Pentru ajutor

Suna ne la 0767116427

Ce spun doctorii despre tigara electronica + riscurile la care te supui cand folosesti acest dispozitiv

Pauza de tigara la locul de munca- ce spune legislatia din Romania

In Romania exista milioane de oameni fumatori, multi dintre acestia fiind si angajati. Acest lucru produce, frecvent, un disconfort pentru angajatori, care sunt nemultumiti de performantele celor care isi iau pauze continue pentru a-si aprinde o tigara, dar si pentru angajatii nefumatori, care ajung sa munceasca, deseori, mai mult decat ceilalti. In acest sens, a fost reglementata o lege pe aceasta tema, astfel incat fumatorii isi pot lua pauza de tigara doar cu program. Din aceasta cauza, unii angajati au ajuns chiar sa renunte la pauza de masa zilnica, pentru a-si satisface acest viciu.

Daca normele prevazute in lege nu sunt respecate, atunci angajatorul poate lua oricand atitudine si poate genera sanctiuni dure.

1. Pauza de tigara in Romania, la locul de munca

Nemultumirile angajatorilor, dar si ale angajatilor nefumatori, cauzate de pauzele dese de tigara ale celorlalti colegi la locul de muca, au starnit numeroase controverse. In acest lens, legislatia din Romania permite fiecarei instiutii sa-si faca singura regulile privind pauza de tigara la munca. Asadar, seful companiei este responsabil de crearea unui regulament intern, in care sa spuna ce au, sau nu, voie angajatii sa faca.

Chiar daca nu sunt prevazute inca reguli privind pauza de tigara in codul muncii, angajatorul poate oferi 20 de minute pe zi fumatorilor destinate acestui viciu, insa aceste 20 de minute nu sunt incluse in programul de lucru. Mai mult, potrivit Codului Muncii, daca programul de lucru al anagajatului este mai mare de 6 ore, acesta mai beneficiaza si de o pauza de masa sau alte pauze, prevazute tot in contractul de munca, deci stabilit tot de angajator. 

Asadar, fumatorii pot beneficia de pauze de fumat, doar daca acest lucru este acceptat de angajator. Daca se ajunge la aceasta invoiala, angajatul va sta peste program, pentru a-si suplini minutele destinate fumatului. 

2. Ce pedepse pot primii angajatii, daca nu respecta regulile prevazute in contractul de munca

Daca angajatorul stabileste niste reguli in contractul colectiv de munca privind dreptul la pauza de tigara, iar angajatul le incalca, acesta are voie sa aplice sanctiuni.

Sanctiunile prevazute in Codul muncii sunt urmatoarele:

  • advertisment scris
  • concedierea angajatului
  • reducerea salariului intre 5-10%, pentru o durata cuprinsa intre 1 si 3 luni
  • coborarea din functie, intr-una inferioara

3. De ce sa alegi tigara electronica la locul de munca

Daca nu poti scapa de acest viciu si trebuie in continuare sa fumezi la locul de munca, tigara electronica poate fi mult mai eficienta decat cea normala. Motivul este simplu: reduci timpul in care ar trebui aprinzi tigara, sa iesi afara, pentru ca daca angajatorul este de acord, poti fuma tigara electronica chiar in cladire intr-o camera special amenajata pentru pauza. Mai mult, tigarile electronice pot fi sub diferite arome de la menta, capsuni, fructe de padure, pana la vanilie sau caise. Cu siguranta vei gasi una si pe placul tau.

De asemena, baza tigarii electronice este sub forma unui lichid compus in principiu din glicerina vegetala. In acest fel, aceasta este lipsita de toxinele regasite intr-o tigara normala care pot fi foarte nocive pentru viata. 

O alegere perfecta ar fi un Elf Bar cu/fara nicotina: vape-urile de unica folosinta Elf Bar sunt dispozitive portabile, usoare si incap in orice buzunar.

In concluzie, persoanele care nu pot renunta nicicum la fumat trebuie sa respecte conditiile puse de angajator la locul de munca, pentru a nu suferi consecinte. Daca nu te poti lasa definitiv de fumat, este bine macar sa reduci numarul tigarilor cat esti in timpul programului, asta pentru a nu fi nevoit sa iei prea multe pauze, care inseamna timp petrecut peste program.

Sursa foto: pexels.com

Lasă un răspuns
Garantie 60 zile

Garantie 60 zile la neconsumabile

Livrare gratuita

in 24h la comenzi peste 149lei

Expediere in aceeasi

Expediere in aceeasi zi pana la ora 16:00

Adauga o recenzie

Adauga o recenzie si castiga 100 de puncte bonus

VĂ ROG SA VERIFICAȚI VARSTA DUMNEAVOASTRA PENTRU A INTRA.