Pentru ajutor

Suna ne la 0767116427

Astmul si fumatul: Efectele fumatului asupra persoanelor astmatice + Cum poti sa invingi dependenta si sa-ti recapeti sanatatea

Astmul si fumatul: Efectele fumatului asupra persoanelor astmatice + Cum poti sa invingi dependenta si sa-ti recapeti sanatatea

Astmul este o afectiune respiratorie cronica ce afecteaza milioane de oameni din intreaga lume. Desi exista multi factori declansatori ai astmului bronsic, fumatul este unul dintre cei mai cunoscuti si studiati. Persoanele care sufera de aceasta boala nu ar trebui sa fumeze, insa ce spun cercetarile despre obiceiul de a fuma, mai ales cand vine vorba de femei insarcinate si copii? De asemenea, ce metode alternative exista in cazul dependentei de fumat? Gaseste raspunsurile in acest articol!

1.Astm bronsic si fumat – Ce spun specialistii?

Cercetarile au aratat ca fumatul poate avea un impact semnificativ asupra astmului bronsic, agravand simptomele si crescand riscul de complicatii legate de astm. Potrivit unui studiu publicat in Journal of Allergy and Clinical Immunology, fumatorii cu astm bronsic experimenteaza simptome mai severe si o frecventa mai mare a crizelor in comparatie cu nefumatorii care sufera de aceeasi afectiune. Studiul a constatat ca acest obicei nesanatos poate creste riscul de exacerbari ale astmului bronsic, ceea ce poate duce la spitalizare si chiar la deces. 

Unul dintre motivele pentru care fumatul poate agrava simptomele astmului este acela ca provoaca inflamatie in caile respiratorii. Substantele chimice din fumul de tigara pot irita peretii cailor respiratorii si pot provoca inflamarea acestora, ingreunand respiratia. În plus, fumatul poate creste productia de mucus, ceea ce poate bloca si mai mult fluxul de aer, agravavand simptomele. 

De asemenea, fumatul poate ingreuna controlul simptomelor de astm. Un studiu publicat in revista Thorax a aratat ca fumatorii cu astm bronsic au mai putine sanse sa obtina un control eficient al bolii. Cercetarea a concluzionat ca fumatorii care sufera de aceasta afectiune prezinta simptome persistente si necesita mai multe medicamente si ingrijiri de urgenta in comparatie cu nefumatorii astmatici. 

Impactul negativ al fumatului asupra controlului astmului se poate datora mai multor factori. De exemplu, tutunul poate scadea eficacitatea tratamentelor aferente. Potrivit unui studiu publicat in revista Chest, fumatorii cu astm bronsic pot avea nevoie de doze mai mari de corticosteroizi inhalatori pentru a atinge acelasi nivel de control al bolii ca si nefumatorii.

Dependenta de nicotina poate avea, de asemenea, un impact negativ asupra functiei pulmonare, ceea ce poate agrava simptomele astmului. O cercetare publicata in European Respiratory Journal a aratat cum fumatorii care sufera de aceasta afectiune au o functie pulmonara mai scazuta in comparatie cu astmaticii care nu sunt dependenti de tigari. Astfel, fumatul poate scadea functia pulmonara prin reducerea cantitatii de aer expirat intr-o secunda, dar si cantitatea de aer care poate fi expirata in total.

Mai mult, impactul negativ al fumatului asupra functiei pulmonare poate fi deosebit de semnificativ pentru cei cu astm bronsic sever. Mai multe cercetari au aratat ca fumatorii cu astm bronsic in stare avanasata au o functie pulmonara mai proasta si sunt predispusi la a avea o calitate mai scazuta a vietii. In plus, cercetarea a constatat ca suferinzii de astm sever care fumeaza necesita spitalizare mult mai des decat cei care nu au acest viciu.

Astm bronsic si fumat Ce spun specialistii

Toate cercetarile pana in prezent arata ca fumatorii cu astm bronsic pot prezenta o serie de complicatii, precum: 

  • Control scazut al astmului – fumatul poate face astmul mai dificil de controlat, ceea ce duce la simptome severe si, implicit, spitalizari frecvente.
  • Functie pulmonara redusa – obiceiul nociv de a fuma poate provoca leziuni ireversibile plamanilor, inclusiv o scadere a functiei pulmonare si dezvoltarea bolii obstructive cronice (BPOC). Acest lucru poate ingreuna respiratia, precum si gestionarea simptomelor.
  • Risc crescut de infectii: cei care consuma tutun risca sa aiba un sistem imunitar slabit, ceea ce ii face mai vulnerabili la infectii respiratorii, cum ar fi pneumonia si bronsita. Acest lucru poate fi deosebit de periculos mai ales pentru persoanele cu astm bronsic avansat
  • Risc crescut de deces, in special la persoanele care continua sa consume tutun, in ciuda faptului ca au astm.
  • Risc crescut de alte probleme de sanatate: fumatul este un factor de risc major pentru o serie de alte probleme de sanatate, inclusiv boli de inima, accident vascular cerebral si cancer. Probleme de sanatate pot complica si mai mult gestionarea astmului implicit sanatatea generala. 

Este important ca fumatorii cu astm bronsic sa inteleaga potentialele complicatii ale fumatului si sa ia masuri pentru a opri acest obicei daunator. Renuntarea la fumat poate avea un impact pozitiv semnificativ asupra controlului astmului si a sanatatii generale. 

In cazul dependentelor, persoanele care doresc sa se lase de fumat au o alternativa la indemana si mai blanda cu plamanii, si anume tigarile electronice fara nicotina; pentru a avea parte de o tranzitie mai usoara, este indicat sa fie alese variante top de vape-uri fara nicotina, care sa contina lichide si moduri de tigari electronice de calitate. In orice caz, este bine de stiut ca medicii nu recomanda celor ce sufera de astm sa fumeze si sau vapeze, insa studiile arata ca tigarile electronice pot fi o alternativa mai putin nociva in caz de dependente. 

2. Fumatul si astmul: Efectele fumatului pasiv

Aproximativ 300 de milioane de persoane din intreaga lume suferă de astm, iar expunerea la fumatul pasiv poate avea un impact negativ semnificativ asupra sanatatii lor. Fumul inhalat in mod pasiv contine peste 7.000 de substante chimice, inclusiv substante toxice si cancerigene, care pot declansa sau inrautati simptomele de astm bronsic si pot provoca leziuni pe termen lung ale plamanilor. O cercetare publicata in European Respiratory Journal a aratat ca expunerea la fumatul pasiv este asociata cu un risc crescut de astm la cei mici. Copiii care au fost expusi la fumatul pasiv acasa sau in locuri publice au avut un risc mai mare de a dezvolta astm.
Fumul de tigara inhalat de nefumatori poate agrava simptomele la persoanele predispuse la afectiuni pulmonare, precum astmul. Potrivit CDC, expunerea la fumatul pasiv poate declansa simptome specifice astmului, precum tuse, respiratie suieratoare si dificultati de respiratie. Studiul explica cum copiii care sufera de aceasta afectiune sunt deosebit de vulnerabili la efectele negative ale expunerii la fumatul pasiv. In plus, femeile insarcinate care inhaleza involuntar substantele nocive ale fumului de tigara prezinta un risc crescut de a naste prematur sau copii subponderali.

Pe langă impactul negativ asupra simptomelor astmului, expunerea la alergeni, poluarea aerului si alti iritanti pot provoca aparitia simptomelor de astm. Obiceiul de a fuma poate face acesti factori declansatori mai puternici si poate creste severitatea simptomelor.

Fumatul si astmul Efectele fumatului pasiv

Mai mult, fumatul pasiv poate avea un impact negativ semnificativ atat asupra femeilor insarcinate, cat si asupra copiilor, crescand riscul unei game de probleme de sanatate, precum:

  • Astm bronsic: Fumatul pasiv in timpul sarcinii si a copilariei timpurii a fost legata de un risc crescut de dezvoltare a astmului la copii. Expunerea la fumul de tigara poate agrava simptomele astmului la copiii predispusi la aceasta afectiune. 
  • Functie pulmonara redusa: copiii sau femeile insarcinate care stau in medii unde se fumeaza risca sa sufere de leziuni ale plamanilor, inclusiv o scadere a functiei pulmonare. Acest lucru poate avea efecte mai ales asupra celor care sunt predispusi la astm bronsic. 
  • Infectii respiratorii: expunerea la fumul de tigara creste riscul de infectii respiratorii, atat la femeile insarcinate, cat si la copii. Infectiile precum bronsita pot complica si mai mult sanatatea generala, mai ales la persoanele care sufera deja de aceasta afectiune. 

Este important ca femeile insarcinate si parintii sa evite expunerea la fumatul pasiv si sa ia masuri pentru a-si proteja copiii. Aceasta include evitarea tigarilor si expunerea la fumatul pasiv, crearea unor medii fara fumat si incurajarea altora sa evite exercitarea acestui obicei in preajma celor mici. Facand acesti pasi, copiii si femeile insarcinate pot fi feriti de probleme de sanatate legate de expunerea la fumatul pasiv, mai ales daca acestia sufera sau sunt predispusi la astm bronsic. 

3. Astmul bronsic si fumatul – metode alternative de inlocuire a tigarilor

Nu mai exista nicio indoiala ca fumatul, fie activ sau pasiv, poate avea un impact negativ asupra astmului bronsic, de aceea renuntarea la fumat este cea mai buna metoda de a controla simptomele acestei afectiuni. Potrivit unui studiu publicat in American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, fumatorii cu astm bronsic care s-au lasat de acest obicei au avut imbunatatiri semnificative ale functiei pulmonare si ale controlului astmului, comparativ cu cei care au continuat sa fumeze. 

Renuntarea la fumat poate face, de asemenea, medicamentele pentru astm mai eficiente. Studii recente au dezvaluit ca fumatorii cu astm bronsic care s-au lasat de acest obicei au avut o imbunatatire mai mare a controlului astmului si a functiei pulmonare, chiar si atunci cand au luat aceeasi doza de corticosteroizi inhalatori. 

Pe langa metodele traditionale de renuntare la fumat, cum ar fi terapia de inlocuire a nicotinei si medicamentele aferente, optiunile alternative precum tigarile electronice, mai ales cele cu lichid fara nicotina, au castigat popularitate in ultimii ani ca potentiale instrumente de renuntare la fumat. Vape-urile folosesc un dispozitive alimentate de baterii pentru a incalzi un lichid care contine nicotina, arome si alte substante chimice. Un avantaj al e-tigarilor este ca produc vapori in loc de fum, ceea ce poate reduce riscul expunerii la fumatul pasiv. In timp ce tigarile electronice au fost comercializate ca o alternativa mai sigura la cele traditionale, cercetarile cu privire la impactul lor asupra astmului sunt inca limitate. 

Cu toate acestea, unele studii sugereaza ca vapingul poate fi o alternativa mai buna la fumat atunci cand vine vorba de persoanele care au astm. De exemplu, potrivit revistei Nicotine and Tobacco Research, vapatul a fost asociat cu simptome respiratorii mai putin severe in comparatie cu fumatul, in cazul celor cu astm bronsic care au trecut de la fumat la vaping. In plus, tigarile electronice pot fi un instrument util pentru a renunta la acest obicei nociv in cazul persoanele cu astm bronsic care se lupta sa renunte la fumat. 

Astmul bronsic si fumatul metode alternative de inlocuire a tigarilor

Un alt studiu, sustinut de publicatia Respiratory Medicine, a dovedit ca aromele tigarilor electronice au fost un ajutor eficient pentru renuntarea la fumat la persoanele cu astm bronsic, cu o rata mai mare de renuntare in comparatie cu terapia traditionala de inlocuire a nicotinei. 

In concluzie, fumatul, chiar si cel pasiv, poate agrava simptomele astmului. Renuntarea la fumat poate avea un impact pozitiv asupra controlului acestei afectiuni, iar optiunile alternative, cum ar fi tigarile electronice, pot fi un instrument util pentru renuntarea la fumat la persoanele cu astm bronsic. Este important ca persoanele care sufera de astm sa inteleaga impactul negativ al fumatului si sa caute sprijin specializat pentru renuntarea la fumat.

Surse foto: Pexels.com, Pixabay.com, Freepik.com.

Referinte:

https://www.cdc.gov/tobacco/campaign/tips/diseases/secondhand-smoke-asthma.html

https://www.jabfm.org/content/jabfp/24/3/313.full.pdf

https://erj.ersjournals.com/content/erj/45/3/635.full.pdf

Lasă un răspuns
Garantie 60 zile

Garantie 60 zile la neconsumabile

Livrare gratuita

in 24h la comenzi peste 149lei

Expediere in aceeasi

Expediere in aceeasi zi pana la ora 16:00

Adauga o recenzie

Adauga o recenzie si castiga 100 de puncte bonus

VĂ ROG SA VERIFICAȚI VARSTA DUMNEAVOASTRA PENTRU A INTRA.