Pentru ajutor

Suna ne la 0767116427

Fumatul in alaptare: ghid informativ despre efectele fumatului asupra mamei si sugarului

Fumatul in alaptare: ghid informativ despre efectele fumatului asupra mamei si sugarului

Fumatul in timpul alaptarii poate avea efecte negative atat asupra mamei, cat si asupra copilului ei. Nicotina si alte substante nocive din fumul de tigara pot fi transmise copilului prin laptele matern, reducand calitatea si nutritia acestuia. In plus, acest obicei poate slabi sistemul imunitar al mamei, ii poate creste nivelul de stres si riscul de a dezvolta cancer si boli cardiovasculare. Din aceste motive, se recomanda ca femeile sa evite fumatul in timpul alaptarii pentru a proteja sanatatea si bunastarea atat a lor, cat si a bebelusului.

1.Fumatul in alaptare – ce spun studiile de specialitate?

Efectele nocive ale fumatului asupra sanatatii sunt documentate de mult timp, iar pericolele fumatului pasiv si expunerii la nicotina sunt recunoscute de zeci de ani. Legatura dintre acest obicei si sanatatea mamelor care alapteaza si a bebelusilor lor a fost studiata de mai multi cercetatori si organizatii stiintifice, inclusiv Academia Americana de Pediatrie, Organizatia Mondiala a Sanatatii si Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor. Corpul de dovezi care evidentiaza riscurile fumatului si expunerii la nicotina pentru sugari si mame continua sa creasca, fiind larg acceptat in comunitatile stiintifice si medicale.

Iata cateva informatii utile, despre modul in care fumatul in timpul alaptarii poate afecta atat sanatatea mamei, cat si a copilului, pe baza cercetarilor: 

 • Scaderea productiei de lapte: Cercetarile au descoperit ca fumatul poate scadea cantitatea de lapte produsa de mama, ceea ce poate afecta cresterea si dezvoltarea bebelusului. Un studiu publicat in american Journal of Clinical Nutrition a constatat ca fumatorii aveau niveluri mai scazute de prolactina, hormonul responsabil de productia de lapte, in comparatie cu nefumatorii. 
 • Calitatea redusa a laptelui: Nicotina si alte substante nocive din fumul de tigara pot fi transmise copilului prin laptele matern, reducand calitatea si nutritia laptelui. Potrivit unui studiu publicat in Journal of Pediatrics, bebelusii mamelor care au fumat in timpul alaptarii aveau niveluri mai scazute de acizi grasi esentiali, vitamine si minerale in laptele matern, comparativ cu cei ai mamelor nefumatoare. 
 • Risc crescut de deces: Copiii mamelor care fumeaza in timpul alaptarii au un risc mai mare de sindrom de moarte subita a sugarului (SID). Un studiu publicat in British Medical Journal a constatat ca sugarii expusi la fumat prin laptele matern aveau aproape de doua ori mai multe sanse de a muri de aceasta boala, comparativ cu cei care nu au fost expusi. 
 • Crestere lenta in greutate: Bebelusii mamelor care fumeaza in timpul alaptarii pot avea o crestere mai lenta in greutate in comparatie cu cei ai mamelor nefumatoare. Un studiu publicat in Journal of Pediatrics a constatat ca sugarii mamelor care au fumat in timpul alaptarii au avut o dezvoltare mai lenta in comparatie cu cei ai mamelor care nu aveau acest obicei. 
 • Risc crescut de probleme respiratorii: Nou-nascutii expusi la fumat prin laptele matern pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta probleme respiratorii, cum ar fi astmul si bronsita. O cercetare publicata in american Journal of Respiratory and Critical Care Medicine a constatat ca sugarii expusi la fumat prin laptele matern au un risc crescut de a dezvolta probleme respiratorii in copilaria timpurie. 
 • Niveluri crescute de stres: Fumatul in timpul alaptarii poate creste nivelul de stres al mamei, ceea ce poate afecta negativ sanatatea mintala si calitatea laptelui matern. Potrivit Journal of Pediatrics, mamele care au fumat in timpul alaptarii aveau niveluri mai ridicate de cortizol, un hormon asociat cu stresul, comparativ cu nefumatorii. 
 • Risc crescut de cancer: Tigarile pot creste riscul de a dezvolta cancer la mama, ceea ce ii poate afecta capacitatea de alaptare si sanatatea generala. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, fumatul este principala cauza de deces a bolnavilor cu cancer la nivel mondial. 
 • Risc crescut de boli cardiovasculare: Mamele care nu pot renunta la acest obicei risca sa dezvolte boli cardiovasculare, potrivit unor cercetari sustinute de Jurnalul American de Medicina Preventiva. 
 • Scaderea functiei sistemului imunitar: acest obicei nociv poate afecta imunitatea organismului mamei, facand-o mai susceptibila la infectii si alte probleme de sanatate. care ii pot afecta capacitatea de a alapta. 

Se recomanda ca femeile care alapteaza sa renunte la fumat, deoarece aceasta este cea mai buna modalitate de a reduce efectele nocive ale fumatului atat asupra mamei, cat si asupra copilului. In plus, ar trebui evitata expunerea la fumatul pasiv, deoarece poate dauna copilului.

2. Fumat in alaptare – poate fi vapingul o alternativa?

Vapatul in timpul alaptarii nu este recomandat, deoarece efectele asupra mamei si copilului nu sunt inca bine intelese. Cu toate acestea, unele studii au aratat ca substantele chimice din aburi de tigara electronica pot fi transferate copilului prin laptele matern, expunandu-l la nicotina si alte substante nocive. 

Mai mult, s-a dovedit ca unele dintre substantele chimice gasite in vaporii de tigara electronica pot fi toxici pentru organism, iar efectele lor pe termen lung asupra sanatatii nu sunt cunoscute. Pana se cunosc aceste informatii, se recomanda ca femeile sa evite vapatul in timpul alaptarii, pentru a minimiza orice risc. 

De asemenea, nici vapatul fara nicotina nu este inca recomandat femeilor care alapteaza. In timp ce absenta nicotinei poate reduce o parte din riscuri, vaporii de e-cigarette contin alte substante care pot fi daunatoare copilului. De exemplu, s-a descoperit ca vaporii contin metale grele, compusi organici volatili si particule ultrafine, care au fost asociate cu probleme respiratorii si cardiovasculare. 

Cu toate acestea, unele studii au sugerat ca inhalarea de vapori poate fi mai putin daunatoare decat fumatul, deoarece substantele chimice din tigara electronica sunt in general considerate a fi mai putin toxice decat cele gasite in fumul de tigara. In plus, variantele electronice nu produc gudronul si monoxidul de carbon care se gasesc in fumul de tigara.

Este important, totusi, sa retineti ca vapingul nu este o alternativa sigura la fumat si sunt necesare mai multe cercetari pentru a intelege pe deplin riscurile potentiale si impactul asupra sanatatii. 

Daca o femeie doreste sa renunte la fumat, ar trebui sa ia in considerare alte metode, cum ar fi terapia de inlocuire a nicotinei, consiliere sau grupuri de sprijin, consultand furnizorul de asistenta medicala.

Daca o femeie care alapteaza nu poate sa renunte la fumat, ar trebui incurajata sa alapteze cat mai rar posibil, pentru a minimiza expunerea bebelusului la substantele nocive. In acest caz, vapingul fara nicotina este recomandat, deoarece contine considerabil mai putine substante toxice, reduse in primul rand prin faptul ca nu este efectuata arderea, cum este in cazul fumatului traditional. Pentru a avea parte de cea mai buna experienta, mamele care alapteaza ar trebui sa apeleze la top vape-uri fara nicotina, care pot fi o alternativa mult mai buna la toxinele din tutunul ars. 

fumat alaptare efectele nocive

3. Fumat alaptare – avantajele vapingului fara nicotina in comparatie cu tigarile

Desi vapatul fara nicotina nu este lipsit de riscuri, exista mai multe motive pentru care poate fi considerata o alternativa mai buna la fumat pentru mamele care alapteaza. Iata care sunt acestea: 

 • Expunere redusa la substante chimice nocive: Majoritatea substantelor chimice nocive din fumul de tutun nu sunt prezente in vaporii de tigara electronica, iar lipsa de nicotina din lichid poate reduce riscurile asociate cu expunerea la nicotina. 
 • Niveluri mai scazute de monoxid de carbon: Tigarile electronice nu emit monoxid de carbon, un gaz otravitor, in comparatie cu tigarile traditionale. Acest lucru poate reduce riscul expunerii la monoxid de carbon atat pentru mama, cat si pentru copil, mai ales atunci cand sunt folosite vape-urile reincarcabile de calitate, care ofera varianta de a modera cantitatea de vapori inhalati. 
 • Mai putine efecte respiratorii: Unele studii au sugerat ca utilizarea tigarilor electronice poate fi asociata cu mai putine efecte respiratorii decat fumatul traditional, ceea ce poate fi deosebit de important pentru mamele care alapteaza.
fumat alaptare avantajele vapingului vs tigari
 • Risc redus de dependenta: In timp ce nicotina creeaza o dependenta ridicata, utilizarea tigarilor electronice cu lichid fara nicotina poate reduce riscul de dependenta pentru mama, fiind mai usor sa renunte la utilizarea produsului in viitor. Cu toate acestea, este important de mentionat ca tigarile electronice contin inca alte substante chimice si substante potential daunatoare.
 • Nu contine nicotina: Vapatul fara nicotina reduce cantitatea de toxine la care sunt expuse mama si copilul, in comparatie cu fumatul. Nicotina este o substanta foarte dependenta si poate avea efecte negative asupra dezvoltarii creierului si sistemului cardiovascular al bebelusului. 
 • Expunere redusa la fumul pasiv: Tigarile electronice produc un aerosol, iar vaporii rezultati prin inhalare contin mai putine substante chimice nocive in comparatie cu fumul de tigara. Acest lucru poate reduce riscul expunerii la fumatul pasiv a celor din jur, in special al sugarului. 
 • Miros placut: Un avantaj al vapingului fata de fumat este mirosul vaporilor; in general, aromele din tigara electronica pot fi considerate a fi mai putin deranjante si persistente, in comparatie cu fumul de tigara. Acest lucru poate fi deosebit de benefic pentru mamele care alapteaza.
 • Risc redus de incendiu: Tigarile electronice nu produc acelasi risc de incendiu ca si tigarile traditionale, care pot provoca vatamari grave mamei si copilului daca se declanseaza in casa, in caz de neatentie.
 • Aspect fizic imbunatatit: Vapingul fara nicotina nu provoaca aceeasi decolorare a dintilor si a degetelor ca si tigarile, ceea ce poate imbunatati aspectul fizic si stima de sine a mamei.

Este important de retinut ca, desi tigarile electronice fara nicotina sunt o alternativa mai putin daunatoare decat fumatul traditional, efectele pe termen lung ale utilizarii acestor produse nu sunt inca pe deplin intelese si ar trebui totusi utilizate cu prudenta. 

In plus, in timp ce optiunile fara nicotina pot oferi unele beneficii potentiale fata de fumatul traditional, cum ar fi expunerea redusa la fumatul pasiv, este important sa se ia in considerare faptul ca aceste produse mai contin si alte substante chimice potential daunatoare care pot fi inhalate atat de catre mama, cat si de bebelus. 

Asadar, cel mai bun curs de actiune pentru mamele care alapteaza este sa evite utilizarea oricarui tip de nicotina sau produs din tutun si sa caute metode alternative de a face fata stresului sau altor provocari care pot duce la fumat. Aceasta poate include exercitii fizice, tehnici de gestionare a stresului sau sprijin din partea familiei, prietenilor sau a unui profesionist din domeniul sanatatii. Evitand expunerea la nicotina si alte substante daunatoare, mamele pot contribui la asigurarea celor mai bune rezultate posibile pentru sanatatea lor si a copiilor.

Surse foto: Freepik.com, Pexels.com, Pixabay.com. 

Referinte:

https://www.nhs.uk/conditions/baby/breastfeeding-and-bottle-feeding/breastfeeding-and-lifestyle/smoking/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2277470/

Lasă un răspuns
Garantie 60 zile

Garantie 60 zile la neconsumabile

Livrare gratuita

in 24h la comenzi peste 149lei

Expediere in aceeasi

Expediere in aceeasi zi pana la ora 16:00

Adauga o recenzie

Adauga o recenzie si castiga 100 de puncte bonus

VĂ ROG SA VERIFICAȚI VARSTA DUMNEAVOASTRA PENTRU A INTRA.