Pentru ajutor

Suna ne la 0767116427

Substantele nocive din tutun in comparatie cu tigara electronica

Substantele nocive din tutun in comparatie cu tigara electronica

1. Introducere:


Fumatul traditional, cu ajutorul tigarilor din tutun, a fost asociat de-a lungul timpului cu numeroase probleme de sanatate, precum bolile cardiovasculare, cancerul pulmonar sau alte afectiuni respiratorii. Pe de alta parte, tigara electronica a aparut ca o alternativa la fumatul traditional, fiind promovata ca o metoda mai putin nociva de a consuma nicotina.

In acest articol, vom analiza substantele nocive din tutun si tigara electronica, comparand efectele lor asupra sanatatii. Scopul este de a oferi o imagine clara asupra diferentei dintre cele doua modalitati de fumat, astfel incat sa te poti face o alegere informata in privinta modului in care iti consumi nicotina sau chiar sa te hotaresti sa renunti la fumat.

2. Substantele nocive din tigarile traditionale

Substantele nocive din tigarile traditionale

Tigarile traditionale contin mii de substante chimice, dintre care multe au efecte negative asupra sanatatii. Unele dintre cele mai nocive componente ale tigarilor includ nicotina, gudroul, monoxidul de carbon si alte substante chimice periculoase.

2.1. Nicotina: dependenta si efectele asupra sanatatii

Nicotina este substanta care cauzeaza dependenta in cazul fumatului. Aceasta stimuleaza eliberarea dopaminei, neurotransmitatorul responsabil pentru senzatia de placere si recompensa. Consumul cronic de nicotina poate duce la dependenta, iar renuntarea la aceasta poate provoca simptome de sevraj, precum anxietate, iritabilitate sau cresterea apetitului. Pe langa efectele asupra sistemului nervos central, nicotina poate contribui si la aparitia bolilor cardiovasculare sau a complicatiilor in cazul diabetului.

2.2. Gudroul si efectele lui nocive

Gudroul este o substanta solida si lipicioasa care se formeaza in timpul arderii tutunului. Gudronul contin numerosi compusi cancerigeni, precum benzopirenul, care pot provoca afectiuni grave precum cancerul pulmonar, cancerul gatului sau cancerul esofagian. Gudroanele se acumuleaza in plamani si pot duce la boli pulmonare obstructive cronice, cum ar fi bronsita cronica si emfizemul.

2.3. Monoxidul de carbon si impactul asupra sistemului respirator

Monoxidul de carbon si impactul asupra sistemului respirator

Monoxidul de carbon este un gaz toxic produs in timpul arderii tutunului. Acesta se combina cu hemoglobina din sange, reducand capacitatea acesteia de a transporta oxigenul catre organe si tesuturi. Ca urmare, inima este nevoita sa lucreze mai greu pentru a compensa lipsa de oxigen, ceea ce creste riscul de boli cardiovasculare si de accident vascular cerebral.

2.4. Alte substante chimice periculoase in tutun

Alte substante chimice periculoase in tutun

Pe langa nicotina, gudroanele si monoxidul de carbon, tigarile traditionale contin si alte substante chimice nocive, care pot afecta sanatatea organismului in mod negativ. Acestea includ:

 1. Amoniacul: Acesta este un gaz iritant, care poate provoca probleme respiratorii si afecta sistemul imunitar. Amoniacul este folosit in tigarile traditionale pentru a intensifica efectul nicotinic si a creste dependenta fumatorilor.
 2. Acetaldehida: Este o substanta chimica cu potential cancerigen, care poate irita cailor respiratorii si contribui la aparitia afectiunilor pulmonare si a cancerului.
 3. Acroleina: Aceasta substanta chimica, care se formeaza in timpul arderii tutunului, poate provoca iritatii ale cailor respiratorii si dauna celulelor pulmonare.
 4. Benzopirene: Este un compus organic cancerigen, care se formeaza in timpul arderii tutunului si este asociat cu un risc crescut de cancer pulmonar.
 5. Nitrosamine: Sunt compusi chimici cancerigeni care pot fi gasiti in tutun. Nitrosaminele pot provoca mutatii la nivelul ADN-ului si au fost asociate cu diverse tipuri de cancer, inclusiv cancerul pulmonar, cancerul esofagian si cancerul pancreatic.
 6. Metale grele: Tigarile traditionale contin metale grele precum plumbul, cadmiul sau arsenicul, care pot avea efecte nocive asupra sanatatii, afectand sistemul nervos, sistemul cardiovascular si functia renala.

Si mult mai altele, deci, tigarile traditionale contin o multime de substante chimice periculoase, care pot avea efecte negative asupra sanatatii pe termen lung. 

3. Substantele din tigara electronica

Substantele din tigara electronica

In comparatie cu tigarile traditionale, tigarile electronice sau vape-urile contin un numar mult mai mic de substante chimice. Cu toate acestea, este important sa cunoastem compozitia lichidului folosit in tigarile electronice si efectele pe care le pot avea aceste componente asupra sanatatii.

3.1. Lichidul pentru tigari electronice: compozitie si ingrediente

Lichidul pentru tigari electronice: compozitie si ingrediente

Lichidul pentru tigari electronice, cunoscut si sub denumirea de lichid de vapat, contine in general patru ingrediente principale: nicotina, propilenglicol (PG), glicerina vegetala (VG) si arome. In functie de producator si de preferintele utilizatorilor, procentele acestor ingrediente pot varia.

3.2. Nicotina in tigara electronica: niveluri variabile

Unul dintre avantajele tigarii electronice este ca permite utilizatorilor sa aleaga nivelul de nicotina pe care il doresc. E-lichidele sunt disponibile in concentratii diferite de nicotina, inclusiv variante de lichide fara nicotina. Acest lucru poate fi util in cazul persoanelor care vor sa renunte treptat la fumat, permitandu-le sa reduca doza de nicotina pe parcursul timpului.

3.3. Propilen glicol si Glicerina vegetal: baza lichidului

Propilen glicolul si glicerina vegetala sunt bazele principale ale e-lichidelor. Acestea sunt folosite pentru a dizolva nicotina si aromele, precum si pentru a produce aburul inhalat de utilizatori. Desi ambele substante sunt considerate in general sigure pentru consum, unele persoane pot fi alergice sau sensibile la una dintre ele. In acest caz, este important sa aleaga un lichid pentru tigara electronica care contin doar una dintre cele doua baze.

3.4. Aromele si siguranta lor

lichidele de vapat contin arome pentru a oferi o experienta placuta si variata utilizatorilor. Exista o gama larga de arome disponibile, de la cele clasice, precum tutun sau menta, pana la arome mai neobisnuite, cum ar fi ciocolata sau fructe tropicale. Desi majoritatea aromelor sunt considerate sigure pentru consum, este important sa avem in vedere ca unele dintre ele pot contine substante chimice care ar putea fi nocive in anumite concentratii sau atunci cand sunt inhalate in mod repetat. Prin urmare, este recomandabil sa alegi lichide de la producatori de incredere si sa eviti aromele care contin substante chimice cunoscute ca fiind periculoase.

4. Compararea expunerii la substante nocive in tigarile traditionale si electronice

Analizand diferitele substante nocive prezente in tigarile traditionale si cele electronice, putem observa ca expunerea la aceste substante este diferita in cazul celor doua tipuri de tigari.

4.1. Nivelurile de nicotina: diferente si riscuri

In tigarile traditionale, nivelul de nicotina este constant si destul de ridicat, ceea ce duce la un risc crescut de dependenta. In cazul tigarii electronice, nivelul de nicotina poate fi ajustat in functie de nevoile utilizatorului, permitand o reducere treptata a dozei de nicotina si o diminuare a dependentei.

4.2. Expunerea la gudroane si monoxidul de carbon

Fumatul tigarilor traditionale duce la expunerea la gudroane si monoxid de carbon, care pot afecta negativ sanatatea pulmonara si cardiovasculara. Tigara electronica nu produce gudroane, iar expunerea la monoxid de carbon este semnificativ redusa.

4.3. Impactul asupra sanatatii pulmonare si cardiovasculare

Fumatul tigarilor traditionale poate provoca boli pulmonare si cardiovasculare, inclusiv bronsita cronica, emfizem si boli coronariene. In schimb, tigara electronica nu contine multe dintre substantele chimice nocive prezente in tigarile traditionale, ceea ce duce la o reducere a riscului de aparitie a acestor afectiuni. Mai multe detalii in acest articol : Trecerea la vapat reduce riscul de boala cardiovasculara.

4.4. Potentialul de reducere a riscului prin utilizarea tigarii electronice

Utilizarea tigarii electronice in locul tigarilor traditionale poate reduce semnificativ expunerea la substantele nocive si poate oferi o alternativa mai sigura pentru fumatorii care doresc sa renunte la fumat. Studiile arata ca tigarile electronice pot fi un instrument eficient pentru renuntarea la fumat si reducerea riscului de boli asociate cu fumatul.

Deci, comparand tigarile traditionale cu cele electronice, se poate observa ca expunerea la substante nocive este mai mica in cazul tigarilor electronice. Prin utilizarea tigarii electronice, fumatorii pot reduce riscul de boli pulmonare si cardiovasculare si pot beneficia de o alternativa mai sigura pentru renuntarea la fumat.

Sursa articolului:

 1. Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC): https://www.cdc.gov/tobacco/basic_information/e-cigarettes/index.htm
 2. Agentia Nationala de Sanatate Publica din Romania: https://www.insp.gov.ro/categorie/tutun
 3. Institutul National de Sanatate Publica din Romania: https://www.insp.gov.ro/institut/activitate
 4. Public Health England: https://www.gov.uk/government/publications/e-cigarettes-an-evidence-update
 5. Societatea Romana de Pneumologie: https://srp.ro/
 6. Jurnalul American de Medicina Preventiva: https://www.ajpmonline.org/article/S0749-3797(17)30016-8/fulltext
 7. Cochrane Library: https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD010216.pub4/full

Sursa foto:

freepik.com

Lasă un răspuns
Garantie 60 zile

Garantie 60 zile la neconsumabile

Livrare gratuita

in 24h la comenzi peste 149lei

Expediere in aceeasi

Expediere in aceeasi zi pana la ora 16:00

Adauga o recenzie

Adauga o recenzie si castiga 100 de puncte bonus

VĂ ROG SA VERIFICAȚI VARSTA DUMNEAVOASTRA PENTRU A INTRA.