Despre Vapat

Vapatul si fumatul – 8 lucruri de stiut despre tigara electronica

Vapatul si fumatul - 8 lucruri de stiut despre tigara electronica

Vaping-ul nu este fara riscuri, dar este mult mai puțin dăunător decât fumatul. Sfatul nostru pentru persoanele care fumează:

mai bine să treacă complet la vapat, dar dacă nu ați fost niciodată fumător, nu începeți să vapați. Acest articol, publicat pentru a aduce la cunostinta cele mai recente rapoarte cu dovezi independente al PHE (Public Health England), analizează unele dintre cele mai frecvente concepții greșite legate de țigările electronice și prezintă faptele.

Tigarile electronice si multitudinea de cazuri de leziuni pulmonare din SUA

În luna august a anului trecut, persoane care vapau au început să sosească în sălile de urgență din SUA, suferind de răni pulmonare grave. Nu a fost clar imediat ce se afla în spatele focarului, care a dus la 68 de decese în următoarele luni. Puteți citi sfaturile noastre aici.

Parțial bzindu-ne pe faptul că focarul a afectat o populație foarte specifică și modul în care rata noilor cazuri a atins un nivel maxim și a scăzut, am scris către Lancet pentru a explica că un „lot rău” de produse de vapare ilegale de canabis poate fi de vină.

Cu toate acestea, ca răspuns la focar, autoritățile de reglementare din întreaga lume au început să scoată de pe piață produsele de vapare a nicotinei, în timp ce țigările de tutun au rămas disponibile, descurajând fumătorii să se schimbe.

Autoritățile americane au identificat de atunci acetat de vitamina E adăugat la produsele de canabis ca fiind „cauza principală” a focarului. Acetatul de vitamina E este interzis din țigările electronice care conțin nicotină reglementate în Regatul Unit.

sursa : Centers for Disease Control and Prevention.

Vapatul si bolile de inima

Un studiu controversat despre tigara electronia care a raportat că vapatorii au același risc de boli de inimă ca și fumătorii a fost recent retras din jurnal, deoarece nu a luat în considerare faptul că aproape toți vapatorii implicați in discutie erau fumători actuali sau foști.

Apare o mai bună înțelegere a efectului țigărilor electronice asupra inimii. Un studiu de control la intimplare, care a măsurat efectele vasculare ale fumătorilor care trec la vapare a fost publicat în decembrie, cu rezultate încurajatoare. Cei care au trecut complet la tigara electronica au experimentat cea mai mare îmbunătățire a sănătății vasculare, ajungând aproape de „diagnostic de control”: sănătos. Studiile mai mari, cu urmărire pe o durata mai lungă de timp, vor oferi o mai mare încredere. Dezbaterea continuă pe alocuri.

Lucruri rele la vapat comparativ cu fumatul 

Doar unul din trei adulți din Anglia știe că vapatul este mult mai puțin dăunătoare decât fumatul. Cu toate acestea, în 2018 Academiile Naționale de Științe, Inginerie și Medicină din SUA (NASEM) au descoperit că dovezile disponibile sugerează că țigările electronice sunt „mult mai puțin dăunătoare” decât fumatul convențional.

Raportul de probe independente despre tigara electronia din 2015 al Public Health England a concluzionat că: „Deși vaparea poate să nu fie 100% sigură, majoritatea substanțelor chimice care cauzează boala legată de fumat sunt absente, iar substanțele chimice prezente prezintă un pericol limitat”.

Este nevoie de mai multe cercetări în ceea ce privește daunele relative ale țigărilor electronice. Luna trecută PHE a comandat raportul final și cel mai ambițios din seria actuală de actualizări pentru tigari electronice. O echipă care combină autorii rapoartelor anterioare ale PHE cu alți experți internaționali începe să lucreze la o gamă largă de analize sistematice, inclusiv una privind siguranța, pentru a permite evaluarea noastră cea mai pertinentă în 2022.

Lucruri rele pe care le face nicotina

Patru din 10 fumători și foști fumători consideră în mod greșit că nicotina cauzează majoritatea cancerelor legate de fumat, atunci când dovezile arată că nicotina prezintă de fapt un risc minim de rău pentru sănătate.

Deși nicotina este motivul pentru care oamenii devin dependenți de fumat, mii de alte substanțe chimice conținute în fumul de țigară sunt cele care cauzează aproape toate efectele dăunătoare.

Renuntarea la fumat

Un studiu clinic major finanțat de NIHR din Marea Britanie a fost publicat în februarie 2019. Implicând aproape 900 de participanți, a constatat că în serviciile locale de oprire a fumatului, o țigară electronică standard a fost de două ori mai eficientă pentru a ajuta fumătorii să renunțe în comparație cu alegerea celor care renunță la combinarea nicotinei terapia de substituție (NRT).

Un studiu separat, al UCL a constatat că țigările electronice au ajutat 50-70.000 de fumători în Anglia să renunțe într-un singur an.

Daune care pot fi facute celor care stau linga persoanele care vapeaza

Dovezile sunt clare că expunerea la fumatul pasiv este dăunătoare, motiv pentru care Regatul Unit are legi care interzic fumatul în locuri publice închise și la locuri de muncă. Aceste legi nu acoperă vapingul, iar organizațiile sunt libere să își facă propriile politici privind vaping-ul pe terenul lor.

Lichidul pentru tigara electronica este compus de obicei din nicotină lichida, propilen glicol și/sau glicerină vegetala și arome pentru tigari electronice. Spre deosebire de țigări, nu există vapori de curent lateral emiși de o țigară electronică în atmosferă, ci doar aerosolul expirat. Raportul nostru din 2018 a constatat că nu au fost identificate riscuri asupra sănătății ale vapării pasive pentru spectatori și raportul nostru din 2022 va revizui din nou dovezile.

Persoanele cu astm și alte afecțiuni respiratorii pot fi sensibile la o serie de iritanți de mediu, iar PHE recomandă organizațiilor să ia în considerare acest lucru și să facă ajustări la politici, acolo unde este cazul.

Vapatul si fumatul la tineri  

Ultimul nostru raport nu a găsit dovezi care să susțină îngrijorarea că țigările electronice cresc fumatul tinerilor. Sondajele din Marea Britanie arată că tinerii experimentează țigările electronice, dar utilizarea regulată este rară și se limitează aproape în totalitate la cei care fumează deja.

Între timp, rata fumatului în rândul tinerilor din Marea Britanie continuă să scadă. Grija că țigările electronice ar putea „renormaliza fumatul” au fost abordate într-un studiu din 2019. PHE continuă să monitorizeze tendințele de vapare și fumat în rândul tinerilor. Recent am comandat cercetări privind rolul aromelor în vaparea la tineri și în schimbarea fumatului cu vaparea la adulți.

Regulamente pentru tigari electronice

Marea Britanie are o reglementare bine stabilită pentru țigările electronice. Conform Regulamentului privind tutunul și produsele conexe 2016, produsele care conțin nicotină pentru țigări electronice sunt supuse standardelor minime de calitate și siguranță, precum și cerințelor de ambalare și etichetare pentru a oferi consumatorilor informațiile de care au nevoie pentru a face alegeri în cunoștință de cauză.

Publicitatea este strict restricționată și toate produsele trebuie să fie notificate de producători cu informații detaliate către Agenția de reglementare a medicamentelor și produselor medicale din Marea Britanie, care interzice anumite ingrediente.

În această toamnă, un raport internațional a clasat topul Regatului Unit pentru acțiuni de blocare a influenței industriei tutunului. PHE sfătuiește în mod regulat autoritățile locale să respingă abordările companiilor de tutun.

Sursa articolui: https://ukhsa.blog.gov.uk/2020/03/05/8-things-to-know-about-e-cigarettes/

Sursa foto: https://www.firstpost.com/

Lasă un răspuns