Cu tot mai multe persoane care aleg sa treaca de la tigarile traditionale la tigarile electronice, este intelept sa existe multe intrebari despre vapat si sanatatea orala.
Desi nu au fost efectuate prea multe studii asupra efectelor vapatului, exista multe cercetari despre fumat si tutun.
Cu speranta de a compara ceea ce stim despre diferentele dintre fumat si vapat, putem obtine o idee aproximativa a ceea ce se intampla cu igiena orala.
Hai sa aruncam o privire la cele patru lucruri de care trebuie sa stii despre vapatul si igiena orala:
1. Vapatul iti da respiratie urat mirositoare?
Fumatorii au o respiratie urat mirositoare, particulele si substantele chimice din fumul tutunului pot ramane in gura si plamani pentru o perioada lunga de timp. Acestea sunt una dintre cauzele principale ale respiratiei urat mirositoare. Fumul fierbinte inhalat atunci cand se fumeaza tigari usuca si gura, ceea ce ajuta bacteriile orale anaerobe sa se reproduca, cauzand halitoza.
Pe de alta parte, vapatul nu produce materii particulate si, prin urmare, nu cauzeaza respiratie urat mirositoare. Desi vapatul creaza aburi calzi si uscaciune, acestea pot fi evitate prin asigurarea hidratarii frecvente.
2. Tigarile electronice ingalbenesc dintii ?
O problema populara la fumat este ca ingalbeneste dintii si asta este din cauza nicotinei si a gudronului din tutun. Chiar daca smaltul dentar este extrem de dur, el contine porisori mici si aceste mici gauri in care se poate infunda gudronul. Dupa o perioada de timp, acumularea de gudron si nicotina duce la decolorare, de obicei de culoare galbena sau maronie. Dupa ani de fumat intens, acestea pot deveni aproape imposibil de eliminat.
Norocos, lichidul de tigara electronica este doar incalzit si nu ars si, prin urmare, nu produce niciun gudron lipicios maro comun cu fumatul. Acest lucru inseamna ca exista o sansa mult mai mica ca sa apara vreo pata galbena pe dinti. Ceea ce este cu siguranta un avantaj al vapatului.
3. Vapatul creaza boala gingiilor?
Boala gingiilor este o problema serioasa si fumatorii sunt la un risc dublu. Acest lucru se datoreaza faptului ca atunci cand fumezi, iti slabesti sistemul imunitar si capacitatea organismului de a lupta impotriva infectiei. De asemenea, acumularea de tartru in jurul bazei dintelui poate fi un teren de reproductie pentru bacterii, acest lucru poate sa se raspandeasca, ducand la boala periodontala (gingii). Odata ce au avut loc daunele, tesutul unui fumator se recupereaza mai lent, facand mai dificil pentru organism sa se vindece singur.
Din nou, utilizarea responsabila a unei tigari electronice nu cauzeaza daune tesutului, nu incetineste regenerarea tesutului sau nu cauzeaza acumularea de tartru. Ceea ce inseamna ca vei fi la un risc mult mai mic de a dezvolta boala gingiilor.
4. Vapatul cauzeaza cancer bucal?
Adevarul este ca inca nu stim. Ceea ce stim este ca atunci cand se fumeaza, ADN-ul este afectat, inclusiv genele cheie care ne protejeaza de cancer. Multi dintre compusii comuni din tigari (peste 70) agraveaza si mai mult aceste daune, de exemplu, cromul face ca otravurile sa se lipseasca mai puternic de ADN, crescand sansele de aparitie ale unei probleme grave.
Majoritatea acestor compusi lipsesc din e-lichid, reducand astfel sansele de aparitie a unei daune in ADN. De fapt, aceste niveluri au fost gasite atat de scazute in tigarile electronice incat, conform estimarilor Public Health England, tigarile electronice sunt “aproximativ 95% mai sigure decat fumatul”.
In concluzie
Desi poate mai dureaza cativa ani pana sa avem efectele reale asupra sanatatii din punct de vedere stiintific ale vapingului, ceea ce stim sigur este ca acesta este mult mai sigur pentru sanatatea ta orala, dinti, gingii si respiratie decat fumatul. Si pentru toti cei care incercam sa renuntam la fumat si sa avem o grija mai buna asupra corpului nostru, cu siguranta este un pas in directia corecta.
Surse:
- https://www.freepik.com/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3859972/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8293737/