Sanatate

Vapatul – ce este si cat este de nociv in comparatie cu fumatul clasic

lazy de pe e-potion.ro

Daca esti fumator, cu siguranta te-ai gandit la un moment dat sa te lasi, ceea ce nu este niciodata foarte usor. De foarte multe ori, fumatul reprezinta un ritual si este asociat cu sentimente placute (datorita dependentei de nicotina, insa asta este cu totul alta poveste) si de aceea este aproape imposibil sa il inlocuiesti cu mestecatul de guma sau cu iesitul afara, in aer liber. 

Ai nevoie de ceva care sa iti ofere acelasi prilej de relaxare, o actiune pe care sa o faci aproape fara sa gandesti, ca o meditatie. Ei bine, poti sa ai acest lucru aproape fara pic de sevraj nicotinic si sa te bucuri in continuare de ritualul tau.

Studiile arata ca tigarile electronice sunt mult mai putin nocive decat cele clasice si ca este chiar recomandat pentru fumatori sa treaca la vapat, pentru a reduce riscurile cardiovasculare. Vapatul iti ofera mai mult control in ceea ce priveste aroma si dozajul de nicotina. 

10 puncte cheie de luat in considerare despre vapat: 

 • Vapatul este procesul de inhalare a unui aerosol produs de un dispozitiv electronic, cum ar fi o tigara electronica sau un vape. Acesta este adesea folosit ca o alternativa la fumatul traditional.
 • Un vape este un dispozitiv electronic care transforma un lichid special, numit e-lichid sau lichid de vape, in vapori care pot fi inhalati. Acesta include o baterie, un atomizor, un rezervor sau cartus si un mustiuc.
 • Vapatul functioneaza prin incalzirea unui lichid intr-un dispozitiv electronic, creand vapori care pot fi inhalati. Acest proces este activat fie prin inhalare, fie prin apasarea unui buton.
 • Exista diferite stiluri de vapat, cum ar fi MTL (Mouth to Lung), DL (Direct Lung) si RDL (Direct Lung Restrictive), care se refera la modul in care utilizatorul inhaleaza vaporii.
 • E-lichidele pot contine sau nu nicotina, in functie de preferintele utilizatorului. Acestea pot fi folosite pentru a reduce sau a inceta consumul de nicotina sau pur si simplu pentru a se bucura de experienta de vapat.
 • Vapatul este un proces relativ simplu care implica pregatirea dispozitivului, inhalarea vaporilor si mentinerea dispozitivului in stare buna de functionare.
 • Exista o varietate de substante care pot fi vapate, cum ar fi lichidele de tigara electronica cu sau fara nicotina, CBD-ul si alte canabinoide.
 • Vapatul si fumatul sunt doua modalitati distincte de a consuma nicotina, cu diferente semnificative in ceea ce priveste metoda de livrare, substantele chimice prezente, impactul asupra sanatatii, dependenta de nicotina, mediul si mirosul si costul.
 • Conform mai multor surse de incredere, vapatul este considerat mai putin daunator decat fumatul, desi nu este complet lipsit de riscuri.
 • Vapatul poate oferi o serie de beneficii, in special pentru cei care incearca sa renunte la fumat, dar poate avea si efecte secundare, cum ar fi tusea, gura uscata, durerile de cap, dificultatile de respiratie sau iritatiile gurii si gatului.

Ce este vapatul?

Ce este vapatul?

Vapatul este procesul de inhalare a unui aerosol (adesea numit “vapor”) produs de un dispozitiv electronic precum o tigara electronica, un vape sau un alt sistem de livrare a nicotinei. Dispozitivul incalzeste un lichid care contine arome, propilen glicol, glicerina vegetala si optional nicotina, transformandu-l intr-un aerosol pe care il inhalezi printr-un mustiuc. Vapatul este adesea folosit ca o alternativa la fumatul traditional, deoarece se crede ca este mai putin daunator.

Ce este un vape si ce contine?

Ce este un vape si ce contine?

Un “vape” este un dispozitiv electronic care a fost conceput pentru a transforma un lichid special, cunoscut sub numele de e-lichid sau lichid de vape, in vapori care pot fi inhalati. Acest proces este adesea numit “vapat”, un termen care provine de la cuvantul “vapor”. Vapatul a devenit o alternativa populara la fumatul traditional, deoarece ofera o experienta similara fara a produce fum de tutun.

Un vape poate fi cunoscut sub diferite nume, inclusiv tigara electronica, mod, pod sau dispozitiv de vapat, in functie de designul si functionalitatea sa specifica. In ciuda varietatii de forme si dimensiuni, majoritatea dispozitivelor de vape includ cateva componente cheie:

 • Baterie: Bateria este sursa de energie a dispozitivului de vaping. Aceasta alimenteaza atomizorul, permitandu-i sa incalzeasca e-lichidul. Majoritatea bateriilor de vaping sunt reincarcabile, ceea ce inseamna ca pot fi folosite in mod repetat.
 • Atomizor: Atomizorul este componenta care incalzeste e-lichidul si il transforma in vapori. Acesta functioneaza prin incalzirea unei rezistente care este in contact cu e-lichidul, provocand vaporizarea acestuia.
 • Rezervor sau cartus: Rezervorul sau cartusul este partea dispozitivului care contine e-lichidul. Unele dispozitive de vaping folosesc cartuse pre-umplute, care pot fi inlocuite dupa ce sunt goale. Altele au rezervoare care pot fi umplute manual cu e-lichid.
 • Drip tip sau mustiuc: Drip tipul sau mustiucul este partea dispozitivului prin care utilizatorul inhaleaza vaporii. Acesta este de obicei proiectat pentru a fi confortabil pentru utilizator si poate fi fabricat dintr-o varietate de materiale, inclusiv plastic, sticla sau metal.

Cum functioneaza vapatul?

Cum functioneaza vapatul?

Vapatul functioneaza prin incalzirea unui lichid numit lichid de tigara electronica intr-un dispozitiv electronic, cum ar fi o tigara electronica sau un vape. Acest proces creaza vapori care pot fi inhalati, de unde si numele de “vapat”. Iata pasii de baza ai functionarii vapatului:

 • Activare: Majoritatea dispozitivelor de vapat sunt activate fie prin inhalare, fie prin apasarea unui buton. Cand dispozitivul este activat, bateria incepe sa alimenteze atomizorul.
 • Incalzirea lichidului: Atomizorul, care contine o rezistenta electrica, se incalzeste atunci cand este alimentat de baterie. Caldura produsa de atomizor incalzeste lichidul din rezervor sau cartus.
 • Transformarea in vapori: Cand lichidul este incalzit, se transforma in vapori. Acesti vapori sunt apoi inhalati prin mustiucul dispozitivului de vapat.
 • Inhalare si exhalare: Utilizatorul inhaleaza vaporii prin mustiuc, permitandu-le sa ajunga in plamani. Vaporii sunt apoi exhalati, asemanator cu fumul de la o tigara traditionala.

Tipuri de vapat 

Vapatul, sau utilizarea unei tigari electronice, poate fi personalizat in functie de stilul de inhalare si de continutul de nicotina al e-lichidului. Aceste doua criterii pot influenta semnificativ experienta de vapat.

In functie de stilul de inhalare:

 • Vapat MTL (Mouth to Lung): Acest stil de vapat este cel mai apropiat de experienta de fumat a unei tigari traditionale. In acest caz, utilizatorul inhaleaza vaporii in gura si apoi ii trage in plamani, asemanator cu modul in care s-ar fuma o tigara. Acest stil este adesea preferat de cei care trec de la fumatul traditional la vapat, deoarece ofera o tranzitie mai usoara.
 • Vapat DL (Direct Lung): Acest stil de vapat implica inhalarea directa a vaporilor in plamani, similar cu o inspiratie profunda. Acest stil produce de obicei o cantitate mai mare de vapori si ofera o experienta de vapat mai intensa. Este adesea preferat de cei care cauta o senzatie mai puternica sau de cei care doresc sa produca nori mari de vapori.
 • Vapat RDL (Direct Lung Restrictive): Acest stil este o combinatie intre MTL si DL. Utilizatorul inhaleaza vaporii direct in plamani, dar folosind o rezistenta mai mare, ceea ce face inhalarea mai asemanatoare cu MTL. Acest stil poate fi preferat de cei care cauta o experienta de vapat mai controlata.

Daca vrei mai multe detalii despre acest subiect nu ezita sa citesti acest articol: Ce este vaping MTL sau DTL ?

In functie de continutul de nicotina:

 • Vapat cu nicotina: Multe e-lichide contin nicotina, care este adesea motivul pentru care oamenii folosesc dispozitivele de vapat. Nivelul de nicotina poate varia in functie de e-lichid si de preferintele utilizatorului. Acest tip de vapat este adesea folosit de cei care incearca sa reduca sau sa inceteze consumul de nicotina.
 • Vapat fara nicotina: Exista si e-lichide care nu contin nicotina. Acestea sunt adesea folosite de cei care doresc sa se bucure de experienta de vapat fara a consuma nicotina. Acest tip de vapat poate fi preferat de cei care doresc sa experimenteze diferite arome sau de cei care folosesc dispozitivele de vapat pur si simplu pentru placerea de a vapa. Iata aici un articol despre :

Cum se vapeaza? 

Vapatul este un proces relativ simplu care implica urmatorii pasi:

 • Pregatirea dispozitivului de vapat: Inainte de a incepe vapatul, trebuie sa te asiguri ca dispozitivul tau este pregatit. Acest lucru poate implica incarcarea bateriei, umplerea rezervorului cu lichidul de tigara electronica si asigurarea ca atomizorul si rezistenta sunt in stare buna de functionare.
 • Inhalarea vaporilor: Dupa ce dispozitivul este pregatit, poti incepe sa vapezi. Majoritatea dispozitivelor de vapat sunt activate prin apasarea unui buton in timp ce inhalezi. In functie de dispozitivul pe care il folosesti si de preferintele tale, poti inhala vaporii direct in plamani (DL sau Direct Lung) sau poti inhala vaporii in gura inainte de a-i trage in plamani (MTL sau Mouth to Lung).
 • Mentinerea dispozitivului: Dupa vapat, este important sa mentii dispozitivul in stare buna de functionare. Acest lucru poate implica curatarea regulata a dispozitivului, inlocuirea rezistentelor atunci cand este necesar si asigurarea ca bateria este incarcata inainte de a incepe o sesiune de vapat.

ti-am pregatit din blogul nostru aceste articole cu:Cum se foloseste corect tigara electronica: Ghid complet si Cinci sfaturi esentiale pentru vapat pe care sa le tii minte.

Ce se poate vapa?

Ce se poate vapa?

Exista o varietate de substante care pot fi vapate, dar cele mai comune sunt lichidele de tigari electronice. Acestea sunt lichide care sunt incalzite in dispozitivul de vapat pentru a produce vapori. Iata cateva dintre substantele care pot fi vapate:

 • Lichide de tigara electronica cu nicotina: Acestea sunt cele mai comune substante vapate si sunt adesea folosite de cei care incearca sa reduca sau sa inceteze fumatul. Aceste lichide contin nicotina, propilen glicol, glicerina vegetala si arome.
 • Lichide de tigara electronica fara nicotina: Aceste lichide contin aceleasi ingrediente ca cele de mai sus, dar fara nicotina. Acestea sunt adesea folosite de cei care doresc sa se bucure de experienta de vapat fara a consuma nicotina.
 • CBD si alte canabinoide: Canabidiolul (CBD) si alte canabinoide pot fi, de asemenea, vapate. Acestea sunt adesea folosite pentru efectele lor potentiale de relaxare si de alinare a durerii.

Vapat vs. Fumat – Care este diferenta dintre vapat si fumat ? 

Vapat vs. Fumat - Care este diferenta dintre vapat si fumat ? 

Vapatul si fumatul sunt doua modalitati distincte de a consuma nicotina, insa exista o serie de diferente notabile intre ele.

In primul rand, metoda de livrare difera substantial. Fumatul implica arderea tutunului si inhalarea fumului rezultat, in timp ce vapatul presupune incalzirea unui lichid care contine nicotina pana la punctul de vaporizare, urmata de inhalarea vaporilor. Acest lucru face ca vapatul sa fie perceput ca o metoda mai curata si mai sigura de consum al nicotinei.

In al doilea rand, substantele chimice prezente in fiecare metoda sunt diferite. Fumatul tutunului produce mii de substante chimice, multe dintre ele fiind cunoscute ca fiind daunatoare pentru sanatate. Pe de alta parte, vapatul contine mai putine substante chimice, ceea ce il face o optiune mai putin daunatoare.

In ceea ce priveste impactul asupra sanatatii, exista dovezi care sugereaza ca vapatul poate fi mai putin daunator decat fumatul. Fumatul este asociat cu o serie de boli grave, inclusiv cancerul pulmonar si bolile de inima. In timp ce vapatul nu este complet lipsit de riscuri, se crede ca este mai putin daunator decat fumatul.

Dependenta de nicotina este un alt aspect important de luat in considerare. Atat fumatul, cat si vapatul pot duce la dependenta de nicotina. Cu toate acestea, nivelul de nicotina din produsele de vapat poate fi ajustat, ceea ce poate ajuta la reducerea dependentei.

Mediul si mirosul sunt alte doua aspecte care diferentiaza vapatul de fumat. Fumatul lasa un miros puternic si neplacut, in timp ce vapatul produce un miros mult mai putin intens. In plus, fumatul produce cenusa si mucuri de tigara, in timp ce vapatul nu produce astfel de deseuri.

In final, costul este un alt factor care diferentiaza cele doua metode. Desi costul initial al unui dispozitiv de vapat poate fi mai mare decat cel al unui pachet de tigari, pe termen lung, vapatul poate fi mai economic.

Aici vei gasi un video foarte detaliat despre: Vapat vs. Fumat:

Vapatul este mai putin daunator decat fumatul?

Vapatul este mai putin daunator decat fumatul?

Da, conform mai multor surse de incredere, vapatul este considerat mai putin daunator decat fumatul. Iata aici dovada:

Public Health England, intr-o revizuire independenta, a concluzionat ca tigarile electronice sunt semnificativ mai putin daunatoare pentru sanatate decat tutunul si au potentialul de a ajuta fumatorii sa renunte la fumat. Estimeaza ca vapatul este cu aproximativ 95% mai putin daunator decat fumatul.

Societatea Americana de Cancer afirma ca, pe baza dovezilor disponibile in prezent, utilizarea tigarilor electronice de generatie actuala este mai putin daunatoare decat fumatul tigarilor, dar efectele asupra sanatatii a utilizarii pe termen lung nu sunt cunoscute : Is vaping better than smoking.

Asociatia Americana de Cardiologie sugereaza ca tigarile electronice sunt probabil semnificativ mai putin daunatoare pentru adulti decat fumatul tigarilor obisnuite, deoarece tigarile electronice nu ard si nu expun utilizatorii la subprodusele nocive ale combustiei. Cu toate acestea, ei recomanda in continuare terapiile de inlocuire a nicotinei aprobate de FDA pentru cei care doresc sa renunte la fumat.

Centers for Disease Control and Prevention (CDC), in timp ce avertizeaza impotriva utilizarii tigarilor electronice, recunoaste ca acestea dau posibilitatea fumatorilor adulti de a beneficia (excluzand femeile insarcinate) de un substitut complet pentru tigarile obisnuite si alte produse de tutun fumate.

Te rog sa retii ca, desi aceste surse sugereaza ca vapatul poate fi mai putin daunator decat fumatul, niciuna dintre ele nu sustine ca vapatul este sigur. Toate avertizeaza impotriva inceperii vapatului de catre nefumatori si toate subliniaza ca cea mai buna optiune pentru sanatate este sa nu fumezi sau sa nu vapezi deloc.

Iata acest articol din blogul nostru despre: Vape Fara Nicotina Dauneaza? – Mituri si Adevaruri Despre Vapat.

Iar de la Vape Romania, acest video explica minciunile care se circula despre vapat:

Ce beneficii are vapatul?

Vapatul poate oferi o serie de beneficii potentiale, in special pentru cei care incearca sa renunte la fumat: 

 • Vapatul satisface nevoia de nicotina: In primul rand, vapatul ofera nicotina pentru a calma sevrajul, dar fara efectele negative asupra sanatatii pe care le provoaca fumatul de tutun. Acest lucru se datoreaza faptului ca vapatul nu implica arderea tutunului, un proces care produce mii de substante chimice, multe dintre ele fiind cunoscute ca fiind daunatoare pentru sanatate.
 • Vapatul da mai putine substante toxice decat tigarile normale. Desi nu este complet lipsit de riscuri, se crede ca acesta este mai putin daunator decat fumatul.
 • Vapatul este mai ieftin: Vapatul poate fi, de asemenea, mai economic decat fumatul. Desi costul initial al unui dispozitiv de vapat poate fi mai mare decat cel al unui pachet de tigari, pe termen lung, vapatul poate fi mai ieftin.
 • Vapatul ajuta la renuntarea la fumat: Vapatul poate ajuta cu adevarat la renuntarea definitiva la tigarile traditionale. Dispozitivele de vapat permit utilizatorilor sa controleze cantitatea de nicotina pe care o consuma, ceea ce poate fi util pentru cei care incearca sa-si reduca treptat aportul de nicotina.
 • Inhalarea pasiva este mai putin daunatoare: Inhalarea pasiva a vaporilor este mult mai putin daunatoare decat cea de fum de tigara. Acest lucru inseamna ca vapatul poate fi mai putin daunator pentru cei din jurul utilizatorului.
 • Variatie de arome: Vapatul vine cu o varietate de arome care pot face experienta mai placuta pentru utilizator. Aceasta poate fi o atractie suplimentara pentru cei care doresc sa faca tranzitia de la fumat la vapat.
 • Poti vapa in interior: Spre deosebire de fumat, vapatul poate fi facut in interior fara a lasa un miros persistent sau a afecta calitatea aerului pentru ceilalti (unde poti fuma tigara electronica).
 • Vapatul te ajuta sa renunti la nicotina: Vapatul poate fi un instrument util pentru cei care doresc sa renunte la nicotina. Multe persoane au declarat ca au reusit sa renunte la fumat prin trecerea la vapat si ulterior si la nicotina (Cum sa folosesti vapatul pentru a renunta la nicotina).
 • Ameliorarea gretei: Unii utilizatori au declarat ca nu mai au senzatia de greata dupa-amiaza. Acest lucru poate fi atribuit faptului ca vapatul nu produce aceleasi toxine ca fumatul, care pot irita stomacul si pot duce la senzatii de greata.
 • Reducerea simptomelor hiperglicemice: Vapatul poate ajuta la scaderea simptomelor hiperglicemice. Acest lucru poate fi deosebit de util pentru persoanele care sufera de diabet sau alte afectiuni care pot duce la niveluri ridicate de zahar in sange.
 • Reducerea frecventei cardiace in repaus: Unii utilizatori au observat o reducere cu 20% a frecventei cardiace in repaus. Acest lucru poate fi un semn al unei stari generale de sanatate imbunatatite, deoarece fumatul poate duce la o crestere a ritmului cardiac (Trecerea la vapat reduce riscul de boala cardiovasculara).
 • Imbunatatirea simtului gustului: Multi utilizatori au declarat ca simtul gustului lor s-a imbunatatit dupa trecerea la vapat. Fumatul poate afecta simtul gustului, asa ca trecerea la vapat poate ajuta la redobandirea acestui simt.
 • Imbunatatirea echilibrului: Unii utilizatori au raportat ca pot sa se ridice rapid dintr-o pozitie ghemuita fara sa aiba senzatia de ameteala. Acest lucru poate fi un alt semn al unei stari generale de sanatate imbunatatite.
 • Imbunatatirea timpilor de reactie: Unii utilizatori au raportat ca timpii lor de reactie s-au imbunatatit dupa trecerea la vapat. Acest lucru poate fi datorat faptului ca vapatul nu duce la aceleasi efecte de imbatranire asupra creierului ca fumatul.
 • Eliminarea mirosului de fum: Hainele, casa si masina utilizatorilor nu mai miros a fum de tigara dupa trecerea la vapat. Acesta este un avantaj major pentru multi utilizatori, deoarece mirosul de fum poate fi deranjant si poate persista pe haine si in spatii inchise.
 • Cresterea nivelului de energie: Multi utilizatori au raportat ca nivelurile lor de energie s-au imbunatatit pe parcursul zilei. Acest lucru poate fi datorat faptului ca vapatul nu duce la aceleasi niveluri de oboseala si letargie ca fumatul.
 • Imbunatatirea respiratiei: Unii utilizatori au raportat ca nu se mai trezesc in miez de noapte luptandu-se pentru o gura de aer.

Care sunt efectele secundare ale vapatului?

Efectele secundare ale vapatului pot varia in functie de individ si de substantele continute in lichidul de vapat. Iata cateva dintre efectele secundare posibile:

 • Tuse, gura uscata si gat uscat: Acestea sunt unele dintre cele mai comune efecte secundare ale vapatului. Ele pot fi cauzate de iritarea cauzata de vaporii produsi de dispozitivul de vapat.
 • Dificultati de respiratie: Vapatul poate cauza dificultati de respiratie, in special daca se utilizeaza produse care contin THC sau alte substante ilegale care pot afecta plamanii.
 • Iritarea gurii si a gatului: Vapatul poate cauza iritarea gurii si a gatului, ceea ce poate duce la disconfort si la o senzatie de arsura.
 • Dureri de cap: Unele persoane pot experimenta dureri de cap dupa vapat, in special daca sunt la inceput in vapat sau daca utilizeaza un dispozitiv de vapat care produce o cantitate mare de vapori.
 • Dependenta: Tigarile electronice contin nicotina, un drog care da dependenta. Nu trebuie sa vapati in fiecare zi pentru a deveni dependent.
 • Anxietate si depresie: Nicotina poate agrava anxietatea si depresia. De asemenea, afecteaza memoria, concentrarea, autocontrolul si atentia, in special in creierele in dezvoltare.
 • Transformarea in fumator: Tinerii care vapeaza sunt mai predispusi sa inceapa sa fumeze tigari obisnuite (de tutun) si pot fi mai predispusi sa dezvolte alte dependente in viitor.
 • Probleme de somn: Nicotina poate duce la probleme de somn, in special daca se utilizeaza inainte de culcare.
 • Bronsita cronica: Vapatul poate duce la bronsita cronica, o inflamatie a bronhiilor care poate duce la tuse si dificultati de respiratie.
 • Daune pulmonare care pot fi mortale: Cand se utilizeaza cu substante ilegale precum THC si acetat de vitamina E, vapatul poate cauza daune pulmonare care pot fi mortale. Conform CDC, acetatul de vitamina E este puternic legat de focarul de leziuni pulmonare asociate cu utilizarea produselor de vapat (EVALI). Aceasta substanta a fost gasita in probele de produs testate de FDA si laboratoarele de stat, precum si in probele de fluid pulmonar ale pacientilor testati de CDC din state geografic diverse. Acetatul de vitamina E nu a fost gasit in fluidul pulmonar al persoanelor care nu au EVALI.

Care sunt problemele de sanatate asociate cu fumatul? 

Fumatul este asociat cu o serie de probleme de sanatate grave, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC). Iata cateva dintre acestea:

 • Boli cardiovasculare: Fumatul este un factor de risc major pentru boli cardiovasculare, inclusiv boli de inima si accident vascular cerebral.
 • Cancer: Fumatul este cauza principala a cancerului pulmonar si este, de asemenea, asociat cu cancerul de gat, gura, esofag, rinichi, colon, stomac si pancreas.
 • Boli pulmonare: Fumatul poate provoca bronsita cronica si emfizem, cunoscute colectiv sub numele de BPOC (boala pulmonara obstructiva cronica). De asemenea, fumatul poate agrava astmul.
 • Probleme de fertilitate: Fumatul poate afecta fertilitatea atat la barbati, cat si la femei, facand mai dificila conceperea unui copil.
 • Probleme de vedere: Fumatul poate creste riscul de dezvoltare a cataractei si a degenerarii maculare legate de varsta, doua cauze principale ale pierderii vederii la persoanele in varsta.
 • Probleme dentare: Fumatul poate duce la boli ale gingiilor si la pierderea dintilor. De asemenea, poate provoca ingalbenirea dintilor si a limbii.
 • Osteoporoza: Fumatul poate duce la slabirea oaselor, ceea ce creste riscul de osteoporoza, o afectiune care face oasele fragile si mai susceptibile la fracturi.
 • Complicatii in sarcina: Fumatul in timpul sarcinii poate duce la o serie de probleme de sanatate, inclusiv nastere prematura, greutate scazuta la nastere, moarte subita a sugarului si anumite defecte de nastere.
 • Imbatranirea prematura a pielii: Fumatul poate accelera procesul de imbatranire a pielii, ducand la riduri mai devreme decat in mod normal.
 • Scaderea sistemului imunitar: Fumatul poate slabi sistemul imunitar, facand organismul mai susceptibil la boli si infectii.

Este important de mentionat ca aceste riscuri de sanatate pot fi reduse semnificativ prin renuntarea la fumat.

Intrebari frecvente: 

Pot fac apa la plamani din cauza tigarilor electronice?

Nu, vapatul nu cauzeaza “apa la plamani“. Totusi, utilizarea necorespunzatoare a dispozitivelor de vapat sau inhalarea incorecta poate duce la iritatii ale gatului si plamanilor.

Ce pot pati de la vapat?

Vapatul poate cauza efecte secundare precum tuse, gura uscata, dureri de cap, dificultati de respiratie sau iritatii ale gurii si gatului. De asemenea, poate duce la dependenta de nicotina daca se folosesc lichide de vapat cu nicotina.

De ce ametesc de la vapat?

Ameteala poate fi un efect secundar al vapatului, in special pentru cei care folosesc lichide de vapat cu o concentratie mare de nicotina.

De ce ma simit rau dupa ce vapez?

Simptomele de rau pot fi cauzate de o varietate de factori, inclusiv deshidratare, supradozare de nicotina sau sensibilitate la anumite ingrediente din lichidul de vapat.

Ce se intampla daca vapez fara nicotina?

Vapatul fara nicotina poate oferi o experienta similara cu fumatul, dar fara riscul dependentei de nicotina. Totusi, exista in continuare riscul de efecte secundare si posibilele riscuri pentru sanatate nu sunt inca pe deplin cunoscute.

Ce se intampla daca vapez cu nicotina?

Vapatul cu nicotina poate duce la dependenta de nicotina. De asemenea, poate avea efecte secundare precum ameteala, gura uscata si tuse.

De la ce varsta pot sa vapez?

In Romania, trebuie sa ai cel putin 18 ani pentru a putea cumpara si folosi dispozitive de vapat (Cati ani trebuie sa ai ca sa vapezi sau sa fumezi?).

Vapatul cauzeaza cancer pulmonar?

Nu exista dovezi concludente care sa arate ca vapatul cauzeaza cancer pulmonar. Totusi, vapatul nu este complet lipsit de riscuri si cercetarile in acest domeniu sunt inca in curs de desfasurare.

Aromele sunt rele pentru plamani?

Unele arome folosite in lichidele de vapat pot fi iritante pentru plamani. De asemenea, exista preocupari cu privire la posibilele efecte pe termen lung ale inhalarii acestor arome.

Vapatul pasiv este daunator?

Vapatul pasiv este considerat mai putin daunator decat fumatul pasiv, dar poate inca expune pe altii la nicotina si alte substante chimice. Este intotdeauna politicos sa vapezi afara sau intr-un spatiu deschis pentru a reduce expunerea altora la vapori.

Vapatul dauneaza copiilor?

Da, vapatul poate dauna copiilor. Conform Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), produsele de vapat nu ar trebui folosite niciodata de copii, tineri adulti sau femei insarcinate.

author-avatar

Despre Tarek

Fondatorul brandului e-Potion in Romania. Am cumparat prima mea tigara electronica in 2012 si de atunci a inceput calatoria mea in lumea vapatului. Din mai multe motive decat pot enumera, folosirea vape-urilor a fost o salvare pentru mine. Acum, scopul meu este sa ajut si alti fumatori sa faca trecerea.

Lasă un răspuns