Fumat, Sanatate

Fumatul si diabetul – legatura dintre ele, vaping si efecte asupra sanatatii

Fumatul Si Diabetul - Legatura Dintre Ele, Vaping Si Efecte Asupra Sanatatii

Este cunoscut faptul ca fumatul reprezinta o activitate care dauneaza grav sanatatii. Indiferent de afectiunile pe care o persoana le are, asa cum este diabetul, fumatul le poate agrava. Totusi, se aplica acest lucru si in cazul vapingului? In articolul de mai jos vei gasi raspunsurile la intrebarile pe care le ai despre diabetul zaharat si fumat. 

1. Fumatul si diabetul – legatura dintre fumat si diabet

O multime de studii realizate de-a lungul anilor au demonstrat faptul ca tigara ajuta la dezvoltarea bolilor. De exemplu, unul dintre experimente a aratat faptul ca barbatii care fumau 25 de tigari pe zi sau mai multe, au inceput sa prezinte riscuri de aparitie a diabetului zaharat, in comparatie cu nefumatorii. In schimb, femeile care fumau peste doua pachete de tigari pe zi prezentau riscul de a dezvolta diabet cu 75% mai mare decat in cazul femeilor nefumatoare. Renuntarea la fumat reduce riscul de imbolnavire in decurs de 5 ani la femei si mai mult de 10 ani pentru barbati.

Tigarile contin un amestec de chimicale cu potential distructiv pentru organismul uman, care afecteaza sanatatea organismului. Nicotina, de asemenea, reprezinta o substanta bioactiva majora din tigari, fiind printre cele mai consumate de catre oameni. Aceasta se poate gasi si in tigarile electronice, insa avantajul consta in faptul ca este optionala si depinde doar de preferintele utilizatorului daca o consuma sau nu. 

Diabetul este una dintre cele mai intalnite tulburari metabolice, atat la femei, cat si la barbati. Aceasta afectiune este sustinuta de o combinatie intre factorii genetici, de mediu, dar si stilul de viata al unei persoane. Multe studii realizate de-a lungul timpului indica faptul ca fumatul este un factor de risc independent pentru diabetul de tip 2, asa ca nu este un lucru de ignorat. 

De asemenea, s-a observat faptul ca exista o coreclatie intre riscul de a dezvolta diabet de tipul 2 si glucoza din sange. Perioadele de fumat intens favorizeaza aparitia hiperglicemiei, hiperinsulinemiei si hipertensiunii arteriale.

Dupa ce au fost scosi din ecuatie factori precum masa corporala, varsta si alte aspecte care pot influenta debutul diabetului, a fost demonstrat statistic faptul ca fumatul a crescut riscul de aparitie a acestei boli. Nu in ultimul rand, trebuie sa se ia in considerare faptul ca fumatul contribuie si la accelerarea simptomelor si la progresia bolii. Astfel, avem o crestere a rezistentei la insulina si glicemiei mai crescute, ceea ce nu este deloc indicat pentru o viata mai lunga si mai sanatoasa. 

2. Fumatul creste glicemia? Efectele fumatului asupra glicemiei

2. Fumatul Creste Glicemia? Efectele Fumatului Asupra Glicemiei
Fumatul si diabetul - legatura dintre ele, vaping si efecte asupra sanatatii

Pentru a se intelege cat mai bine cum influenteaza fumatul diabetul sau glicemia, cercetatorii au analizat probe de biopsie a muschilor scheletici de la fumatori si de la nefumatori pentru a le compara. Astfel, au descoperit faptul ca fumatorii prezentau o modificare inhibitorie, care are efecte negative asupra sensibilitatii la insulina a unei persoane. 

Este important de retinut faptul ca riscul mare de dezvoltare a diabetului de tip 2 nu este asociat doar cu fumatul tigarilor clasice. Exista dovezi care sugereaza ca utilizarea intensa a produselor alternative pentru fumat poate avea, de asemenea, un impact major asupra acestei boli. 

Totusi, renuntarea la fumat brusca nu este o solutie, conform acestor studii. In unele cazuri, la persoanele care au renuntat imediat la fumat s-a observat o incidenta crescuta a riscului de dezvoltare a bolii. Acest lucru s-a intamplat, cel mai probabil, din cauza cresterii in greutate provenita din lipsa nicotinei in organism. Riscul a fost cel mai mare in primii 3 ani de la incetare. Tocmai de aceea, o solutie foarte buna poate fi utilizarea unei tigari electronice, pentru ca dezobisnuinta sa se faca treptat. Desigur, aici se poate adauga nicotina de catre utilizator dupa bunul plac sau se pot folosi lichide fara nicotina. Mai mult decat atat, consumatorul are la dispozitie si vap-uri reincarcabile, o varianta tip tigara de unica folosinta, extrem de populara. 

Asadar, studiile clinice au demonstrat ca exista o relatie puternica intre fumat si diabetul zaharat. Fumatul produce schimbari in secretia de insulina a corpului si poate conduce metabolismul catre diabet. In plus, complicatiile vasculare sunt si ele intalnite. Desi persoanele care au aceasta afectiunie cunosc toate riscurile la care sunt supuse, continua sa fumeze cu cel putin aceeasi frecventa ca persoanele sanatoase. Tocmai de aceea, vapatul poate reprezenta o solutie temporara, care sa ajute persoanele sa se lase de tigarile clasice. 

3. Fumatul la diabetici – efecte ale fumatul asupra diabeticilor

Se stie fatpul ca diabetul este una dintre cele mai frecvent intalnite tulburari metabolice. Este important sa se inteleaga ca majoritatea studiilor mentionate anterior nu sunt realizate pe persoane care fumeaza si au aceasta afectiune, ci pe persoane sanatoase, pentru a se demonstra riscurile la care sunt supuse. Astfel, reiese faptul ca cei care au o astfel de activitate risca dezvoltarea prematura a unor complicatii microvasculare ce contribuie la patogeneza diabetului de tip 2. 

De asemenea, s-a stabilit faptul ca fumatul duce la progresia intolerantei la glucoza a corpului. Totusi, mecanismele care explica relatia dintre fumat, diabet si glucoza nu sunt pe deplin intelese, fiind un domeniu extrem de complex. Singurul lucru cu care toti cercetatorii sunt de acord este faptul ca oamenii trebuie sa renunte la fumat treptat, pentru a limita aparitia bolilor de orice fel. 

Insulina functioneaza cat se poate de simplu. Atunci cand ne referim la persoane sanatoase, glucoza din sange este mentinuta la un nivel optim datorita corpului care secreta insulina. Atunci cand organismul capata rezistenta la insulina, apar problemele in corp, pentru ca aceasta nu mai face fata zaharului, el ajunge sa isi faca de cap, iar riscul de aparitie al diabetului de tip 2 devine foarte mare. 

De asemenea, fumatul in diabet nu este deloc o practica recomandata, pentru ca reprezinta un risc crescut de probleme cardiovasculare si de deces. Fumatul poate creste riscul de deces cu 48% si de infarct miocardic cu 52%. Astfel, efectele fumatului asupra corpului si starii psihice sunt demonstrate a fi problematice atat la persoanele sanatoase care fumeaza, cat si la fumatorii care au alte afectiuni. 

4. Diabetul si fumatul sau vapatul

Diabetul Si Fumatul Sau Vapatul
Fumatul si diabetul - legatura dintre ele, vaping si efecte asupra sanatatii

Atunci cand vine vorba despre vapat vs fumat, lucrurile trebuie analizate cu grija. Este cunoscut faptul ca aceasta activitate este nociva pentru sanatate, insa impactul este si mai sever pentru cei cu diabet. Fumatul deterioreaza vasele de sange, creste riscul bolilor de inima, dar si nivelul de zahar din sange, din cauza rezistentei mai mari la insulina. Faptul ca rezistenta la insulina creste, s-ar putea sa nu intereseze foarte mult o persoana sanatoasa, dar in cazul celor diabetici, se poate ajunge la complicatii destul de serioase. Este cel mai bine sa se renunte la acest viciu. 

Totusi, diabeticii pot vapa sau acest obicei prezinta aceleasi riscuri? Ei bine, avand in vedere faptul ca tigarile electronice sau vape-urile sunt oarecum o tehnologie noua, s-au realizat diferite studii pentru a vedea ce efecte pot avea pentru organism. In fiecare an, din ce in ce mai multe studii au aratat faptul ca tigarile electronice sunt o alternativa mult mai putin nociva, fiind cu cel putin 95% mai sigure decat cele traditionale. Acest lucru poate fi respectat daca utilizatorii apeleaza la arome pentru tigara electronica fara nicotina. De asemenea, au un nivel mai mic si de substante chimice nocive care se regasesc in tigarile traditionale. In plus, in vapat nu intalnesti nici gudron sau monoxid de carbon, substante responsabile pentru majoritatea bolilor. 

Chiar daca studiile arata ca vapatul este o alternativa mai sigura, poate fi el sanatos pentru persoanele care se confrunta cu diabet? Ei bine, nu. Nu in totalitate. Vaporizarea mobilizeaza celulele progenitoare endoteliale, iar mobilizarea repetata duce la epuizarea lor, ceea ce reprezinta un factor de risc mare pentru diabetul de tip 2 si bolile de inima. 

Un alt lucru important pe care trebuie sa il stii este faptul ca nicotina care se poate gasi in lichidele pentru tigara electronica influenteaza scaderea sau cresterea nivelului de zahar din sange, din cauza faptului ca influenteaza nivelul hemoglobinei A1C cu până la 34% si stim ca acesta este direct legat de diabet. Mai mult decat atat, nicotina poate provoca si hipoglicemie, care la randul ei reprezinta un minus pentru organism.

Produsele pentru vaping ar trebui sa fie folosite doar de fumatori sau fosti fumatori, pentru ca nu este recomandat ca fiind un obicei sanatos. Este important ca oamenii si, mai ales, tinerii sa fie descurajati sa se apuce de vapat, cu exceptia cazului in care o fac pentru a renunta la tigaile clasice. De ce? Pentru ca nu sunt 100% sigure, chiar daca sunt o alternativa putin mai buna. Daca o persoana obisnuieste sa fumeze, alegerea de a vapa este una pozitiva in comparatie cu tigarile clasice. 

Asadar, recomandarea pentru cei care sufera de diabet zaharat si nu au fumat niciodata este de a evita atat tigarile clasice, cat si vapatul. Ambele, mai ales daca contin nicotina, impacteaza negativ nivelul de zahar din sange. Este important sa se cunoasca riscurile la care organismul este supus, pentru ca cel mai important este ca ele sa fie evitate. Totusi, in cazul in care iti doresti sa te lasi de fumat, tigara electronica este cea mai buna optiune. 

Sursa foto: Unsplash.com

Referinte:

The impact of smoking on the development of diabetes and its complications

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1931524416304303

https://vapoholic.co.uk/2022/01/07/vaping-and-diabetes-can-diabetics-vape/

author-avatar

Despre Tarek Awad

Tarek Awad este fondatorul si creatorul brandului e-Potion, un nume de referinta in industria vapingului din Romania. Povestea sa incepe in 2012, cand a descoperit o simpla tigara electronica, DSE 900, care l-a ajutat sa renunte la fumat dupa ce fusese un fumator inrait. Vazand potentialul promitator al acestui dispozitiv, Tarek a decis sa isi transforme experienta personala intr-o afacere. Astfel, in 2012, a deschis un mic magazin dedicat tigarilor electronice. De-a lungul anilor, pasiunea si dedicarea sa au transformat e-Potion intr-unul dintre cele mai renumite branduri de vaping din Romania. In 2024, e-Potion este recunoscut pentru produsele sale de inalta calitate si pentru contributia sa la promovarea unui stil de viata mai sanatos pentru fumatori. Tarek Awad continua sa inoveze si sa inspire, ramanand un pionier in domeniul vapingului.