Pentru ajutor

Suna ne la 0767116427

Lichidul de tigara electronica expira?

Cand expira lichid de tigara electronica

Te-ai gandit vreodata la modul in care iti depozitezi lichidul de tigara electronica? Daca te-ai gandit sa cumperi un lichid – poate pentru ca magazinul tau de vape preferat are o reducere grozava de exemplu – este timpul sa te gandesti la asta.

Lichidul de tigara electronica nu este perisabil in acelasi mod in care este mancarea, dar asta nu inseamna ca e valabil ca termen pentru totdeauna. Ingredientele din lichid sunt volatile si se vor schimba incet in timp, odata cu expunerea la mediul inconjurator.

Deci, expira lichidul pentru tigara ?

Desi nu exista neaparat o data anume la care un flacon de lichid nu mai este sigur de utilizat, vei descoperi cu siguranta ca experienta utilizarii unui lichid de vape mai vechi difera semnificativ de experienta utilizarii unui lichid proaspat preparat. Citind acest articol, vei afla cum se schimba lichidul de tigara electronica in timp si cum ar trebui sa-l depozitezi pentru a-l face sa-si pastreze proprietatile cat mai mult timp posibil. In primul rand, totusi, sa raspundem la intrebarea care te-a adus aici: Cat timp este valabil lichidul de vapat?

Cat timp “tine” un lichid de vapat/ cat timp e valabil?

Lichid cu nicotina Smokemania Cool Berry Mix 6mg 60ml

In general, te poti astepta ca un flacon de lichid sa iti ofere o experienta grozava de vapat timp de aproximativ un an de la data fabricarii. Faptul ca lichidul de tigara se degradeaza in timp, totusi, nu inseamna neaparat ca va avea un gust prost sau ca nu va fi sigur de utilizat dupa ce l-ai pastrat timp de un an. Inseamna pur si simplu ca lichidul va fi vizibil diferit fata de cand era nou. Vom vorbi despre diferente in detaliu in curand.

Este obisnuit ca producatorii de lichide pentru vapat sa puna pe produsele lor expresii ca „de utilizat inainte de data…”. Daca ai un flacon de lichid de vape cu o data trecuta pe eticheta, ar trebui sa incerci sa utilizezi lichidul pana la data respectiva. Daca se intampla sa cumperi un flacon de lichid de tigara fara data de fabricare sau expirare inscriptioanata pe eticheta, este o idee buna sa notezi data achizitiei pe flacon atunci cand il primesti. Scrierea datei pe flacon te va ajuta sa iti amintesti sa utilizezi lichidul in decurs de un an.

Cand spunem ca un flacon de lichid iti va oferi o experienta a vaparii de o calitate maxima timp de pana la un an, presupunem ca lichidul a fost fabricat cu adevarat in conditii sanitare adecvate si cu ingrediente de calitate farmaceutica. Marea majoritate a lichidelor de vape se incadreaza in aceasta categorie. Sunt facute in conditii impecabile de curatenie si contin doar cele mai pure ingrediente.

Exista, totusi, doua tipuri de lichid de vape, care este posibil sa nu aiba aceeasi perioada de valabilitate ca unele fabricate in conditii sanitare impecabile:

  • Lichidul in loturi mici care este facut la comanda (personalizat) de un magazin local de vape poate sa nu aiba aceleasi conditii de igiena ca un produs fabricat in conditii de fabrica cu aparatura automatizata.
  • Lichidul care contine un extract botanic pentru aroma, cum ar fi un extract de tutun, poate avea particule minuscule care fac ca oxidarea acestuia sa aiba loc mai rapid.

Majoritatea lichidelor sunt fabricate in conditii de fabrica, iar cele mai multe dintre ele folosesc arome naturale si artificiale concentrate mai degraba decat extracte botanice. Prin urmare, lichidul de vape, in general, nu se incadreaza in niciuna dintre categoriile de mai sus si va avea o perioada de valabilitate lunga.

De ce este important sa sti cat timp este valabil lichidul?

Este important sa intelegi cand expira lichidul, deoarece in cele din urma s-ar putea sa intalnesti o situatie in care este logic sa cumperi lichid in cantitati mai mari. Sa presupunem, de exemplu, ca magazinul tau de vape preferat are o reducere de pret masiva la o anumita marca de lichid, deoarece marca respectiva nu se va mai fabrica. O reducere de pret majora de lichid poate aparea si atunci cand un producator decide sa schimbe ambalajul sau ingredientele unui produs, ceea ce face necesara eliminarea stocului vechi cat mai repede posibil.

De asemenea, este bine sa sti cat este valabil lichidul daca esti interesat sa iti faci propriul lichid DIY la tine acasa. Cel mai accesibil mod de a cumpara ingrediente pentru lichidele de tigara electronica este sa le comanzi vrac. Fie ca depozitezi cantitati mari de lichid sau propriile ingrediente pentru lichidul de vape DIY, este intelept sa ai un plan pentru a te asigura ca iti vei folosi stocul atat timp cat are un gust cat mai bun.

 Chiar daca nu cumperi lichidul de vape vrac si in general cumperi doar un flacon sau doua de lichid odata, este totusi bine sa intelegi cat este valabil, deoarece doresti sa sti daca produsele pe care le ai sunt proaspete sau sunt aproape de termenul de expirare. Nu ai dori sa platesti pretul intreg pentru un flacon de lichid care are deja aproape un an vechime de la data fabricarii.

Se “strica”/ expira lichidul de tigara electronica?

Pana la urma si lichidul de vape expira. Dupa cum am mentionat mai sus, totusi, nu este ca si cum lichidul dintr-un flacon este distrus automat la un an de la data fabricarii. Procesul prin care un flacon de lichid se oxideaza si se degradeaza este de fapt mai gradual decat atat. Daca esti foarte familiarizat cu gustul unui anumit lichid, este posibil sa observi cum gustul acestuia se schimba dupa doar cateva luni de depozitare.

Motivul pentru care un producator pune de obicei lichidului o perioada de valabilitate de un an este ca dupa aceea, produsul nu va mai indeplini standardele de calitate ale producatorului. In acel moment, lichidul se va fi degradat pana la punctul in care gustul nu va fi la fel de placut ca atunci cand era proaspat fabricat.

Ce se intampla daca lichidul de vape se invecheste?

La depozitare, lichidul incepe sa se degradeze pe masura ce compusii sai chimici interactioneaza cu lumina si aerul. Nicotina incepe sa se oxideze si sa se ingalbeneasca. Compusii de aroma interactioneaza intre ei. Daca lichidul este depozitat intr-un flacon de plastic, ingredientele pot interactiona si cu plasticul. Cand un flacon de lichid de vape este foarte vechi, vei observa trei schimbari cheie:

Lichidul isi va schimba culoarea

Unele lichide devin galbene, iar altele devin maro. Amploarea schimbarii culorii depinde de ingredientele lichidului si de continutul de nicotina.

Nicotina isi va pierde puterea

Nicotina este volatila si se degradeaza in timp. Acesta este unul dintre motivele pentru care oamenii care isi fac propriul lichid DIY vor depozita adesea nicotina in congelatoare; ajuta la incetinirea procesului de degradare. Chiar si in cele mai bune conditii posibile de depozitare, totusi, continutul de nicotina al unui flacon de lichid vechi de un an va fi mai mic decat continutul de nicotina al unui flacon de lichid proaspat preparat cu nicotina. Schimbarea, totusi, probabil ca nu va fi drastica; cel mai probabil va trebui sa vapezi putin mai des pentru a compensa concentratia mai scazuta de nicotina .

Aroma lichidului se va schimba

Pe masura ce compusii de aroma se amesteca si interactioneaza unul cu celalalt, aroma se va schimba. Unor persoane le place de fapt sa-si macereze (cum numesc ei procesul) putin lichidul inainte de a-l folosi iar apoi se bucura de modul in care aroma unui lichid incepe sa se  mai „imbunatateasca” dupa ce a stat o perioada. Totusi, dupa o perioada lunga de depozitare, vei descoperi probabil ca aroma lichidului s-a degradat pana la punctul in care nu mai are nici un gust specific. Vei simti in continuare un gust dulce sau fructat nespecific, dar notele individuale de aroma se vor pierde in mare parte.

Cum sa depozitezi corect lichidul de tigara electronica?

Factorii principali care determina deteriorarea lichidului sunt caldura, lumina si aerul. Aerul face ca ingredientele unui lichid sa se oxideze, iar caldura si lumina accentueaza si mai mult situatia, determinand ca aceste interactiuni sa se produca mai rapid. Prin urmare, pastrarea unui flacon de lichid pana la limita maxima a termenului de expirare, inseamna ca va trebui sa minimizezi expunerea sa la aceste trei lucruri. Poti face acest lucru urmand doi pasi foarte simpli:

  • Pastreaza flaconul de lichid bine inchis pana cand esti gata sa il utilizezi. Atata timp cat flaconul este inchis, rata de oxidare va fi minima, deoarece singurul oxigen din flacon va fi cel care era acolo cand flaconul a fost inchis pentru prima data.
  • Depoziteaza flaconul intr-un dulap inchis, intr-un mediu climatizat pentru a minimiza expunerea acestuia la caldura si lumina. Alege un loc/dulap la inaltime pentru a te asigura ca animalele de companie si copiii nu vor putea ajunge la lichid, dar nu alege un dulap deasupra unei surse de caldura cum ar fi deasupra plitei, aragazului, cuptorul sau a oricarei alte surse directe de caldura.

Dupa cum am mentionat mai sus, unele persoane prefera sa-si depoziteze lichidul cumparat sau ingredientele pentru lichidele DIY in frigider sau congelator. Mentinerea lichidului foarte rece incetineste procesul de degradare si iti poate permite sa-l pastrezi pentru o perioada de timp mai lunga, cu o schimbare putin vizibila a calitatii. Ar trebui sa te gandesti sa depozitezi lichidul in frigider sau congelator, totusi, daca nu sunt copii in casa.

Concluzie la lichidul de tigara electronica expira

Sa recapitulam principalele puncte pe care le-am discutat in acest articol. Astazi, te-ai invatat ca lichidul de vapat se degradeaza dupa ce a fost depozitat mult timp. Totusi, lichidul nu expira, in sensul ca devine brusc nesigur de utilizat doar pentru ca a trecut „termenul de valabilitate”. Mai degraba, un lichid pur si simplu se degradeaza pana cand ajunge in cele din urma la un punct in care nu mai este la fel de placut de utilizat ca atunci cand era nou. Te poti astepta ca un flacon de lichid sa iti ofere o experienta buna de vapat timp de aproximativ un an, atata timp cat il depozitezi corespunzator. Pentru a te bucura de cea mai buna perioada de valabilitate posibila, pastreaza lichidul departe de lumina, caldura si aer.

Lasă un răspuns
Garantie 60 zile

Garantie 60 zile la neconsumabile

Livrare gratuita

in 24h la comenzi peste 149lei

Expediere in aceeasi

Expediere in aceeasi zi pana la ora 16:00

Adauga o recenzie

Adauga o recenzie si castiga 100 de puncte bonus

VĂ ROG SA VERIFICAȚI VARSTA DUMNEAVOASTRA PENTRU A INTRA.