Vapat

Efectele fumatului asupra pielii – cum iti poate afecta acest obicei nesanatos sanatatea si aspectul pielii

Efectele Fumatului Asupra Pielii - Cum Iti Poate Afecta Acest Obicei Nesanatos Sanatatea Si Aspectul Pielii 

Conform anumitor analize realizate la nivel mondial la inceputul anului 2022, aproximativ 20% dintre oamenii din intreaga lume sunt fumatori, echivalentul a peste 1 miliard de persoane. Desi substantele nocive prezente in fumul de tigara pot provoca numeroase complicatii atat la nivelul sanatatii, cat si la nivelul aspectului fizic, fumatul reprezinta in continuare una dintre cele mai extinse „epidemii” a secolului modern. 

Unul dintre organele care are cel mai mult de suferit in urma fumatului este si cel mai extins organ al organismului uman – pielea. De la imbatranirea prematura, la agravarea anumitor afectiuni preexistente, substantele prezente in fumul de tigara iti pot deteriora pielea chiar si in mod ireversibil. 

Citeste in continuare acest articol pentru a afla in ce moduri poate fi afectata sanatatea pielii tale ca urmare a fumatului excesiv, dar si pentru a afla cateva moduri prin care poti evita sau ameliora aceste efecte negative, in cazul in care ai observat deja aparitia lor. 

1. Efectele fumatului asupra pielii corpului – in ce moduri are de suferit pielea ta ca urmare a fumatului

Daca esti fumator inrait si te-ai intrebat pana acum daca fumatul afecteaza pielea, raspunsul este cu siguranta unul afirmativ. Da, fumatul poate afecta in mod cert sanatatea pielii, mai ales pe termen lung, si nu doar intr-un singur mod. Despre efectele fumatului asupra tenului in mod specific vom discuta mai detaliat in capitolul urmator, insa iata cateva dintre felurile in care acest obicei nesanatos poate avea urmari negative in ceea ce priveste pielea in general:

  • Afecteaza culoarea si pigmentarea pielii;

Pentru ca substantele toxice prezente in fumul de tigara scad drastic nivelul de oxigen si de nutrienti atat de importanti pentru mentinerea sanatatii pielii, crescand, de asemenea, si nivelul de melanina, un procent destul de mare dintre fumatorii care practica acest obicei pe termen lung pot dezvolta conditii precum hiperpigmentarea, chiar si de la o varsta frageda. 

  • Scade elasticitatea pielii;

Nicotina prezenta in fumul de tigara poate provoca apoptoza, adica moarte celulara, dar poate avea efecte negative si la nivelul vaselor de sange, restrictionand astfel circulatia sanguina, ceea ce determina, la randul ei, scaderea nivelului de elasticitate a epidermei. De asemenea, excesul de nicotina poate modifica structura celulelor fibroblaste care contin colagen si care sunt responsabile, printre altele, de mentinerea fermitatii optime a pielii. Elasticitatea epidermei poate fi afectata si de pierderea de apa transepidermica, accentuata de substantele prezente in fumul de tigara.

  • Poate mari durata de vindecare a ranilor si cicatricilor;

Pentru ca fumatul poate avea ca urmare diminuarea proceselor inflamatorii ale organismului, adica modalitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor, pielea fumatorilor se va reface si se va cicatriza mai greu in cazul unei rani, comparativ cu a nefumatorilor. Conform celor mai recente studii in domeniu, pe langa vindecarea intarziata, fumatorii sunt mai predispusi si la dezvoltarea infectiilor post-chirurgicale – de aceea, este recomandata renuntarea la acest obicei cu cel putin 4 saptamani inaintea unei interventii chirurgicale, indiferent de anvergura ei, pentru a maximiza sansele unei vindecari post-operatorii optime. 

  • Slabeste organismul in lupta cu virusurile, ciupercile si infectiile si accentueaza afectiunile precum candidoza sau psoriazisul;

Dupa cum ti-am mentionat deja, fumatul poate avea ca urmare diminuarea proceselor inflamatorii, dar si a imunitatii organismului. Astfel, riscul de a dezvolta infectii sau diferite tipuri de ciuperci epidermice, precum candida, creste. De asemenea, fumatul poate sa scada receptivitatea organismului la tratamentele medicamentoase impotriva psoriazisului. 

  • Creste riscul dezvoltarii cancerului de piele;

Desi nu se cunoaste inca legatura exacta dintre fumat si cancerul de piele, specialistii sunt de parere ca substantele prezente in fumul de tigara afecteaza ADN-ul de la nivelul tesutului cutanat, provocand astfel diviziunea celulara neregulata. Conform studiilor recente, persoanele care fumeaza mai mult de 10 tigari pe zi sunt mai predispuse la a dezvolta diferite tipuri de cancer de piele, avand in acelasi timp si o rata de supravietuire micsorata cu aproape 40% in cazul in care vor dezvolta melanom malign. 

  • Creste riscul dezvoltarii diferitelor tipuri de eczeme;

Conform expertilor, riscul de dezvoltare a dermatitelor atopice (eczeme la nivelul epidermei) este mai crescut atat pentru fumatorii activi, cat si pentru cei pasivi. Pentru ca tutunul este considerat a fi un element poluant si iritant care penetreaza pielea atopica (predispusa la alergii), activand astfel procesul inflamator si generand dermatita. 

  • Pateaza pielea de la nivelul degetelor;

Varfurile patate ale degetelor sunt in mod popular cunoscute drept „pete de nicotina”, insa nu sunt generate doar de nicotina, ci de cumulul de substante chimice toxice prezente in filtrul si in fumul tigarilor. „Degetele fumatorului” pot fi, in general, recunoscute dupa aspectul ingalbenit, determinat de mixul de monoxid de carbon si nicotina care diminueaza nivelul de oxigen si incetinesc circulatia sangvina, provocand astfel pierderea culorii. 

  • Creste riscul dezvoltarii alergiei solare.

Alergia solara mai este cunoscuta si sub numele de eruptie polimorfa la lumina, caracterizata prin eczeme insotite de mancarime dupa expunerea la soare sau la razele UV. Conform studiilor, persoanele care fumeaza mai mult de 15 tigari pe zi sunt cu 15% mai predispuse la dezvoltarea acestei alergii, in comparatie cu nefumatorii. 

2. Efectele fumatului asupra tenului – imbatranirea prematura, acneea si ale afectiuni care pot fi generate sau agravate de obiceiul fumatului

Pe langa efectele negative pe care fumatul le poate avea asupra sanatatii pielii in mod general, si tenul are in mod specific de suferit de pe urma acestui obicei, mai ales in ceea ce priveste persoanele care fumeaza mai mult de 10-15 tigari pe zi. Iata care sunt cele mai des intalnite:

  • Imbatranirea prematura;

Fumatul scade nivelul de colagen si elastina, proteine responsabile de mentinerea fermitatii si elasticitatii epidermei. De asemenea, un studiu realizat in anul 2021 ne arata faptul ca majoritatea fumatorilor au carenta de vitamina D, esentiala pentru mentinerea imunitatii pielii si sanatatii barierei epidermice protectoare. Astfel, pielea unui fumator este mai expusa riscului de deshidratare si de pierdere a fermitatii in comparatie cu cea a unui nefumator, rezultand astfel intr-o imbatranire prematura. 

  • Aparitia ridurilor;

Pe langa faptul ca fumatul reprezinta unul dintre factorii principali ai aparitiei ridurilor la nivelul fetei, ca urmare a scaderii nivelului de colagen, exista o anumita categorie de cute epidermice specifice persoanelor care practica acest obicei, cunoscute sub numele de „ridurile fumatorului”. Este vorba despre liniile fine de expresie care pot aparea in timp in jurul gurii, dar si sub ochi.

  • Aparitia sau agravarea acneei;

Chimicalele toxice prezente in fumul de tigara pot determina modificarea compozitiei si densitatii uleiurilor de la nivelul epidermei – a sebumului – determinand astfel infundarea porilor de la nivelul fetei si aparitia cosurilor sau agravarea celor deja existente. De altfel, studiile arata ca fumatul poate genera aparitia unui tip de acnee non-inflamatorie, cunoscuta popular drept „acneea fumatorului”. 

  • Agravarea punctelor si petelor pigmentare.

Fumatul promoveaza formarea melanocitelor la nivelul epidermei, ceea ce poate genera aparitia petelor pigmentare inchise la culoare. 

3. Fumatul si pielea – cum poti combate sau ameliora efectele negative ale fumatului

Desi anumite efecte resimtite la nivelul pielii ca urmare a fumatului intens si pe o perioada indelungata de timp pot fi ireversibile, exista anumite modalitati prin care poti ameliora efectele deja vizibile, dar si prin care poti evita ca acestea sa apara pe viitor, in cazul in care nu esti fumator de foarte mult timp si nu ai observat inca schimbari majore in ceea ce priveste aspectul pielii tale. Iata care sunt acestea:

  • Inlocuieste fumatul cu alternative mai putin nocive, precum vapatul;

In mod evident, principalul lucru pe care il poti face pentru a evita aparitiei efectelor nedorite la nivelul pielii in urma fumatului este sa renunti la acest obicei. Suntem constienti, insa, ca este unul dintre lucrurile care intra cu siguranta la categoria „usor de zis, greu de facut”, deci cel mai recomandat este sa abordezi renuntatul la fumat in mod treptat, inlocuindu-l cu alternative mai putin nocive, precum vapatul.

Bineinteles, nici vapatul nu este complet inofensiv, insa in batalia vapat vs. fumat in ceea ce priveste efectele negative asupra sanatatii, cel din urma este cu siguranta castigatorul. In comparatie cu tigara clasica, o tigara electronica contine mult mai putine substante nocive, comparativ cu cele aproape 7000 continute in fumul de tutun. De asemenea, persoanele care renunta la fumatul clasic in favoarea vapatului pot opta fie pentru vape-uri cu lichid fara nicotina, dar cu diverse arome, fie pentru vape-uri cu lichid cu nicotina, dar in concentratie mica, precum 2 sau 3%, pentru a obisnui organismul cu reducerea treptata a dozei. 

Daca vrei sa renunti la fumat dar te intimideaza ideea achizitionarii unui kit avansat pentru vapat, format din accesorii diverse precum moduri, poduri si atomizoare, pentru ca ti se pare prea complicat sa iti „construiesti” propriul tau vape, poti opta pentru un tigara electronica de unica folosinta, adica un vape de unica folosinta, care iti ofera un numar predefinit de pufuri. Le poti gasi atat in diferite arome, cat si in diferite concentratii de nicotina sau fara, daca ti-ai propus sa faci o trecere drastica si hotarata. 

  • In cazul imbatranirii premature si a ridurilor de expresie aparute deja ca urmare a fumatului, foloseste creme speciale de ingrijire sau tratamente cosmetice specializate pentru a le diminua;

Daca ai observat deja aparitia ridurilor, a petelor pigmentare sau a altor afectiuni la nivelul epidermei, urmatorul pas dupa ce ai renuntat la fumat este sa iti construiesti o rutina de ingrijire a pielii specifica afectiunii cu care te confrunti. Din fericire, poti gasi pe piata numeroase creme cu retinol si vitamine esentiale, dar si suplimente alimentare cu colagen, pentru refacerea barierei protectoare si restabilirea elasticitatii si fermitatii pielii. 

  • Construieste-ti un program de odihna de cel putin 8 ore pe noapte si schimba-ti dieta, in cazul in care nu obisnuiai sa mananci sanatos;

Este binecunoscut faptul ca odihna, alaturi de alimentatia optima, este necesara atat pentru starea generala de bine, cat si pentru mentinerea tonusului fizic. Dupa ce ai renuntat la fumat, acest aspect este cu atat mai important, pentru a-ti ajuta organismul sa se refaca.

  • Bea multa apa pentru a-ti ajuta organismul la detoxifiere.

Desi este deja binecunoscut faptul ca fumatul nu este un obicei deloc sanatos, mai ales pe termen lung, ramane in continuare unul dintre cele mai des intalnite vicii, inclusiv in cazul adolescentilor si tinerilor. Pentru a-ti proteja organismul si a putea trai in continuare o viata fericita si lipsita de griji in ceea ce priveste sanatatea, este recomandat sa renunti cat de curand poti la acest viciu – daca nu crezi ca poti face aceasta schimbare in mod drastic, renuntand complet, incepe prin a inlocui fumatul cu alternative mai putin nocive, precum vapingul. 

Sursa foto: Unsplash.com. 

author-avatar

Despre Tarek Awad

Tarek Awad este fondatorul si creatorul brandului e-Potion, un nume de referinta in industria vapingului din Romania. Povestea sa incepe in 2012, cand a descoperit o simpla tigara electronica, DSE 900, care l-a ajutat sa renunte la fumat dupa ce fusese un fumator inrait. Vazand potentialul promitator al acestui dispozitiv, Tarek a decis sa isi transforme experienta personala intr-o afacere. Astfel, in 2012, a deschis un mic magazin dedicat tigarilor electronice. De-a lungul anilor, pasiunea si dedicarea sa au transformat e-Potion intr-unul dintre cele mai renumite branduri de vaping din Romania. In 2024, e-Potion este recunoscut pentru produsele sale de inalta calitate si pentru contributia sa la promovarea unui stil de viata mai sanatos pentru fumatori. Tarek Awad continua sa inoveze si sa inspire, ramanand un pionier in domeniul vapingului.