Pentru ajutor

Suna ne la 0767116427

Fumatori in Romania: statistici si curiozitati

Fumatori in Romania: statistici si curiozitati

In ziua de astazi faptul ca fumatul are o influenta daunatoare asupra sanatatii nu mai este un concept de contrazis sau o informatie care surprinde oamenii. Efectul tigarilor a fost, deja, recunoscut oficial, de foarte multi ani, ca fiind un factor favorizant pentru o serie de afectiuni morbide, inclusiv vasculare, respiratorii, neoplazice, digestive si endocrine. 

Consecintele fumatului asupra sanatatii depind de multi factori. Unii dintre acestia sunt legati de proportia fumatorilor din populatie, tipul de tutun fumat – tigara, trabuc sau pipa – cat de adanc se inhaleaza, varsta de debut. Alti factori se refera la produsul consumat si la continutul de nicotina, gudron, prezenta sau absenta filtrului etc.

Romania este o tara in care exista destul de multe contradictii referitoare la fumat, dar nu este singura, desigur. Exista o multime de tari din intreaga lume cu reglementari clare privind fumatul, unele dintre ele avand chiar legi mai greu sau mai usor de inteles. In mod normal, nu  acordam mare atentie la ceea ce se intampla in alte tari cand vine vorba despre fumat. Drept urmare, statistica fumatorilor din Romania descrie valori ridicate la nivel de populatie. Referitor la alte domenii, insa, poate acordam prea multa atentie.

1. Cati romani fumeaza: legislatia din Romania

In anul 2016 au aparut cateva reglementari referitoare la toata categoria produselor din tutun. Unul dintre argumentele pentru care s-au adus aceste noi reglementari este acela de a scadea procentul fumatorilor din Romania, acesta fiind destul de ridicat dupa cum arata statisticile fumatorilor din Romania. Printre cele mai importante modificari se numara:

·         Tigarile care se ruleaza individual trebuie sa fie simple, doar tutun, fara a mai fi posibila adaugarea de arome care nu permit gustului si mirosului sa se simta.

·         Toate pachetele de tigari trebuie sa fie vandute cu un avertisment referitor la sanatate sau, mai bine spus, la felul in care sanatatea este influentata negativ de acestea. Comparativ, nu se va mai permite accesul la mesaje ascunse de promovare.

·         Tigarile contin anumite substante cunoscute sub denumirea de TNCO. Legea spune ca aceasta concentratie trebuie inlocuita.

·         Firmele care fac parte din industria tutunului sunt obligate sa scrie rapoarte in care sa prezinte ingredientele pe care le-au folosit, aceste rapoarte urmand a fi trimise statelor membre.

·         Cerintele pentru tigarile electronice vor avea standarde mult mai inalte de calitate si siguranta, inclusiv in ceea ce priveste felul in care acestea sunt ambalate si etichetate.

Prin urmare, rezultatele sutelor de studii in domeniul tutunului realizate de cercetatori si-au lasat amprenta in a oferi informatii extrem de relevante si astfel legile au prins mai mult contur.

2. Tipuri de fumatori in Romania

Evolutia stiintei si a tehnologiei nu s-a oprit la un singur domeniu, schimbarile fiind exploatate si implementate si in randul tigarilor. Daca acum 50 de ani existau tigari cu tutun si atat, astazi piata este mult mai variata. Tigari obisnuite cu tutun, tigari electronice sau tigari cu tutun incalzit – acestea sunt principalele alegeri ale romanilor.

2.1. Fumatori de tutun

Aceasta categorie este cea mai cunoscuta: tigarile clasice. Din timpuri stravechi oamenii au apelat la acest obicei de a fuma. Principalul ingredient folosit a fost tutunul. Acum foarte multi ani, persoanele, bogate mai ales, obisnuiau sa fumeze trabucuri, in timp ce aceia din clasa de mijloc sau de jos fumau tigari normale. Nu erau multe sortimente, iar de arome nici nu se punea problema. Industria tutunului, insa, s-a dezvoltat atat de mult incat de-a lungul timpului pana in ziua de astazi au existat sute de marci de tigari. Unele obisnuite asa cum le stim, altele slim, unele lungi, altele scurte, unele cu arome, altele fara. Fumatorii din Romania au de unde alege pentru a mentine acest obicei.

2.2. Fumatori de tutun incalzit

Dupa cum sugereaza denumirea de „tutun incalzit”, persoanele care aleg sa fumeze in acest fel o fac cu ajutorul unor dispozitive. Sunt create tigari speciale care se folosesc cu aceste dispozitive, cum ar fi IQOS, GLO…etc. Ele sunt introduse in aceste mici aparate care incalzesc tutunul la o temperatura mai joasa decat temperatura de ardere(aprindere) a tutunului. Acest lucru se intampla pentru a evita aprinderea tutunului, aprindere ce creaza acel fum pe care cu totii l-am inhalat la un moment dat. Tigarile special concepute pentru aceste dispozitive contin, desigur, nicotina, diversi aditivi si, de cele mai multe ori, sunt aromatizate. In momentul de fata nu exista suficient de multe dovezi care sa spuna daca tigarile cu tutun incalzit sunt mai nocive sau nu decat cele obisnuite.

2.3. Fumatori de tigara electronica

Tigarile electronice sunt ceva mai speciale decat cele clasice sau cele cu tutun incalzit. Nu sunt tigari in adevaratul sens al cuvantului, nu contin deloc tutun, ci sunt dispozitive pe baterii care folosesc un anumit lichid cu nicotina. Acesta este incalzit si consumatorii il trag in piept sub forma de vapori.

Faptul ca oamenii folosesc diferit aceste tigari si faptul ca exista numeroase dispozitive care folosesc lichid a facut foarte dificila incercarea oamenilor de stiinta de a stabili efectele, nocive sau nu, pe termen lung. In ziua de astazi sunt utilizate numeroase tipuri de astfel de aparate si sute de arome.

3. Statistica fumatorilor din Romania

Pandemia a venit atunci cand ne asteptam mai putin. Prinsi in febra activitatilor si sarcinilor pe care le aveam de facut zi de zi, am fost nevoiti sa ne adaptam brusc la o schimbare ce pare ca nu se mai termina. Unii dintre noi am avut dificultati, altii au fost mai obisnuiti cu adaptarea rapida. Insa celor mai multi le-a fost data toata viata peste cap. Este indiscutabil nivelul de stres adus de aceste vremuri. Si pentru ca oamenii au invatat, de-a lungul timpului, ca este nevoie sa reduca stresul pentru a functiona optim, o mare parte dintre ei au recurs la fumat. Nu este de mirare, astfel, faptul ca in ultimii 2 ani procentul fumatorilor din Romania a crescut considerabil.

3.1. Cati oameni fumeaza in Romania produse cu tutun

Procentul de fumatori in Romania a crescut cu 14,9% din 2011 pana in 2018. Astfel ca populatia adulta fumatoare in 2022 depaseste 30.7%.  Statisticile spun ca adolesceníi incep sa fumeze de la varsta de 15 ani si cel mai mult fumeaza persoanele cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani. 48,3% este procentul de crestere al fumatorilor tineri in Romania. Cu toate acestea, studiile subliniaza ca nu de la varsta de 15 ani tinerii aleg sa fumeze zilnic, ci de la 17 ani.

Referitor la adulti, procentul romanilor care aleg sa fumeze in fiecare zi, fara exceptie, a fost in crestere si el in ultimii ani: 12,5%. 

3.2. Cati oameni fumeaza in Romania tigara electronica

In tara noastra, fumatul folosind tigari electronice sau alte dispozitive electronice similare este mai frecvent in randul barbatilor decat al femeilor. Pana in 2019, aproape 4% dintre barbatii cu varsta cuprinsa intre 25 si 34 de ani preferau sa fumeze tigarile electronice, comparativ cu doar 2,7% dintre femei. Pe masura ce inainteaza in varsta, aceste procente scad: 2,02% barbati si 1,78% femei pentru categoria de varsta 45-54 ani si doar 1,23% barbati si 0,3% femei cu varste intre 65-74 ani.

In randul adolescentilor, si al tinerilor in general, se afirma ca procentul celor ce aleg sa fumeze tigari electronice este relativ egal cu procentul tinerilor care aleg sa fumeze tigarile obisnuite: 8,2% si 8,6%. Baietii, in procent de 10,1%, au declarat faptul ca ei prefera genul acesta de tigari in locul tutunului – 9,8%.

4. Trecerea fumatorilor din Romania de la tutun la tigara electronica

Anual sunt cateva sute de mii de persoane care isi doresc sa migreze catre tigarile electronice. Fiecare dintre ei are propriile motive pentru care face acest lucru.

Motive pentru care fumatori din Romania au facut trecerea de la tutun la tigara electronica 

Conform declaratiilor oamenilor care au facut aceasta trecere, motivele sunt printre cele mai variate:

·         Tigarile electronice sunt mai variate. Varietatea lor consta de cele mai multe ori atat in aromele existente in acel lichid, cat si in tipurile de dispozitive care sunt folosite. Referitor la tipurile de dispozitive, si in cazul tigarilor cu tutun incalzit exista varietate. Cat despre arome, intr-adevar, in tigarile obisnuite exista mai mult mentolul decat altceva. Insa daca ne gandim la cat de multe sortimente de tigari exista pe piata, putem spune ca fiecare sortiment are aroma lui.

·         Tigarile electronice sunt o investitie mai buna pe termen lung. Adevarul este ca aceste costuri pe care fumatorii din Romania sunt dispusi sa le plateasca pe termen lung nu depind de felul in care ei fumeaza. Depind de cat de mult fumeaza. Prin urmare, o persoana care fumeaza ocazional poate considera tigarile cu tutun o investitie mai buna decat tigara electronica. La polul opus, o persoana care fumeaza zilnic, de multi ani si se declara dependenta, poate alege tigara electronica in detrimentul celei cu tutun considerand ca investitia este mai buna, pe termen lung.

·         Tigarile electronice se pot fuma oriunde si oricand. Spre deosebire de tigarile obisnuite cu tutun sau cele cu tutun incalzit, teoretic, este adevarat: tigarile electronice sunt permise oriunde. Insa exista un aspect important de luat in considerare: acesta afirmatie se refera strict la localuri. Pentru a fuma in interior, trebuie sa folosesti tigari cu tutun incalzit sau tigari electronice. Insa exista situatii in care in grupul de persoane cu care iesi in oras sa fie cineva care nu suporta niciun fel de fum sau abur. Sau daca faci o vizita cuiva, poti intampina aceeasi problema. Si, in acest caz, in mod practic nu poti folosi nici aceste tigari.

Motivele sunt, in mod evident, subiective si exista exceptii in orice situatie.

5. Curiozitati despre fumatori

Sunt multe informatii referitoare la fumatori, unele mai mult, altele mai putin cunoscute.

  • Tigarile contin mai mult de 7000 de substante.
  • 9 din 10 fumatori incep sa fumeze inainte de 18 ani.
  • In fiecare zi, mai mult de 3.200 de adolescenti din intreaga lume fumeaza prima lor tigara.
  • Fumatorii inhaleaza 1 miligram de nicotina din fiecare tigara. Se considera ca 4 miligrame sunt suficiente pentru a dezvolta dependenta.
  • Adolescentii devin interesati de tigari in urma vizionarilor diferitelor reclame online sau offline.
  • Fumatorii cheltuiesc minim 8000 de lei anual pe tigari .

Fumatul este un obicei care se dobandeste si care are inceputul sub varsta de 18 ani. Poate chiar 15. Pana la varsta de 20 de ani devine o dependenta. Nicotina este cauza principala a dependentei de fumat, dar obiceiul de a se pregati pentru „o tigara” sau chiar mirosul acesteia, fac persoana sa adere si mai mult la ceea ce se numeste comportament de dependenta in randul fumatorilor. In ziua de astazi, nicotina este cel mai acceptat drog legal, din lume, iar absorbtia sa in organism prin tractul respirator este de 10 ori mai puternica decat alte substante. De aceea dependenta se dezvolta repede.

Exista 3 tipuri de fumat pe care oamenii le aleg cel mai mult, fiecare avand propriile caracteristici care, cel mai probabil, se potrivesc cu nevoile sau, mai degraba, dorintele fiecarui fumator. Indiferent cum se produce fumatul, statisticile spun ca in randul tinerilor a existat o cresterea a fumatului in ultimii ani. In randul populatiei adulte, de asemenea. Insa in cazul varstnicilor acest procent pare ca este in scadere. Explicatia ar fi ca de la o anumita varsta apar diferite probleme de sanatate incompatibile cu fumatul si celor mai multi le este recomandat sa renunte la tigarile de orice tip.

Exista posibile avantaje, posibile dezavantaje in functie de tipul de tigara: cu tutun, cu tutun incalzit sau electronica. Fiecare persoana este libera sa decida, insa, cum doreste sa-si contureze stilul de fumat. Oricum ar fi, nu uita de riscurile care exista si alege sa fii informat in legatura cu orice decizie vrei sa faci cu privire la acest subiect.

Sursa foto: freepik.com 

Lasă un răspuns
Garantie 60 zile

Garantie 60 zile la neconsumabile

Livrare gratuita

in 24h la comenzi peste 149lei

Expediere in aceeasi

Expediere in aceeasi zi pana la ora 16:00

Adauga o recenzie

Adauga o recenzie si castiga 100 de puncte bonus

VĂ ROG SA VERIFICAȚI VARSTA DUMNEAVOASTRA PENTRU A INTRA.