Fumatul pasiv la tigara electronica: ce spun specialistii in sanatate si ce trebuie sa faci pentru a-i proteja pe cei dragi

Fumatul pasiv la tigara electronica: ce spun specialistii in sanatate si ce trebuie sa faci pentru a-i proteja pe cei dragi

Faptul ca fumatul dauneaza persoanelor care au acest obicei este cunoscut de catre toata lumea, insa, nu se vorbeste la fel de mult despre fumatul pasiv si despre consecintele pe care acesta le are asupra celor din jur. Daca vrei sa stii mai multe despre acest subiect, citeste in continuare articolul.

1. Ce este fumatul pasiv si ce impact poate avea asupra celor din jur

Fumatul pasiv are loc atunci cand o persoana isi aprinde o tigara, iar fumul acesteia este inhalat de cei din jur. Asadar, obiceiul de a fuma poate afecta, in mod indirect, persoane care ar trebui ferite de toxinele specifice, precum bebelusii, femeile insarcinate si persoanele cu probleme de respiratie. De asemenea, bebelusii ai caror parinti fumeaza sunt predispusi la probleme precum bronsita si pneumonia, chiar din primul an de viata. 

Mai mult decat atat, daca esti fumator si locuiesti cu alte persoane care au adoptat acelasi obicei, atunci iti va fi mult mai greu sa renunti. De asemenea, nu conteaza cat de atent esti atunci cand iti aprinzi o tigara, fie ca deschizi fereastra, fie ca faci acest lucru in alta camera, sanatatea celor dragi poate avea de suferit. 

1.1. Fumatul pasiv in timpul sarcinii

Viitoarele mamici trebuie sa se lase de fumat atunci cand raman insarcinate. Cercetarile au aratat ca renuntarea la acest obicei nu este suficienta pentru a elimina riscurile. Astfel, multe femei insarcinate sunt expuse zilnic la fumatul pasiv de la prieteni si membrii familiei sau la reziduurile lasate in urma. Acest lucru poate avea efecte daunatoare asupra organismului, din cauza substantelor toxice eliberate in aer, care pot fi usor inhalate. 

Pentru a-i proteja pe cei dragi, multi fumatori aleg sa inlocuiasca tutunul cu vaping-ul. Ce spun specialistii despre aceasta noua metoda de a fuma? Ei bine, raspunsul este destul de complicat. Din cauza substantelor chimice inhalate, este clar ca vapatul in timpul sarcinii ar trebui evitat, dar, cand vine vorba de un partener fumator, parerile specialistilor variaza. Deoarece lichidele folosite in tigarile electronice nu sunt reglementate de un institut medical autorizat, este dificil sa stii exact ce arome si substante contin acestea. In ciuda acestui fapt, un lucru este cert: deoarece nu exista fum real, numarul de toxine este considerabil mai scazut decat in cazul tigarilor traditionale. 

In general, variantele electronice de fumat par a fi mai putin daunatoare decat cele clasice, dar trebuie acordata o deosebita atentie continutului lichidului pentru tigara electronica folosit, deoarece acesta poate contine metale toxice, cum ar fi nichelul si cromul. Toxinele ofera cele mai multe motive de ingrijorare, deoarece nu se stie ce impact poate avea asupra bebelusilor nenascuti, daca mama a fost expusa la vapori in timpul sarcinii.

1.2. Fumatul pasiv la copii si bebelusi 

Motivele pentru care nu ar trebui sa fumezi tigari obisnuite in preajma bebelusilor si copiilor sunt de necontestat. Dar, avand in vedere popularitatea in crestere a tigarilor electronice, se aplica acelasi lucru si in acest caz? Daca iti place sa vapezi, din cand in cand, acasa, cel mai probabil te-ai intrebat daca poti face acest lucru in siguranta in preajma copiilor. 

Specialistii spun ca cel mai bine ar fi sa eviti acest obicei atunci cand sunt copii in jur, deoarece vaporii din tigarile electronice contin substante chimice care pot fi daunatoare pentru prichindei. Mai mult decat atat, exista o alta problema serioasa cu aceste dispozitive. Deoarece mirosul si culorile aprinse din multe arome pentru tigara electronica pot fi tentante, exista riscul ca cei mici sa bea lichidul sau rezervele de nicotina. Cea mai buna abordare in aceasta situatie? Nu lasa niciodata device-ul la vedere sau in locuri in care poate fi gasit cu usurinta. 

2. Fumatul pasiv de tigari electronice si clasice – Obiceiuri de implementat pentru a-i proteja pe cei dragi

Fumezi de multi ani sau te-ai apucat de curand si gasesti dificil procesul de renuntare? Daca da, atunci, cel mai probabil, ti-ai implementat cateva obiceiuri specifice. De exemplu, primul lucru pe care il faci dimineata este sa iti aprinzi o tigara sau chiar imediat dupa o masa copioasa. Insa, atunci cand fumatul este o alegere, trebuie realizat cu responsabilitate fata de cei din jur. 

Iata cateva obiceiuri de implementat, daca doresti sa ii feresti pe cei dragi de fumatul pasiv:

  • Asteapta cel putin o ora de la trezire, pana la prima tigara, si asta nu inainte de a bea o portie generoasa de lichide
  • Incearca sa faci acest lucru in mod constient – fumatorii inraiti, fie de tigari clasice, fie de tigari electrice, cauta tigara din obisnuinta, chiar si atunci cand nu simt o pofta puternica – acest lucru se intampla deoarece fumatul nu este, de cele mai multe ori, un act infaptuit rational.
  • Evita sa fumezi in jurul persoanelor vulnerabile – desi vaping-ul este considerat o alternativa mai putin daunatoare decat fumatul, sunt prezente, totusi, anumite substante care pot sa afecteze sanatatea persoanelor vulnerabile, precum copiii, batranii, femeile insarcinate sau persoanele cu probleme pulmonare si respiratorii.
  • Incearca sa renunti la asocierea fumatului cu anumite momente ale zilei – o tigara la cafea, cateva fumuri in timp ce astepti autobuzul, inca doua in pauza cu colegii si lista poate continua. Desi studiile arata ca nicotina lichida poate sa aiba un efect imediat de relaxare asupra organismului, cei mai multi fumatori fac acest lucru din plictiseala. Deci, in loc sa iti aprinzi o tigara in pauza de pranz de la birou, poate alegi sa socializezi cu un coleg nefumator sau sa mergi la o mica plimbare recreativa.

Tot mai multi fumatori din intreaga lume aleg sa inlocuiasca tigarile clasice cu cele electronice, iar acest lucru se intampla datorita studiilor medicale care sustin consecintele negative aduse de tigarile obisnuite. Specialistii spun ca folosirea unei tigari electronice te poate ajuta la gestionarea poftei de nicotina. Pentru a-i feri pe cei din jurul tau de fumatul pasiv, asigura-te ca nu fumezi in preajma copiilor sau a persoanelor bolnave si ca folosesti tigara electronica doar atunci cand simti ca este cu adevarat necesar. 

Sursa foto: Shutterstock.com, Pexels.com, Unsplash.com.

Referinte:

https://www.nhs.uk/live-well/quit-smoking/using-e-cigarettes-to-stop-smoking/

https://www.whattoexpect.com/first-year/health-and-safety/e-cigarette-use-around-children/

https://www.cdc.gov/tobacco/data_statistics/fact_sheets/secondhand_smoke/health_effects/index.htm

Lasă un răspuns
Garantie 60 zile

Garantie 60 zile la neconsumabile

Livrare gratuita

in 24h la comenzi peste 149lei

Expediere in aceeasi

Expediere in aceeasi zi pana la ora 16:00

Adauga o recenzie

Adauga o recenzie si castiga 100 de puncte bonus

VĂ ROG SA VERIFICAȚI VARSTA DUMNEAVOASTRA PENTRU A INTRA.