Pentru ajutor

Suna ne la 0767116427

Vapatul in interiorul incaperilor – vapat la locul de munca

Vapatul in interiorul incaperilor – vapat la locul de munca

Vaperii de acum se confrunta cu ceva similar fumatorilor acum ceva ani, deoarece oamenii care nu vapeaza/fumeaza se intreaba frecvent de ce sunt vaperii atat de “enervanti”.

Nu este nici o indoiala ca norii de aburi nu pun in pericol sanatatea celor ce stau in vecinatatea vaperilor asa cum se intampla in cazul fumatorilor pentru cei de langa ei care devin “fumatori pasiv”, dar totusi este necesara o clarificare asupra vapingului si daca este OK sa vapezi la serviciu si “in interior” in general, cum se spune, sau nu. 

Odata ce oamenii au inteles exact ce periculos este fumatul pasiv, fumatorii au inceput sa fie dintr-o data evitati.

Iar noi ne-am decis sa exploram ce inseamna sa fii vaper in ziua de azi si mai ales ce poti si ce nu poti sa faci cand vapezi in interior.

Este Vapatul permis in interior?

Vapatul in interiorul incaperilor – vapat la locul de munca

Daca este permis sau nu vapatul in interior, este mai mult la voia localului/ interiorului in care doresti sa intri si mai apoi a regulilor statului.

Este o provocare sa tii pasul cu noile reguli in ceea ce priveste vaparea in interior, dar trendul ia forma: unde este interzis sa fumezi, va fi interzis sa vapezi.

Singura cale sa stii daca poti vapa la interior este sa intrebi in acea locatie inainte de a incepe sa vapezi. Te-ar putea ajuta si verificarea site-ului locatiei pentru ca s-ar putea sa fi postat niste reguli.

Mai multe informatii despre acest subiect in acest articol: Unde poti fuma tigara electronica

Pot sa folosesc tigara electronica la locul de munca?

Din nou, ne intrebam doua lucruri:

  • Care este politica interna la locul de munca referitoare la vapat. 
  • Daca legile locale permit vaparea in spatiile inchise si in ce conditii. 

Singura regula generala atunci cand discutam despre vapatul la locul de munca, sau oriunde in general, este sa intrebam care sunt regulile. La unele locuri de munca exista arii desemnate doar pentru vaperi. La alte locuri de munca, vapatul este permis doar in aria pentru fumatori, ori la exterior, ori intr-un spatiu special amenajat la interior.

Ar mai putea fi cazul, desi ne indoim, ca vaparea intr-un spatiu inchis, special amenajat la interior, sau chiar intr-un birou separat, sa fie admisa. Lasand la o parte orice risc de vapat pasiv, multi colegi care vad pe altii vapand in apropierea lor, se enerveaza sau se simt distrasi din cauza volumului de aburi sau din cauza faptului ca ei sunt fumatori de tigari clasice si nu pot fuma in interior. 

Daca nu exista o politica clara pentru vaparea la locul de munca, cel mai bine este sa intrebi pentru tine, in ceea ce priveste vapatul, la ce te poti astepta de la acel loc de munca.

Cei mai multi angajatori vor stabli un regulament intern clar in care vor specifica conditiile generale la locul de munca.

Acest lucru nu este pentru a supara sau discrimina vaperii; se face doar pentru a crea un mediu confortabil si de asemenea pentru a evita orice plangere ca urmare a faptului ca cineva care vapeaza a enervat un coleg.

Daca vapatul este interzis la locul de munca atunci este cel mai bine sa respecti acest lucru si sa nu incerci sa vapezi pe ascuns cat esti la munca. Chiar daca pare ca regulile nu sunt juste nu este o idee buna sa incerci sa fortezi limitele. Asta chiar daca in reclama dupa care ai cumparat propriul vape (tigara electronica) scrie ca poti vapa oriunde.

Vapatul este considerat fumat de catre lege?

Vapatul in interiorul incaperilor – vapat la locul de munca

Vapatul se afla oarecum intr-un fel de zona gri cand vine vorba despre reglementare ca si cand ar fi produse de tutun (fumat). Din punctul de vedere al legii, directia in care se indreapta lucrurile pare a fi cea in care si vapatul este tratat la fel ca si fumatul clasic desi suntem cu totii de acord ca aburii nu sunt nici pe departe la fel de daunatori ca si fumul pasiv.

Conform legii nr 15 din 2016 care interzice fumatul in spatiile publice inchise, au fost introduse interdictii pentru fumatul clasic, iar in ceea ce priveste vapatul au fost introduse doar cateva interdictii in anumite spatii precum: 

  • Spatiile publice inchise cum ar fi: spitale, biserici, institutiile oficiale ale statului.
  • Mijloace de transport in comun.
  • Spatiile special amenajate ca si locuri de joaca pentru copii.

Concluzia este ca si legea antifumat nu defineste ca vapatul este considerat fumat.

Este interzis fumatul la locul de munca? Dar vapatul ?

Da, fumatul este interzis total la locul de munca conform legii antifumat. Dar in ceea ce priveste vapatul ramane cum am discutat anterior:  ramane la politica interna a locului de munca.

Daca angajatorul considera ca vapatul este la fel cu fumatul, vaperii s-ar putea sa fie obligati sa respecte aceleasi reguli ca si in cazul fumatului, atunci ar trebui sa mearga afara sau la locul special amenajat pentru fumat.

Concluzia la vapatul in interior

Deoarece vapatul si tigarile electronice sunt relativ noi, regulile de vapat si reglementarile de obicei cad intr-o zona gri.

Simplul bun-simt fata de altii poate face multe. Intelege ca vapatul poate sa distraga atentia persoanei care este langa tine cand vapezi iar ei poate ca nu ii place mirosul vaporilor. Asta poate fi mai ales adevarat deoarece nu multe persoane inteleg si stiu daca este sigur (sanatos) vapatul sau nu.

Ca vorbim despre locul de munca sau orice alt loc in interior unde mai sunt si altii (care nu vapeaza) cum ar fi si cafenele sau restaurante, ajuta sa pui intrebari specifice ca sa-ti fie clar care sunt regulile de vapat.

Lasă un răspuns
Garantie 60 zile

Garantie 60 zile la neconsumabile

Livrare gratuita

in 24h la comenzi peste 149lei

Expediere in aceeasi

Expediere in aceeasi zi pana la ora 16:00

Adauga o recenzie

Adauga o recenzie si castiga 100 de puncte bonus

VĂ ROG SA VERIFICAȚI VARSTA DUMNEAVOASTRA PENTRU A INTRA.