Pentru ajutor

Suna ne la 0767116427

Fumatul si sportul - afecteaza sau nu fumatul performanta sportiva si rezistenta la efort?

Fumatul si sportul – afecteaza sau nu fumatul performanta sportiva si rezistenta la efort?

Sportivii sunt acele persoane care ar trebui sa reprezinte si sa promoveze un stil de viata sanatos. Este nevoie de munca asidua, mult antrenament, perseverenta si daruire pentru a urca in topul sportivilor dintr-un domeniu anume, ceea ce inseamna ca acesti oameni au o viata extrem de solicitanta si nu isi permit sa faca greseli. Cu toate acestea, precum in cazul oricarui alt grup din societate, fumatul reprezinta o problema chiar si in privinta sportivilor. 

Desigur, nu doar sportivii de performanta sunt inclusi in aceasta categorie. Exista o multime de persoane care fac sport in mod regulat, insa utilizeaza tigara electronica sau pe cea clasica in timpul liber, fara sa ia in considerare posibilele efecte negative nu doar asupra sanatatii lor si a celor din jur, dar si asupra performantei pe care ar trebui sa o aiba. 

In acest articol vei descoperi care sunt efectele fumatului asupra performantei fizice si cum influenteaza acest viciu activitatile tale preferate. 

1. Fumatul si sportul – cum afecteaza performanta sportiva

Fumatul si sportul - cum afecteaza performanta sportiva

Nu este un secret faptul ca fumatul este o activitate nociva pentru corp si ca nu este bun pentru nimeni, insa pentru persoanele care practica sport, indiferent ca vorbim despre profesionisti sau pasionati, consecintele pe termen lung sunt extrem de problematice. Efectele fumatului tigarilor clasice sau practicarea vapingului,  activitate in care se folosesc moduri pentru tigari electronice afecteaza performanta pe termen scurt si lung, reduce rezistenta si prelungeste perioadele de vindecare in cazul unor rani. 

Fumul contine monoxid de carbon, cunoscut ca fiind extrem de nociv. Acesta este si inamicul principal al persoanelor care obisnuiesc sa faca sport, pentru ca nu da voie muschilor sa mai obtina oxigenul necesar, lucru foarte important pentru sportivi. Pentru a-si indeplini functia, muschii au nevoie de oxigen, iar o reducere a acestuia inseamna ca nu vor mai functiona la fel de eficient. De asemenea, pe langa scaderea aportului de oxigen, fumatul tigarilor clasice are si alte efecte nocive asupra sanatatii, cum ar fi ingustarea vaselor de sange. Ce inseamna acest lucru? Ca persoanele care fumeaza in mod regulat au toate sansele sa oboseasca mai repede atunci cand fac efort si se afla in imposibilitatea de a-si dezvolta muschii in mod corect. 

Tocmai de aceea, sportivii de performanta nu isi pot permite sa fumeze, pentru ca acest lucru ar insemna incheierea carierei pentru ei. Totusi, acest lucru nu inseamna ca daca o persoana nu practica sportul de performanta, poate sa fumeze, pentru ca nu este la fel de afectata fizic. Efectele negative sunt aceleasi in ambele cazuri, atat pentru profesionisti, cat si pentru amatori sau pasionati. Pentru a ramane intr-o conditie fizica buna, fumatul nu trebuie practicat absolut deloc. 

Cu toate acestea, mereu vei intalni oameni care merg la sala, la fitness sau practica un sport care au acest viciu si nu se pot lasa de el. Ei bine, aici intervine utilizarea tigarilor electronice, cunoscute pentru efectele mai putin nocive pe care le au. Tigara clasica poate fi inlocuita cu succes de aceste dispozitive. 

De exemplu, daca o persoana care face sport isi doreste sa renunte la fumat, insa aceasta este un viciu mult prea inradacinat in obiceiurile de zi cu zi, cel mai bine este sa se apeleze la tigarile electronice de tip tigara de unica folosinta, care sunt de unica folosinta sau la cele tip poduri de tigari electronice. Acestea sunt variate care pot satisface nevoile unui fumator. 

Se cunoaste foarte bine faptul ca nicotina este substanta principala care creeaza dependenta. De aceea, este indicat ca la inceput, cand o persoana face aceasta schimbare, sa apeleze la tigari electronice care functioneaza cu lichid cu nicotina, pentru ca trecerea sa nu fie atat de brusca, iar mai apoi sa treaca la cele cu lichid fara nicotina, care pot avea in schimb arome pentru tigara electronica. Daca o persoana care practica sport isi doreste sa renunte la fumat, dar nu poate sa faca aceasta schimbare de pe o zi pe alta, unele dintre solutiile viabile sunt tigarile electronice. 

2. Sportul si fumatul tigarii electronice – efectele vapatului asupra performantei sportive

Sportul si fumatul tigarii electronice - efectele vapatului asupra performantei sportive

Este important de stiut faptul ca atat fumatul tigarilor clasice, cat si vapatul afecteaza rezistenta corpului, plamanii si muschii, dar si cantitatea de oxigen pe care inima o primeste. Mai mult decat atat, fumatul, indiferent de tipul sau, provoaca inflamatii ale articulatiilor si oaselor si poate duce la osteoporoza in timp. 

Chiar daca vapatul nu este considerat atat de nociv, nu reprezinta o alternativa 100% sigura la fumatul clasic. Tigarile electronice care contin lichid cu nicotina sunt destul de periculoase, deoarece consumatorii risca sa nu isi dea seama cat de multa nicotina au consumat si sa ajunga sa consume mai multe substante chimice periculoase decat persoanele care fumeaza tigari normale. 

Pe termen scurt, vaporizarea are potentialul de a provoca diferite leziuni pulmonare si inflamatii in organism. Pe termen lung, inca nu s-au analizat efectele sale, dar cu siguranta nu sunt unele favorabile sanatatii. Cu toate acestea, in cabinetele medicilor vin persoane cu o istorie de 20-30 de ani de fumat care se confrunta cu diverse afectiuni. Acest lucru demonstreaza faptul ca substantele chimice afecteaza sanatatea umana, indiferent ca este vorba despre tigara clasica sau cea electronica.

Efectele pe termen lung ale fumatului pentru sportivi, dar nu numai pot include:

  • Cancer;
  • Diabet;
  • Cataracta;
  • Infertilitate;
  • Boli de inima;
  • Dureri lombare;
  • Sistem imunitar slabit;
  • Complicatii in sarcina;
  • Osteoporoza;
  • Accident vascular cerebral;
  • Pierderea dintilor;
  • Oase slabite;
  • Inflamatii;

Fumatul, inclusiv vapatul, provoaca diverse efecte imediate, dar si de lunga durata asupra exercitiilor fizice si a activitatilor fizice de zi cu zi. De exemplu, fumatorii se confrunta cu:

  • Rezistenta scazuta la efort;
  • Performanta fizica slaba;
  • Timpi lungi de recuperare in cazul accidentarilor;
  • Risc mai mare de complicatii in timpul unei interventii chirurgicale;
  • Somn neregulat;
  • Dificultati in respiratie;
  • Forta musculara mica;
  • Flexibilitate redusa;

De asemenea, vaping-ul, la fel ca inhalarea fumului de tigara, poate provoca dureri in piept si tuse. Cu siguranta nu este starea de spirit si de sanatate pe care o persoana atleta vrea sa o aiba pe parcursul unui zile. Astfel, daca iti faci griji cu privire la performanta ta fizica, fumatul sau vapatul trebuie sa fie excluse din lista activitatilor tale. 

Persoanele care fumeaza sunt mult mai putin apte decat cele care nu fumeaza. Performanta maxima poate fi atinsa atunci cand muschii, inima si plamanii functioneaza la capacitate maxima, iar pentru a face acest lucru, trebuie ca sangele sa fie bogat in oxigen. 

Atunci cand fumul de tutun este inhalat, monoxidul de carbon se leaga de celulele rosii din sange. Astfel, oxigenul nu mai ajunge atat de bine la acestea, iar de aici la muschi si alte tesuturi ale corpului. Aici intervine o crestere a acidului lactic in corp. Aceasta substanta face ca muschii sa se simta obositi, sa respiri mai greu si sa resimti durere mare dupa efort. Toate acestea duc la reducerea rezistenei fizice, fiind extrem de dificil pentru o persoana sa aiba un tonus bun si sa se descurce bine atunci cand face efort. Mai mult decat atat, lucruri banale ca urcarea unor trepte, reprezinta activitati din ce in ce mai dificile. 

3. Sport dupa fumat – diferenta dintre fumat si vapat ca efect asupra capacitatii corpului de a rezista efortului fizic

Sport dupa fumat - diferenta dintre fumat si vapat ca efect asupra capacitatii corpului de a rezista efortului fizic

Diferentele dintre fumatul clasic si vapat in comparatie cu sportul nu sunt foarte mari. O mica diferenta o poate face tigara electronica fara nicotina, pentru ca nu mai emana atat de multe substante nocive. Pentru inceput, este posibil ca fumatorii care au lasat tigarile clasice sa observe o imbunatatire in performanta lor fizica, insa este indicat sa renunti de tot la acest viciu daca iti doresti sa faci sport in continuare. Desigur, poti continua si sa fumezi si sa mergi la sala, insa nu te astepta sa te bucuri de cele mai bune rezultate. Corpul tau nu va functiona la capacitatea lui maxima. ata acest articol ce contine informatii foarte utile despre ce este vapatul si cum se compara cu fumatul.

Persoanele care fumeaza ajung la epuizare inainte nefumatorilor, iar acest lucru se va observa atunci cand faci sport sau imediat dupa. Mai mult decat atat, studiile au dovedit faptul ca fumatorii nu pot sa alerge la fel de mult sau la fel de rapid ca cei care nu fumeaza. Astfel, se observa diferentele dintre aceste tipologii. Atunci cand iti doresti sa faci sport, fumator fiind, vei obosi extrem de repede si nu vei avea anduranta pe care ti-o doresti. De asemenea, nu te vei bucura de beneficiile sportului nici dupa antrenament, in special daca simti nevoia sa fumezi. 

 De asemenea, fumatorii se confrunta cu:

  • Mai putine beneficii vizibile legate de pregatirea fizica;
  • Somn perturbat;
  • Mai multe dificultati in respiratie;
  • Lipsa unei diete echilibrate;
  • Fumatorii nu mai asimileaza atat de bine vitaminele din alimente;

Exista un mit printre fumatori, cum ca acest viciu ar ajuta persoanele sa scape de greutatea in exces. In acest sens, se pot observa oameni care nu vor sa renunte la fumat pentru ca se gandesc ca vor lua kilograme in plus si nu isi vor mai putea controla metabolismul. Totusi, un lucru pe care nu multi il realizeaza este faptul ca fumatorii au mai multe sanse sa fie genul de persoane care nu sunt active fizic. Conform unor studii, barbatii care fumeaza consuma cu 350 pana la 575 de calorii mai multe decat cei care nu fumeaza. De asemenea, cercetatotii au observat faptul ca grasimea corporala a fumatorilor tinde sa fie distribuita intr-un model anume (in principiu abdominal sau central), acesta avand efecte negative asupra sanatatii. 

Nicotina este o substanta chimica periculoasa care da dependenta, lucru stiut de toata lumea. Sa renunti la fumat nu este deloc usor. Multe persoane au nevoie sa incerce diferite tehnici pana cand gasesc ceea ce se potriveste propriului corp. Exista diverse tratamente de inlocuire a nicotinei, insa acestea trebuie recomandate de catre un medic specialist. De asemenea, mai exista si varianta de a apela la tigarile electronice. Cercetarile din ultimii ani au demonstrat faptul ca aceste produse de vaporizare au tendinta de a expune utilizatorul la niveluri mai mici de monoxid de carbon decat o fac tigarile traditionale, iar daca se folosesc si lichide fara nicotina, riscurile sunt si mai mici. 

Cu toate acestea, vaping-ul expune in continuare persoanele la probleme de sanatate, cercetarile din acest domeniu nefiind concluzionate nici pana in ziua de astazi. In orice caz, acesta reprezinta o alternativa mult mai sigura. 

Asadar, fumatul si sportul sunt doua activitati care nu se impaca reciproc. O persoana activa, care iubeste sa faca miscare nu se va bucura pe deplin de toate beneficiile pe care i le ofera sportul, indiferent ca fumeaza inainte sau dupa aceasta activitate. 

Sursa foto: Unsplash.com.

Lasă un răspuns
Garantie 60 zile

Garantie 60 zile la neconsumabile

Livrare gratuita

in 24h la comenzi peste 149lei

Expediere in aceeasi

Expediere in aceeasi zi pana la ora 16:00

Adauga o recenzie

Adauga o recenzie si castiga 100 de puncte bonus

VĂ ROG SA VERIFICAȚI VARSTA DUMNEAVOASTRA PENTRU A INTRA.