Cati bani economisesti cu adevarat daca vapezi si nu fumezi?

Cati bani economisesti cu adevarat daca vapezi si nu fumezi?

Au fost o gramada de discutii pe subiectul vapat in schimbul fumatului tigarii traditionale sau a produselor care functioneaza pe principiul arderii tutunului. Care dintre aceste doua posibilitati ar fi mai sigure pentru consumatori si daca vapatul este sau nu o alegere mai viabila in ceea ce priveste reducerea riscului asupra sanatatii?

Astazi o sa discutam despre costul in bani al vapatului comparat cu tigarile traditionale. Costul acestor produse nu este de obicei luat in considerare, dar este totusi un factor decisiv atunci cand facem comparatia intre produsele de vapat si tigarile traditionale.

O sa fragmentam costurile folosindu-ne de consumul mediu al utilizatorilor pentru fiecare dintre cele doua produse: cele de vapat sau tigarile traditionale; iar la final vom trage o concluzie exacta comparand tigarile cu diferitele produse de vapat de pe piata.

Care este costul tigarilor? Cat costa sa fumezi?

Care este costul tigarilor? Cat costa sa fumezi?

Conform celor afirmate de Universitatea Massachusetts Medical School din SUA, fumatorul mediu va cheltui undeva la aproape 1900 USD pe an pe obiceiul sau de a fuma, cu un cost mediu de 5,17 USD pe zi. Cu un cost lunar de 158 USD, fumatul tigarilor este departe de a fi ieftin. Este important insa sa retinem ca dupa cum spun cei de la “sharecare.com” fumatorul mediu, fumeaza intre 10 si 20 de tigari pe zi. 

Iar in Romania, conform studiul nostru despre fumatori in Romania si un studiu facut de cisd.ro (https://www.csid.ro/sanatate/sanatate-health/cati-fumatori-are-romania-si-de-ce-fumeaza-romanii-raspunde-dr-monica-marc-19937809/), sunt peste 5 milioane de fumatori declarati. Hai sa facem un calcul de matematica simplu: un cost mediu de un pachet de tigari in 2022 este intre 22-24 lei. Daca un fumator fumeaza un pachet de tigari pe zi, inseamna ca va da 22-24 lei zilnic, adica in fiecare luna intre 660-720 lei si anual 7920-8640 lei.

Acum hai sa comparam costul mediu al tigarilor comparative cu costul mediu al vapatului.

Care este costul vapatului? Cat costa sa vapezi?

Costul vapatului depinde in mare parte de tipul de dispozitiv de vapat (cu nicotina) pe care utilizatorii il folosesc cel mai mult. De exemplu, utilizatorii care cumpara Vape sau o tigara electronica simpla cu cartus/atomizor reincarcabil, vor cheltui intre 50 si 300 lei pentru dispozitiv. Dupa ce acesta a fost cumparat, utilizatorul va re-umple cartusul / atomizorul cu lichid de tigara electronica cu nicotina care costa in medie cam 45 – 90 lei pentru o sticla de 60ml. Utilizatorul mediu de produse de vapat foloseste intre 3 si 6 ml de lichid pe zi. Pe langa costul lichidului, mai trebuie schimbata rezistenta – cartusul cand acestea nu mai functioneaza perfect sau cand nu mai dau gustul la fel de bine. Un vaper va suporta pentru schimbarea rezistentei sau a cartusului, un cost intre 10 – 20 lei o data la fiecare 10 sau 20 zile.

Cu toate acestea, in minte, putem estima ca totalul pe luna al costului cu lichidul de vape cu nicotina pe care il foloseste un vaper este de cca 90 – 250 lei (un cost aproximativ care depinde de consum, concentratia de nicotina si brandul de lichid folosite). Daca adaugam si costul dispozitivului, al rezistentei/cartusului si mentenantei ajungem la un cost total de vapat (daca rezervorul este re-incarcabil) estimat la 2040- 4020 lei pe an.

Cum faci economie cu un vape

Este foarte dificil daca nu chiar imposibil sa comparam cate tigari traditionale ( clasice) ar fi intr-un mililitru de lichid. Oricum comunitatea de vapat precum si alti utilizatori estimeaza ca o tigara traditionala este echivalentul a 2ml de lichid de tigara electronica.

Cu toate acestea spuse si calculate, estimam ca o sticla (flacon) de 60ml cu lichid de tigara electronica cu nicotina ar fi cam echivalentul a 30 de tigari traditionale. Pentru ca stim pretul mediu al unui pachet de tigari in Romania, putem estima ca un flacon de 60ml cu lichid cu nicotina care costa undeva intre 45 – 90 lei, ar fi echivalentul a 1.50 – 3 lei dintr-un pachet de tigari normale.

Nu conteaza cum o luam, pana la urma utilizatorii de tigari electronice cu nicotina vor economisi in medie pe an mai multi bani decat fumatorii de tigari normale.

Sursa photo: theconversation.com, www.pexels.com

Lasă un răspuns
Garantie 60 zile

Garantie 60 zile la neconsumabile

Livrare gratuita

in 24h la comenzi peste 149lei

Expediere in aceeasi

Expediere in aceeasi zi pana la ora 16:00

Adauga o recenzie

Adauga o recenzie si castiga 100 de puncte bonus

VĂ ROG SA VERIFICAȚI VARSTA DUMNEAVOASTRA PENTRU A INTRA.