Pentru ajutor

Suna ne la 0767116427

Cum sa folosesti Legea lui Ohm pentru siguranta procesului de vaping

Cum sa folosesti Legea lui Ohm pentru siguranta procesului de vaping

Daca te simti confortabil cu ceea ce stii despre siguranta bateriilor/acumulatorilor pentru dispozitivele de vaping, ia in considerare Calculatorul Legii lui Ohm ca sa iti faci propriile rezistente in limite sigure pentru bateria ta.

Cu atat mai mult, acest lucru iti da oportunitatea de a-ti ajusta spirele rezistentei, ca sa ai mai apoi experienta de vaping pe care ti-o doresti. Exista o multitudine de calculatoare ale Legii lui Ohm, iar site-uri precum Steam Engine iti usureaza munca.

Atata timp cat stii cum sa aplici rezultatele, poti sa o folosesti (legea lui Ohm). Dar daca doresti sa detii controlul, atunci acest ghid te ajuta cu inceputul. Nu este nimic mistic sau magic in ceea ce priveste Legea lui Ohm. Sunt cateva formule, de obicei prezentate in interiorul unui triunghi si oricine poate invata usor sa foloseasca formulele cu orice calculator obisnuit.

Triunghiul lui OHM

Triunghiul lui OHM

In interiorul triunghiului vei vedea cele trei elemente principale ale oricarui circuit electric, reprezentate de litere V, I si R. I-as spune in cuvinte cam asa: “V pe I ori R” cu “ori” insemnand multiplicare. Cea mai grea parte a acestei formule este sa retii ce reprezinta literele si chiar si asta este destul de usor:

V = Voltaj (voltajul bateriei tale)

I = Curent (amperajul dat de spirele rezistentei tale)

R = Rezistanta (valoarea rezistentei in ohmi a spirelor rezistentei tale)

Deci, cum folosim triunghiul Legii lui Ohm?

Din nou, simplu – triunghiul prezinta vizual relatia dintre voltaj, curent ( amperaj )si rezistenta (valoarea rezistentei). In exemplele urmatoare, vom explora impreuna cum se folosesc triunghiul si formulele ca sa te ajute sa construiesti rezistente avand in vedere amperajul si puterea pe care le doresti.

Cum sa calculezi curentul ( A ) care trece prin rezistenta ta de vapat?

Cum sa calculezi curentul ( A ) care trece prin rezistenta ta de vapat?

Daca vrei sa afli curentul ( amperajul ) care trece prin rezistenta (prin spirele rezistentei) formula este:

I = V ÷ R (sau I = V/R)

Cum am ajuns la asta?

Uite-te la triunghi si vei vedea ca I (curent ) este egal cu V (voltaj) supra R (valoarea rezistentei in Ohmi a spirelor tale).

Sa punem formula la lucru pentru un caz real. Daca folosesti un mod mecanic ( mai mult informatii: Mod electronic versus mod mecanic) cu o baterie proaspat incarcata, teoretic ai 4.2 V disponibili ca sa activezi rezistenta ta. Daca rezistenta ta este de 0.5Ω, ai deja tot ce este necesar pentru a determina curentul in amperi:

I = 4.2 V ÷ 0.5Ω (or 4.2/0.5)

I = 8.4 A

Dupa cum poti vedea, cu rezistenta ta de 0.5 ohmi si o baterie proaspat incarcata la 4.2 volti, curentul maxim rezultat va fi de 8.4 amperi. Daca bateria ( acumulator) ta are  limita de 10 amperi ( rata de descarcare), esti bine sub maxim. Nu uita ca folosind un mod dual mecanic cu configuratie in serie iti dubleaza amperii pe baterie si trebui sa construiesti o rezistenta cu valoare dubla ca sa fie sigura. Deasemenea sa notezi ca pe masura ce bateria se descarca, la fel si puterea curentului se va micsora. De exemplu, cand bateria va ajunge la 3.7 volti cu aceeasi incarcare, curentul va coboara la 7.4 amperi (3.7 volti/ 0.5 ohmi).

Cum sa calculezi puterea ( watt) care este aplicata la rezistenta ta de vapat?

Cum sa calculezi puterea ( watt) care este aplicata la rezistenta ta de vapat?

Urmatorul lucru pe care probabil ca vei dori sa-l stii este despre puterea aplicata la rezistenta ta. Nu se vede in triunghi dar formula este simpla. Doar inmulteste curentul din circuitul tau cu voltajul aplicat:

P = V x I

In exemplul initial, formula va arata cam asa:

P = 4.2 V x 8.4 A

P = 35.3 W

Asa ca o valoare de rezistenta de 0.5 ohmi impreuna cu o baterie incarcata la 4.2 volti va da un maxim de 8.4 amperi si 35.3 wati. Vei vedea asta in momentul in care valoarea rezistentei tale va creste iar curentul si watajul vor scadea.

Cum sa calculezi valoarea rezistentei ( ohm) tale de vapat?

Cum sa calculezi puterea ( watt) care este aplicata la rezistenta ta de vapat?

A doua formula a lui Ohm care poate fi folosita este pentru calcularea valorii rezistentei. Sa spunem ca ai o baterie cu o limita de curent de 10 amperi si ca doresti sa afli valoarea cea mai de jos a rezistentei la care poti vapa in siguranta fara sa depasesti CDR-ul bateriei (limita maxima de curent a bateriei).

Ca sa calculam, vom folosi urmatoarea formula:

R = V ÷ I

Din moment ce stii ca limita de curent a bateriei tale este de 10 amperi, ai putea lua ca target 9 amperi in calculele tale, ca sa iti asiguri spatiu de manevra de 1 amper. De asemenea stii ca voltajul maxim va fi de 4.2 volti pe un mod cu o singura baterie. Deci calculul se va face asa:

R = 4.2 V ÷ 9 A

R = 0.47Ω

Rezultatul iti va spune ca cea mai de jos limita de siguranta pentru o baterie de 10-amp este 0.47 ohmi — cu orice alta valoare mai mica de aceasta vei risca sa depasesti limita maxima de curent a bateriei. Desigur, daca ai o baterie de 25-amperi, valoarea cea mai de jos a rezistentei va cobori la 0.17 ohmi:

R = 4.2 V ÷ 25 A

R = 0.17Ω

Cum sa calculezi voltajul ( volts) care este aplicat la rezistenta ta de vapat?

Cum sa calculezi voltajul ( volts) care este aplicat la rezistenta ta de vapat?

In final si probabil nu atat de folositor pentru noi, folosind triunghiul poti calcula si voltajul dintr-un circuit, atata timp cat stii valorile celorlalte doua variabile.

Ca sa afli voltajul atunci cand cunosti valoarea rezistentei, formula va arata cam asa:

V = I x R

Concluzia si cu ce ne ajuta legea lui OHM?

Cu siguranta cele mai utile formule pentru vaperi, sunt cele care ne ajuta sa calculam curentul (I=V/R), puterea (P=V*I) si rezistenta (R=V/I). Acestea iti vor permite sa iti dai seama de valoarea curentului care trece prin rezistenta ta si de watajul (puterea) rezultata. Cu cat cresti valoarea rezistentei, cu atat curentul si puterea vor scadea. Daca descresti valoarea rezistentei, curentul si puterea vor creste. Formula rezistentei iti va permite sa calculezi o valoare joasa pentru rezistenta bazata de limita maxima de curent permisa de bateria ta (CDR).

Toate acestea sunt informatii bune si care sa te ajute sa ramai intre limitele sigure ale bateriilor tale si sa ajustezi cantitatea de putere a rezistentei tale pentru a putea ajunge in propria nirvana a procesului tau de vaping. Mai sunt si alte consideratii, cum ar fi timpul de care are nevoie rezistenta si caldura de care este nevoie pentru spirele rezistentei tale care sunt determinate de dimensiunile si masa firului din care sunt facute. Legea lui Ohm nu va ghici niciuna dintre acestea si un site ca Steam Engine te va putea ajuta cu asta.  

Ultimul si cel mai important sfat: INTOTDEAUNA sa iei in considerare ca voltajul bateriei tale este echivalentul unei baterii incarcate la maxim: 4.2 volti pentru un mod cu o singura baterie sau un mod cu baterii paralele, sau 8.4 volti pentru un mod dual series. Utilizatorii vor spune ca acea rezistenta (spirele ei) nu va vedea niciodata valoarea reala a voltajului bateriei datorita caderii de voltaj din mod, dar ca sa fim siguri, INTOTDEAUNA foloseste valoarea teoretica de voltaj a unei baterii incarcate la maxim in calculele tale.

Lasă un răspuns
Garantie 60 zile

Garantie 60 zile la neconsumabile

Livrare gratuita

in 24h la comenzi peste 149lei

Expediere in aceeasi

Expediere in aceeasi zi pana la ora 16:00

Adauga o recenzie

Adauga o recenzie si castiga 100 de puncte bonus

VĂ ROG SA VERIFICAȚI VARSTA DUMNEAVOASTRA PENTRU A INTRA.