Recenzii

Ce este IQOS și cum funcționează

Ce este IQOS și cum funcționează

Pentru unii oameni care fumează, vapatul nu pare să funcționeze bine ca alternativa pentru țigări. Poate fi prea diferit de fumat pentru ca ei să se obișnuiască.

1. Ce este dispozitivul IQOS?

La urma urmei, niciun produs destinat vapingului nu are de fapt același gust ca cel de tutunul aprins. Și cu vapingul, nu există un început sau un sfârșit definit pentru experiență: fumătorii aprind o țigară și apoi o sting câteva minute mai târziu, dar vapatul poate continua la neșfârșit.

Companiile de tutun au muncit din greu pentru a veni cu un produs care să reproducă fumatul fără a provoca toate prejudiciile inhalării tutunului ars și cred că au realizat acest lucru cu produsele din tutun încălzit (HTP | Heated-Tobacco-Products), care sunt, de asemenea produse din tutun, numite căldură-nu-arsură (HNB | Heat-Not-Burn).

Cel mai cunoscut dintre acestea este IQOS, fabricat și vândut în zeci de țări de Philip Morris International (PMI), cu sediul în Elveția. Dispozitivul este disponibil din 2014 și a avut un mare succes în transformarea fumătorilor – în special, în Japonia, unde IQOS și alte HTP-uri au contribuit semnificativ la o prăbușire a vânzărilor de țigări. Potrivit PMI, milioane de fumători au trecut complet la IQOS.

2. Avantajele și dezavantajele tehnologiei IQOS

Încă de la momentul lansării pe piață, tehnologia IQOS s-a dorit a fi o alternativă mai sigură și mult mai sănătoasă pentru fumat. Așa cum vei afla din rândurile următorului capitol, dispozitivul IQOS funcționează pe principiul încălzirii tutunului și pe baza deja celebrelor HeatSticks. Iată care sunt avantajele oferite de acest proces:

2.1. Tutunul din IQOS este încălzit și nu ars

Dacă vrei să faci trecerea de la țigări normale la un device IQOS, te vei bucura de unul dintre cele mai importante beneficii chiar de la prima utilizare: tutunul necesar este doar încălzit, fără a fi necesară arderea sa. 

Ce înseamnă acest lucru? În primul rând, poți tăia de pe listă problema scrumului produs prin arderea tutunului. Secundar, nu va mai exista în aer mirosul neplăcut de fum, rezultat în urma utilizării unei țigări normale, sau a uneia rulate. Mirosul unor HeatSticks din timpul încălzirii dispozitivului IQOS este mult mai acceptabil.  

2.2. Utilizarea unui IQOS nu produce reziduuri de gudron

Un alt beneficiu important pe care îl asigură utilizarea unui IQOS, spre deosebire de fumatul clasic: acest device nu produce gudron, reziduu toxic, produs în urma arderii unei țigări normale. 

Această substanță vâscoasă, neagră sau brună, este obținută în urma prelucrării unor materii prime de proveniență vegetală, printr-un proces de distilare sau prin piroliză. Atunci când sunt încălzite, headstick-urile produc un reziduu specific, pe bază de aerosoli, cu o formulă diferită de cea a gudronului. 

2.3. IQOS poate fi un accesoriu de fashion

Fiind un device cool si dezvoltat pe baza unor tehnologii moderne, IQOS-ul poate fi un veritabil accesoriu in cadrul ținutei tale. Gama variată de modele îți permite libertate în alegerea unei nuanțe preferate, pe care știi că o poți integra fără mari probleme în orice tip de outfit, la birou sau atunci când ieși în oraș. 

3. Cum funcționează dispozitivul IQOS?

IQOS și alte HTP-uri folosesc bateria pentru a genera căldură concentrată asupra unui tub de tutun asemănător țigării, care este tratat cu glicerină vegetală pentru a crea vapori vizibili. Nu este fumat și nici chiar vapat. Susținătorii spun că acesta umple un gol între cele două, ceea ce îl face atractiv pentru mulți fumători.

IQOS conține în esență trei piese; un încărcător de buzunar, dispozitivul în sine și HeatSticks (numite HEETS), mini-țigările de unică folosință care vin într-un pachet de 20. Bastoanele conțin un amestec de tutun, VG, nicotină și arome și sunt concepute pentru a simula experiența fumatului de țigară.

Unitatea IQOS încălzește tutunul la o temperatură precisă la care vaporizează tutunul, dar nu arde. Rezultatul seamănă mult cu vaporii pe care îi obții folosind un vaporizator portabil de canabis, cum ar fi un PAX sau Firefly, care folosește și căldura condusă pentru a extrage conținutul materialului vegetal.

Cu toate acestea, adăugarea de VG creează mai mulți vapori decât ar fi posibil doar cu tutunul. Dispozitivul IQOS, la care PMI se referă ca „suport”, are nevoie de o încărcare de patru minute în carcasa încărcătorului, între utilizări.

După încărcare, introduci un HeatStick în dispozitiv și aștepți 20 de secunde până când se aprinde și vibrează. Apoi, dispui de 14 trageri sau șase minute – oricare ar fi primul – înainte ca procesul să poată fi repetat.

Potrivit producătorilor de HTP, lovitura de nicotină livrată de aceste dispozitive este mult mai rapidă și mai asemănătoare fumatului, comparativ cu vapatul.

La fel ca un dispozitiv de vapare, IQOS nu produce vapori de „flux lateral”. Emite vapori numai atunci când este inhalat. HeatSticks se simt ca niște țigări în gura utilizatorului, iar aroma, din toate punctele de vedere, este foarte apropiată de o țigară – și cu siguranță nu se simte ca aromele de vapat, nici măcar ca un lichid cu aromă de tutun.

Pentru a menține performanța maximă a elementelor de încălzire ceramice, suportul IQOS trebuie curățat după aproximativ 20 de utilizări (sau fiecare pachet de HeatSticks). Deoarece ambele părți ale dispozitivului au baterii litiu-ion, acestea vor pierde în cele din urmă capacitatea și vor trebui înlocuite.

Experiența IQOS este definită de convențiile privind fumatul de țigări:

  • rezervele HeatStick sunt vândute în pachete de 20 de bucăți;
  • au aproape același cost ca si țigările, inclusiv taxele;
  • fiecare HeatStick oferă un număr definit de pufuri într-o perioadă limitată de timp;
  • sunt disponibile doar arome simple de tutun și mentol;
  • un HeatStick folosit este similar cu un cap de țigară

4. Diferențe între IQOS și țigara electronică

Dacă vrei realizezi trecerea de la fumat la utilizarea unui IQOS, sau a unei tigari electronice, însă încă nu știi prin ce deosebesc acest două device-uri, a venit momentul să lămurim și acest aspect. Vezi mai jos principalele diferențe:

4.1. Diferențe privind modul de funcționare

Ambele device-uri utilizează un proces de încălzire a unei substanțe utilizate, nu pe arderea unui compus fizic, așa cum este tutunul, în cazul țigărilor normale. Însă privind puțin mai departe de această asemănare, se observă două principii tehnologice diferite. 

Dispozitivele IQOS utilizează, totuși, tutun adevărat. Spre deosebire de acestea, device-urile pentru vapat utilizează lichid pentru tigara electronica, încălzit la o temperatură optimă și transformat de atomizor în aburi. 

4.2. IQOS oferă mai putină arome decât țigara electronică

Dacă mizezi pe experiențele oferite de țigările electronice, ai libertatea de a experimentă o multime de arome, astfel încât să poți ști care sunt notele cu care poți rezona cel mai bine. 

Lista este una extrem de variată: arome de tabac, arome fructate, arome de vanilie, arome asemănătoare cu dulciurile sau băuturile carbogazoase preferate, iar această listă poate continua pentru o bună perioadă. La polul opus, aromele pe care le oferă headstick-urile sunt limitate la o serie de doar câteva note de bază. 

Spre deosebire de IQOS, produsele vaping sunt concepute pentru a separa utilizatorii de experiența fumatului. Țigările electronice nu au nimic asemănător fumatului – nici măcar cele cu aromă de „tutun” – și poți găsi lichidul de țigară electronică în aproape orice aromă imaginabilă.

Mai mult decât atât, țigările electronice descriu o gamă mult mai variată de produse. Există mod-uri mari și puternice, precum și pod-uri mici, cu putere redusă. Poți alege să vapezii sub-ohm, pentru a genera nori imenși, sau poți vapa „pe fugă” și să nu produci deloc vapori vizibili.

4.3. Prezența nicotinei în produsele supuse încălzirii

Cei care utilizează device-uri IQOS sunt expuși acțiunii nicotinei asupra organismului, deoarece tutunul încălzit conține acest alcaloid. În schimb, vaperii pot opta pentru e-lichid fara nicotina, dacă doresc să se bucure de senzațiile experimentate, însă fără a se lovi de complicațiile asociate adicției. 

Toate acestea nu înseamnă că vaparea este neapărat mai bună decât utilizarea unui dispozitiv de încălzire cum ar fi IQOS. Este doar o experiență mult diferită. Am știut întotdeauna că există un segment semnificativ al populației fumătoare căruia pur și simplu nu-i place vapingul. Pentru acei oameni, produsele din tutun încălzite precum IQOS ar putea fi ceea ce își doresc.

5. În concluzie

Cu rezervele sale de tutun, asemănătoare țigărilor, IQOS (și întreaga categorie HTP) se adresează în mod clar fumătorilor de țigări. De la aromă până la prețul HeatSticks-ului, produsul este conceput pentru persoanele obișnuite să cumpere și să fumeze țigări.

În timp ce unii oameni din industria vapingului sunt îngrijorați de faptul că IQOS și alte produse noi din industria tutunului vor afecta piața vapingului, este de fapt mai probabil să o ajute. 

Din experiența din Japonia, știm deja că IQOS poate ajuta oamenii să renunțe la fumat, la fel cum se poate întâmpla și în cazul țigărilor electronice. Lobby-ul făcut pentru reducerea daunelor cauzate de tutun (THR) subliniază faptul că între vaping, HTP’s și alte produse cu nicotină de risc scăzut, o parte mare din totalul celor șapte milioane de decese anuale, produse prematur la nivel mondial și cauzate de fumat, poate fi evitată în viitor.

Lasă un răspuns