Tigarile electronice - efecte, recomandari si contraindicatii. Ce spun specialistii

Tigarile electronice – efecte, recomandari si contraindicatii. Ce spun specialistii

Care sunt efectele reale ale tigarilor electronice? Probabil si tu te-ai intrebat asta daca folosesti un astfel de dispozitiv sau planuiesti sa schimbi tigarile clasice. Acest subiect a creat multe discutii in contradictoriu, insa putine s-au bazat pe studii. Afla ce spun specialistii despre adevaratele efecte ale tigarilor electronice, ce recomanda si care sunt contraindicatiile.

1. Ce este tigara electronica?

Tigara electronica mai este cunoscuta si sub denumirea de e-tigara. Ce este, de fapt, acest dispozitiv? In primul rand, trebuie sa stii ca functioneaza pe aceleasi principii cu cele ale aerosolului. In al doilea rand, datorita bateriei si rezistentei reuseste sa produca un abur mult mai fin. In ceea ce priveste aburul produs, acesta este aproape la fel de fin precum fumul produs de o tigara obisnuita.

E-tigara a fost conceputa pentru a ajuta fumatorii sa reduca tigarile clasice sau sa le elimine in totalitate. Cei care au conceput acest dispozitiv au luat in calcul partea psihologica a fumatului.

Practic, bateria incalzeste atomizorul, iar atomizorul transforma lichidul in vapori. Acest proces se declanseaza dupa apasarea unui simplu buton. Bineinteles ca acest dispozitiv necesita curatare si schimbarea anumitor parti (rezistentele) pentru a beneficia de un vapat cat mai placut. Aceasta mentenanta a tigatii electronice influenteaza foarte mult si efectele asupra organismului. Spre exemplu, o siguranta arsa schimba foarte mult vaporii, iar cel care vapeaza poate simti un disconfort accentuat la nivelul gatului.

2. Tigari electronice – efecte asupra sanatatii

Este normal ca oricine vrea sa se apuce de vapat sa se intrebe si la ce riscuri se supune. Efectele tigarilor electronice au fost amplu dezbatute, incercandu-se chiar demontarea oricarui avantaj pe cate l-ar oferi vapatul. Iata ce spun cativa cercetatori despre aceste dispozitive si ce efecte negative si pozitive pot avea.

2.1 Tigarile electronice, presupusele efecte pozitive pentru plamani

Persoanele astmatice si fumatoare pot fi ajutate foarte mult de tigarile electronice. S-a dovedit faptul ca e-tigarile au imbunatatit functionarea plamanilor sanatosi. Mai multi cercetatori si-au unit fortele si au demonstrat in studiul `Effect of Smoking Abstinence and Reduction in Asthmatic Smokers Switching to Electronic Cigarettes: Evidence for Harm Reversal ` faptul ca inlocuirea totala sau partiala a tigarilor clasice cu cele electronice reduce simptomele astmului. Cu alte cuvinte, e-tigara este mai putin nociva.

2.2. Efectele negative ale tigarilor electronice sunt mai scazute

Fumatul pasiv este un subiect care a dus la interzicerea fumatului in spatii inchise. Mai bine zis, s-au dat legi care interzic fumatorilor sa `oblige` oamenii din jur sa inhaleze fumul din jur si sa aiba probleme asemanatoare cu cele pe care le are un fumator.

Igor Burstyn a dovedit in studiul „ Perring through the mist: systematic review of what the chemistry of contaminants in electronic cigarettes tells us about health risks” faptul ca efectele dupa inhalarea aburilor in mod pasiv sunt semnificativ mai scazute in comparatie cu fumatul pasiv clasic.

Daca nu era deja evident, Maciej Goniewciz a dovedit prin studiul  `Exposure to Nicotine and Selected Toxicants in Cigarette Smokers Who Switched to Electronic Cigarettes: A Longitudinal Within-Subjects Observational Study` faptul ca toxinele din tigarile electronice sunt mult mai putine in compartie cu cele intalnite in tigarile obisnuite.

2.3. Riscul de cancer este scazut. Efectele produselor care te ajuta sa te lasi de fumat

In cadrul Universitatii St. Andres din UK s-a realizat studiul `Comparing the cancer potencies of emissions from vapourised nicotine products including e-cigarettes with those of tobacco smoke`. Aceasta cercetare a scos la iveala faptul ca faptul ca riscul de a face cancer este mai mic atunci cand folosesti tigari electronice, insa aceste dispozitive sunt la fel de nocive precum produsele care promit sa te ajute sa scapi de fumat. Studiul admite insa si faptul ca pot exista diversi factori care sa influenteze aparitia bolii nemiloase.

3.  Recomandari in utilizarea tigarilor electronice

Probabil ca cea mai frecventa recomandare atunci cand vine vorba de tigari electronice este sa nu te apuci de vapat daca nu esti deja fumator. 

Este recomandat ca pentru inceput sa folosesti un lichid cu o concentratie mai ridicata de nicotina decat fumai in mod normal. Scopul? Vapatul nu ofera o cantitate de nicotina mare intr-un timp scurt, iar din aceasta cauza se recomanda sa scazi treptat concentratia de nicotina din tigarile electroni perntru ca afestea sa poata inlocui cu succes varianta clasica.

Asadar, Informeaza-te foarte bine înainte de a lua o decizie si ai grija la ce surse apelezi. Contrar multor zvonuri, s-a dovedit stiintific faptul ca tigarile electronice au efecte negative mult mai scazute in comparatie cu cele clasice. Utilizeaza dispozitivul potrivit nevoilor tale si bucura-te de gestul vapatului, reducand efectele negative asupra organismului tau, dar si de eliminarea ` fumatului pasiv`.

Referinte:

https://www.mdpi.com/1660-4601/11/5/4965/htm

https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2458-14-18

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27613896/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28778971/


Sursa foto: Pexels.com

Lasă un răspuns
Garantie 60 zile

Garantie 60 zile la neconsumabile

Livrare gratuita

in 24h la comenzi peste 149lei

Expediere in aceeasi

Expediere in aceeasi zi pana la ora 16:00

Adauga o recenzie

Adauga o recenzie si castiga 100 de puncte bonus

VĂ ROG SA VERIFICAȚI VARSTA DUMNEAVOASTRA PENTRU A INTRA.