Despre tigara electronica: istoria ei, moduri de utilizare si cum sa alegi dispozitivul potrivit pentru tine

Despre tigara electronica: istoria ei, moduri de utilizare si cum sa alegi dispozitivul potrivit pentru tine

Tigara electronica este o alternativa la fumat ce se foloseste de ani de zile in intreaga lume, iar foarte multi fumatori au inlocuit fumatul cu vapatul, asa cum se numeste astazi utilizarea tigarii electronice. Aceste dispozitive prezinta cateva avantaje majore comparativ cu mijloacele traditionale de a fuma si pot chiar sa fie folositoare pentru cei care isi doresc sa renunte la obiceiul fumatului.

Daca iti doresti sa afli mai multe informatii despre tigara electronica, istoria acesteia, modul de utilizare si cum sa o alegi pe cea potrivita pentru tine, am pregatit pentru tine acest articol care sa te ajute.

1. Cine a inventat si cum a aparut tigara electronica?

Cum a aparut tigara electronica? Ei bine, inca de acum mai bine de 100 de ani, pe cand efectele nocive ale fumatului traditional au inceput sa fie observate, doctorii si cercetatorii au incercat sa gaseasca alternative la acest obicei. Desi fumatul se pratica inca din anii 1500 cu ajutorul frunzelor de tutun, exista dovezi ale existentei acestuia ce dateaza din anii 5000 i.Hr. 

In vremurile antice, oamenii foloseau fumatul tutunului si al altor substante halucinogene ca parte din ritualuri de vindecare sau ritualuri samanice. Mai aproape de prezent, a aparut fumatul asemanator cu cel din zilele noastre, si anume rularea de tutun in foi. Inca din anii 1700-1800, cand obiceiul de a fuma a inceput sa devina din ce in ce mai popular, medici si cercetatori au descoperit, incetul cu incetul, efecte adverse ale acestuia, precum aparitia cancerului la buze sau problemele pulmonare. Unul dintre primii care au observat efectele fumatului traditional a fost Dr. Benjamin Rush, care, in 1798, a sugerat ca acest obicei ar putea duce la dezvoltarea unor boli incurabile.

In cazul vapatului, prima idee ce s-a apropiat de conceptul actual al tigarii electronice a fost vaporizatorul electric al lui Joseph Robinson, in anul 1927. Acesta a creat un concept asemanator cu tigara electronica, care ar fi permis inhalarea vaporilor in scopuri medicinale, fara riscul de arsuri. Ideea sa a ramas la nivel de concept si nu s-a materializat niciodata.

In ciuda faptului ca la inceputul secolului 20 au aparut medici si cercetatori care au vorbit despre posibilele efecte daunatoare ale fumatului, oamenii au continuat sa fumeze, iar primele ingrijorari si probleme la scara larga in privinta pericolelor fumatului au inceput abia in anii ‘50 si ‘60. Tot in anii ‘60, mai exact in 1963, Herbert Gilbert a venit cu ideea unei tigari fara fum si fara tutun, insa, nu a gasit pe nimeni interesat de conceptul sau, asa ca acesta a ramas nematerializat. 

De-a lungul anilor, au mai existat incercari de a crea tigari electronice. Jed Rose, cel care a inventat primul plasture cu nicotina, a creat in laborator cateva concepte de tigari electronice, numite “fum distilat”. Acest lucru se intampla in anii ‘80, tot cu destul de mult timp inaintea inventarii dispozitivului de vapat asa cum il stim astazi. Anul 2000 a marcat si el inventarea unui vaporizator, insa, nu cu scopul de a fi o alternativa la fumatul traditional, ci cu scopul de a consuma vapori de canabis. 

Tigara electronica asa cum o stim in ziua de azi a aparut in 2003 si a fost inventata de farmacistul chinez Hon Lik. Lik, el insusi fumator, a povestit in interviuri ca fuma pana la 3 pachete de tigari pe zi si ca ceea ce l-a determinat sa inventeze o alternativa la fumat a fost moartea tatalui sau, si el fumator, de cancer pulmonar. Hon Lik a crezut ca daca ar reusi sa foloseasca vaporii pentru a simula fumul de tigara, acest lucru l-ar putea ajuta sa creeze o alternativa reala la tigarile clasice.

In anul 2006, dispozitivele pentru vapat au ajuns in Europa si nu a durat mult pana cand acestea au ajuns si in Statele Unite ale Americii.

Astazi, exista o multime de modele si o multime de arome pentru tigara electronica si combinatii de gusturi pentru cei care vapeaza. Aceste dispozitive se folosesc si pentru renuntarea la fumat, de obicei in combinatie cu alte terapii, dar sunt si o alternativa aleasa de multi fumatori, deoarece ofera mai multe avantaje, precum costuri reduse comparativ cu tigarile si lipsa mirosului neplacut. 

2. Informatii despre tigara electronica: mod de utilizare

Daca vrei sa stii mai multe despre dispozitivele pentru vapat, iata din ce sunt alcatuite, cum functioneaza si cum se utilizeaza:

Din ce este compusa o tigara electronica?

Tigara electronica se compune din mai multe parti sau bucati. Prima este baza si anume bateria. Fara baterie aceasta nu poate functiona. De cele mai multe ori, bateria este reincarcabila, adica se conecteaza la o sursa de electricitate pentru a se refolosi.

In afara de baterie, tigarile electronice au nevoie de atomizoare pentru a functiona. Atomizoarele contin la randul lor o rezistenta de tigara electronica, ce ajuta la incalzirea lichidului pentru vapat. Tot in atomizor se vor pune si lichide pentru vapat, care au diverse arome si pot contine sau nu nicotina.

In afara de partile componente ce alcatuiesc tigara propriu zisa, exista si accesorii pentru tigara electronica, cum ar fi incarcatoare, huse, materiale pentru curatarea dispozitivului sau mustiucuri. Mustiucurile sunt micile accesorii de plastic ce se pun la atomizor pentru a putea trage din dispozitiv. Fiecare utilizator ar trebui sa foloseasca mustiucul doar pentru el, iar daca doreste sa imparta tigara cu alte persoane, le poate oferi acestora unul sau mai multe astfel de accesorii. Tot in categoria accesoriilor pentru vapat se pot numara si incarcatoarele, deoarece incarcarea bateriei trebuie sa se faca cu un dispozitiv potrivit si calitativ. In acest fel, durata de viata a bateriei creste. 

Cum functioneaza tigara electronica

Toate componentele tigarii electronice contribuie la rezultatul final si anume la procesul de vapat. Principiul dupa care se ghideaza functionarea unui dispozitiv de vapat este simplu: incalzirea lichidului pentru a fi inhalat si pentru a se forma vapori, exact precum in cazul fumatului traditional. Mai exact, senzatia atunci cand vapezi este asemanatoare cu fumatul traditional, insa, nu se foloseste tutun si nici nu are loc procesul de ardere prin care se elimina gudron si monoxid de carbon. 

Bateria ofera energia necesara pentru ca incalzirea lichidului sa aiba loc, iar in atomizor se produce incalzirea propriu-zisa. Atomizorul se umple cu lichid, iar rezistenta, piesa formata dintr-o carcasa metalica si material absorbant, se imbiba cu lichid, pe care il incalzeste ca acesta sa poata fi inhalat si sa formeze vapori la exhalare.

Lichidul este si el o parte importanta a tigarii electronice. El este alcatuit, de obicei, dintr-o baza de propilenglicol si/sau glicerina vegetala si din arome de tot felul. Lichidul pentru vapat poate avea aroma de tutun, fructe, bauturi sau menta, in functie de preferintele fiecarui utilizator. In plus, acesta poate contine si nicotina, substanta stimulanta din tigari. Continutul de nicotina se poate reduce de la utilizare la utilizare, atunci cand se doreste renuntarea la fumatul de orice tip. 

Cum se utilizeaza o tigara electronica?

Utilizarea tigarii electronice nu este deloc complicata si o poate face aproape oricine. Dupa achizitionarea ei, primul pas este sa te asiguri ca bateria este incarcata. Daca aceasta nu este incarcata, atunci poti conecta la priza incarcatorul. Nu este o idee buna sa lasi bateria la incarcat dupa ce a atins procentul de 100%, deoarece acest lucru ii va scadea durata de viata.

Mai apoi, se conecteaza bateria la atomizor, in cazul in care dispozitivul este alcatuit din doua parti separate: atomizorul si bateria. Urmeaza umplerea atomizorului cu lichid: nu umple recipientul prea mult, ci foloseste gradatiile de pe device pentru a decide ce cantitate sa pui. Apoi, tot ce trebuie sa faci este sa pui mustiucul si sa folosesti dispozitivul pentru a inhala vaporii de abur.

Pentru a sti ca device-ul functioneaza corespunzator, acesta ar trebui sa elibereze o cantitate suficienta de vapori, nu prea mica, si sa aiba un gust aromat, in functie de lichidul pe care l-ai ales. Daca simti gust de ars sau tigara electronica nu prea scoate vapori, atunci inseamna ca rezistenta ar putea avea o problema si trebuie inlocuita.

3. Totul despre tigara electronica: cum o alegi pe cea potrivita pentru tine

Alegerea tigarii electronice si modul de folosire depind de mai multi factori, precum scopul pentru care doresti sa treci la vapat, frecventa de utilizare si design-ul sau functiile pe care le vrei:

  • Renuntarea la fumat. Daca iti doresti sa folosesti vapatul ca o metoda de renuntare la tigarile cu tutun, atunci nu conteaza neaparat modelul de tigara electronica pe care il alegi, ci lichidul si aromele folosite. Ideal este sa incepi prin a folosi lichide fara nicotina si sa iti impui un anumit program pentru a vapa, astfel incat sa o faci din ce in ce mai rar. In cazul in care nu poti incepe cu lichide fara nicotina, atunci scade gradual cantitatea de nicotina din lichid, pe o perioada determinata de timp, pana ajungi la 0. Atunci cand ajungi la nicotina 0, poti incepe sa reduci vapatul din ce in ce mai mult, pana cand renunti definitiv. Baza pentru arome contine propilenglicol, glicerina vegetala si/sau nicotina, iar tu te vei ocupa sa o combini cu aromele care iti plac. In schimb, daca alegi lichidele, acestea sunt deja formate din baza si aroma, practic sunt gata de utilizare. Tot ce mai trebui sa adaugi tu, in cazul in care doresti, este nicotina. 
  • Alternativa la fumat. Daca vrei sa alegi vapatul ca alternativa la fumat, atunci este o idee buna sa investesti intr-o tigara electronica de calitate, care sa reziste bine in timp. Cu cat bateria este mai puternica, cu atat vei putea vapa mai mult intre incarcari, ceea ce inseamna ca nu va trebui sa iti faci probleme ca ai nevoie de reincarcari dese. Pentru a transforma vapatul intr-o alternativa la fumatul clasic, incearca diverse arome pana le descoperi pe cele care iti plac cel mai mult. De asemenea, in cazul in care inca simti nevoia sa fumezi tigari clasice, propune-ti sa le reduci cat mai mult, pana cand le elimini complet din obiceiurile tale.
  • Fumatul ca obicei social. Fumatul ca obicei social inseamna ca fumezi cel mai des atunci cand esti cu prietenii, la petreceri sau cand socializezi. O alternativa buna la fumatul clasic ca obicei social poate fi un puff bar. Acesta este o tigara electronica mica, cu un numar limitat de pufuri, usor de folosit si cu o multime de arome. Tu nu va trebui sa te ocupi sa incarci bateria, sa schimbi aroma sau sa cureti rezistentele. Poti opta pentru un puff bar pe care sa iti propui sa il folosesti din ce in ce mai rar daca vrei sa renunti la fumat ca obicei social.
  • Fumatul ocazional. O alternativa la fumatul ocazional poate fi orice fel de tigara electronica, insa, un model clasic, simplu sau un puff bar se preteaza cel mai bine pentru uz rar. Un puff bar cu un numar limitat de pufuri te poate ajuta sa vezi exact cat de mult vapezi intr-o perioada determinata de timp. In acest mod, daca doresti sa renunti la fumatul si vapatul ocazional, vei putea reduce treptat utilizarea dispozitivului si vei putea masura exact cat ai vapat intr-o anumita perioada de timp.

Tigara electronica este o inventie relativ noua, insa care s-a raspandit rapid in toata lumea si a fost aleasa de foarte multe persoane, fie ca alternativa pentru fumatul clasic, fie ca ajutor pentru renuntarea la fumat. Comparativ cu tigarile clasice, astfel de dispozitive nu au un miros neplacut, nu folosesc si nu ard tutun. Crearea tigarii electronice de catre farmacistul Hon Lik a venit din dorinta de gasi o alternativa la tigarile din tutun si la fumatul clasic, deoarece el insusi a resimtit efectele negative ale acestora.

Sursa foto: Pixabay.com

Lasă un răspuns
Garantie 60 zile

Garantie 60 zile la neconsumabile

Livrare gratuita

in 24h la comenzi peste 149lei

Expediere in aceeasi

Expediere in aceeasi zi pana la ora 16:00

Adauga o recenzie

Adauga o recenzie si castiga 100 de puncte bonus

Apreciem confidențialitatea dumneavoastră

Folosim cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare, pentru a vă oferi reclame sau conținut personalizat și pentru a ne analiza traficul. Făcând clic pe „Accept toate”, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.

VĂ ROG SA VERIFICAȚI VARSTA DUMNEAVOASTRA PENTRU A INTRA.