Sanatate, Vapat

Bronsita cronica si bronsita tabagica – simptome, cauze, tipuri si metode de tratament

Bronsita Cronica Si Bronsita Tabagica - Simptome, Cauze, Tipuri Si Metode De Tratament

Orice persoana a fost racita la un moment dat in viata sau a avut chiar pneumonie. Ei bine, se poate spune ca bronsita cronica simpla se situeaza chiar intre aceste doua afectiuni. Ea este mai severa decat o simpla raceala, insa nu la fel de serioasa precum pneumonia. In plus, mai exista si bronsita tabagica cronica, ce merita mentionata, de asemenea, in acest articol. Asadar, mai jos gasesti informatiile de care ai nevoie pentru fiecare caz de bronsita in parte si cateva sfaturi utile care te vor ajuta in ameliorarea simptomelor. 

1. Bronsita cronica – ce este?

Corpul uman are canale micute prin care circula aerul, acesta ducandu-se se de la trahee la palami. Bronsita este o afectiunie care afecteaza exact aceste canale. Bronhiile si bronhiolele se inflameaza si apar simptomele specifice bronsitei.

Aceasta inflamatie poate sa apara pe baza de:

  • Virusi;
  • Fumat;
  • Bacterii;
  • Poluare;

De cele mai multe ori, bronsita apare ca urmare a expunerii imunitatii la factorii de mediu vitregi, cum ar fi aerul uscat in exces sau frigul, ambele situatii favorizand dezvoltarea virusurilor si a bacteriilor. In unele cazuri, aceasta afectiune apare dupa o faringita sau rinofaringita. Diagnosticul ar trebui pus de catre medic dupa o examinare, pentru a se stabili tipul bronsitei si gravitatea acesteia. 

Exista si cazuri in care simptomele acestei afectiuni dureaza mai mult, iar daca ele depasesc trei luni, inseamna ca afectiunea se incadreaza la bronsita cronica. Un tratament exact nu exista, insa medicul de familie sau medicul specialist pot prescrie anumite medicamente care sa amelioreze simptomele.  

Simptomele nu trebuie lasate sa se agraveze, pentru ca pot aparea complicatii. De exemplu, cea mai intalnita dintre ele este pneumonia, o boala serioasa, foarte complicata. Ea se dezvolta atunci cand infectia se raspandeste la plamani, ceea ce duce la umplerea cu lichid a pungilor de aer din interiorul lor. Studiile spun ca 1 din 20 de cazuri de bronsita duce la pneumonie. 

Persoanele cu risc crescut de a dezvolta pneumonie:

  • Fumatorii;
  • Persoanele in varsta;
  • Pacientii cu afectiuni de sanatate;
  • Persoanele cu boli de inima, rinichi sau ficat;
  • Persoanele cu un sistem imunitar slabit;

De cele mai multe ori, bronsita dispare de la sine in cateva saptamani, chiar si daca nu se utilizeaza un tratament anume. Totusi, important este sa bei lichide multe si sa lasi organismul sa se odihneasca. De asemenea, camera in care sta pacientul trebuie sa fie bine aerisita si sa aiba umiditate crescuta. 

In functie de gravitatea acestei afectiuni exista mai multe tipuri de bronsita pe care le vom analiza mai jos. 

1.1. Bronsita cronica acutizata

Bronsita Cronica Acutizata
Bronsita cronica si bronsita tabagica - simptome, cauze, tipuri si metode de tratament

Atunci cand vine vorba despre bronsita acuta, ne putem referi la o inflamatie acuta a bronhiilor sau a bronhiolelor. Ea poate fi atat virala, car si bacteriala, dar ultimul caz este mai rar intalnit. De asemenea, aceasta afectiune se dezvolta cel mai des toamna sau primavara. 

Bronsita cronica se poate vindeca la domiciliu, peste 80% din pacienti scapand de ea fara tratament medicamentos. De cele mai multe ori, aceasta are o simptomatologie banala, ca a unei raceli si poate veni la pachet cu dureri musculare si de cap. In cele mai multe cazuri, acestea se diminueaza dupa una/doua saptamani, singura care va mai persista cateva saptamani fiind tusea. Alte simptome pe care le mai poti experimenta sunt: greutatea in respiratie si prezenta de secretii.

Bronsita cronica nu este un caz de impacientare, pentru ca nu pune viata unei persoane in pericol. Totusi, pentru a nu se agrava simptomele, trebuie urmate sfaturile medicului. 

1.2. Bronsita obstructiva cronica

Bronsita este o inflamatie a cailor respiratorii din plamani, fiind de obicei cauzata de o infectie. De multe ori, aceasta afectiune se imbunatateste de la sine, fara tratament, in aproximativ 3 saptamani. 

Totusi, unele persoane prezinta o inflamatie pe termen lung a cailor respiratorii din plamani, numita bronsita cronica. Aceasta este cunoscuta sub numele de bronsita obstructiva cronica. De asemenea, ea este o varianta ceva mai grava a celei acute si, de cele mai multe ori, tusea dureaza peste patru-cinci saptamani. 

Bronsita cronica se poate defini ca o tuse productiva care dureaza mai mult de trei luni, iar pacientul se confrunta cu crize recurente care apar aproximativ din doi in doi ani. In unele perioade tusea se agraveaza. Este important sa se consulte medicul specialist, pentru a elimina riscul de existeanta a unei afectiuni acute pe langa bronsita. Tratarea ei trebuie sa fie monitorizata de catre medic. 

1.3. Bronsita cronica astigmatica

Aceasta, dupa cum ii spune si numele, este un tip de bronsita care apare la persoanele diagnosticate cu astm si care au dezvoltat bronsita cronica sau acuta. De cele mai multe ori, se manifesta prin respiratie ingreunata, suieratoare, febra, nas infundat, oboseala acuta, frisoane si tuse seaca sau productiva. 

Atat astmul, cat si bronsita sunt afectiuni inflamatorii, asa ca este foarte important ca persoanele care sufera de astm sa elimine fumatul din obiceiurile zilnice si sa consulte un medic, pentru a nu se agrava problemele. 

Persoanele care sufera de astm pot sa evite intr-o oarecare masura bronsita astmatiforma, respectand anumite recomandari. Un lucru important consta in spalarea mainilor cat mai frecventa. Totusi, poate ca cel mai important este sa se evite contactul cu alte persoane care sufera de boli respiratorii, pentru a nu risca preluarea bolii. Totodata, cei cu astm nu trebuie sa fumeze si este necesar sa evite expunerea indelungata la poluare sau substante iritante. 

2. Bronsita cronica – simptome si cauze

Bronsita cronica se manifesta clinic prin:

  • tuse insotita de mucus;
  • durere in piept la tuse;
  • lacrimarea ochilor;
  • dificultati de respiratie;
  • o durere in gat;
  • curgerea nasului;
  • temperatura mare a corpului;
  • nas infundat;
  • stranut.

Simptomele bronsitei cronice obstructive pot fi destul de asemanatoare cu cele ale gripei, deci este important ca medicul de familie sa fie consultat daca sunt remarcate anumite simptome comune. De cele mai multe ori, ai bronsita atunci cand caile respiratorii se inflameaza si se umplu de mucus. Aceasta poate porni chiar si de la o simpla strangere a mainii, o imbratisarea sau atingerea acelorasi suprafete cu o persoana care sufera de bronsita sau alte afectiuni respiratorii. 

Bronsita cronica cauze:

  • Virusi – aproape intotdeauna virusii sunt responsabili pentru bronsita. Aici putem mentiona gripa comuna, virusul respirator, adenovirusul, coronavirusul sau raceala comuna. Bronsita dezvoltata ca urmare a acestor afectiuni de mai sus poate aparea pe tot parcursul anului, in special iarna, cand temperaturile sunt scazute si favorizeaza raspandirea; 
  • Bacterii – bacteriile care cauzeaza boala sunt afectiuni nazofaringele: pneumococi, stafilococi, streptococi;
  • Factori chimici – aici putem vorbi despre poluare, dar si despre vapori iritanti, precum: acidul clorhidric, acetona, amoniacul sau formolul; 
  • Fumatul de tigari.

3. Bronsita fumatorului – simptome, metode de tratare

Bronsita Fumatorului - Simptome, Metode De Tratare
Bronsita cronica si bronsita tabagica - simptome, cauze, tipuri si metode de tratament

La acest capitol se poate vorbi si despre tusea fumatorului, pentru ca si ea este un lucru ce poate fi declansat de bronsita sau o poate declansa, la randul ei. Daca te-a intrebat pana acum ce inseamna bronsita tabagica, trebuie sa stii ca ea reprezinta expunerea pe termen mediu spre lung la fumul de tigara. Acest fum favorizeaza infectarea plamanilor si dezvoltarea unor boli pulmonare. 

Bronsita tabagica este numita si tusea fumatorului, afectiune in care caile respiratorii sunt afectate, iar pacientul tuseste in mod persistent. Ea se poate identifica dupa simptomele unei persoane. Daca tusea este insotita si de flegma, probabil ca diagnosticul este cel de tuse tabagica. Este important sa stii ca ea nu reprezinta o boala mortala, insa favorizeaza dezvoltarea unor infectii fatale la nivelul plamanilor. 

Atunci cand vorbim de bronsita tabagica, nu mai putem spune ca are ca si cauze virusii sau bacteriile, ci ca la baza ei sta obiceiul de a fuma. Ea poate aparea la persoanele care au peste 40 de ani de fumat activ. Bronhiile si tesutul pulmonar sunt afectate, calibrul bronsic se ingusteaza si apare emfizemul. Atunci cand pacientul resimte simptomele obstructiei bronsice, apare boala numita bronhopneumopatie cronica obstructiva, care nu mai este reversibila, in cazul multor persoane. 

Bronsita cronica tabagica poate manifesta simptome atat pentru fumatori, cat si pentru cei care fumeaza pasiv, adica sunt expusi la fumul de tigara. Este cunoscut faptul ca fumul contine foarte multe substante chimice, iar particule din acestea pot ajunge in plamani si pot provoca afectiuni si inflamatii severe. De aceea, in multe dintre cazuri, fumatorii renunta la tigarile clasice nocive si se indreapta catre vape-urile reincarcabile sau Puff Bar.

Tusea fumatorului este un lucru cat se poate de normal. In timpul noptii, organismul incepe procesul de reparatie si expulzeaza particulele nocive, pentru ca nu mai este expus la fum. In acest caz se aduna cantitati mari de mucus si flegma, iar tusea ajuta ca ele sa fie expulzate. 

Exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a usura simptomele bronsitei si pentru a reduce riscul de raspandire a infectiilor in alte zone ale corpului sau la alte persoane:

  • Odihneste-te cat mai mult – nu iesi din casa si incearca, pe cat se poate, sa eviti contactul fizic cu alte persoane, mai ales daca ai temperatura mare;
  • Bea lichide – atunci cand imunitatea lupta cu infectiile este necesar sa te hidratezi;
  • Vorbeste cu medicul de familie pentru a urma un tratament medicamentos;
  • Pastreaza curatenia in jur – igiena este foarte importanta atunci cand suferi de bronsita. Atat igiena corpului, cat si curatenia in jur trebuie pastrata, pentru ca microbii sa nu se imprastie in aer. In plus, spalarea mainilor este vitala;
  • Inhaleaza vapori de eucalipt;
  • Dormi pe o perna mare, cu capul cat mai sus, pentru a nu se strange mucus in gat.

De asemenea, exista un lucru pe care nu trebuie sa il faci: sa fumezi. Tigarile nu vor face decat sa agraveze starea ta de sanatate sau sa incetineasca procesul de vindecare. Cu toate acestea, exista persoane care nu pot lasa tigara deoparte, chiar si atunci cand au bronsita. 

In acest caz, o varianta mai putin nociva este tigara electronica, pentru ca satisface nevoia utilizatorului. Acestea pot fi utilizate impreuna cu lichid cu nicotina, eficient in cazul persoanelor care vor sa treaca de la tigara clasica la e-tigara, dar si cu lichid fara nicotina, potrivit pentru cei care vor sa renunte la acest viciu. De asemenea, astfel de device-uri sunt personaliabile, ceea ce inseamna ca poti alege diferite arome pentru tigara electronica, in functie de preferintele tale. 

Asadar, acum ai aflat ce inseamna bronsita cronica si daca se vindeca. Daca urmezi sfaturile medicului si eviti lucrurile care pot agrava sau prelungi simptomele, poti scapa de aceasta afectiune. 

Surse foto: Unsplash.com, Pexels.com

Referinte:

Bronchitis

Bronchitis

Bronchitis

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bronchitis/symptoms-causes/syc-20355566

Bronchitis

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/3993-bronchitis

author-avatar

Despre Tarek Awad

Tarek Awad este fondatorul si creatorul brandului e-Potion, un nume de referinta in industria vapingului din Romania. Povestea sa incepe in 2012, cand a descoperit o simpla tigara electronica, DSE 900, care l-a ajutat sa renunte la fumat dupa ce fusese un fumator inrait. Vazand potentialul promitator al acestui dispozitiv, Tarek a decis sa isi transforme experienta personala intr-o afacere. Astfel, in 2012, a deschis un mic magazin dedicat tigarilor electronice. De-a lungul anilor, pasiunea si dedicarea sa au transformat e-Potion intr-unul dintre cele mai renumite branduri de vaping din Romania. In 2024, e-Potion este recunoscut pentru produsele sale de inalta calitate si pentru contributia sa la promovarea unui stil de viata mai sanatos pentru fumatori. Tarek Awad continua sa inoveze si sa inspire, ramanand un pionier in domeniul vapingului.