Cosul de cumparaturi

Luni – Vineri: 9:00 – 18:00, Ne puteti suna la +40 767 116 427

Transport gratuit la comenzi peste 150 lei.

Pauza de tigara la locul de munca- ce spune legislatia din Romania

Pauza de tigara la locul de munca- ce spune legislatia din Romania

In Romania exista milioane de oameni fumatori, multi dintre acestia fiind si angajati. Acest lucru produce, frecvent, un disconfort pentru angajatori, care sunt nemultumiti de performantele celor care isi iau pauze continui pentru a-si aprinde o tigara, dar si pentru angajatii nefumatori, care ajung sa munceasca, deseori, mai mult decat ceilalti. In acest sens, a fost reglementata o lege pe aceasta tema, astfel incat fumatorii isi pot lua pauza de tigara doar cu program. Din aceasta cauza, unii angajati au ajuns chiar sa renunte la pauza de masa zilica, pentru a-si satisface acest viciu.

Daca normele prevazute in lege nu sunt respecate, atunci angajatorul poate lua oricand atitudine si poate genera sanciuni dure.

1. Pauza de tigara in Romania, la locul de munca

Pauza de tigara la locul de munca- ce spune legislatia din Romania de pe e-potion.ro , e-potion, tigara electronica, lichid tigara electronica ,
Pauza de tigara la locul de munca- ce spune legislatia din Romania de pe e-potion.ro

Nemultumirile angajatorilor, dar si ale angajatilor nefumatori, cauzate de pauzele dese de tigara ale celorlalti colegi, la locul de muca, au starnit numeroase controverse. In acest lens, legislatia din Romania permite fiecarei insitutii sa-si faca singura regulile privind pauza de tigara la munca. Asadar, seful companiei este responsabil de crearea unui regulament intern, in care sa spuna ce au, sau nu, voie angajatii sa faca.

Chiar daca nu sunt prevazute inca reguli privind pauza de tigara, in codul muncii, angajatorul poate oferi 20 de minute pe zi fumatorilor, destinate acestui viciu, insa aceste 20 de minute nu sunt incluse in programul de lucru. Mai mult, potrivit Codului Muncii, daca programul de lucru al anagajatului este mai mare de 6 ore, acesta mai beneficiaza si de o pauza de masa sau alte pauze, prevazute tot in conctractul de munca, deci stabilit tot de angajator. 

Asadar, fumatorii pot benefiacia de pauze de fumat, doar daca acest lucru este acceptat de angajator. Daca se ajunge la aceasta invoiala, angajatul va sta peste program, pentru a-si suplini minutele destinate fumatului. 

2. Ce pedepse pot primii angajatii, daca nu respecta regulile prevazute in contractul de munca

Pauza de tigara la locul de munca- ce spune legislatia din Romania de pe e-potion.ro , e-potion, tigara electronica, lichid tigara electronica ,
Pauza de tigara la locul de munca- ce spune legislatia din Romania de pe e-potion.ro

Daca angajatorul stabileste niste reguli, in contractul colectiv de munca, privind dreptul la pauza de tigara, iar angajatul le incalca, acesta are voie sa aplice sanctiuni.

Sanctiunile prevazute in Codul muncii sunt urmatoarele:

  • advertisment scris
  • concedierea angajatului
  • reducerea salariului intre 5-10%, pentru o durata cuprinsa intre 1 si 3 luni
  • coborarea din functie, intr-una inferioara

3. De ce sa alegi tigara electronica la locul de munca

Daca nu poti scapa de acest viciu si trebuie, in continuare, sa fumezi la locul de munca, tigara electronica poate fi mult mai eficienta, decat cea normala. Motivul este simplu: reduci timpul in care ar trebui aprinzi tigara, sa iesi afara, pentru ca, data angajatorul este de acord, poti fuma tigara electronica chiar in cladire, intr-o camera special amenajata pentru pauza. Mai mult, tigarile electronice pot fi sub diferite arome, de la menta, capsuni, fructe de padure, pana la vanilie sau caise. Cu siguranta, vei gasi una si pe placul tau.

De asemena, baza tigarii electronice este sub forma unui lichid compus, in principiu, din glicerina vegetala. In acest fel, aceasta este lipsita de toxinele regasite intr-o tigara normala, care pot fi foarte nocive pentru viata. 

In concluzie, persoanele care nu pot renunta nicicum la fumat, trebuie sa respecte conditiile puse de angajator, la locul de munca, pentru a nu suferi consecinte. Daca nu te poti lasa definitiv de fumat, este bine macar sa reduci numarul tigarilor, cat esti in timpul programului, asta pentru a nu fi nevoit sa iei prea multe pauze, care inseamna timp petrecut peste program.

Sursa foto: pexels.com

Haide pe pagina de facebookinstagram si Pinterest.

Lasă un răspuns
Transport gratuit

On La comenzi peste 150 lei

Retur rapid

In caz de retur, va asiguram ca veti primi bani inapoi cat de repede

Garantie

La toate produsele de pe e-Potion.ro

100% Plata securizata

Prin euplatesc.ro, Maestro / MasterCard / Visa