Pentru ajutor

Suna ne la 0767116427

Dependenta de nicotina si sevrajul – ce este, dupa cat timp dispare si cum sa o reduci treptat

Nicotina este acea substanta care se gaseste in tigari si este responsabila pentru dependenta a milioane de persoane de pe tot Globul. Ea produce efecte placute la nivelul creierului, care insa sunt doar temporare. Asa ca ajungi sa-ti doresti o alta tigara.

Cu cat fumezi mai mult, cu atat ai nevoie de mai multa nicotina pentru a te simti bine. Atunci cand incerci sa te lasi, experimentezi schimbari fizice si mintale neplacute.

Acestea sunt simptome ale sevrajului de nicotina. Se intampla foarte des ca din cauza lor sa te reapuci de fumat. De aceea, pentru a avea rezultate mai bune si mai sigure, este important sa reduci treptat doza de nicotina, inlocuind obiceiul fumatului cu altceva. 

Nu este imposibil sa te lasi, tot ce trebuie sa faci este sa fii constient ca ceea ce ti se intampla este doar un sevraj si sa ramai focusat pe obiectivul tau, gandindu-te la viitorul tau.

1. Ce este dependenta de nicotina?

Dependenta de nicotina este o problema majora de sanatate publica in intreaga lume. Ea apare atunci cand nevoia de nicotina este extrem de crescuta si persoana nu poate opri consumul de produse ce contin nicotina, cum ar fi tigarile. Nicotina este substanta chimica din tutun care ingreuneaza renuntarea la fumat. Aceasta produce efecte placute in creier, determinand eliberarea de dopamina si alte substante chimice care creeaza o senzatie de bunastare. Cu toate acestea, aceste efecte sunt temporare, iar nevoia de a le experimenta din nou si din nou poate conduce la dependenta.

Cu cat fumezi mai mult, cu atat vei avea nevoie de mai multa nicotina pentru a obtine aceleasi efecte. Cand incerci sa renunti la fumat, vei experimenta schimbari mentale si fizice neplacute, cunoscute sub numele de simptome ale sevrajului de nicotina.

2. Ce simptome are dependenta de nicotina ( tigari )?

1. Dependenta de tutun - ce simptome are

Nicotina ajunge la creier in doar cateva secunde dupa ce ai tras un fum. Ea stimuleaza eliberarea neurotransmitatorilor, care sunt substantele chimice din creier responsabile pentru reglarea dispozitiei si comportamentului. 

Dopamina, unul dintre acesti neurotransmitatori, este eliberata in centrul de recompensa al creierului si provoaca sentimente de placere si imbunatateste starea de spirit. 

Cu cat fumezi mai mult, cu atat ai nevoie de mai multa nicotina pentru a te simti bine. Nicotina devine rapid parte a rutinei zilnice si se impleteste cu obiceiurile si sentimentele tale.

Iata cateva situatii care declanseaza dorinta de a fuma si, implicit, nevoia de nicotina:

  • Pauza de cafea din timpul serviciului 
  • Vorbitul la telefon
  • Consumul de alcool
  • Condusul
  • Iesitul cu prietenii fumatori

Atunci cand esti dependent de nicotina, continui sa fumezi chiar daca simti efectele negative, cum ar fi durerile de gat sau alte probleme de sanatate.

Poate ajungi sa simti ca restul activitatilor tale zilnice nu pot fi duse la bun sfarsit daca nu iti fumezi tigara si ai simptome specifice sevrajului de nicotina, dar intai hai sa aflam ce inseamna sevrajul de nicotina.

3. sevrajul de nicotina ( sevrajul nicotinic )

Ce inseamna sevrajul de nicotina?

Sevrajul de nicotina este o combinatie de simptome fizice, mentale si emotionale pe care le simti cand nicotina parasesete organismul tau. Cand folosesti produse cu tutun, corpul si creierul tau se obisnuiesc cu nicotina ( substanta adictiva din tutun ). Atunci cand te limitezi sau renunti la produsele care contin nicotina, lipsa acesteia din organism poate cauza simptome neplacute. Unele dintre acestea pot include dorinta de a fuma din nou, greata, dureri de cap sau sa fii lipsit de energie.

3.1. Cand incep simptomele sevrajului de nicotina?

Simptomele sevrajului de nicotina incep, in mod obisnuit, in cateva ore dupa ultima ta doza de nicotina. Ele ating un varf, sau sunt cele mai intense, in a doua sau a treia zi dupa ce ai renuntat la fumat ( nicotina ).

3.2. Cat timp dureaza simptomele sevrajului de nicotina?

Simptomele sevrajului de nicotina pot dura de la cateva zile pana la cateva saptamani. Simptomele tale se vor ameliora putin in fiecare zi, mai ales dupa a treia zi de la oprirea fumatului.

3.3. Care sunt cele mai frecvente simptome ale sevrajului de nicotina?

Care sunt cele mai frecvente simptome ale sevrajului la nicotina?

Simptomele sevrajului de nicotina variaza de la o persoana la alta. Cat de severe sunt simptomele tale de sevraj depinde de cat de mult ai fumat si de cantitatea de nicotina din produsul pe care il folosesti ( l-ai folosit ). Simptomele comune includ:

  • Pofta sau dorinta de a fuma (pofta de nicotina ). Acesta este cel mai frecvent simptom.
  • Dureri de cap.
  • Greata.
  • Ameteala.
  • Senzatia de anxietate, iritabilitate, morocaneala sau furie.
  • Senzatia de frustrare, tristete sau depresie.
  • Tulburari de somn.
  • Tulburari de concentrare.
  • Senzatia de oboseala, neliniste sau plictiseala.
  • Cresterea poftei de mancare, crestere in greutate.
  • Constipatie si gaze sau diaree.
  • Tuse, gura uscata, gat inflamat si secretie nazala.
  • Senzatie de strangulare in piept.

Pentru a-ti depasi dependenta de nicotina, trebuie sa devii constient de factorii declansatori si de simptomele specifice sevrajului si sa-ti faci un plan pentru a face fata acestora.

3.4. Care sunt cauzele simptomelor sevrajului de nicotina?

Nicotina se leaga de anumiti receptori din creierul tau. Nicotina face creierul sa elibereze o substanta chimica numita dopamina. Dopamina este un hormon neuropatic care cauzeaza o senzatie de bine ( hormonul fericirii ). Atata timp cat continui sa folosesti produse cu nicotina, dopamina continua sa fie eliberata. Atunci cand nu mai fumezi sau folosesti produse cu nicotina, receptorii din creier nu mai sunt stimulati de nicotina. Se elibereaza mai putina dopamina si starea ta de spirit si comportamentul incep sa fie afectate, cauzand unele din simptomele tale de sevraj. Nicotina schimba, de asemenea, echilibrul altor mesageri chimici din creier. Oprirea folosirii nicotinei perturba echilibrul chimic, cauzand unele dintre simptomele fizice si celelalte simptome ale sevrajului.

 4. Cand dispare dependenta de nicotina

Iata la ce sa te astepti dupa ce ai termina ultima tigara: 

  • Dupa 30 de minute – 4 ore: efectele nicotinei se vor epuiza si vei incepe sa iti doresti o alta tigara.
  • Dupa 10 ore: vei fi foarte nelinistit, vei vrea sa fumezi si te vei incerca sa gasesti activitati care sa te distraga. S-ar putea sa te simti trist si fara speranta.
  • Dupa 24 de ore: vei deveni irascibil si iti va creste pofta de mancare.
  • Dupa 2 zile: vei avea dureri de cap pe masura ce nicotina se elimina din corp. 
  • Dupa 3 zile: nicotina ar trebui sa fie eliminata in totalitate din corp. Dorinta de a fuma se diminueaza, insa anxietatea va incepe sa creasca.
  • Dupa o saptamana: Super! Ai reusit sa treci de o saptamana. Ai trecut de ce era mai rau. Va trebui sa eviti in continuare factorii declansatori.
  • Dupa 2 pana la 4 saptamani: tot nu vei avea multa energie, dar te vei simti mai bine din punct de vedere emotional si pofta de mancare nu va mai fi atat de intensa. De asemenea, vei tusi mai putin si nu vei mai fi la fel de anxios.
  • Dupa 5 saptamani: acum provocarea este sa te lupti in continuare cu factorii declansatori, ca sa iti mentii obiectivul.

5. Cum sa scapi de dependenta de tigari prin reducerea nicotinei

Cum sa scapi de dependenta de tigari prin reducerea nicotinei

Sa te lasi de nicotina dintr-o data suna destul de intens, nu-i asa? Partea buna este ca nu trebuie neaparat sa faci asta. Daca fumatul este pentru tine un ritual important care te relaxeaza si vrei sa te bucuri in continuare de el, insa fara sa suferi de efectele negative asupra sanatatii, poti sa faci asta inlocuindu-l cu ceva asemanator, cum ar fi tigarile electronice

Atunci cand vapezi ai libertatea sa iti alegi cantitatea de nicotina consumata in timp ce te bucuri de arome delicioase. Daca vrei sa te lasi de fumat si de nicotina folosind tigarile electronice, cu siguranta iti va fi mult mai usor decat daca ai elimina nicotina dintr-o data, deoarece vei putea sa folosesti vapatul in locul fumatului, oferind corpului o senzatie asemanatoare. Da,  poti sa te lasi si de nicotina si sa continui sa vapezi.

Incepe prin a folosi o doza de nicotina lichida asemanatoare cu cea din tigarile tale si redu-o treptat in functie de toleranta ta pana ajung la zero. In acest fel vei simti mai putine simptome ale sevrajului, deoarece vei fuma in continuare si corpul tau se va obisnui cu din ce in ce mai putina nicotina. Gata! Te poti bucura in continuare de fumat fara a fi dependent de nicotina.

Prin urmare, poti scapa de dependenta de nicotina inlocuind fumatul cu un obicei asemanator. 

Intrebari frecvente:

Ce este nicotina si de ce este atat de dependenta de ea?

Nicotina este un compus chimic natural gasit in frunzele de tutun si alte produse din tutun. Atunci cand nicotina este inhalata sau absorbita in corp, ea stimuleaza eliberarea de dopamina, un produs chimic din creier care produce senzatii de placere si recompensa. Pe masura ce creierul devine obisnuit cu aceasta stimulare, acesta poate deveni dependent de nicotina pentru a functiona in mod normal. Aceasta dependenta este caracterizata de dorinte puternice pentru nicotina si dificultati in renuntarea sau reducerea utilizarii de nicotina. Dependenta de nicotina este o conditie complexa, care poate avea componente fizice, psihologice si comportamentale si poate fi dificil de depasit. Strategiile eficiente pentru gestionarea dependentei de nicotina pot include terapia de inlocuire a nicotinei ( tigari electronice ), medicamentele si suportul comportamental.

Ce este sevrajul de nicotina?

Sevrajul de nicotina se refera la simptomele care apar atunci cand o persoana renunta la tutun sau la alte produse care contin nicotina, dupa ce a devenit dependent de nicotina. Atunci cand o persoana utilizeaza nicotina, creierul elibereaza dopamina, un produs chimic care produce senzatii de placere si recompensa. In timp, creierul se obisnuieste cu prezenta nicotinei si depinde de aceasta pentru a produce aceste senzatii. Atunci cand o persoana renunta la utilizarea nicotinei, creierul trece printr-un proces de adaptare, ceea ce poate duce la simptome de sevraj, cum ar fi iritabilitatea, anxietatea, dificultatea in concentrare, neliniste, dureri de cap si dorinte puternice pentru nicotina. Aceste simptome pot face dificila renuntarea la fumat sau la utilizarea altor produse care contin nicotina. Cu toate acestea, simptomele de sevraj de nicotina se amelioreaza de obicei in cateva saptamani, iar strategiile eficiente, cum ar fi terapia de inlocuire a nicotinei, medicamentele si suportul comportamental, pot ajuta la gestionarea acestor simptome si pot creste sansele de renuntare cu succes la nicotina.

Care sunt efectele pe termen lung ale fumatului si ale dependentei de nicotina?

Fumatul poate avea efecte grave asupra sanatatii, inclusiv cresterea riscului de boli de inima, accident vascular cerebral, cancer de plamani si alte tipuri de cancer, boli respiratorii si alte afectiuni medicale. Dependenta de nicotina poate afecta, de asemenea, calitatea vietii prin producerea de simptome de sevraj si poate avea impact financiar si social negativ.

Sursa:

Pexels.com

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21587-nicotine-withdrawal

https://unsplash.com/

Lasă un răspuns
Garantie 60 zile

Garantie 60 zile la neconsumabile

Livrare gratuita

in 24h la comenzi peste 149lei

Expediere in aceeasi

Expediere in aceeasi zi pana la ora 16:00

Adauga o recenzie

Adauga o recenzie si castiga 100 de puncte bonus

VĂ ROG SA VERIFICAȚI VARSTA DUMNEAVOASTRA PENTRU A INTRA.