Pentru ajutor

Suna ne la 0767116427

IQOS - O alternativa la fumatul traditional: ce este si cum functioneaza

IQOS – O alternativa la fumatul traditional: ce este si cum functioneaza

Cuprins

IQOS reprezinta o alternativa inovatoare la fumatul traditional, fiind un dispozitiv electronic care incalzeste tutunul in loc sa il arda. Acest sistem ofera o experienta similara cu cea a fumatului, fara a produce fumul si mirosul caracteristic. De-a lungul acestui articol, vom explora conceptul de IQOS, modul in care functioneaza, avantajele si dezavantajele sale, precum si impactul asupra sanatatii si mediului inconjurator. Vei descoperi cum acest dispozitiv se diferentiaza de tigarile electronice si tigarile traditionale si ce trebuie sa stii inainte de a trece la folosirea IQOS.

1. Ce este IQOS?

IQOS este un dispozitiv electronic creat pentru a oferi o alternativa la fumatul traditional, prin incalzirea tutunului in loc de arderea acestuia. Dezvoltat de Philip Morris International, IQOS ofera o experienta de consum a tutunului fara a produce fumul si mirosul asociat cu tigarile obisnuite. Acest lucru poate duce la o reducere a expunerii la unele substante chimice periculoase cum ar fi gudron, monoxid de carbon, arsenic, formaldehida si benzina.

1.1. Definitia si conceptul de IQOS

Numele IQOS este prescurtarea de la “I Quit Ordinary Smoking” (Renunt la Fumatul Obisnuit). Conceptul de baza al IQOS consta in utilizarea tehnologiei de incalzire a tutunului (HeatControl), care incalzeste tutunul pana la o temperatura mai scazuta decat cea necesara pentru ardere. Astfel, se genereaza un aerosol care contine nicotina si alte compusi ai tutunului, dar cu o concentratie redusa de substante nocive in comparatie cu fumul produs de tigarile traditionale.

1.2. Componentele dispozitivului IQOS

Componentele dispozitivului IQOS

Dispozitivul IQOS se compune din trei parti principale: dispozitivul de incalzire, incarcatorul portabil si tigaretele de tutun numite HEETS sau HeatSticks. Incalzitorul contine o lamela de ceramica care incalzeste tutunul din interiorul HeatStick-ului. Incarcatorul portabil are rolul de a alimenta dispozitivul de incalzire cu energie, iar HEETS sunt stickurile de tutun special concepute pentru a fi folosite cu IQOS.

1.3. Produsele HEETS si compatibilitatea cu IQOS

HEETS, cunoscute si sub numele de HeatSticks, sunt stickurile de tutun special concepute pentru a fi folosite cu dispozitivul IQOS. Acestea contin tutun prelucrat si comprimat, impreuna cu un filtru, pentru a asigura o experienta optima in utilizarea sistemului de incalzire IQOS. HEETS sunt disponibile intr-o varietate de arome si niveluri de nicotina, pentru a satisface preferintele diferite ale utilizatorilor.

Este important de mentionat ca HEETS sunt concepute exclusiv pentru utilizarea cu dispozitivele IQOS si nu pot fi folosite in mod normal, ca tigari obisnuite. De asemenea, HEETS nu sunt compatibile cu dispozitivele de vapat, deoarece acestea functioneaza pe baza unui sistem de incalzire a tutunului, spre deosebire de atomioarele care utilizeaza lichid pentru vapat.

Compatibilitatea dintre HEETS si IQOS asigura o experienta de utilizare optima, mentinand nivelurile de nicotina si aromele conform asteptarilor utilizatorilor, dar in acelasi timp, limitand expunerea la unele substante chimice periculoase asociate cu arderea tutunului.

2. Cum functioneaza IQOS?

Cum functioneaza IQOS?
Cum functioneaza IQOS?

IQOS ofera o alternativa la fumatul traditional, prin incalzirea tutunului in loc de arderea acestuia. Sistemul IQOS utilizeaza o tehnologie numita HeatControl pentru a controla temperatura la care este incalzit tutunul, asigurandu-se ca nu este ars, ci incalzit la o temperatura optima pentru a produce un aerosol care contine nicotina si alte compusi ai tutunului.

2.1. Sistemul de incalzire a tutunului

Sistemul de incalzire a tutunului IQOS consta intr-un dispozitiv de incalzire care foloseste o lamela de ceramica pentru a incalzi tutunul. Aceasta lamela este incalzita electric pana la o temperatura de aproximativ 350 de grade Celsius, care este suficienta pentru a extrage nicotina si aromele din tutun, dar nu pentru a provoca arderea acestuia. Rezultatul este un aerosol care contine nicotina si alte compusi ai tutunului, dar cu o cantitate redusa de substante chimice nocive comparativ cu fumul produs de arderea tutunului.

2.2. Procesul de incalzire versus ardere

Procesul de incalzire al tutunului in IQOS este diferit de arderea tutunului in tigari traditionale. In timp ce arderea tutunului genereaza fum si multe substante chimice periculoase, procesul de incalzire al tutunului in IQOS produce un aerosol cu un continut redus de substante nocive. Acest lucru se datoreaza faptului ca incalzirea tutunului nu provoaca arderea completa a acestuia, limitand astfel productia de substante chimice periculoase si reducand expunerea la acestea.

Comparativ cu fumatul traditional, IQOS poate fi considerat un mod mai putin daunator de a consuma nicotina, desi nu este complet lipsit de riscuri pentru sanatate.

2.3. Utilizarea si intretinerea dispozitivului IQOS

Pentru a utiliza dispozitivul IQOS, urmareste acesti pasi simpli:

 1. Incarca dispozitivul: Asigura-te ca dispozitivul este incarcat complet inainte de a-l folosi. Acest lucru poate dura aproximativ 1,5 ore. Foloseste incarcatorul furnizat pentru a incarca dispozitivul.
 1. Introduce HEETS: Deschide capacul dispozitivului si introduce un HEETS in lamela de incalzire. Impinge HEETS pana cand atinge punctul de oprire.
 1. Porneste dispozitivul: Apasa si mentine apasat butonul de pornire pana cand lumina LED incepe sa clipeasca. Astepta cateva secunde pana cand lumina devine stabila, indicand faptul ca dispozitivul este pregatit pentru utilizare.
 1. Trage din dispozitiv: Inspira usor aerosolul produs prin incalzirea tutunului. Fiecare sesiune de utilizare a IQOS dureaza aproximativ 6 minute sau 14 pufuri, in functie de preferintele utilizatorului.
 1. Oprieste dispozitivul: Dupa ce sesiunea de utilizare s-a incheiat, scoate HEETS-ul folosit si arunca-l. Apoi, oprieste dispozitivul apasand si mentinand butonul de pornire pana cand lumina LED se stinge.

Intretinerea dispozitivului IQOS este importanta pentru a asigura functionarea optima si durabilitatea acestuia. Curata dispozitivul regulat, cel putin o data pe saptamana sau dupa fiecare pachet de HEETS utilizat. Utilizeaza accesoriile de curatare furnizate cu dispozitivul, cum ar fi periutele si betisoarele de curatare, pentru a indeparta resturile de tutun si alte impuritati. De asemenea, asigura-ta ca pastrezi dispozitivul intr-un loc uscat si curat, departe de umezeala si praf, pentru a prelungi durata de viata a acestuia.

3. Diferente intre IQOS, tigarile traditionale si tigarile electronice

3.1. IQOS versus tigarile traditionale

IQOS versus tigarile traditionale

Spre deosebire de tigarile traditionale, IQOS nu arde tutunul, ci il incalzeste pana la o temperatura mai mica (aproximativ 350°C), ceea ce reduce in mod semnificativ emisiile de substante nocive. Astfel, IQOS ofera o experienta de fumat cu mai putin miros si fara fumul specific tigarilor traditionale. Desi IQOS nu este lipsit de riscuri, studiile sugereaza ca poate fi o optiune mai putin daunatoare decat fumatul tigarilor traditionale.

3.2. IQOS versus tigarile electronice

IQOS versus tigarile electronice

IQOS si tigarile electronice functioneaza diferit, in ciuda aspectului lor similar. In timp ce IQOS incalzeste tutunul real, tigarile electronice functioneaza pe baza unui lichid (de obicei, cu nicotina) care este transformat in vapori prin intermediul unui atomizor. Spre deosebire de tigarile electronice, IQOS ofera o experienta de fumat mai apropiata de cea a tigarilor traditionale, datorita utilizarii tutunului real. In ceea ce priveste riscurile pentru sanatate, ambele dispozitive pot prezenta anumite riscuri, dar in general sunt considerate mai putin daunatoare decat fumatul tigarilor traditionale. Este important de mentionat ca nu exista suficiente studii pe termen lung pentru a determina cu exactitate riscurile asociate cu folosirea acestor dispozitive in comparatie cu fumatul tigarilor traditionale.

3.3. Compararea nivelurilor de nicotina si a substantelor chimice

Atunci cand vine vorba de nicotina si alte substante chimice, IQOS si tigarile electronice tind sa contina mai putine substante nocive decat tigarile traditionale. Datorita procesului de incalzire, in loc de ardere, IQOS emite mai putine substante chimice daunatoare. Tigarile electronice, de asemenea, contin mai putine toxine, deoarece nu contin tutun ars, ci un lichid care se transforma in vapori. Dar, este important de mentionat ca nivelul de nicotina variaza in functie de produs si de utilizator, si nu toate tigarile electronice sau produsele IQOS au acelasi continut de nicotina sau substante chimice.

3.4. Mirosul si gustul produselor IQOS si tigari

IQOS ofera o experienta de fumat mai apropiata de cea a tigarilor traditionale datorita utilizarii tutunului real. Dar, gustul si mirosul sunt diferite, deoarece nu exista arderea tutunului. IQOS emite mai putin miros si lasa mai putine reziduuri decat tigarile traditionale. Tigarile electronice, pe de alta parte, au o gama larga de arome disponibile si nu contin tutun, ceea ce inseamna ca gustul si mirosul sunt foarte diferite de tigarile traditionale sau de IQOS.

3.5. Impactul asupra mediului inconjurator

Impactul asupra mediului este un factor important de luat in considerare atunci cand se compara IQOS, tigarile traditionale si tigarile electronice. Tigarile traditionale genereaza o cantitate semnificativa de deseuri si poluare, in special prin filtrele de plastic aruncate pe sol. IQOS si tigarile electronice genereaza, de asemenea, deseuri, insa in cantitati mai mici. Dispozitivele electronice pot fi reciclate, iar cartusele folosite pot fi colectate si reciclate de producatorii IQOS. Desi impactul asupra mediului al IQOS si tigarilor electronice poate fi mai mic decat al tigarilor traditionale, este in continuare important sa fim constienti de gestionarea corecta a deseurilor si sa cautam metode de a reduce impactul asupra mediului inconjurator.

4. Tipuri de Heets continutul de nicotina si aromele lor

Heets sunt cartusele de tutun special concepute pentru a fi folosite cu dispozitivele IQOS. Aceste cartuse contin tutun real, dar sunt proiectate sa se incalzeasca, in loc sa arda, astfel incat sa elibereze nicotina si aromele fara fumul si substantele nocive asociate tigarilor traditionale. Exista mai multe tipuri de Heets disponibile pe piata, fiecare cu arome diferite si nivele variate de nicotina, pentru a satisface preferintele diferitelor categorii de fumatori.

Unele dintre cele mai populare tipuri de Heets si continutul lor de nicotina includ:

 1. Heets Amber: Aceasta varianta are o aroma bogata si intensa de tutun, care se apropie cel mai mult de gustul unei tigari traditionale. Continutul de nicotina este similar cu cel al tigarilor clasice. Este ideala pentru fumatorii care doresc sa treaca de la tigarile clasice la IQOS, fara a sacrifica gustul tutunului.
 2. Heets Yellow: Aceasta optiune ofera o aroma usoara si delicata de tutun, potrivita pentru cei care prefera tigarile usoare. Continutul de nicotina este mai scazut in comparatie cu Heets Amber. Aroma sa fina este o alegere populara pentru fumatorii care cauta o experienta mai blanda.
 3. Heets Turquoise: Cu o aroma mentolata, Heets Turquoise ofera o senzatie racoritoare si revigoranta. Continutul de nicotina este similar cu cel al Heets Yellow. Aceasta varianta este perfecta pentru fumatorii care prefera gustul mentolat.
 4. Heets Bronze: Acest tip de Heets are o aroma bogata, cu note de cacao si tutun inchis la culoare. Continutul de nicotina este similar cu cel al Heets Amber, fiind potrivit pentru fumatorii care apreciaza aromele intense si sofisticate.
 5. Heets Green: Combinand aromele de tutun si menta, Heets Green ofera o experienta echilibrata si racoritoare. Continutul de nicotina este mediu, fiind potrivit pentru cei care doresc sa combine gustul tutunului cu racoarea mentei.

4. Beneficii si riscuri ale utilizarii IQOS

Beneficii si riscuri ale utilizarii IQOS

4.1. Argumente pro si contra folosirii IQOS in comparatie cu fumatul traditional

Utilizarea dispozitivului IQOS a fost prezentata ca o alternativa mai putin nociva fata de fumatul traditional. Exista argumente pro si contra folosirii acestui sistem, iar unele dintre cele mai notabile sunt:

Pro:

 • Emisia redusa de substante nocive si cancerigene, deoarece tutunul nu este ars, ci doar incalzit.
 • Diminuarea mirosului de fum, atat pentru utilizator, cat si pentru cei din jur.
 • Impact mai mic asupra mediului in comparatie cu fumatul traditional, datorita lipsei de fum si a reziduurilor de tigari.

Contra:

 • Dispozitivul si cartusele de tutun (Heets) pot fi mai costisitoare decat tigarile traditionale.
 • In ciuda reducerii emisiilor nocive, IQOS nu elimina in totalitate riscurile asociate cu fumatul.
 • Utilizatorii inca pot dezvolta dependenta de nicotina prin folosirea dispozitivului.

4.2. Studii si cercetari privind siguranta si eficacitatea IQOS

Cercetarile privind siguranta si eficacitatea IQOS au fost mixte. Unele studii, inclusiv cele finantate de Philip Morris International (compania producatoare a IQOS), au aratat ca utilizarea IQOS poate reduce expunerea la substantele nocive in comparatie cu fumatul traditional. Cu toate acestea, alte cercetari independente au ridicat semne de intrebare cu privire la aceste afirmatii si au sugerat ca utilizarea IQOS poate avea in continuare riscuri pentru sanatate.

4.3. Consideratii legate de dependenta si renuntarea la fumat

IQOS nu este un dispozitiv pentru renuntarea la fumat, deoarece inca furnizeaza nicotina utilizatorilor. Persoanele care folosesc IQOS pot dezvolta sau mentine o dependenta de nicotina. Dar, pentru cei care doresc sa renunte la fumatul traditional si sa treaca la o alternativa mai putin nociva, IQOS poate fi o optiune de luat in considerare.

Este important ca persoanele care doresc sa renunte la fumat sa consulte un profesionist medical sau sa caute metode dovedite de renuntare, cum ar fi terapiile de substitutie a nicotinei (TSN), tigarile electronice sau consilierea.

5. Reglementarea si disponibilitatea IQOS in Romania si alte tari

5.1. Legislatia si taxarea dispozitivelor IQOS si produselor HEETS

In Romania, dispozitivele IQOS si produsele HEETS sunt supuse reglementarilor specifice tutunului incalzit. Acestea sunt tratate diferit fata de tigarile traditionale si tigarile electronice, avand o taxare specifica. Legislatia privind vanzarea, publicitatea si utilizarea IQOS poate varia in functie de tara si de autoritatile locale. Este important sa fii informat cu privire la reglementarile aplicabile in tara in care locuiesti sau in care intentionezi  sa folosesti dispozitivele IQOS si produsele HEETS.

5.2. Accesibilitatea si preturile produselor IQOS

Dispozitivele IQOS si produsele HEETS sunt disponibile in Romania si in alte tari prin intermediul magazinelor specializate si al site-urilor online. Preturile pot varia in functie de modelul dispozitivului IQOS si de tipul de HEETS achizitionate. Desi initial investitia intr-un dispozitiv IQOS poate fi mai mare decat costul unui pachet de tigari traditionale, utilizatorii pot economisi pe termen lung, deoarece costul HEETS-urilor poate fi mai mic decat cel al tigarilor.

5.3. Reactia publicului si a autoritatilor de sanatate publica

Reactia publicului si a autoritatilor de sanatate publica fata de IQOS si produsele HEETS este variata. Unele persoane vad aceasta tehnologie ca o alternativa mai putin nociva fata de fumatul traditional, in timp ce altele considera ca nu se cunosc suficiente informatii despre efectele pe termen lung ale utilizarii tutunului incalzit. Autoritatile de sanatate publica din intreaga lume monitorizeaza si analizeaza in continuare studiile privind siguranta si eficacitatea IQOS, iar pozitia lor fata de acest produs poate evolua pe masura ce apar noi informatii.

Rezumatul articolului – key takeaways : IQOS – O alternativa la fumatul traditional: ce este si cum functioneaza

 • IQOS reprezinta o alternativa la fumatul traditional, bazata pe tehnologia de incalzire a tutunului.
 • Dispozitivul IQOS are componente diferite si functioneaza diferit fata de tigarile traditionale si tigarile electronice.
 • Produsele HEETS sunt special concepute pentru utilizarea cu dispozitivele IQOS si includ diferite arome.
 • Sistemul de incalzire al tutunului utilizat de IQOS reduce semnificativ cantitatea de substante chimice eliberate comparativ cu arderea tutunului.
 • Comparativ cu fumatul traditional, IQOS genereaza un miros si un gust diferit, precum si un impact redus asupra mediului inconjurator.
 • IQOS ofera utilizatorilor o varietate de arome de HEETS, fiecare cu propriul continut de nicotina.
 • Utilizarea IQOS prezinta atat beneficii, cat si riscuri, iar articolul discuta argumentele pro si contra in comparatie cu fumatul traditional.
 • Studiile si cercetarile privind siguranta si eficacitatea IQOS sunt in curs, oferind o perspectiva asupra posibilelor implicatii pentru sanatate.
 • Legislatia, taxarea si accesibilitatea IQOS si produselor HEETS variaza in functie de tara, iar in Romania exista reglementari specifice.
 • Reactia publicului si a autoritatilor de sanatate publica fata de IQOS este mixta, cu unii sustinand beneficiile potentiale, in timp ce altii isi exprima ingrijorarea cu privire la dependenta si alte riscuri.

Intrebari frecvente despre IQOS

Ce este IQOS?

IQOS este un dispozitiv electronic de incalzire a tutunului, care foloseste un sistem de incalzire in loc de ardere, pentru a produce vapori in loc de fum.

Cum functioneaza IQOS?

IQOS functioneaza prin incalzirea tutunului in loc sa-l arda, ceea ce reduce emisiile de substante chimice si mirosul produselor de fumat.

Care sunt diferentele intre IQOS, tigarile traditionale si tigarile electronice?

IQOS se situeaza intre tigarile traditionale si tigarile electronice, utilizand un sistem de incalzire a tutunului real in loc de lichide pentru tigari electronice sau arderea tutunului in cazul tigarilor traditionale.

Ce sunt HEETS si care sunt aromele disponibile?

HEETS sunt unitati de tutun special concepute pentru utilizarea in dispozitivele IQOS. Ele vin intr-o varietate de arome si continut de nicotina, pentru a se potrivi preferintelor diferite ale utilizatorilor.

Este IQOS mai sigur decat fumatul traditional?

Desi exista unele studii care indica faptul ca IQOS poate fi mai putin daunator decat fumatul traditional, nu exista suficiente dovezi pentru a sustine ca este complet sigur. Utilizatorii trebuie sa ia in considerare beneficiile si riscurile asociate cu IQOS inainte de a face o alegere.

Cum se utilizeaza si se intretine dispozitivul IQOS?

Utilizarea dispozitivului IQOS implica inserarea unitatilor de tutun HEETS si incalzirea lor la o temperatura specifica. Intretinerea dispozitivului include curatarea si incarcarea regulata a bateriei.

Exista restrictii legale cu privire la utilizarea IQOS in Romania?

Utilizarea IQOS este supusa legislatiei locale privind produsele din tutun si dispozitivele de fumat. Este important ca utilizatorii sa fie constienti de reglementarile din Romania si sa respecte legile in vigoare.

Cat costa un dispozitiv IQOS si pachet de tutun HEETS?

Preturile dispozitivelor IQOS si ale unitatilor de tutun HEETS pot varia in functie de tara, taxe si disponibilitate. Este recomandat sa verificati preturile si accesibilitatea in Romania inainte de a achizitiona produsele.

Cum pot renunta la fumat cu ajutorul IQOS?

IQOS poate fi utilizat ca o alternativa la fumatul traditional, dar nu exista garantii ca va ajuta utilizator.

In concluzie, IQOS reprezinta o alternativa la fumatul traditional, oferind un sistem de incalzire a tutunului in loc de ardere. Acest dispozitiv a atras atentia consumatorilor si a autoritatilor de sanatate publica din intreaga lume, inclusiv in Romania. Comparativ cu tigarile traditionale, IQOS prezinta unele diferente in ceea ce priveste nivelurile de nicotina si substantele chimice, mirosul si gustul, precum si impactul asupra mediului inconjurator. Cu toate acestea, exista inca dezbateri privind beneficiile si riscurile utilizarii IQOS in comparatie cu fumatul traditional, iar cercetarile in acest domeniu sunt in curs de desfasurare. Avand in vedere reglementarile si disponibilitatea IQOS in Romania si alte tari, este important ca utilizatorii sa fie constienti de legislatia locala si de implicatiile fiscale si de sanatate asociate cu utilizarea acestui dispozitiv.

Sursa articolului:

https://www.iqos.com/

https://www.who.int/tobacco/publications/prod_regulation/htps/en/

https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-authorizes-marketing-iqos-tobacco-heating-system-reduced-exposure-information

https://ec.europa.eu/taxation_customs/business/excise-duties-alcohol-tobacco-energy/excise-duties-tobacco_en

http://www.ms.ro/prevenire/tutun/

https://www.tobaccocontrollaws.org/legislation/country/romania/laws

Sursa foto:

https://www.freepik.com/

Lasă un răspuns
Garantie 60 zile

Garantie 60 zile la neconsumabile

Livrare gratuita

in 24h la comenzi peste 149lei

Expediere in aceeasi

Expediere in aceeasi zi pana la ora 16:00

Adauga o recenzie

Adauga o recenzie si castiga 100 de puncte bonus

VĂ ROG SA VERIFICAȚI VARSTA DUMNEAVOASTRA PENTRU A INTRA.