Pentru ajutor

Suna ne la 0767116427

Gudronul - ce este de fapt aceasta substanta si de ce este nociva pentru sanatate?

Gudronul – ce este de fapt aceasta substanta si de ce este nociva pentru sanatate?

Fumatul este un obicei care exista de secole. De la socializare la ameliorarea stresului, fumatul a facut parte din cultura umana de multa vreme. Cu toate acestea, pericolele pentru sanatate ale acestui viciu nu mai sunt un secret. Legatura dintre fumat si cancerul pulmonar, bolile de inima si problemele respiratorii este bine documentata. Dar stiai ca adevaratul raufacator din spatele acestor probleme de sanatate este o substanta numita gudron? Exploreaza in acest articol care sunt efectele nocive ale gudronului din tigari, cum afecteaza sanatatea si ce poti face pentru a reduce expunerea la aceasta substanta daunatoare!

1. Ce este gudronul?

Gudronul este o substanta inchisa la culoare, cu o consistenta groasa si lipicioasa care este derivata dintr-o varietate de materiale organice si obtinuta printr-un proces numit piroliza, care implica incalzirea materialului in absenta aerului. Materialul rezultat este un amestec de compusi organici complecsi, foarte rezistent la degradare. acesta poate fi produs intr-o varietate de procese industriale, inclusiv carbonizarea carbunelui, gazeificarea biomasei si prelucrarea titeiului. In timp ce gudronul poate fi util in anumite aplicatii industriale, este, de altfel, o substanta daunatoare care poate avea efecte negative asupra sanatatii si mediului, daca nu este manipulata si eliminata corespunzator.

Acesta este cunoscut mai ales ca substanta lipicioasa de culoare maro care se produce atunci cand tutunul este ars. Pe masura ce tigara este arsa, acesta elibereaza mii de substante chimice, inclusiv particule gazoase si solide. Particulele solide se condenseaza si formeaza gudronul, care se poate acumula pe suprafetele plamanilor, dintilor si altor zone ale corpului fumatorului. Gudronul contine o varietate de substante nocive, inclusiv compusi cancerigeni care au fost legati de cancer si alte probleme grave de sanatate. Este una dintre cele mai daunatoare componente ale fumului de tigara si o contributie majora la efectele negative asupra sanatatii asociate cu fumatul.

Ce este gudronul?

2. La ce se foloseste gudronul?

Gudronul este o substanta produsa din distilarea carbunelui, lemnului sau petrolului. Este un amestec complex de hidrocarburi, care au o greutate moleculara mare si este utilizat in mod obisnuit intr-o varietate de aplicatii industriale, dar si de consum. 

Din punct de vedere istoric, gudronul a fost folosit intr-o gama larga de scopuri, inclusiv pe post de conservant pentru lemn si franghii, un liant pentru asfalt si beton si ca etansant pentru acoperisuri si drumuri. De asemenea, a fost folosit ca ingredient cheie in productia de creozot, care este folosit pentru conservarea lemnului si a pesticidelor. 

In domeniul medical, substanta a fost folosita de secole ca tratament topic pentru afectiuni ale pielii, precum psoriazisul si eczema. Cu toate acestea, utilizarea sa in medicina moderna a scazut din cauza disponibilitatii unor tratamente mai eficiente. 

In ciuda popularitatii sale, efectele negative ale gudronului asupra sanatatii umane si asupra mediului au devenit mai evidente in ultimii ani. Cand gudronul este ars, acesta elibereaza o varietate de substante chimice daunatoare, inclusiv hidrocarburi aromatice policiclice, despre care se stie ca sunt cancerigene. aceste substante chimice pot provoca, de asemenea, probleme respiratorii, inclusiv astm si bronsita, si pot contribui la boli de inima si alte probleme de sanatate. 

Pe langa efectele sale negative asupra sanatatii umane, utilizarea gudronului are si un impact semnificativ asupra mediului. Procesul de productie a gudronului implica distilarea carbunelui, lemnului sau petrolului, care elibereaza cantitati mari de gaze cu efect de sera, inclusiv dioxid de carbon si metan, direct in atmosfera. aceste gaze contribuie la incalzirea globala si la schimbarile climatice, care au efecte de amploare asupra mediului si sanatatii umane. In plus, utilizarea gudronului in aplicatii industriale poate duce la contaminarea solului si a surselor de apa. Acest lucru se datoreaza scurgerii substantelor chimice daunatoare din gudron in mediu, ceea ce poate dauna vietii vegetale, cat si a animalelor. 

La ce se foloseste gudronul?

In ultimii ani, au existat eforturi pentru a reduce utilizarea gudronului in diverse industrii, in special in sectoarele constructiilor si transporturilor. Aceasta a inclus dezvoltarea de materiale si tehnologii alternative, cum ar fi asfaltul bio si vehiculele electrice, care au un impact mult mai mic asupra mediului, in comparatie cu produsele traditionale pe baza de gudron. In ciuda acestor eforturi, utilizarea acestei substante continua sa fie o preocupare semnificativa pentru sanatatea publica. 

Gudronul este, de asemenea, un produs secundar al arderii tutunului din tigari. Cand tutunul este ars, acesta produce un amestec complex de substante chimice, inclusiv gudron, care poate fi daunator sanatatii umane. In contextul fumatului, gudronul se refera la particulele care sunt inhalate in plamani impreuna cu fumul. Se stie ca gudronul contine o serie de substante chimice nocive, care contribuie la aparitia cancerului. 

Cantitatea de gudron din tigari poate varia in functie de factori precum tipul de tutun folosit, metoda de fumat si prezenta filtrelor. Aceasta este de obicei masurata in miligrame per tigara, iar ambalajul este adesea etichetat cu un nivel de gudron. 

In timp ce gudronul a fost o substanta utila in trecut, efectele sale negative asupra sanatatii umane si asupra mediului au devenit din ce in ce mai evidente in ultimii ani. Productia si utilizarea gudronului poate avea un impact semnificativ atat la scara locala, cat si globala, contribuind la o serie de probleme de mediu si de sanatate. 

Ca atare, este important ca indivizii si intreprinderile sa ia masuri pentru a reduce utilizarea gudronului si pentru a explora materiale si tehnologii alternative care sunt mai ecologice si mai durabile. De asemenea, este cruciala oferirea unor variante alternative la fumat si informarea publicului asupra efectelor negative de necombatut asupra sanatatii. 

3. Gudronul si impactul sau asupra sanatatii si mediului

Numeroase studii au aratat ca gudronul este una dintre cele mai nocive substante din fumul de tigara si poate avea un impact semnificativ asupra sanatatii unei persoane. Potrivit American Lung Association, gudronul este un amestec de mai multe substante care sunt produse atunci cand tutunul este ars si poate cauza mai multe probleme de sanatate, cum ar fi cancerul pulmonar, bronsita cronica si emfizemul. 

Un studiu publicat in Journal of the National Cancer Institute a constatat ca fumatul de tigari cu continut ridicat de gudron creste riscul de a dezvolta cancer pulmonar. Astfel, cu cat continutul de gudron al tigarilor este mai mare, cu atat creste si riscul de cancer pulmonar. O alta cercetare regasita in revista tobacco Control a examinat nivelurile de gudron ale diferitelor marci de tigari si a constatat ca substanta obtinuta prin arderea tutunului este asociata cu bolile respiratorii. 

Expertii din domeniul medical sunt de acord ca cea mai buna modalitate de a reduce efectele nocive ale gudronului este renuntarea la fumat. Societatea americana de Cancer recomanda persoanelor care consuma tigari sa renunte cat mai curand posibil, pentru a-si reduce riscul de a dezvolta probleme grave de sanatate. 

Pe langa impactul asupra sanatatii umane, gudronul poate avea si efecte negative asupra mediului. Cand tutunul este ars, elibereaza o serie de substante chimice in aer, ceea ce poate contribui la poluarea mediului. acest lucru poate avea efecte daunatoare asupra plantelor, animalelor si naturii in ansamblu. Potrivit agentiei pentru Protectia Mediului, expunerea la gudron poate provoca o serie de probleme de sanatate, cum ar fi iritarea pielii si a ochilor, dar si probleme respiratorii. EPA noteaza, de asemenea, ca gudronul poate contribui la formarea smogului si a altor poluanti ai aerului, care pot dauna mediului inconjurator. 

In general, efectele nocive ale gudronului atat asupra sanatatii umane, cat si asupra mediului, nu pot fi supraevaluate. Cercetarile au aratat in mod constant ca gudronul este o substanta daunatoare care poate cauza probleme grave de sanatate, iar expertii sunt de acord ca cea mai buna modalitate de a reduce efectele acestuiai este renuntarea la fumat si inlocuirea substantei cu variante sustenabile la nivel industrial.

Gudronul si impactul sau asupra sanatatii si mediului

4. Gudronul din tigari versus vaping

Principalul motiv pentru care companiile de tutun folosesc gudron in tigari este ca ajuta la furnizarea de nicotina in organismul fumatorului. Nicotina este substanta care da dependenta din tutun si este absorbita in sange prin plamani atunci cand fumul de tutun este inhalat. Gudronul actioneaza ca un “purtator” pentru nicotina, ajutand la facilitarea eliberarii acesteia in norganism prin incetinirea ratei cu care este absorbita. Acest lucru permite celui care fumeaza sa inspire mai profund si sa retina substanta in plamani pentru perioade mai lungi de timp, ceea ce, la randul sau, duce la niveluri mai mari de absorbtie a nicotinei. 

Pe langa faptul ca ajuta la eliberarea nicotinei, aceasta substanta lipicioasa contribuie si la gustul si textura fumului de tigara. Unii fumatori pot considera ca senzatia pe care o resimt la inhalare este satisfacatoare sau placuta, ceea ce poate contribui la proprietatile de dependenta ale fumatului. Cu toate acestea, efectele nocive ale gudronului asupra sanatatii depasesc orice beneficii potentiale si este unul dintre motivele pentru care fumatul este considerat una dintre principalele cauzele de deces la nivel mondial.

O tigara electronica functioneaza diferit decat cele traditionale cu gudron. In loc sa arda tutun, e-tigarile vaporizeaza o solutie lichida care contine de obicei nicotina, arome si alti aditivi. Cand un utilizator trage un puf dintr-o tigara electronica, dispozitivul alimentat cu baterie incalzeste o bobina in interiorul atomizatorului, care apoi vaporizeaza e-lichidul. Vaporii rezultati sunt apoi inhalati de catre utilizator. Astfel, exista mai multe diferente cheie de luat in calcul atunci cand vine vorba de vapat versus fumat:

  • Fara ardere

Tigarile traditionale ard tutunul, care produce gudron si alte substante chimice nocive. Pe de alta parte, tigarile electronice functioneaza prin incalzirea unei solutii lichide care contine de obicei nicotina, arome si alti aditivi. acest proces de incalzire nu implica arderea tutunului, ceea ce inseamna ca vapingul nu produce aceleasi substante chimice nocive ca variantele traditionale.

  • Fara fum

Fumul de tigara este o combinatie de tutun ars si chimicale. Rezultatul poate fi daunator atat pentru fumatori, cat si pentru cei din jurul lor, care sunt expusi la fumatul pasiv. In schimb, tigarile electronice produc un aerosol, denumit in mod obisnuit “vapor”, care este mai putin daunator decat fumul de tigara traditional. acesti vapori sunt creati prin incalzirea solutiei lichide din tigara electronica, care apoi se transforma aburi ce pot fi inhalati.

  • Fara cenusa

Deoarece tigarile electronice nu implica arderea tutunului, nici nu produc cenusa. Acest lucru le poate face mai convenabile decat variantele clasice, care pot lasa in urma cenusa si necesita scrumiere  dupa fiecare fum tras.

  • Nicotina fara gudron

Tigarile electronice sunt concepute pentru a furniza experienta fumatului clasic prin lichide cu nicotina, dar fara efectele nocive ale gudronului si ale altor substante chimice. Solutia lichida utilizata in dispozitivele de vaping contine de obicei nicotina, care este apoi absorita prin inhalare. Partea buna este ca utilizatorul poate sa modereze cantitatea de nicotina livrata, care poate varia in functie de modurile de tigara electronica alese si de solutia lichida specifica utilizata. 

  • Variante fara nicotina

Vapatul fara nicotina s-a dovedit a fi mult mai putin nociv pentru sanatate, deoarece nu produce aceleasi substante chimice nocive ca tigarile clasice. De fapt, multi experti cred ca lichidul fara nicotina din dispozitivele de vaping poate ajuta fumatorii sa renunte la acest viciu. In general, este o alternativa mult mai sigura la tutun si poate fi primul pas catre un stil de viata mai sanatos, fara gudron sau nicotina.


Este important de retinut ca, desi tigarile electronice pot fi mai putin daunatoare decat varianta traditionala, acestea nu sunt lipsite de riscuri. Efectele pe termen lung asupra sanatatii ale utilizarii acestora sunt inca studiate si nu se stiu prea multe despre impactul acestora asupra organismului uman.

Gudronul din tigari versus vaping

Asadar, gudronul este o substanta extrem de problematica care prezinta riscuri semnificative pentru sanatate si mediu. In ciuda numeroaselor sale utilizari, efectele negative nu pot fi ignorate. In timp ce industria tutunului a facut cativa pasi in reducerea nivelului de gudron din tigari, cea mai buna solutie este evitarea totala a fumatului. Renuntarea la fumat este o provocare, dar este realizabila cu ajutorul si resursele potrivite, precum tigarile electronice. Fie ca esti fumator sau nefumator, intelegerea pericolelor gudronului este cruciala pentru a-ti proteja sanatatea si bunastarea.

Surse foto: Pixabay.com, Freepik.com.

Referinte: 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC475015/

https://www.health.harvard.edu/cancer/low-tar-cigarettes-are-not-a-safer-choice

https://www.kcl.ac.uk/news/vaping-substantially-less-harmful-than-smoking-largest-review-of-its-kind-finds

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08958378.2018.1443174

Lasă un răspuns
Garantie 60 zile

Garantie 60 zile la neconsumabile

Livrare gratuita

in 24h la comenzi peste 149lei

Expediere in aceeasi

Expediere in aceeasi zi pana la ora 16:00

Adauga o recenzie

Adauga o recenzie si castiga 100 de puncte bonus

VĂ ROG SA VERIFICAȚI VARSTA DUMNEAVOASTRA PENTRU A INTRA.