ce poate duce la dependenta, precum si alte substante potential daunatoare precum particule ultrafine, metale grele si compusi organici volatili. Cu toate acestea, aerosolii produsi de tigarile electronice contin in general mai putine substante chimice nocive comparativ cu fumul de tigara.
Un alt aspect important este impactul asupra sanatatii. Fumatul este asociat cu numeroase boli grave, inclusiv cancer, boli cardiovasculare si pulmonare.

Desi efectele pe termen lung ale vapatului nu sunt inca pe deplin intelese, studiile sugereaza ca poate avea efecte negative asupra plamanilor, inimii si vaselor de sange, desi intr-o masura mai mica decat cele date de fumat.
In ceea ce priveste dependenta, atat fumatul cat si vapatul pot duce la dependenta de nicotina. Unele studii sugereaza chiar ca tigarile electronice pot fi mai adictive decat cele traditionale, datorita dozelor mari de nicotina si a utilizarii frecvente . Totusi, vapatul este uneori folosit ca metoda de renuntare la fumat, desi eficacitatea sa in acest scop este inca dezbatuta.

Vapat VS Incalzirea tutunului

Vapat VS Incalzirea tutunului

Diferenta principala dintre vapat si tutunul incalzit este modul in care nicotina si alte substante sunt livrate in organism. Vapatul implica incalzirea unui lichid (e-lichid) care contine nicotina, arome si alte substante, transformandu-l intr-un aerosol ce este apoi inhalat . In schimb, dispozitivele cu tutun incalzit, precum IQOS si glo, incalzesc tutunul real la o temperatura mai scazuta (aproximativ 350°C) comparativ cu arderea din tigarile conventionale (peste 800°C), eliberand un aerosol ce contine nicotina.
O alta diferenta importanta este ca tigarile electronice nu contin tutun, in timp ce dispozitivele cu tutun incalzit folosesc tutun real, dar fara a-l arde. Acest lucru face ca aerosolii produsi de dispozitivele cu tutun incalzit sa semene mai mult cu fumul de tigara in ceea ce priveste gustul si senzatia, comparativ cu vaporii produsi de tigarile electronice.
In plus, tigarile electronice ofera o gama larga de arome si niveluri de nicotina, permitand utilizatorilor sa-si personalizeze experienta, in timp ce optiunile pentru dispozitivele cu tutun incalzit sunt mai limitate. Cu toate acestea, atat vapatul cat si tutunul incalzit expun utilizatorii la nicotina si la potentiale riscuri pentru sanatate, desi la niveluri mai scazute comparativ cu fumatul conventional.

Vapat VS Snus

Vapat VS Snus

Diferenta principala dintre vapat si snus este modul in care nicotina este livrata in organism. Vapatul implica incalzirea unui lichid (e-lichid) care contine nicotina transformandu-l intr-un aerosol ce este apoi inhalat. In schimb, snus-ul este un produs de tutun umed, macinat, care este plasat sub buza superioara sau inferioara pentru a elibera nicotina in mucoasa bucala.
O alta diferenta importanta este ca tigarile electronice folosite pentru vapat nu contin tutun, in timp ce snus-ul este fabricat din tutun macinat, adesea amestecat cu apa, sare si arome. Acest lucru face ca snus-ul sa semene mai mult cu tutunul traditional in ceea ce priveste gustul si senzatia, comparativ cu vaporii produsi de tigarile electronice.
In plus, vapatul ofera o gama larga de arome si niveluri de nicotina, permitand utilizatorilor sa-si personalizeze experienta, in timp ce optiunile pentru snus sunt mai limitate . De asemenea, vapatul produce un miros placut si poate fi acceptat mai usor in spatiile publice, in timp ce snus-ul nu implica producerea de fum sau vapori.

Vapat VS Pouch-uri de nicotina

Vapat VS Pouch-uri de nicotina

Diferenta principala dintre vapat si pouch-urile de nicotina consta in modul de administrare a nicotinei. Vapatul implica incalzirea unui lichid (e-lichid) care contine nicotina transformandu-l intr-un aerosol ce este apoi inhalat. In schimb, pouch-urile de nicotina sunt mici pliculete umplute cu nicotina si arome, care se plaseaza sub buza superioara sau in cavitatea bucala, eliberand nicotina prin mucoasa bucala.
Tigarile electronice folosite pentru vapat nu contin tutun si necesita un dispozitiv electronic pentru a incalzi e-lichidul si a produce vapori. Pouch-urile de nicotina, pe de alta parte, nu necesita niciun dispozitiv electronic si nu implica procesul de incalzire sau ardere, fiind astfel mai discrete si mai usor de utilizat in diverse situatii sociale.
In ceea ce priveste varietatea, vapatul ofera o gama larga de arome si niveluri de nicotina, permitand utilizatorilor sa isi personalizeze experienta. Pouch-urile de nicotina se gasesc, de asemenea, intr-o varietate de arome si concentratii de nicotina, dar sunt limitate la administrarea orala.

Cum este vapatul reglementat in Romania?

Vapatul este reglementat in Romania prin Legea nr. 64/2024, care aduce modificari si completari la actele normative existente din domeniul produselor din tutun. Conform acestei legi, dispozitivele de vapat si produsele conexe sunt supuse unor reguli stricte privind vanzarea si utilizarea.
Vanzarea dispozitivelor de vapat si a produselor conexe este interzisa minorilor, iar comerciantii sunt obligati sa verifice varsta cumparatorilor prin solicitarea unui act de identitate. De asemenea, aceste produse nu pot fi vandute prin automate sau easy-boxuri, iar coletele trimise prin curier trebuie sa fie marcate corespunzator si sa includa un mesaj de avertizare privind continutul.
Utilizarea dispozitivelor de vapat este interzisa in toate spatiile publice inchise, inclusiv in unitatile de invatamant, mijloacele de transport in comun si locurile de joaca pentru copii. Cu toate acestea, vapatul este permis in spatiile HORECA, cum ar fi restaurantele si barurile.
Legea stabileste si limite maxime pentru continutul de nicotina in produsele de vapat, precum si sanctiuni pentru nerespectarea acestor prevederi. De exemplu, pouch-urile cu nicotina nu pot avea un continut mai mare de 20 mg per pliculet, iar amenzile pentru incalcarea acestor reguli pot ajunge pana la 100.000 de lei.
In plus, legea impune obligatia de a afisa semne cu “Fumatul interzis” in toate spatiile unde utilizarea dispozitivelor de vapat este interzisa.

Intrebari frecvente despre vapat

Poate vapatul sa provoace cresterea in greutate?

Nu, vapatul in sine nu cauzeaza cresterea in greutate. De fapt, unele studii sugereaza ca vapatul poate ajuta la controlul apetitului si la limitarea cresterii in greutate dupa renuntarea la fumat.

Nicotina din tigarile electronice poate cauza cresterea in greutate?

Nu, nicotina din tigarile electronice nu cauzeaza cresterea in greutate. Dimpotriva, nicotina are un efect de suprimare a apetitului si poate ajuta la mentinerea greutatii dupa renuntarea la fumat.

Cum afecteaza vapatul apetitul?

Vapatul cu arome dulci sau de parjituri poate simula senzatiile percepute in timpul mancatului, ajutand astfel la controlul apetitului. Nicotina in sine are, de asemenea, un efect de suprimare a apetitului.

Poate vapatul sa afecteze metabolismul?

Nicotina creste usor metabolismul, ceea ce inseamna ca fumatorii ard calorii intr-un ritm putin mai rapid. Dupa renuntarea la fumat, rata metabolica se va stabiliza, dar utilizarea terapiilor de inlocuire a nicotinei, cum ar fi vapatul, poate ajuta la gestionarea acestei tranzitii.

Poate vapatul sa duca la un stil de viata sedentar?

Nu, vapatul in sine nu duce la un stil de viata sedentar. De fapt, dupa renuntarea la fumat cu ajutorul vapatului, multe persoane se simt mai energice si capabile sa adopte un stil de viata mai activ datorita imbunatatirii respiratiei si a starii generale de sanatate.

Este vapatul fara nicotina sigur?

Nu, vapatul fara nicotina nu este complet sigur. Chiar si fara nicotina, e-lichidele pentru vapat contin substante care pot fi daunatoare cand sunt inhalate. Vapatul fara nicotina poate provoca iritatie si inflamatie in gura, gat si plamani. De asemenea, poate avea efecte toxice asupra celulelor si tesuturilor corpului. Studiile arata ca vapatul fara nicotina poate deteriora vasele de sange si poate afecta functia imunitara. Desi poate fi mai putin daunator decat fumatul, vapatul fara nicotina nu este lipsit de riscuri si poate avea efecte negative asupra sanatatii pe termen lung.

Ce se intampla daca vapati fara nicotina?

Vapatul fara nicotina poate avea in continuare efecte negative asupra sanatatii, chiar daca nu contine substanta adictiva. E-lichidele pentru vapat fara nicotina contin adesea substante chimice si arome care pot fi daunatoare cand sunt inhalate. Vapatul fara nicotina poate provoca iritatie si inflamatie in gura, gat si plamani. De asemenea, poate avea efecte toxice asupra celulelor si tesuturilor corpului, in special asupra celulelor imunitare si a vaselor de sange. Studiile arata ca vapatul fara nicotina poate afecta functionarea neutrofilelor, celulele imunitare de prima linie, reducandu-le capacitatea de a combate invadatorii straini. In plus, poate deteriora vasele de sange si poate creste riscul de boli cardiovasculare si respiratorii pe termen lung. Desi poate fi mai putin daunator decat fumatul, vapatul fara nicotina nu este lipsit de riscuri si poate avea efecte negative asupra sanatatii.

Este vapatul considerat toxic?

Vapatul este considerat mai putin toxic decat fumatul traditional, deoarece nu implica arderea tutunului si nu produce gudron sau monoxid de carbon. Vaporii inhalati contin mai putine substante chimice nocive comparativ cu fumul de tigara. Desi nu este complet lipsit de riscuri, vapatul poate fi o alternativa mai sigura pentru fumatori si poate ajuta la renuntarea la fumat.

Vapatul poate contine gudron sau monoxid de carbon?

Vapatul nu poate contine gudron sau monoxid de carbon, doua dintre cele mai daunatoare substante din fumul de tigara. E-tigarile incalzesc un e-lichid care produce vapori, nu fum, reducand astfel expunerea la aceste toxine periculoase.

Vapatul este permis pentru minori sau copii?

Nu, vapatul nu este permis minorilor sau copiilor in Romania. Legea interzice vanzarea de tigari electronice si a dispozitivelor de incalzire a tutunului persoanelor sub 18 ani, atat in magazine, cat si online.

Vapingul foloseste vitamine?

Da, vapingul foloseste vitamine. Unele companii sustin ca e-tigarile lor pot livra vitamine precum B12, C, D si altele, dar expertii sunt sceptici cu privire la siguranta si eficacitatea inhalarii vitaminelor.

Care este mai bun, vapatul cu nicotina sau vapatul fara nicotina?

Vapatul fara nicotina este mai bun decat vapatul cu nicotina. Vapatul fara nicotina elimina riscul de dependenta si permite utilizatorilor sa se bucure de o gama larga de arome fara efectele negative ale nicotinei. De asemenea, vapatul fara nicotina poate imbunatati gustul si mirosul, oferind o experienta mai placuta si personalizata. Este o optiune mai sanatoasa pentru cei care doresc sa renunte la fumat si sa evite substantele chimice daunatoare asociate cu nicotina.

Concluzie

In concluzie, vapatul este o alternativa la fumatul traditional care a castigat popularitate in ultimii ani. Desi poate fi mai putin daunator decat fumatul, vapatul nu este lipsit de riscuri pentru sanatate. Inhalarea vaporilor produsi prin incalzirea lichidelor speciale poate expune utilizatorii la substante chimice potential toxice, poate afecta plamanii, inima si vasele de sange si poate duce la dependenta de nicotina.

In Romania, vapatul este reglementat prin lege, cu restrictii privind vanzarea catre minori, utilizarea in spatii publice si limitari ale continutului de nicotina. Este important ca utilizatorii sa fie constienti atat de beneficiile, cat si de riscurile asociate cu vapatul si sa ia decizii informate cu privire la folosirea acestor produse. Renuntarea completa la fumat si la vapat ramane cea mai sigura optiune pentru sanatate.

Bibliografie:

Lasă un răspuns
Garantie 60 zile

Garantie 60 zile la neconsumabile

Livrare gratuita

in 24h la comenzi peste 149lei

Expediere in aceeasi

Expediere in aceeasi zi pana la ora 16:00

Adauga o recenzie

Adauga o recenzie si castiga 100 de puncte bonus

VĂ ROG SA VERIFICAȚI VARSTA DUMNEAVOASTRA PENTRU A INTRA.