Foarte multi fumatori au renuntat, in ultimul timp, la tigara normala, in favoarea celei electronice. Exista mai multe motive pentru acest lucru, printre care faptul ca nu mai este prezent acel fum urat mirositor, care ramane impregnat in haine si in locuinta, dar si pentru ca exista anumite restaurante care permit fumatul tigarilor electronice in spatiul interior.
Un alt motiv pentru care marea majoritate a optat pentru acest dispozitiv este faptul ca poate fi considerat mai sanatos, comparativ cu tigarile clasice. Totusi, chiar daca nici tigarile electronice nu sunt recomandate de catre medici, acestea sunt, intr-adevar, mai putin nocive pentru sanatate. De asemenea, ele sunt recomandate persoanelor care vor sa se lase de fumat, insa nu intr-un mod brusc, ci treptat.
Trebuie stiut totusi faptul ca si tigarile electronice au partile lor negative, iar medicii avertizeaza asupra faptului ca studiile privind tigarile electronice sunt inca la inceput, iar cateva dintre riscurile lor raman incerte. Exista insa si anumite avantaje.
1. Ce spun doctorii despre tigarile electronice?
Tigara electronica sau vape-ul functioneaza pe acelasi principiu ca al tigarii normale, fiind un inlocuitor foarte bun pentru cei care vor sa se lase de fumat. Aceasta contine un dispozitiv in care se introduce un lichid, sub diferite arome, iar fumul este inlocuit de un abur. Dispozitivele de acest tip sunt atat de cautate in zilele noastre si pentru gustul bun, dar si pentru mirosul pe care il emana. Ele mai sunt adesea comparate si cu narghileaua, fiind deosebite doar de dimensiunea mica a dispozitivului. Un alt avantaj al lor, pentru care a inceput sa le aleaga tot mai multa lume, este faptul ca exista si optiunea cu nicotina lichida, dar si fara nicotina.
Studiile privind tigara electronica sunt inca la inceput, de aceea specialistii nu se pot pronunta 100% in privinta ei. Totusi, se cunoaste faptul ca este mai putin nociva decat restul dispozitivelor.
Principalele componente din lichidele folosite la tigarile electronice sunt propilenglicol, glicerina si nicotina, iar in cazul tigarii clasice fiind vorba despre mii de substante toxice care se elibereaza prin ardere. In ciuda faptului ca substantele toxice din tigara electronica nu sunt la fel de numeroase, nu se poate afirma ca ele sunt complet sigure sau ca nu ar putea provoca, pe termen lung, diverse probleme de sanatate, in special daca nu sunt folosite corespunzator sau daca lichidele utilizate nu sunt de calitate.
2. Cat de sanatoasa este tigara electronica?
Chiar daca sunt mai recomandate decat restul variantelor de tutun aparute pe piata, in unele tari, precum Mare Britanie, fiind chiar incurajate, nu inseamna ca tigarile electronice nu au riscuri si ca sunt bune pentru sanatate. Studiile nu sunt finalizate, intr-adevar, dar cativa factori de risc au fost totusi evidentiati, insa nu pe termen lung.
Asadar, chiar daca substantele folosite nu sunt la fel de cancerigene ca ale tigarilor clasice, riscul de cancer si a anumitor afectiuni pulmonare nu dispar definitiv.
Dispozitivele care emana abur pot afecta foarte tare plamanii, dar si caile respiratorii. Totusi, ce nu este cunoscut este daca aceste efecte sunt de lunga durata sau sunt pentru o perioada scurta, determinata, de timp. Alte studii realizate in Statele Unite ale Americii au aratat faptul ca oamenii care fumeaza tigari electronice au acuzat dureri in piept, tuse si o respiratie mult mai ingreunata.
Asadar, tigara electronica este optiunea aleasa de foarte multi fumatori care vor sa scape de acest viciu. Chiar daca acest dispozitiv nu poate fi recomandat de catre medici, pentru ca toate produc dependenta, dispozitivele pe baza de aburi sunt cele mai putin nocive dintre toate. Studiile nu sunt inca terminate, iar efectele pe termen lung ale acestora raman incerte, in continuare.
Sursa foto: Pexels.com
Referinte medicale: Everydayhealth.com, Doc.ro