Alegerea lichidului potrivit pentru țigara electronică poate fi o provocare, mai ales când vine vorba de înțelegerea diferenței dintre Propilen Glicol (PG) și Glicerina Vegetală (VG). Această neclaritate poate împiedica utilizatorii să aibă cea mai bună experiență de vapat posibilă.
Fără o înțelegere corectă a impactului PG și VG asupra vapatului, utilizatorii pot întâlni probleme cum ar fi producția insuficientă de vapori, iritații ale gâtului sau chiar reacții alergice. De asemenea, pot avea dificultăți în a găsi echilibrul perfect între gust, cantitatea de vapori și “hit-ul” dorit în gât, elemente esențiale pentru o experiență satisfăcătoare de vapat.
Acest articol vă va oferi informații esențiale despre PG și VG, explicând diferențele, avantajele și dezavantajele fiecăruia. Vom discuta despre cum influențează aceste substanțe gustul, densitatea vaporilor și senzația generală de vapat, ajutându-vă să faceți alegerea cea mai bună pentru nevoile și preferințele dumneavoastră personale. Cu această cunoaștere, veți putea personaliza experiența de vapat pentru a se potrivi perfect cu stilul dumneavoastră.
Ce este propilen glicolul?
Propilen glicolul (PG) este un aditiv sintetic lichid care se foloseste in diferite industrii, datorita proprietatilor sale. Vascos, incolor si, in mare parte, inodor, este o buna baza pentru dizolvarea anumitor substante si pastrarea umiditatii din diferite produse. Propilen glicolul se foloseste de mult timp, in special in industria alimentara, pentru ca prelungeste perioada de valabilitate a alimentelor. El blocheaza accesul oxigenului in interiorul alimentelor, inhiband astfel capacitatea de inmultire a bacterilor.
Propilen glicolul se foloseste masiv si in industria cosmetica si medicala. Bineinteles, este un ingredient de baza pentru lichidul tigarilor electronice, fie ca vorbim de mini vape-uri, tigari electronice reincarcabile sau de unica folosinta.
Proprietatile propilen glicolului
Proprietatile fizico-chimice
La temperatura camerei, propilen glicolul are aparenta unui sirop incolor, inodor si fara gust. Temperatura sa de fierbere este de 187 grade, iar cea de inghet de – 60 grade, aspect care il face potrivit pentru multe domenii. Propilen glicolul se amesteca in apa si alcool, dar nu in uleiuri si anumiti solventi. Are calitatea de a dizolva numeroase substante aromatice, ceea ce il face potrivit pentru folosirea ca substrat pentru aromele tigarilor electronice. Este, de asemenea, un bun emulsificator, agent de umezire, substrat farmaceutic si, nu in ultimul rand, aerosol pentru efecte speciale.
Proprietati toxicologice
Propilen glicolul se metabolizeaza in principal in ficat si, intr-o masura mai mica, in rinichi, fie ca este inhalat sau inghitit. Aceste organe il transforma in acid lactic si acid piruvic. Aceste elemente chimice se gasesc natural in corpul uman, fiind implicate in productia de energie. Organismul unui adult sanatos elimina propilen glicolul nemetabolizat in 2-4 ore, in principal prin urina.
Propilen glicolul se foloseste la fabricarea multor produse care ajung in corpul uman, de la pasta de dinti la alimente si lichid pentru vape-uri fara nicotina. Se considera sigur pentru consum, intr-o doza zilnica de maximum 25 mg/kg corp. Daca ai 70 kg, poti consuma cel mult 1,7 g pe zi.
Expunerea zilnica la cantitati ridicate de PG pe perioade indelungate poate provoca probleme ale rinichilor si aparatului respirator. Anumite tratamente medicamentoase pot amplifica acumularea de propilen glicol in corp.
Sursa foto: pexels.com
Rolul propilen glicolului in tigara electronica
Trasportul aromelor si nicotinei
Daca ai citit in articolele noastre ce contine e-lichidul, atunci ai retinut ca propilen glicolul este o componenta importanta. El se foloseste ca baza pentru majoritatea e-lichidelor de pe piata. Ideea de a folosi aceasta substanta isi are originea in industria farmaceutica, unde se foloseste ca vehicul pentru substante bronhodilatatoare. Chiar daca are un punct de fierbere ridicat, se evapora la o temperatura relativ scazuta.
Dupa evaporare, se condenseaza in picaturi fine, care blocheaza in interior moleculele din vecinatate (nicotina, arome, apa, etc.). Efectul rapid produce un aerosol care seamana cu fumul tigarilor. Pentru ca sunt minuscule, particulele de propilen glicol patrund adanc in sistemul respirator. Astfel, nicotina si celelalte substante ajung in organism.
Imbunatatirea experientei de vapat
Vascozitatea redusa a propilen glicolului are un rol benefic pentru experienta de vaping. Cand e-lichidul se evapora, fitilul aflat in atomizator se poate usca. Daca rehidratarea se face incet, se produce supraincalzire. Acest fenomen induce o senzatie olfactiva si gustativa neplacuta, cunoscuta ca “dry hit”. Datorita vascozitatii ridicate si capacitatii de a mentine umiditatea, propilen glicolul scade riscul de aparitie a acestor senzatii.
Proprietatile sale chimice permite solubilizarea perfecta a nicotinei si a aromelor. In plus, propilen glicolul este stabil din punct de vedere termal, adica nu se degradeaza semnificativ la incalzire. Putinele componente toxice rezultate din degradarea sa sunt prezente intr-o cantitate mult mai mica decat cea din fumul tigarilor clasice.
Sursa foto: freepick.com
Precautii in consumul de propilen glicol
Precautiile consumului de propilen glicol ii vizeaza in special pe cei sensibili sau intoleranti la aceasta substanta. Si cei care au tendinta de a vapa mult trebuie sa se controleze, pentru a evita iritatiile. Senzatia de disconfort in gat, iritarea tractului respirator, tusea violenta sunt semne ca trebuie sa manifesti precautii in consumul acestei substante. Hidratarea adecvata in timpul vapingului si dupa aceea poate preveni deshidratarea mucoaselor si senzatia de uscaciune a gurii si iritare. Exista si inlocuitori pentru PG, ca vegetolul si glicerina vegetala.
Propilen glicolul este o substanta cu caracteristici ideale pentru vaping. Este o baza perfecta pentru arome si nicotina. Alege aromele preferate si bucura-te de fiecare puf.
Sursa foto: freepick.com