Pentru ajutor

Suna ne la 0767116427

Fumul de tigara – chimie, biologie si mediul inconjurator

Fumul de tigara – chimie, biologie si mediul inconjurator

Tigarile au fost inventate in secolul al XVI-lea si au devenit populare in secolul al XIX-lea. Primele tigari erau facute manual din frunze de tutun, insa in secolul al XX-lea, productia de tigari a devenit industrializata, ceea ce a facut accesibil consumul de tutun la scara larga.

Fumatul a devenit popular in multe culturi din intreaga lume, fiind perceput ca un simbol al statutului social si al independentei. In anii ’50 si ’60, fumatul era promovat prin reclame si era considerat ca fiind “cool”.

Cu toate acestea, in deceniile ulterioare, cercetarile au aratat efectele negative ale fumatului asupra sanatatii si au condus la initierea campaniilor anti-fumat si la adoptarea de masuri legislative pentru a limita accesul la tigari, cum ar fi impozitarea tigarilor, interzicerea fumatului in locuri publice sau adoptarea alternativelor ce includ tigari electronice. Acestea sunt o alternativa mai optima, deoarece poti controla doza de nicotina. De asemenea, exista diferite lichide fara nicotina sau o mare varietate de arome pentru tigara electronica.

In prezent, fumatul tigarilor obisnuite, clasice, ramane una dintre principalele cauze de deces, iar campaniile anti-fumat continua sa se concentreze pe convingerea oamenilor sa renunte la acestea pentru a-si proteja sanatatea si a-i proteja pe cei din jur.

1. Fumul de tigara – importanta abordarii subiectului fumat

Fumatul este un subiect important de abordat deoarece are un impact major asupra sanatatii si calitatii vietii oamenilor. Fumatul cauzeaza o serie de boli grave, cum ar fi cancerul pulmonar, boli cardiovasculare si boli ale sistemului respirator. In plus, poate afecta negativ starea de sanatate a celor din jur, prin ceea ce este cunoscut sub numele de fumat pasiv.

Pe langa efectele negative asupra sanatatii, fumatul are, de asemenea, un impact semnificativ si asupra economiei si societatii. Costurile legate de ingrijirea sanatatii pentru fumatori sunt substantiale, iar costurile indirecte, cum ar fi absenteismul si pierderea productivitatii, pot fi, de asemenea, substantiale.

Tot in aceeasi idee, fumatul are un impact negativ si asupra mediului. Procesarea tutunului si fabricarea tigarilor consuma resurse importante si pot produce deseuri periculoase, inclusiv substante chimice toxice.

Prin abordarea acestor tipuri de subiecte se poate sensibiliza opinia publica cu privire la impactul negativ al fumatului si se poate incuraja adoptarea unui stil de viata sanatos, care presupune renuntarea la fumat. Cu toate acestea, daca trecerea este prea brusca, se poate apela la tigara electronica ca un mijloc de a face acest proces mai lin. Chiar daca folosesti lichid cu nicotina, este in controlul tau sa o dozezi. Astfel, poti ajunge sa fumezi mai putin sau chiar sa te lasi daca acesta este scopul final. De asemenea, abordarea acestui subiect poate contribui la continuarea eforturilor de limitare a accesului la tigari si de incurajare a renuntarii la fumat, pentru a imbunatati calitatea vietii oamenilor.

2. Ce contine fumul de tigara si cum dauneaza

Ce contine fumul de tigara si cum dauneaza

Desi este un obicei preferat de multa lume, fumatul nu este cel mai sanatos comportament. Pe langa afectiunile medicale la care poate contribui, substanta de baza, nicotina, poate provoca dependenta usor. Se stie deja faptul ca acesta are un impact major asupra sanatatii, insa in randurile de mai jos explicam ce anume din fumul de tigara dauneaza atat de mult organismului.

2.1. Substantele din fumul de tigara – generalitati

Fumul de tigara contine o combinatie complexa de substante chimice nocive, inclusiv monoxid de carbon, benzen, formaldehida si metilnitrosamina. Aceste substante chimice sunt produse prin arderea tutunului si pot fi inhalate atat de fumator, cat si de persoanele din jur, prin fumul pasiv.

 • Monoxidul de carbon este un gaz toxic care poate fi periculos pentru sanatate, deoarece poate reduce cantitatea de oxigen care ajunge la organe, inclusiv la creier. Fumatul poate cauza, de asemenea, scaderea capacitatii organismului de a transporta oxigen la nivel celular, ceea ce poate cauza daune permanente la nivelul vaselor de sange si la nivelul organelor.
 • Benzenul este o substanta chimica cancerigena care poate cauza leucemie si alte tipuri de cancer.
 • Formaldehida este, de asemenea, o substanta chimica cancerigena, care poate cauza cancer la nivel pulmonar si al altor organe.
 • Metilnitrosamina este o substanta chimica cancerigena care se formeaza prin reactia dintre nitrosamine si compusi organici volatili din fumul de tigara. Aceasta substanta poate cauza cancer la nivelul esofagului, stomacului, vezicii urinare si altor organe.
 • Acetona se gaseste in lacrimi si este folosita in produsele cosmetice, precum si in solutii de curatare. In fumul de tigara, acetona poate fi periculoasa pentru sanatate, deoarece poate cauza iritatii la nivelul ochilor, gurii si gatului.
 • Amoniu este un compus chimic care poate fi toxic in concentratii mari si poate cauza iritatii la nivelul ochilor, gurii si gatului.
 • Cadmiu este un metal toxic poate cauza afectiuni renale si osteo-articulare, precum si boli cardiovasculare si cancer.
 • Cianura de hidrogen este un compus toxic si poate cauza afectiuni cardiace, precum si daune la nivelul sistemului nervos central.

Fumul de tigara contine o combinatie periculoasa de substante chimice care pot cauza daune ireversibile la nivelul sanatatii si poate avea un impact negativ asupra calitatii vietii. Este important sa se continue eforturile de limitare a accesului la tigari, iar o optiune sunt tigarile electronice de unica folosinta sau folosirea modurilor pentru tigarile electronice, dar si incurajarea renuntarii la fumatul clasic pentru a proteja sanatatea.

2.2. Substantele din fumul de tigara – daune asupra sanatatii

Pentru a constientiza mai bine si mai clar riscurile la care organismul este expus prin fumul de tigara si care sunt efectele acestuia asupra omului, urmeaza detalierea celor mai periculoase substante continute de fumult de tigara enumerate mai sus:

 • Monoxidul de carbon (CO) este un gaz toxic care se gaseste in cantitate mare in fumul de tigara. CO poate avea un impact negativ asupra sanatatii prin faptul ca se leaga de hemoglobina din sange, impiedicand transportul oxigenului catre organe si tesuturi. Aceasta poate duce la hipoxie (lipsa de oxigen) si la afectarea functiilor celor mai importante organe, cum ar fi creierul, inima si plamanii. In cazul unei expuneri prelungite sau intense la CO, poate fi necesara asistenta medicala de urgenta, deoarece aceasta poate cauza probleme grave de sanatate, cum ar fi dureri de cap, ameteala, greata, voma, confuzie, pierderea constiintei si, in cazuri extreme, coma sau moarte. De asemenea, CO poate contribui la aparitia bolilor cardiovasculare, precum si la aparitia unor boli pulmonare – bronsita si pneumonie.
 • Benzenul este o substanta chimica prezenta si ea in cantitati semnificative in fumul de tigara. Aceasta poate avea un impact negativ major asupra sanatatii. Poate fi afectat sistemul nervos central, deoarece benzenul este cunoscut pentru efectele sale neurotoxice, precum si pentru efectele sale cancerigene. Expunerea prelungita la benzen poate duce la probleme de sanatate la fel ca in cazul monoxidului de carbon – cum ar fi dureri de cap, ameteala, dar in plus poate aparea iritabilitatea, se poate declansa depresia si multiple stari de somnolenta. De asemenea, poate cauza probleme respiratorii, cum ar fi iritatii ale gatului si ale plamanilor, precum si sensibilitate crescuta pentru infectii respiratorii.
 • Formaldehida este si ea o alta substanta chimica toxica pentru sanatate. Expunerea la formaldehida poate cauza probleme respiratorii, cum ar fi iritatii ale gatului, nasului si plamanilor. La fel ca in cazul benzenului, exista riscul de a se manifesta o sensibilitate crescuta pentru instalarea unor infectii respiratorii. De asemenea, poate cauza probleme la ochi, cum ar fi iritatii, lacrimare si mancarimi severe. Aceasta substanta chimica este considerata a fi cancerigena si ea pentru oameni, iar expunerea prelungita la acesta poate creste riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul nasofaringian si leucemia.
 • Metilnitrosamina (MNNA) este una dintre cele mai puternice substante cancerigene gasite in fumul de tigara si poate cauza cancer la diverse organe, cum ar fi plamani, ficat, rinichi si tractul gastro-intestinal. Expunerea la MNNA poate cauza aparitia tumorilor maligne si poate creste riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul pulmonar si cancerul de ficat. De asemenea, poate cauza probleme de sanatate asociate cu sistemul cardiovascular, precum hipertensiune arteriala si ateroscleroza.

Prin urmare, este important sa se evite expunerea la fumul de tigara si sa se adopte masuri pentru a proteja sanatatea si calitatea vietii.

2.3. Substantele din fumul de tigara – daune asupra mediului

Substantele din fumul de tigara – daune asupra mediului

Fumul de tigara poate avea un impact negativ asupra mediului prin intermediul substantelor chimice periculoase prezente in acesta. Aceste substante pot fi raspandite in aer, apa si sol, afectand sanatatea plantelor, animalelor si a oamenilor.

Monoxidul de carbon, benzenul si formaldehida sunt doar cateva dintre substantele chimice nocive din fumul de tigara care pot afecta mediul. Monoxidul de carbon poate afecta calitatea aerului, fiind un poluant major al aerului si contribuind la formarea de ceata si diminuarea stratului de ozon. Benzenul poate polua solul si apa prin infiltrarea sa prin sol, afectand calitatea acestora si sanatatea organismelor vii din aceste medii.

De asemenea, fumul de tigara poate afecta biodiversitatea, tot prin poluarea solului si a apei. Acest lucru poate avea un impact negativ asupra ecosistemelor si poate cauza pierderea unei varietati de specii de plante si animale.

In plus fata de substantele chimice nocive din fumul de tigara, care au un impact negativ asupra mediului, fumatul poate avea un impact si prin intermediul deseurilor de tigari. Tigarile aruncate pe jos pot fi inghitite de animale, cauzand leziuni si, in unele cazuri, moarte. De asemenea, filtrele din tigari pot fi greu de degradat si pot polua solul si apa multi ani.

Fumul de tigara poate, de asemenea, contribui la incalzirea globala prin emisia de gaze cu efect de sera, precum dioxidul de carbon si monoxidul de carbon. Acestea au un impact negativ asupra climei prin cresterea temperaturilor globale si a fenomenelor climatice extreme, cum ar fi inundatiile si secetele.

Asadar, fumul unei tigari obisnuite nu este daunator numai pentru oameni, ci si pentru intreg ecosistemul.

3. Fumul de tigara pentru nefumatori – cum ii afecteaza

Fumul de tigara pentru nefumatori – cum ii afecteaza

Daca pe fumatori ii afecteaza foarte mult, fumul de tigara sau fumatul pasiv nu ii uita nici pe nefumatori. Acest fum contine aceleasi substante chimice periculoase precum fumul inhalat de fumatori, cauzand probleme de sanatate similare. Nefumatorii care locuiesc cu fumatorii sau care sunt expusi la fumul de tigara la locurile de munca sau in locuri publice, cum ar fi barurile si restaurantele, pot avea un risc mai mare de a dezvolta probleme de sanatate. Pentru a reduce putin riscurile, poti incerca varianta cu vapatul. Desi nici vapatul nu este complet inofensiv, riscurile pentru dezvoltarea numeroaselor probleme de sanatate sunt ceva mai scazute. Folosind poduri pentru tigarile electronice, experienta vapatului este una destul de intensa si interesanta. Sunt printre accesoriile tigarilor electronice care au propulsat vapingul pe piata. Cu toate acestea, grija fata de tine si fata de cei din jur ar trebui sa fie prioritara.

Expunerea la fumul de tigara pentru nefumatori poate creste riscul de boli cardiovasculare si respiratorii, cum ar fi atacul de cord, accidentul vascular cerebral, astmul si cancerul pulmonar. De asemenea, poate fi periculoasa pentru femeile insarcinate, afectand dezvoltarea fetusului si crescand riscul de probleme la nastere.

In afara de probleme de sanatate, fumatul pasiv poate afecta nefumatorii si in alte moduri.

 • Calitatea aerului – Fumul de tigara poate deteriora calitatea aerului din incaperi, cauzand mirosuri neplacute si respiratie grea.
 • Efect asupra pielii – Fumul pasiv poate usca si imbatrani prematur pielea, cauzand riduri si alte semne de imbatranire.
 • Probleme de respiratie – Pentru nefumatori pot aparea probleme de respiratie, cum ar fi tusea si dureri in gat.
 • Alergii si probleme respiratorii – Fumul pasiv poate agrava simptomele de alergie si probleme respiratorii la persoanele care sufera deja de astm sau alte afectiuni respiratorii.
 • Efect asupra copiilor – Copiii sunt mai vulnerabili la efectele negative ale fumatului pasiv, deoarece au sisteme imunitare si respiratorii mai sensibile.

4. Fumul de tigara – costurile sociale ale fumatului

Fumatul poate avea un impact major asupra comunitatii, atat prin costurile directe legate de ingrijirea sanatatii, cat si prin costurile indirecte.

 • Costurile directe – Fumatul poate fi costisitor pentru sistemul de sanatate, prin cheltuielile legate de tratarea bolilor si afectiunilor cauzate de acest comportament, cum ar fi cancerul pulmonar, boli cardiovasculare, boli respiratorii si altele. Aceste costuri sunt suportate de pacienti, de asigurari de sanatate si de guvern.
 • Costurile indirecte – Pe langa costurile directe, fumatul poate avea si alte costuri indirecte, cum ar fi pierderea productivitatii prin absenta regulata de la locul de munca si diminuarea performantei in sarcini si activitati. Fumatul poate, de asemenea, reduce valoarea proprietatilor si a cladirilor prin mirosurile neplacute si deteriorarea materialelor.
 • Impact asupra economiei – Nu in ultimul rand, fumatul poate avea un impact negativ si asupra economiei prin cresterea costurilor legate de sanatate. Pot fi reduse sumele de bani necesare altor cheltuieli, cum ar fi educatie si cultura, din cauza taxelor si impozitelor necesare pentru a suporta costurile legate de sanatate.

In concluzie, fumatul este una dintre cele mai mari probleme ale sanatatii publice la nivel mondial, avand un impact major atat asupra fumatorilor, cat si asupra celor din jurul lor, inclusiv nefumatorii. Fumul de tigara este o sursa majora de substante toxice si cancerigene, care pot afecta negativ atat organismul uman, cat si mediul. De asemenea, fumatul cauzeaza costuri sociale semnificative, inclusiv costuri legate de ingrijirea sanatatii si costuri indirecte, precum pierderea productivitatii si costuri legate de pensiile publice. Prin luarea unor masuri pentru a-i ajuta pe oameni sa renunte la fumat si prin educarea publicului cu privire la pericolele fumatului, se poate contribui la reducerea impactului negativ al acestui obicei nociv. 

Sursa foto: pexels.com. 

Lasă un răspuns
Garantie 60 zile

Garantie 60 zile la neconsumabile

Livrare gratuita

in 24h la comenzi peste 149lei

Expediere in aceeasi

Expediere in aceeasi zi pana la ora 16:00

Adauga o recenzie

Adauga o recenzie si castiga 100 de puncte bonus

VĂ ROG SA VERIFICAȚI VARSTA DUMNEAVOASTRA PENTRU A INTRA.