Pentru ajutor

Suna ne la 0767116427

Ce este Sucraloza? O privire detaliata

Ce este Sucraloza? O privire detaliata

In cautarea unei alternative mai sanatoase la zahar, multe persoane se indreapta catre indulcitorii artificiali. Unul dintre cei mai populari indulcitori de acest tip este sucraloza. Dar ce este exactul de sucraloza? Este sigura pentru consum? Acest articol isi propune sa raspunda la aceste intrebari si multe altele.

10 puncte cheie de luat in considerare despre sucraloza:

  1. Sucraloza este un indulcitor artificial fara calorii, de aproximativ 600 de ori mai dulce decat zaharul.
  2. Sucraloza este utilizata in lichidul de tigara electronica ca aditiv pentru a imbunatati gustul.
  3. Inhalarea sucralozei prin intermediul tigarilor electronice este un subiect de cercetare in curs de desfasurare.
  4. Consumul de sucraloza a fost asociat cu diverse probleme de sanatate, inclusiv leucemie, crestere in greutate, obezitate, diabet, inflamatie hepatica si disfunctie metabolica.
  5. In mai 2023, OMS a sfatuit oamenii sa nu consume indulcitori non-zahar, inclusiv sucraloza, pentru pierderea in greutate.
  6. Unele studii sugereaza ca sucraloza ar putea avea putin efect sau deloc asupra glicemiei si insulinei, dar este necesar sa se faca mai multa cercetare de inalta calitate.
  7. Impactul consumului de sucraloza asupra sanatatii sistemului digestiv este inca neclar.
  8. In ceea ce priveste pierderea in greutate, nu exista un consens clar cu privire la faptul ca indulcitorii artificiali, inclusiv sucraloza, ar ajuta la mentinerea greutatii.
  9. Desi este considerata sigura pentru consum, exista unele motive de precautie legate de sucraloza.
  10. Este important ca oamenii sa fie informati si sa faca alegeri bine documentate cu privire la consumul de sucraloza.

Ce este sucraloza?

Ce este sucraloza?

Sucraloza este un indulcitor artificial fara calorii, care este de aproximativ 600 de ori mai dulce decat zaharul. A fost descoperita in 1976 si este produsa prin modificarea chimica a moleculei de zahar pentru a inlocui trei grupuri de hidrogen-oxigen cu trei grupuri de clor. Aceasta modificare face ca sucraloza sa fie stabila la caldura si sa nu fie metabolizata de organism, ceea ce inseamna ca trece prin sistemul digestiv fara a fi absorbita sau descompusa. Prin urmare, nu furnizeaza calorii sau carbohidrati si nu afecteaza nivelul de zahar din sange. Sucraloza este adesea folosita in produsele alimentare si bauturile “dietetice” sau “fara zahar”, precum si in unele medicamente. Este, de asemenea, ingredientul principal din Splenda, un indulcitor popular de masa.

Cum se Foloseste sucraloza in lichidele pentru tigari electronice?

Sucraloza este utilizata ca aditiv pentru a indulci si imbunatati gustul in lichidele de tigari electronice. Fiindca acest indulcitor artificial este de aproximativ 600 de ori mai dulce decat zaharul, este atragator pentru producatorii de lichide pentru vapat. Totusi, este important de mentionat ca, in acest context, sucraloza este inhalata, nu consumata, ceea ce poate avea efecte diferite asupra organismului.

Inhalarea sucralozei prin intermediul vaporilor produsi de tigarilor electronice este un subiect de cercetare in curs de desfasurare. Desi exista studii care sugereaza ca inhalarea sucralozei poate avea efecte adverse asupra sanatatii, acestea sunt inca limitate si nu sunt concluzive. De exemplu, unele cercetari (https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.chemrestox.9b00047) sugereaza ca inhalarea sucralozei poate duce la inflamatia plamanilor, dar aceste rezultate au fost obtinute in principal prin studii pe animale si nu au fost inca confirmate pe oameni.

In plus, este important de mentionat ca, desi sucraloza este considerata sigura pentru consumul uman de catre Administratia Alimentelor si Medicamentelor din SUA (FDA), aceasta aprobare nu se extinde la inhalarea sucralozei prin intermediul tigarilor electronice. FDA nu a evaluat inca siguranta inhalarii sucralozei.

Cat de Periculoasa este Sucraloza?

Sucraloza este cel mai utilizat indulcitor artificial in Statele Unite, fiind prezent in peste 6000 de produse alimentare. Desi a fost promovat ca un produs sanatos care poate ajuta la prevenirea obezitatii si a diabetului, consumul de sucraloza a fost asociat cu leucemia, cresterea in greutate, obezitatea, diabetul, inflamatia hepatica, disfunctia metabolica si alte boli conform surselor din U.S. RIGHT TO KNOW (https://usrtk.org/sweeteners/sucralose-emerging-science-reveals-health-risks/).

In mai 2023, Organizatia Mondiala a Sanatatii (https://www.who.int/news/item/15-05-2023-who-advises-not-to-use-non-sugar-sweeteners-for-weight-control-in-newly-released-guideline) a sfatuit oamenii sa nu consume indulcitori non-zahar, inclusiv sucraloza, pentru pierderea in greutate. Recomandarea se bazeaza pe o revizuire sistematica a celor mai recente dovezi stiintifice, care sugereaza ca consumul de indulcitori non-zahar este asociat cu un risc crescut de diabet de tip 2, boli cardiovasculare si mortalitate (din toate cauzele – nu prea vad ce cauta exprimarea asta aici, cred ca mai bine o stergi), precum si cu cresterea in greutate.

De asemenea, studiile au legat sucraloza de o serie de probleme de sanatate. Un studiu din 2016 (https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10773525.2015.1106075?journalCode=yjoh20) a descoperit o incidenta semnificativa, depinzind de doza, a tumorilor maligne la soareci, in special la doze de 2.000 si 16.000 de parti pe milion. 

Un studiu din 2023 (https://www.mdpi.com/2227-9059/11/3/650) a raportat ca nou-nascutii de la mame care au consumat intens sucraloza in timpul sarcinii erau mai grei si prezentau markeri de alterare metabolica si inflamatie sistemica de grad scazut.

In plus, un studiu din 2018 (https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/15287394.2018.1502560) a constatat ca sucraloza se acumuleaza in tesuturile soarecilor, chiar si dupa doua saptamani de la incetarea perioadei de alimentatie de 40 de zile. Aceste rezultate nu sustin afirmatiile facute anterior de agentiile de reglementare cum ca sucraloza este un compus stabil care nu se metabolizeaza in vivo, se elimina neschimbat in fecale si se elimina din organism in cateva zile.

Efectul sucralozei asupra glicemiei si insulinei

Sucraloza este utilizat pe scara larga in produsele alimentare si bauturile dietetice. In ceea ce priveste efectul sau asupra glicemiei si insulinei, majoritatea studiilor din Pubmed (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31697573/) sugereaza ca sucraloza are putin efect sau deloc asupra acestora. De exemplu, un mic studiu a constatat ca consumul zilnic de sucraloza nu a avut impact asupra metabolismului zaharului sau a sensibilitatii la insulina in cazul adultilor sanatosi.

Un alt studiu a avut rezultate similare, sustinind ca consumul de sucraloza la fiecare masa timp de 12 saptamani nu a avut efect asupra insulinei, nivelurilor de zahar din sange in stare de post sau a hemoglobinei A1c, un marker al controlului pe termen lung al zaharului din sange. Cu toate acestea, cateva alte studii au avut rezultate contradictorii, unele observand ca sucraloza ar putea reduce sensibilitatea la insulina si ar putea creste nivelurile de zahar din sange si de insulina. Prin urmare, este necesar sa se faca mai multa cercetare de inalta calitate asupra efectelor sucralozei asupra nivelului de zahar din sange si a nivelurilor de insulina.

Sucraloza afecteaza sanatatea sistemului digestiv?

In ceea ce priveste impactul sau asupra sanatatii sistemului digestiv, exista unele indicii care se contrazic. Un studiu realizat pe o perioada de doua saptamani a descoperit ca ingestia a 20% din doza zilnica acceptabila de sucraloza nu a influentat bacteriile benefice din intestin. Un alt studiu a constatat ca consumul de cantitati mari de sucraloza timp de 7 zile nu a modificat compozitia microbiomului intestinal.

Insa, desi aceste studii indica faptul ca consumul pe termen scurt de sucraloza este putin probabil sa afecteze sanatatea intestinului, cercetarile pe termen lung pe animale au relevat ca ar putea avea efecte negative. De exemplu, un studiu efectuat pe soareci a demonstrat ca ingestia de sucraloza timp de 6 luni a perturbat echilibrul microbiomului intestinal si a intensificat inflamatia.

Astfel, este necesara efectuarea mai multor studii pe termen lung pentru a intelege pe deplin efectele sucralozei asupra sanatatii intestinului la oameni.

Sucraloza te ajuta sa slabesti?

In ceea ce priveste pierderea in greutate, multe persoane se indreapta spre bauturile dietetice si indulcitorii fara calorii pentru a-si mentine greutatea sub control. Insa, nu exista un consens clar cu privire la faptul ca indulcitorii artificiali ajuta efectiv la mentinerea greutatii.

Unele studii (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4135487/) nu au gasit nicio legatura intre greutatea corporala si indulcitorii cu continut scazut de calorii. Altele au constatat ca persoanele care inlocuiesc zaharul cu indulcitori cu continut scazut de calorii cantaresc mai putin, in medie – cu o diferenta mai mica de un kilogram. Pe de alta parte, unele cercetari sugereaza ca persoanele care consuma bauturi dietetice ar putea consuma mai multe calorii in alimente decat persoanele care consuma bauturi indulcite cu zahar. Cu alte cuvinte, sucraloza nu este o solutie sigura cand vine vorba de pierderea in greutate.

Deci, sucraloza ar putea ajuta la pierderea in greutate, dar nu exista un consens clar in cercetare. Este important de mentionat ca, desi este considerata in general sigura, exista unele motive de precautie legate de sucraloza.

Concluzie

In ciuda popularitatii sale ca indulcitor fara calorii, exista inca multe incertitudini cu privire la sucraloza. Desi este considerata sigura pentru consum, exista studii care sugereaza ca ar putea avea efecte negative asupra sanatatii, inclusiv cresterea in greutate, inflamatia si perturbarea echilibrului microbiomului intestinal. Mai mult, nu exista un consens clar cu privire la faptul ca indulcitorii artificiali, inclusiv sucraloza, ajuta efectiv la mentinerea greutatii. Prin urmare, este important ca oamenii sa fie informati si sa faca alegeri informate cu privire la consumul de sucraloza.

Lasă un răspuns
Garantie 60 zile

Garantie 60 zile la neconsumabile

Livrare gratuita

in 24h la comenzi peste 149lei

Expediere in aceeasi

Expediere in aceeasi zi pana la ora 16:00

Adauga o recenzie

Adauga o recenzie si castiga 100 de puncte bonus

VĂ ROG SA VERIFICAȚI VARSTA DUMNEAVOASTRA PENTRU A INTRA.