Fumat

Fumatul in sarcina – riscuri asociate fumatului in sarcina si componenta sociala sau cum se vede asta din exterior

Fumatul In Sarcina - Riscuri Asociate Fumatului In Sarcina Si Componenta Sociala Sau Cum Se Vede Asta Din Exterior

Fumatul este in sine un subiect sensibil, si cu atat mai sensibil devine cand este legat de o sarcina. Sunt femei care reusesc si femei care nu reusesc sa renunte la fumat in timpul sarcinii. Recomandarea este de la sine inteleasa, dar cum nimic nu este doar in alb si negru, nici chiar in ceea ce priveste fumatul, sunt unele aspecte care trebuie discutate mai pe larg. Despre fumatul in sarcina, riscuri asociate si componenta sociala, cum se vede asta din exterior, vom vorbi si noi in acest articol. 

1. Fumatul in sarcina- generalitati 

Fumatul In Sarcina Generalitati
Fumatul in sarcina - riscuri asociate fumatului in sarcina si componenta sociala sau cum se vede asta din exterior

Despre fumat si riscuri s-a vorbit si se vorbeste inca, se aduna date si se fac studii. Conform spuselor OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), fumatul ucide in fiecare an peste opt milioane de oameni, si mai mult de sapte milioane dintre decese sunt rezultatul consumului activ (direct) de tutun.

Fumatul ca viciu 

Vorbim despre fumat ca viciu care nu tine cont de nimic. Il au persoane mai tinere si altele mai in varsta, il au femei (insarcinate sau nu) si barbati din toate colturile lumii, din rase si clase sociale diferite. Asta pentru ca vorbim de acelasi organism si de aceeasi nicotina existenta in tutun, de care el devine dependent prin fumat. Fumatul tigarilor este, de altfel, forma cea mai raspandita de consum de tutun in lume si unul dintre cele mai nocive vicii ale secolului XXI. 

Fumul de tigara

In tigari este tutun maruntit. Problema cea mai mare a lor nu este, insa, tutunul. Pe langa tutun, tigara clasica contine sute de alte ingrediente care, prin ardere, elibereaza o cantitate mare de substante chimice nocive (numarul celor gasite trece de 4000). Multe dintre ele sunt legate direct de probleme grave de sanatate, unele chiar cu potential fatal. Boli cardiovasculare, diferite forme de cancer, impotenta la barbati, infertilitate la femei sunt doar cateva asociate prin studii realizate de-a lungul timpului cu fumatul activ. De altfel, de ele amintesc si avertismentele ilustrate de pe pachetele de tigari. 

Desi exista in prezent studii care confirma caracterul nociv al fumatului, sunt in continuare persoane care, din varii motive, nu pot renunta la acest obicei. Situatia devine cu atat mai delicata cu cat persoana dependenta de fumat este femeie, si este si insarcinata. Riscurile asociate fumatului in sarcina nu sunt deloc de neglijat, si apar chiar din primul trimestru. Recomandarea este, desigur, renuntarea la tutun, dar nu intotdeauna viitoarele mame isi gasesc si puterea sa lupte cu dependenta. Pentru ele, cele care isi doresc sa renunte la fumat, dar care nu reusesc de unele singure, exista solutii.  

2. Fumatul activ sau pasiv, nociv inca din primul trimestru de sarcina

Fumatul Nociv Inca Din Primul Trimetru De Sarcina
Fumatul in sarcina - riscuri asociate fumatului in sarcina si componenta sociala sau cum se vede asta din exterior

Un obicei care mamei ii provoaca placere, fumatul, poate face mult rau copilului. Monoxidul de carbon si nicotina din fumul de tigara ajung in sangele bebelusului si limiteaza aportul de oxigen si nutrienti care il ajuta sa se dezvolte normal. Riscul de nastere prematura ori de a naste un copil cu o greutate mai mica decat greutatea normala a unui copil la nastere creste, si de aici si alte probleme cu care ele vin. Cel mai frecvent, la copiii nascuti prematur ori cu o greutate sub limita normala, plamanii sunt nedezvoltati si nu pot functiona pe cont propriu. 

Riscuri asociate fumatului in sarcina

Fumatul, Nociv Inca Din Primul Trimetru De Sarcina Riscuri Asociate Fumatului In Sarcina
Fumatul in sarcina - riscuri asociate fumatului in sarcina si componenta sociala sau cum se vede asta din exterior

Riscuri asociate fumatului in sarcina apar inca din primul trimestru (primele saptamani de sarcina), iar efectele se vad si pe termen lung. Specialistii vorbesc de posibile probleme in comportament, dificultati de invatare, si chiar un coeficient de inteligenta (IQ) mai scazut in randul copiilor ai caror mame au fumat pe toata perioada sarcinii. 

Fumatul pune in pericol sanatatea bebelusului chiar din primul trimestru de sarcina. Riscurile vizeaza, in special, plamanii si creierul fatului, care pot fi afectate de nicotina si cele peste 4000 de substante chimice nocive existente in fumul de tigara. Conform CDC (Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor SUA), fumatul in sarcina creste riscul de: nastere prematura, greutate mica a bebelusului la nastere, malformatii congenitale ale gurii si buzelor. Tot din spusele CDC, fumatul in sarcina si imediat dupa nastere creste riscul de sindrom de moarte subita a sugarului (SIDS). Posibile probleme cu placenta – organul care leaga mama de fat (placenta praevia, dezlipirea de placenta) si avorturi spontane sunt alte riscuri asociate fumatului pe timpul sarcinii, potrivit Societatii Americane de Lupta Impotriva Cancerului. 

  • Fumatul pasiv in sarcina 

Fumatul pasiv sau involuntar este, de asemenea, periculos in sarcina. Potrivit EPA (Agentia pentru Protectia Mediului SUA), fumul inhalat (un amestec de fum de tigara si fum expirat de fumator) contine peste 7000 de substante chimice nocive asociate cu probleme de sanatate la copii si sugari – astm, infectii respiratorii, sindromul mortii subite a sugarului (SIDS). Plus unele riscuri la care este expusa mama. Se fumeaza pasiv, de obicei, in spatii inchise, in casa sau in masina, iar simpla deschidere a unui geam nu protejeaza nefumatorul de fumul toxic. Daca viitoarea mamica este nefumatoare, ea trebuie sa stea cat mai departe de fumatori si de locurile inchise in care se fumeaza. O solutie ar fi impunerea unei politici “fara tutun” in propria locuinta si in oricare alt spatiu inchis in care ea se afla. Ca in cazul fumatului activ, nu exista un nivel de expunere sigur, fara consecinte, la fumatul pasiv in sarcina. 

  • Tigari electronice si alte produse din tutun 

Tigara electronica este un dispozitiv care permite inhalarea de nicotina sub forma de vapori. Utilizarea de moduri pentru tigari electronice este cunoscuta sub denumirea de vape. Nu este tutunul clasic care arde aici, ci un lichid de tigara electronica pe care o rezistenta il incalzeste si il transforma in aerosol. Aburii sunt inhalati apoi in timpul utilizarii. Nu exista monoxid de carbon si gudron, doua dintre cele mai daunatoare substante din fumul de tigara, dar exista nicotina si arome (pe piata se gasesc si lichide fara nicotina). Inhalata, nicotina creeaza dependenta, indiferent de modalitatea in care ii este furnizata organismului, prin tigara clasica sau tigara electronica, si reprezinta un pericol atat pentru mama, cat si pentru fat. Potrivit CDC, nici tigarile electronice sau oricare alte produse care contin nicotina nu pot fi utilizate in siguranta pe perioada sarcinii, putand afecta creierul si plamanii fatului. De altfel, unele arome pentru tigara electronica din tigarile electronice pot fi daunatoare unui copil care abia se dezvolta. Prin urmare, daca planuiesti sa renunti la fumat cel putin pe perioada sarcinii si sa inlocuiesti acest obicei cu tigara electronica mai putin nociva, este recomandat sa optezi pentru vape-uri care nu contin nicotina si sa te documentezi inainte de achizitionare in ceea ce priveste substantele continute in arome. 

Ce este de facut?

Fumatul, Nociv Inca Din Primul Trimetru De Sarcina Ce Este De Facut Bebe Sanatos
Fumatul in sarcina - riscuri asociate fumatului in sarcina si componenta sociala sau cum se vede asta din exterior

Riscurile asociate fumatului in sarcina nu sunt de neglijat. Potrivit studiilor, femeile care renunta la fumat inainte de obtinerea sau in timpul sarcinii isi reduc riscurile de a naste copii prematur sau cu o greutate mai mica decat greutatea normala la nastere. 

Sunt femei care renunta la fumat si femei care continua sa fumeze pana in ultimul trimestru de sarcina, in ciuda riscurilor. Singura modalitate prin care pot fi evitate complicatiile si reduse riscurile asociate fumatului in sarcina este renuntarea la fumat. Ideal ar fi chiar inainte de obtinerea sarcinii. 

Unii medici recomanda a se renunta la fumat cu cel putin un an inainte de obtinerea sarcinii. Acest lucru este insa, mai greu de controlat, si posibil doar acolo unde se planifica din timp sarcina. Potrivit Societatii Americane de Lupta Impotriva Cancerului, riscuri posibile (asociate consumului de tutun) sunt si in obtinerea unei sarcini. Fumatul afecteaza fertilitatea, adica reduce sansele unei femei de a ramane insarcinata si creste riscul de sarcina ectopica sau extrauterina (implantarea ovulului fecundat in afara uterului), care poate pune in pericol viata mamei. Cand sarcina nu a fost planificata, este de dorit ca schimbarea sa se produca cat de devreme posibil. Medicul ginecolog poate sa vina cu sfaturi si sprijin in a face procesul mai usor.

3. Fumatul in sarcina – componenta sociala sau cum se vede asta din exterior

Fumatul In Sarcina Componenta Sociala
Fumatul in sarcina - riscuri asociate fumatului in sarcina si componenta sociala sau cum se vede asta din exterior

Cand o fumatoare ramane insarcinata, fumatul devine cea mai mare grija a sa. Apar intrebarile: ii fac rau copilului? si daca da, in ce fel? ce fac daca nu pot sa renunt la fumat? sunt o mama rea? Apare vinovatia, si apare si presiunea din exterior, care amplifica vinovatia.

  • Dependenta si sevraj

Cand vorbim de fumat, vorbim de dependenta si implicit, de un sevraj. Sevrajul este, de altfel, si motivul pentru care multi fumatori nu pot renunta la obicei. Nu deodata. Unui copil atat de mic, sevrajul instalat in corpul mamei ii poate face mult rau. Din acest motiv, in cazuri speciale, unii medici pot recomanda scaderea treptata a frecventei si tariei tigarilor, pana cand mama poate renunta total la tutun, si nu o intrerupere brusca, care sa induca un sevraj. Trebuie mentionat insa, ca asta nu se traduce in “fumat sigur” in sarcina, si ca o astfel de schimbare are loc la recomandarea si sub atenta supraveghere a medicului. Ca altele care au loc pe timpul sarcinii, de altfel.

Nu exista dovezi stiintifice care sa indice un nivel sigur de expunere la fumul de tigara. Din acest motiv, a fuma un numar mai mic de tigari pe zi sau a inlocui tigarile tari cu unele mai slabe nu poate sa fie vazut ca inofensiv pentru copilul nenascut. Renuntarea la fumat este singura cale spre a proteja sanatatea bebelusului. 

  • Fumatul in sarcina si oamenii din jur

Ca sa vrea sa renunte la fumat, gravidei trebuie sa ii fie prezentate in mod clar si corect consecintele pe care care le are fumatul in sarcina. Aude, oricum, din N parti ca fumatul dauneaza fatului, dar medicul este cel care ii poate spune exact cum si o poate convinge si/sau ajuta sa renunte la fumat. Si pentru ca sunt inca multe femei care nu o pot face, nici chiar cu ajutorul medicului, si continua sa fumeze pana in ultimul trimestru de sarcina, trebuie mentionat faptul ca aici nu este loc de judecata. Alegerea este strict personala si asumata, si nu ajuta cu nimic comentariile rautacioase ori sfaturile oferite gratuit. Lupta cu dependenta de nicotina nu este usoara. 

Sa renunti la fumat este dificil. Pentru unii dintre fumatori chiar imposibil. Sa renunti la fumat in sarcina este cu atat mai greu. Pastrarea obiceiului nu este, insa, o solutie. Pentru o femeie insarcinata fumatoare, important este ajutorul primit din exterior (medic, familie, prieteni), si nu judecata. Trebuie gasite alternativele si puterea mamei de a lupta cu dependenta. Sanatatea bebelusului este prioritara. 

Sursa foto: pexels.com, usplash.com

Surse medicale:

Substance Abuse During Pregnancy – CDC (Centers for Disease Control and Prevention)

Tobacco – World Health Organization 

Health Risks of Smoking Tobacco – American Cancer Society 

Secondhand Smoke and Smoke-free Homes  – United States Environmental Protection Agency 

author-avatar

Despre Tarek Awad

Tarek Awad este fondatorul si creatorul brandului e-Potion, un nume de referinta in industria vapingului din Romania. Povestea sa incepe in 2012, cand a descoperit o simpla tigara electronica, DSE 900, care l-a ajutat sa renunte la fumat dupa ce fusese un fumator inrait. Vazand potentialul promitator al acestui dispozitiv, Tarek a decis sa isi transforme experienta personala intr-o afacere. Astfel, in 2012, a deschis un mic magazin dedicat tigarilor electronice. De-a lungul anilor, pasiunea si dedicarea sa au transformat e-Potion intr-unul dintre cele mai renumite branduri de vaping din Romania. In 2024, e-Potion este recunoscut pentru produsele sale de inalta calitate si pentru contributia sa la promovarea unui stil de viata mai sanatos pentru fumatori. Tarek Awad continua sa inoveze si sa inspire, ramanand un pionier in domeniul vapingului.