Pentru ajutor

Suna ne la 0767116427

Efectele fumatului asupra corpului si starii psihice - cum iti influenteaza fumatul stilul de viata?

Efectele fumatului asupra corpului si starii psihice – cum iti influenteaza fumatul stilul de viata?

Toata lumea cunoaste efectele negative ale fumatului. Printre altele, se stie ca acest obicei provoaca boli ale plamanilor, un risc mai mare de a avea diabet, tensiune arteriala crescuta si alte afectiuni conexe. Totusi, nu multe persoane stiu din ce cauza apar aceste consecinte.

Pentru ca nicotina este substanta din tigari care da dependenta, exista tendinta sa se puna pe seama acesteia si celelalte dezavantaje. Totusi, aceasta nu are in sine riscuri, ci componentele toxice ce se gasesc in tutun. Consumata prin vaping, ea are mai degraba avantaje, desi inca da dependenta si ii poate afecta negativ pe adolescenti.

In continuare, poti afla mai multe detalii despre efectele pozitive ale fumatului asupra corpului si creierului, din perspectiva continutului de nicotina, precum si despre metode de a preveni efectele negative ale consumului de tigari.

1. Efectele fumatului asupra organismului

Fumatul iti afecteaza organismul intr-o multime de feluri. Ca sa continui sa folosesti tigarile normale sau electronice, trebuie sa cunosti in amanunt ce implica utilizarea acestora cand vine vorba de sanatatea ta. Astfel, vei stii ce sa faci ca sa reduci unele efecte negative, fara a renunta de tot la fumatul care aduce si avantaje. Iata mai jos care sunt beneficiile și efectele negative ale ingerarii de tutun.

1.1. Presupusele efecte pozitive ale nicotinei

De obicei, cand vine vorba despre fumat, se aduc in discutie mai ales partile negative, dar trebuie sa stii ca acestea apar mai degraba prin substantele toxice care se gasesc in tigari, nu prin nicotina. Aceasta chiar poate aduce beneficii sanatatii. 

Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa treci cu vederea efectele negative pe termen lung ale celorlalte componente ale tigarilor, insa daca esti deja fumator si nu doresti sa te lasi de obiceiul fumatului, este bine sa constientizezi si modurile in care aceasta activitate te ajuta.

Iata principalele avantaje de care sa tii cont:

Poti slabi mai usor

Este recunoscut faptul ca nicotina contribuie la arderea grasimilor. Acest lucru se vede mai ales atunci cand cei care se opresc din fumat se ingrasa. Aceasta observatie empirica este sustinuta si de studii. Recent, s-a constatat ca aceasta substanta declanseaza in corp o reactie de ardere a unui anumit tip de tesut adipos, printr-un proces numit termogeneza.

Celulele adipoase termogenetice sunt activate prin stimularea unui receptor al acetilcolinei nicotinice, denumit CHRNA2, acelasi care regleaza dependenta de nicotina la nivelul creierului. Procesul are loc fie prin acetilcolina gasita natural in organism, fie prin nicotina, care reproduce efectul acesteia asupra receptorului respectiv.

Unii cercetatori subliniaza ca importanta acestei constatari depaseste cercetarea legata pur si simplu de efectele fumatului. Nicotina ar putea fi folosita in moduri noi in viitor, pentru vindecarea bolilor metabolice provocate de cresterea in greutate, prin activarea celulelor termogenetice.

Exista si un articol aparut in urma cu cativa ani, publicat de cercetatori din Noua Zeelanda si Regatul Unit, care sugereaza ideea conform careia se pot atinge aceleasi efecte benefice asupra pierderii in greutate cand in loc de fumatul clasic se apeleaza la tigarile electronice cu nicotina si arome. Acest lucru este important, mai ales ca vapatul s-a dovedit a fi mai putin nociv.

Imbunatatirea performantei atletice

Mai ales in sporturile de echipa, memoria de scurta durata si timpul de reactie bun sunt o componenta esentiala a performantei. In 2017, s-a efectuat o analiza compusa din 10 studii, prin care s-a descoperit ca sportivii care consumau tutun fara fumat puteau sa dea randament mai bine.

Obiceiul consumului de tutun pentru a avea performante atletice mai bune este comun mai ales printre jucatorii americani de baseball si fotbal, dar si printre atletii suedezi, finlandezi si norvegieni. Acesta spun ca, in afara de efectele prezentate mai sus, legate de memorie si controlul greutatii, substantele din aceasta planta ii ajuta si sa se relaxeze si previne uscarea gurii in timpul efortului fizic intens.

1.2. Efecte nocive ale fumatului


Efectele negative ale fumatului, larg cunoscute, de catre publicul larg, au drept cauza substantele toxice regasite in tutun si implicit in tigari. Nicotina, in afara de dependenta, nu are dezavantaje semnificative. Acestea se aplica mai ales in cazul consumului de catre copii si adolescenti, carora le poate afecta:

  • dezvoltarea cerebrala;
  • controlul impulsurilor;
  • dezvoltarea cognitiva si comportamentala.

Fumatul creste incidenta urmatoarelo boli:

  • boli de inima (de 2-4 ori);
  • accident vascular cerebral;
  • cancer la plamani in randul barbatilor si femeilor (de 25 de ori, respectiv 25,7).

Semnele bolilor cardiovasculare timpurii pot aparea chiar si in randul celor care consuma pana la cinci tigari pe zi. Fumatul deterioreaza vasele sangvine si le poate face sa se rigidizeze si sa se inguste, ceea ce duce la cresterea tensiunii arteriale, care in schimb este un pericol de a face accident vascular cerebral si infarct.

In afara de cancerul la plamani, o alta boala pulmonara frecventa printre fumatori este boala pulmonara obstructiva cronica, care se manifesta prin bronsita cronica si probleme de respiratie, iar sansele de a muri din cauza acestei afectiuni cresc de 12-13 ori fata de nefumatori. De asemenea, fumatul imrautateste atacurile de astm, in cazul celor afectati de aceasta boala.

Este de mentionat si ca fumatul poate duce la aparitia cancerului oriunde in corp, nu doar la plamani. De fapt, in SUA s-a constatat ca ar putea fi evitat un cancer din trei daca nu ar exista consumul de tigari. Cele mai afectate parti ale corpului sunt:

  • vezica urinara;
  • sangele;
  • colonul si rectul;
  • esofagul;
  • rinichii si uretra;
  • laringele;
  • ficatul;
  • orofaringele;
  • pancreasul;
  • stomacul;
  • traheea.

Totodata, fumul exhalat aduce cu sine probleme ale traheei si ale cavitatii bucale, care se manifesta prin inflamatie si rani.

In cazul femeilor insarcinate, fumatul duce la cresterea posibilitatii de:

  • nastere prematura;
  • greutate redusa a copilului la nastere;
  • moarte prenatala a bebelusului;
  • sarcini ectopice;
  • malformatii orofaciale la bebelusi;
  • sindromul mortii subite la bebelusi.

Alte efecte ale fumatului includ:

  • densitatea osoasa mai scazuta la femeile aflate la menopauza;
  • riscul crescut de a face cataracta si degenerescenta maculara;
  • caderea dintilor si alte probleme dentare;
  • aparitia mai frecventa a diabetului si controlul mai dificil asupra simptomelor acestora;
  • inflamatia generalizata in corp;
  • scaderea raspunsului sistemului imunitar in fata infectiei;
  • aparitia artritei reumatoide.

2. Efectele nicotinei asupra creierului – presupuse beneficii

Nicotina in sine nu te expune la riscuri la nivel psihic si cognitiv, efectele negative fiind vizibile doar in cazul copiilor si adolescentilor, a caror dezvoltare nu este completa. In schimb, exista cateva efecte pozitive ale nicotinei.

Rezultatele pozitive au la baza sistemul colinergic, care are rol in contractarea muschilor, in combaterea inflamatiei de catre sistemul imunitar si in producerea altor neurotransmitatori precum noradrenalina, serotonina, glutamata, endorfinele si dopamina (afectarea acesteia din urma produce dependenta). Nicotina se alatura receptorilor nicotinici ai acetilcolinei din creier si din alte parti ale corpului si creeaza diferite efecte.

Efecte de scurta durata asupra capacitatii de memorare

In urma cercetarilor asupra efectelor fumatului, s-a mai constatat si ca fumatul poate imbunatati memoria, insa pe termen scurt. De fapt, aceasta consecinta pozitiva este una dintre cele mai recunoscute de catre cercetatori.

Unul dintre experimentele frecvent realizate este cel care implica doua grupuri de persoane, unul de fumatori, celalalt de nefumatori. Acestia au primit aleatoriu guma cu nicotina sau un placebo si apoi au avut sarcina de a duce la indeplinire diverse sarcini care testeaza memoria scurta, la intervale de patru ore.

Rezultatul a fost ca nicotina a avut o influenta benefica asupra timpului de reactie cand venea vorba despre raspunsurile pozitive, in timp ce in cazul celor negative nu au fost observate efecte notabile.

Ameliorarea simptomelor schizofreniei

Printre persoanele afectate de schizofrenie, un procent de 90% fumeaza, ceea ce inseamna de sase ori mai mult decat in cadrul populatiei in general. Oamenii de stiinta considera acest fenomen ca fiind un exemplu al automedicatiei.

In cadrul unui studiu de mare anvergura, s-a descoperit o mutatie genetica care provoaca simptome in randul persoanelor cu schizofrenie. Totodata, s-a constatat ca nicotina contribuie la normalizarea activitatii cerebrale care au aceasta mutatie. In viitor, s-ar putea crea medicamente care pot folosi rezultatele acestei cercetari.

Potential in tratarea bolii Alzheimer

In cazul bolii Alzheimer, cercetarile sunt inca in plina desfasurare, dar oamenii de stiinta sunt optimisti cu privire la posibilitatea de folosire a nicotinei pentru incetinirea sau chiar oprirea inaintarii acestei afectiuni pana la forme grave.

Rezultatele preliminare ale studiilor au fost incurajatoare. Intrucat in cazul acestei boli receptorii colinergici sunt afectati, exista speranta ca nicotina sa completeze actiunea neurotransmitatorului natural numit acetilcolina, intrucat substanta principala din tutun mimeaza efectele acestuia.

In cadrul unui studiu, persoanelor nefumatoare aflate intr-un stadiu incipient al bolii Alzheimer le-au fost aplicati plasturi cu nicotina, ceea ce a dus la imbunatatirea semnificativa a  memoriei, atentiei si a vitezei psihomotrice.


Ameliorarea simptomelor deficitului de atentie

Exista dovezi ca nicotina ar putea fi la fel de eficace precum medicamentul principal pentru hiperactivitate, Rialtin. Acelasi cercetator care a descoperit efectele pozitive ale acestei substante in cazul bolii Alzhemier a realizat si un studiu implicand adolescentii suferind de aceasta tulburare. Acestora le-au fost aplicati plasturi cu nicotina sau un placebo. Rezultatele pozitive au fost confirmate printr-un studiu ulterior.

Indepartarea simptomelor bolii Parkinson

Boala Parkinson apare odata cu inaintarea varsta in cazul unui anumit procent de persoane si duce la simptome atat fizice, cat si psihice. 

In timp ce afectarea productiei de dopamina din creier duce la dependenta fata de nicotina, totodata acest lucru duce la efecte pozitive in cazul bolii Parkinson. Aceasta substanta poate duce la imputinarea miscarilor necontrolate ale corpului si paralizia ce apar in urma folosirii medicamentului numit L-dopa.

Pe masura ce boala inainteaza, neuronii care produc dopamina dispar din anumite zone ale creierului. Medicamentul standard pentru tratarea simptomelor provoaca o problema la randul sau, anume dischinezia, care se traduce prin miscari bruste ale mainilor, capului si trunchiului.

Inca din anii 60, s-a contatat ca boala Parkinson apare mai in numar mai mare la nonfumatori decat la cei care consuma nicotina sub o forma sau alta. 

In prezent rezultatele cercetarilor ce privesc tratarea bolii Parkinson folosind patchuri cu nicotina nu au fost concludente. Totusi, studiile continua.

3.Cum poti reduce efectele negative ale fumatului?

Chiar daca fumatul are multe efecte pozitive, in principal asupra starii psihice si a tratarii anumitor afectiuni, este posibil ca dezavantajele sa se vada in alte privinte, mai ales cele mentionate mai sus. 

Daca suferi de o afectiune psihica, daca doresti sa slabesti, sa faci sport mai bine sau pur si simplu consideri fumatul ca pe o parte integranta a vietii tale, la care nu poti renunta, poti gasi metode de a reduce efectele negative.

Trecerea la tigari electronice este o solutie viabila in aceste cazuri. Acestea nu contin substantele toxice care se gasesc in tutunul din tigarile normale: aburii inhalati contin nicotina sub forma de lichid.

Astfel, cei care trebuie sa apeleze la nicotina din motive medicale, fiind nefumatori, pot sa aiba parte de beneficii in siguranta.

Baza cu care este amestecata nicotina este creata din glicerina vegetala, care nu are contraindicatii pentru sanatate.

De asemenea, prin alegerea diferitelor tipuri de lichide, cu procente diferite de nicotina, poti controla mai usor cantitatea care patrunde in organism.

In plus, daca optezi pentru diferite arome, vei avea o experienta variata de vapare de fiecare data. Poti experimenta continuu sa pana gasesti un lichid care chiar iti place si pe care il poti folosi permanent in loc de tigarile clasice.

Utilizarea unei tigari electronice iti permite si crearea de „retete” interesante, prin combinarea de baze, concentratii de nicotina si arome diferite. Poti chiar alege sa renunti la nicotina complet, pentru momentele cand tot ce vrei este sa experimentezi placerea vaping-ului.

Prin urmare, nicotina in sine are nenumarate efecte pozitive asupra creierului, mai ales in cadrul anumitor afectiuni de natura psihica sau neurologica, precum si asupra scaderii in greutate. Aceasta poate fi consumata prin vapat, care nu te expune la substantele toxice din tigari.

Sursa foto. Pixabay.com

Lasă un răspuns
Garantie 60 zile

Garantie 60 zile la neconsumabile

Livrare gratuita

in 24h la comenzi peste 149lei

Expediere in aceeasi

Expediere in aceeasi zi pana la ora 16:00

Adauga o recenzie

Adauga o recenzie si castiga 100 de puncte bonus

VĂ ROG SA VERIFICAȚI VARSTA DUMNEAVOASTRA PENTRU A INTRA.