Ghiduri

Vapatul MTL vs. DTL: un ghid complet

Ce este vaping MTL sau DTL ?

Vapatul este procesul de inhalare a vaporilor produsi de un dispozitiv electronic, cunoscut sub numele de e-tigara sau dispozitiv de vapat. Acesta a devenit o alternativa populara la fumat, oferind utilizatorilor posibilitatea de a savura o varietate de arome si de a controla nivelul de nicotina pe care il consuma.

Vapatul poate fi clasificat in doua stiluri principale: MTL (Mouth to Lung) si DTL (Direct to Lung). Fiecare stil ofera o experienta de vapat diferita si poate fi preferat in functie de preferintele individuale ale utilizatorului. In acest articol vom explica in detaliu fiecare metoda si care sunt diferentele cheie intre ele.

10 puncete cheie despre MTL vs. DTL:

 1. Vapatul MTL (Gura la Plamani) imita actul de fumat, inhaland aburul in gura inainte de a-l trage in plamani.
 2. Vapatul DTL (Direct la Plamani) implica inhalarea directa a aburului in plamani, similar cu o inspiratie profunda.
 3. Vapatul MTL consuma mai putin e-lichid si baterie decat vapatul DTL, fiind mai economic.
 4. Vapatul DTL produce mai multi vapori decat vapatul MTL, fiind preferat de cei care doresc o productie mare de vapori.
 5. Dispozitivele potrivite pentru vapatul MTL sunt cele cu rezistenta mai mare si flux de aer restrans, iar e-lichidele potrivite sunt cele cu un raport mai mare de Propilen Glicol (PG) fata de Glicerina Vegetala (VG) si cu nivel mai mare de nicotina.
 6. Dispozitivele potrivite pentru vapatul DTL sunt cele cu rezistenta mai mica si flux de aer larg, iar e-lichidele potrivite sunt cele cu un raport mai mare de VG fata de PG si cu nivel mai mic de nicotina.
 7. Vapatul MTL ofera un impact puternic in gat, similar cu fumatul unei tigari traditionale.
 8. Vapatul DTL ofera un impact mai bland in gat, fiind preferat de cei care cauta o experienta de vapat mai suava.
 9. Trecerea de la vapatul MTL la DTL poate fi facuta treptat, incepand cu un dispozitiv care permite ambele stiluri si ajustand nivelul de nicotina al e-lichidului.
 10. Alegerea intre MTL si DTL depinde de preferintele personale si de tipul de experienta de vapat pe care o cauti.

Ce este Vapatul MTL?

Ce este Vapatul MTL?

Vapatul MTL (Mouth to Lung), sau vapatul "gura la plamani", este un stil de vapat care imita actul de fumat al unei tigari traditionale. Acest stil implica inhalarea vaporilor in gura inainte de a-i trage in plamani, similar cu modul in care fumatorii trag fumul de tigara in gura inainte de a-l inhala in plamani. Acest proces ofera o senzatie similara cu cea a fumatului, ceea ce il face atractiv pentru cei care incearca sa se lase de fumat.

Avantajele si dezavantajele vapatului MTL

Avantaje:

 1. Simuleaza actul de fumat: Vapatul MTL poate fi util pentru cei care incearca sa se lase de fumat, deoarece ofera o experienta similara cu cea a fumatului.
 2. Consum redus: Vapatul MTL consuma mai putin lichid de tigara electronica si baterie decat vapatul DTL, ceea ce il face mai economic.
 3. Discretie: Dispozitivele MTL sunt de obicei mai mici si mai discrete decat cele DTL, ceea ce le face mai usor de transportat si de folosit in public.

Dezavantaje:

 1. Productie redusa de vapori: Vapatul MTL produce mai putini vapori decat vapatul DTL, ceea ce poate fi un dezavantaj pentru cei care prefera o productie mare de vapori.
 2. Efort mai mare: Vapatul MTL poate necesita un efort mai mare pentru a trage vaporii in plamani, ceea ce poate fi inconfortabil pentru unii utilizatori.

Cine ar trebui sa aleaga vapatul MTL?

Vapatul MTL este adesea alegerea cea mai buna pentru cei care trec de la fumatul traditional la vapat. De asemenea, poate fi o optiune buna pentru cei care prefera o experienta de vapat mai discreta si mai asemanatoare cu fumatul. De asemenea, poate fi o alegere buna pentru cei care prefera o productie mai mica de vapori si o experienta de vapat mai economica.

Care sunt dispozitivele si lichidele potrivite pentru vapatul MTL?

Dispozitivele potrivite pentru vapatul MTL sunt de obicei cele care sunt dotate cu o rezistenta mai mare si un flux de aer mai restrans. Acestea includ dispozitivele de tip vape si unele kituri de incepatori. Lichidele potrivite pentru vapatul MTL sunt de obicei cele la care se foloseste un raport mai mare de Propilen Glicol (PG)  si cele cu un nivel mai mare de nicotina. Acestea ofera o senzatie de "hit" in gat similara cu cea a fumatului.

Ce este Vapatul DTL?

Ce este Vapatul DTL?

Vapatul DTL (Direct to Lung), cunoscut si sub numele de vapat direct in plamani, este un stil de vapat in care vaporii sunt inhalati direct in plamani, fara a fi tinuti mai intai in gura. Acest stil de vapat este similar cu inspiratia profunda (narghilea) si produce de obicei o cantitate mai mare de vapori decat vapatul MTL. Acesta este adesea preferat de cei care cauta o experienta de vapat mai intensa si care se bucura de producerea de nori mari de vapori.

Avantajele si dezavantajele vapatului DTL

Avantaje:

 • Produce o cantitate mare de vapori, ceea ce poate fi placut pentru cei care prefera nori mari de vapori.
 • Ofera o experienta de vapat mai intensa decat vapatul MTL.
 • Poate fi mai satisfacator pentru cei care cauta o lovitura puternica de nicotina.

Disavantaje:

 • Consuma mai mult lichid si baterie decat vapatul MTL.
 • Poate fi mai putin discret decat vapatul MTL.
 • Poate fi mai greu de invatat pentru incepatori.

Cine ar trebui sa aleaga vapatul DTL?

Vapatul DTL este adesea alegerea cea mai buna pentru cei care prefera o experienta de vapat cu aroma mai puternica si care se bucura de producerea de nori mari de vapori. De asemenea, poate fi o optiune buna pentru cei care sunt deja familiarizati cu vapatul si care doresc sa experimenteze diferite arome si stiluri de vapat. Este important de mentionat ca vapatul DTL poate fi mai putin discret decat vapatul MTL, deci poate fi mai putin potrivit pentru vapatul in public sau in locuri unde discretia este importanta.

Care sunt dispozitivele si lichidele potrivite pentru vapatul DTL?

Dispozitivele potrivite pentru vapatul DTL sunt de obicei cele care sunt dotate cu o rezistenta mai mica si un flux de aer mai larg. Acestea includ dispozitivele de tip mod si unele kituri avansate. Lichidele potrivite pentru vapatul DTL sunt de obicei cele cu un raport mai mare al Glicerinei Vegetale (VG) fata de Propilen Glicolul (PG) din compozitie si cele cu un nivel mai mic de nicotina. Acestea produc mai mult vapor si ofera o lovitura mai puternica de nicotina.

Vapatul MTL vs. DTL: Diferente cheie

Diferente in tehnica de inhalare

In vapatul MTL, vaporii sunt inhalati mai intai in gura si apoi trasi in plamani, imitand actul de fumat al unei tigari traditionale. Acest proces este similar cu modul in care fumatorii trag fumul de tigara in gura inainte de a-l inhala in plamani. Pe de alta parte, in vapatul DTL, vaporii sunt inhalati direct in plamani, similar cu o inspiratie profunda. Acesta este un proces mai rapid si mai direct, care produce de obicei o cantitate mai mare de vapori.

Diferente in dispozitive si e-lichide

Dispozitivele MTL sunt dotate de obicei cu o rezistenta mai mare si un flux de aer mai restrans, ceea ce le face mai potrivite pentru cei care prefera o experienta de vapat mai asemanatoare cu fumatul. Pe de alta parte, dispozitivele DTL sunt dotate cu o rezistenta mai mica (sub ohm) si un flux de aer mai larg, ceea ce le face mai potrivite pentru cei care prefera o experienta de vapat mai intensa si mai directa. In ceea ce priveste e-lichidele, cele potrivite pentru vapatul MTL au un raport mai mare de Propilen Glicol (PG), cum ar fi 60VG 50PG sau 50VG 50PG, si un nivel mai mare de nicotina, in timp ce e-lichidele potrivite pentru vapatul DTL au un raport mai mare de VG fata de PG (70VG 30PG) si un nivel mai mic de nicotina.

Diferente in puterea nicotinica si impactul in gat

Vapatul MTL utilizeaza de obicei lichide cu un nivel mai mare de nicotina si ofera un impact mai puternic in gat, similar cu fumatul unei tigari traditionale. Acest impact in gat este adesea dorit de cei care trec de la fumat la vapat. Pe de alta parte, vapatul DTL utilizeaza lichide cu un nivel mai mic de nicotina si ofera un impact mai bland in gat. Acesta este adesea preferat de cei care cauta o experienta de vapat mai suava.

Diferente in productia de aburi

Vapatul DTL produce de obicea o cantitate mai mare de vapori si este cunoscut pentru productia de nori mari de vapori. Acesta este adesea preferat de cei care se bucura de aspectul vizual al vapatului. Pe de alta parte, vapatul MTL produce mai putini vapori si este mai discret. Acesta este adesea preferat de cei care cauta o experienta de vapat mai asemanatoare cu fumatul si mai putin vizibila.

Diferente in durata de viata a bateriei si a rezervorului de lichid:

Dispozitivele DTL, datorita rezistentei lor mai mici si a productiei mai mari de vapori, tind sa consume mai multa energie, ceea ce poate duce la o durata de viata a bateriei mai scurta. De asemenea, acestea consuma mai mult lichid, ceea ce inseamna ca rezervorul pentru lichid poate necesita umplere mai frecventa. Acest lucru este un aspect de luat in considerare pentru cei care vapeaza in mod frecvent sau pentru perioade lungi de timp.

Pe de alta parte, dispozitivele MTL, cu rezistenta lor mai mare si productie mai mica de vapori, tind sa fie mai eficiente din punct de vedere al energiei si sa consume mai putin lichid. Acest lucru poate duce la o durata de viata a bateriei mai lunga si la o necesitate mai mica de a umple rezervorul de lichid. Asta poate fi un avantaj pentru cei care cauta un dispozitiv mai eficient sau care vapeaza mai putin frecvent.

Diferente in Intensitatea Aromei:

Diferentele dintre intensitatea aromelor in vapatul DTL si MTL sunt de asemenea notabile. Vapatul DTL, cu fluxul sau de aer mai larg si volumul mai mare de vapori, ofera o experienta aromatica mai bogata si mai intensa. Astfel, aceasta metoda de vapat este adesea recomandata pentru aromele mai complexe, precum cele cremoase sau amestecurile de fructe. Aceste arome beneficiaza de un volum mare de vapori, care permite savoarea lor plina sa fie degustata.

Pe de alta parte, vapatul MTL, cu fluxul sau de aer restrans si tragerea mai similara cu fumatul traditional, este adesea preferat pentru aromele de tutun. Deoarece aceste arome au tendinta de a fi mai subtile, o tragere mai inceta si mai concentrata, asemanatoare cu cea a unui fumator de tigari, poate aduce in evidenta complexitatea si nuantele lor. Aromele de tutun sunt adesea preferate de cei care fac tranzitia de la fumatul traditional la vapat si care inca se bucura de gustul familiar al tutunului.

Cum sa treci de la vapatul MTL la DTL

Trecerea de la vapatul MTL la DTL poate fi o tranzitie treptata si necesita o intelegere a diferentelor dintre cele doua stiluri. In primul rand, este important sa intelegi ca vapatul DTL implica inhalarea directa a vaporilor in plamani, ceea ce poate fi o experienta destul de diferita fata de vapatul MTL. Pentru a face aceasta tranzitie, ar trebui sa incepi cu un dispozitiv care permite atat vapatul MTL, cat si DTL. Acest lucru iti va permite sa te obisnuiesti cu tehnica de inhalare DTL fara a face o schimbare brusca. De asemenea, este posibil sa fie necesar sa ajustezi nivelul de nicotina al e-lichidului tau, deoarece vapatul DTL poate livra o cantitate mai mare de nicotina per tragere comparativ cu cel MTL.

Sfaturi pentru o tranzitie lina

Pentru o tranzitie lina de la vapatul MTL la DTL, iata cateva sfaturi:

 1. Incepe cu un dispozitiv care permite atat vapatul MTL, cat si DTL. Acest lucru iti va permite sa te obisnuiesti cu tehnica de inhalare DTL fara a face o schimbare brusca.
 2. Incearca sa reduci nivelul de nicotina al e-lichidului tau atunci cand treci la vapatul DTL, deoarece acest stil de vapat poate livra o cantitate mai mare de nicotina per tragere.
 3. Experimenteaza cu diferite arome si concentratii de nicotina pentru a gasi ce ti se potriveste cel mai bine.
 4. Nu te grabi. Trecerea de la MTL la DTL poate dura ceva timp, asa ca ai rabdare si nu te descuraja daca nu iti place imediat.

In final, alegerea intre vapatul MTL si DTL se reduce la preferinta personala. Daca esti un fost fumator care cauta o experienta de vapat care sa imite fumatul, atunci vapatul MTL ar putea fi cea mai buna alegere pentru tine. Pe de alta parte, daca preferi o experienta de vapat mai intensa si te bucuri de producerea de nori mari de vapori, atunci vapatul DTL ar putea fi mai potrivit pentru tine. Indiferent de alegerea ta, este important sa te asiguri ca folosesti dispozitivele si e-lichidele potrivite pentru stilul tau de vapat si te bucuri de experienta ta de vapat in mod responsabil.

author-avatar

Despre Tarek

Fondatorul brandului e-Potion in Romania. Am cumparat prima mea tigara electronica in 2012 si de atunci a inceput calatoria mea in lumea vapatului. Din mai multe motive decat pot enumera, folosirea vape-urilor a fost o salvare pentru mine. Acum, scopul meu este sa ajut si alti fumatori sa faca trecerea.

Aricole similare

Lasă un răspuns