Pentru ajutor

Suna ne la 0767116427

In ce tara este interzis fumatul - informatii utile pentru orice calator

In ce tara este interzis fumatul – informatii utile pentru orice calator

Fumatul, indiferent ca vorbim despre tigarile clasice sau cele electronice, este un subiect tratat diferit de la o tara la alta. Atunci cand calatoresti este necesar sa urmaresti cu atentie regulile care implica fumatul atat in spatiile publice dintr-un loc, cat si in cele private. In cazul in care esti fumator si urmeaza sa iesi din tara, trebuie sa fii la curent cu aceste legi, pentru a nu risca sa primesti amenzi care nu sunt deloc mici. 

Articolul de mai jos vine in intampinarea ta cu informatii foarte utile despre cum trebuie sa tratezi subiectul vapat vs fumat atunci cand iesi din Romania si unde poti fuma tigara electronica sau pe cea traditionala atunci cand vizitezi alte tari. 

1. Tari unde fumatul este interzis – motivul pentru care aceste masuri au fost adoptate

tari unde fumatul este interzis - motivul pentru care aceste masuri au fost adoptate

Este deja cunoscut faptul ca tutunul dauneaza grav sanatatii tale si a celor din jur. De aceea, multe persoane au trecut la o alternativa mai putin nociva: tigarile electronice. Acestea din urma pot fi utilizate in mai multe locuri publice, fiind mai acceptate decat cele clasice. Acest lucru se datoreaza faptului ca nu emana fum si nu au un miros neplacut. 

Toate tarile Uniunii Europene au adoptat in ultimii ani masuri care vizeaza protejarea cetatenilor impotriva expunerii la fumat. Astfel, s-au adoptat legi care exclud posibilitatea ca o persoana sa fumeze in spatii publice tigari clasice, insa acestea nu vizeaza mereu si tigarile electronice. Totusi, fiecare tara e diferita. Este important sa cunosti tari in care e interzis fumatul, pentru a te putea conforma cu legislatia in vigoare in cazul in care urmeaza sa calatoresti sau vrei sa planifici o vacanta undeva anume. Asadar, iata o lista cu tari care impun restrictii si care iti va fi la indemana.

 • Noua Zeelanda
 • Suedia 
 • America
 • Spania
 • Marea Britanie
 • Romania
 • Franta
 • Mexic
 • Grecia
 • Turcia
 • Australia
 • Arabia Saudita
 • Costa Rica
 • Columbia
 • Malaysia
 • Thailanda

Fiecare tara impune restrictii din ce in ce mai stricte, pentru ca cetatenii sa renunte aproape complet la fumat, tocmai din cauza faptului ca din ce in ce mai multe persoane se apuca de fumat de la o varsta frageda, iar statul nu poate controla atat de bine acest lucru. Din declaratiile pe care le-a dat fiecare oficial al tarilor de mai sus, reiese faptul ca nicotina ar fi cea care reprezinta o problema reala pentru sanatatea cetatenilor. 

In ceea ce priveste modurile de tigari electronice, tarile au pareri impartite. In timp ce unele accepta ca oamenii sa foloseasca in continuare aceste device-uri, cum este Noua Zeelanda, tari ca Suedia le interzic definitiv. In majoritatea tarilor din Uniunea Europeana exista restrictii cu privire la fumatul in spatiile publice asemanatoare cu cele ale Romaniei. In unele zone special amenajate este permis fumatul tigarilor clasice si al celor electronice, exceptie facand interiorul pub-urilor si restaurantelor. In restul lumii, tarile au restrictii mult mai stricte. 

Desigur, aceste masuri au fost intampinate atat cu bucurie, cat si cu critica. Unele persoane considera ca interzicerea fumatului este o incalcare a drepturilor, in timp ce medicii saluta aceasta initiativa. O problema majora pe care au luat-o in considerare tarile care au interzis fumatul este aceea de creare a unei piete negre a tutunului, insa pentru a tine sub control acest lucru, majoritatea sunt gata sa inaspreasca amenzile si consecintele pentru persoanele care sunt prinse comercializand sau consumand tutun. 

Iti vine sa crezi sau nu, aceste interdicitii dau rezultate. Fiecare tara in parte a observat si a raportat scaderi a numarului de persoane care sunt fumatori activi.

2. Tari in care fumatul este interzis si regulile de care trebuie sa tii cont

Tari in care fumatul este interzis si regulile de care trebuie sa tii cont

Mai jos gasesti informatii cu privire la tarile care au interzis fumatul definitiv sau doar in anumite spatii publice sau private. 

 • Noua Zeelanda – aceasta este tara care a interzis fumatul definitiv pentru noile generatii. De exemplu, adolescentii de astazi, adica cei nascuti dupa 2008, nu vor mai putea sa achizitioneze tutun in mod legal niciodata. Motivul pentru care ministrul sanatatii al Noii Zeelande a luat aceasta decizie este pentru ca isi doreste ca tinerii sa nu se mai apuce de fumat si sa aiba o tara fara fumatori in doar cativa ani de la implementarea sanctiunilor. Persoanele care folosesc poduri de tigari electronice sau tigara electronica de unica folosinta nu sunt afectate de legea acestei tari care interzice comercializarea de tutun.
 • Suedia – inca de foarte multi ani, fumatul a fost interzis in Suedia in baruri, restaurante sau alte locuri publice. Totusi, oficialii nu s-au oprit aici si au adaugat pe aceasta lista gari, locuri de joaca, etc. Masurile luate de suedezi in ceea ce priveste interzicerea fumatului in locuri publice se aplica si tigarilor electronice, indiferent ca vorbim despre cele cu lichid cu nicotina sau cele care functioneaza cu lichid fara nicotina.
 • America – desigur, nu se poate vorbi despre toata tara, avand in vedere cat de mare este, fiecare stat avand propriile legi. Totusi, in America gasim orasul Beverly Hills, primul din lume in care este interzis cu totul fumatul, atat in spatii publice, cat si in spatii private. In Beverly Hills fumatul este interzis chiari si in propria locuinta. De asemenea, in multe state americane sunt interzise si anumite tigari electronice si arome pentru tigarile electronice.
 • Spania – in Spania este de multa vreme interzis fumatul in baruri si restaurante. De asemenea, legea a deventi si mai stricta, iar acum oamenii nu mai pot sa fumeze in apropierea parcurilor, a locurilor de joaca sau a unitatilor de invatamant. Aceleasi masuri sunt adoptate de catre greci, francezi, englezi, romani etc. Majoritatea tarilor din UE au aceste legi, toate fiind destul de asemanatoare.
 • Mexic – interzicerea fumatului era aplicata initial doar pentru baruri, restaurante, birouri si spatii de munca si, desigur, transportul public. Totusi, aceasta interdictie s-a extins, iar fumatul devine ilegal in zone precum: parcuri, hoteluri, plaje, statiuni sau orice loc in care ar putea fi copii. Singurele locuri in care se mai poate fuma sunt casele cetatenilor si spatiile private, dar sa fie in aer liber. In cazul in care noile reglementari nu sunt respectate, oamenii risca sa primeasca amenzi cuprinse intre 50 si 300 de dolari. Mai mult decat atat, cetatenii pot ajunge inclusiv la inchisoare pentru 36 de ore, in special cei care nu coopereaza cu organele legii. In ceea ce priveste tigarile electronice, acestea nu vor mai fi importate, vandute si nici utilizate in spatiile publice din Mexic. 
 • Canada – in Canada, fumatul este interzis in majoritatea locurilor publice, inchise sau deschise. De asemenea, Nova Scotia este prima provincie din tara care a adoptat o legislatie ce interzice oamenilor sa fumeze atunci cand in masinile lor se afla copii mici sau adolescenti. In acest moment, Ontario si Manitoba au adoptat aceleasi restrictii. 
 • Costa Rica – acum mai bine de zece ani, Costa Rica a adoptat una dintre cele mai stricte legi din lume in ceea ce priveste fumatul. Exista restrictii cu privire la interzicerea fumatului in trenuri, cladiri publice, taxiuri, cazinouri, locuri de munca, autobuze, etc. De asemenea, nu exista zone pentru fumat special concepute pentru spatiul public. 
 • Quebec – legea din Quebec este stricta cand vine vorba de tigari si alte produse din tutun, inclusiv tigarile electronice. Asadar, in Quebec nu se poate fuma in locurile care sunt publice, deschise sau inchise, asa cum sunt spitalele, universitatile, restaurantele si barurile, salile de concert si spectacole, centre sportive, transport public etc.  O exceptie o fac camerele de hotel. De asemenea, fumatul in propria casa este permis. Totusi, atunci cand inchiriezi un apartament, regulile cladirii ar putea sa nu permita fumatul in apartamentul tau. Nu in ultimul rand, se poate fuma in masina personala, daca nu exista in interior o persoana mai mica de 16 ani. Legile sunt strict aplicate de catre inspectorii guvernamentali. Acestia pot vizita diverse locuri unde nu este permis sa fumezi si pot sa acorde amenzi de pana la cateva sute de dolari daca regulile sunt incalcate. Legile privind fumatul se aplica atat tigarilor electronice, cat si trabucurilor si narghilelei.
 • Thailanda – aceasta este prima tara care a interzis fumatul chiar si in casele cetatenilor. Aceasta restrictie a fost implementata pentru a proteja copiii si femeile din familii. Desigur, fumatul este interzis si in spatiile publice. Cei care incalca legea sunt amendati, iar abaterile constante de la aceasta restrictie se pot termina chiar si cu arestul persoanelor.

Acestea nu sunt singurele tari in care este interzis fumatul, insa sunt printre cele mai restrictive cand vine vorba despre aceasta practica atat de populara. 

Asadar, acum ca ai aflat in ce tari este interzis fumatul, ia in considerare informatiile de mai sus si asigura-te ca ai o conduita in conformitate cu legislatia in vigoare atunci cand intri pe un alt teritoriu! 

Sursa foto: Unsplash.com

Lasă un răspuns
Garantie 60 zile

Garantie 60 zile la neconsumabile

Livrare gratuita

in 24h la comenzi peste 149lei

Expediere in aceeasi

Expediere in aceeasi zi pana la ora 16:00

Adauga o recenzie

Adauga o recenzie si castiga 100 de puncte bonus

VĂ ROG SA VERIFICAȚI VARSTA DUMNEAVOASTRA PENTRU A INTRA.