Pentru ajutor

Suna ne la 0767116427

Cum sa scapi de stres: ghid de relaxare + cum sa iti petreci pauzele si timpul liber intr-o zi obositoare?

Cum sa scapi de stres: ghid de relaxare + cum sa iti petreci pauzele si timpul liber intr-o zi obositoare?

Relaxarea este binevenita atat la finalul, cat si in cursul unei zile extenuante, care ti-a sorbit orice pictura de energie si de chef de viata, lasandu-te letargic si fara entuziasm. Daca ai trecut si tu printr-o astfel de zi care te-a viciat de simplele placeri ale vietii (o pauza de cafea, o conversatie cu o colega, un scroll pe retelele de socializare), atunci este cazul sa te preocupi mai mult de propria ta bunastare, deoarece acest lucru este in favoarea sanatatii tale, atat a celei fizice, cat si a celei mintale.

Acestea fiind spuse, ia exemplul colegilor si al prietenilor tai care stiu sa se relaxeze, isi seteaza limite pe care le respecta si mentin o bariera de nestrapuns intre munca si viata personala. Astfel, timpul liber devine nu un dar rar, ci o perioada de recuperare esentiala pentru buna desfasurare a vietii de zi cu zi. Respectarea pauzelor, a orelor de masa si a unui program de somn iti pot aduce un adevarat echilibru intre munca si relaxare.

Cu toate acestea, oricat ai vrea, cateodata iti este cu neputinta sa „iti opresti creierul”, sa pui stop gandurilor, care reprezinta un bazait de fundal enervant ce te impiedica sa te odihnesti. Deconectarea iti asigura o odihna sanatoasa, dar, din pacate, atunci cand ai multe pe cap, iar stresul este un element al cotidianului, poti ajunge cu greu la o stare de liniste interioara care sa-ti permita sa te relaxezi total.

1. Tehnici de relaxare – cum sa scapi de stres?

Probabil ca te-ai gandit ca n-ar trebui sa fie cine stie ce filosofie sa te relaxezi. Te pui in pat, pur si simplu, stai pe telefon, cu mintea hoinarind aiurea, iti faci o baie calda si… ai atins nivelul de relaxare mult-ravnit, te-ai deconectat in sfarsit de la problemele vietii de zi cu zi. Ei bine, afla ca, in practica, nu e atat de usor. Nu pentru toata lumea relaxarea vine atat de natural. De ce? Pentru ca unele probleme au un ecou profund asupra anumitor persoane. Psihicul lor este ingreunat de mai multe ganduri care nu le dau pace, temeri imposibil de exprimat in cuvinte, anxietate si insomnii. Ce ai putea face daca te-ai afla intr-o astfel de situatie?

In primul rand, este important sa gasesti cauza nelinistilor tale. Chiar daca acest lucru poate fi mai dificil, merita incercat sa patrunzi in sinele tau spre a gasi miezul framantarilor tale. In asa fel, exista posibilitatea sa iti vina o idee care sa puna capat problemelor care te macina in aceasta perioada sau macar o metoda de rezolvare temporara, care sa-ti ofere, pe moment, liniste. Multe persoane apeleaza la tigari electronice sau clasice pentru a se putea relaxa pentru cateva minute. Bineinteles, aceasta este doar o solutie temporara, fiind necesara solutionarea problemei de la „radacina”.

Specialistii recomanda alternarea perioadelor de munca si a celor de pauza, pentru echilibrarea perioadei de concentrare cu cea de relaxare. Este stiut faptul ca lucrezi mai bine si cu mai mult spor in momentul in care iti respecti limitele si, daca oboseala incepe sa se instaleze, atunci ai grija sa iei si o pauza.

Odihna eficienta

Pentru o odihna eficienta, este necesarea respectarea unei ore de culcare, dar si de trezire. Se recomanda o medie de 7-8 ore de somn pe noapte, pentru ca recuperarea musculara si psihica sa fie eficienta. Desigur, ora la care te culci este si ea importanta. Somnul intre orele 22 si 6 ar fi cel mai odihnitor pentru organismul uman.

Multa lume prefera sa atipeasca la amiaza, bucurandu-se de scurte reprize de somn care ii ajuta sa se relaxeze. Daca nu esti fan al somnului de dupa-amiaza, afla ca exista metode si mai bune de a te relaxa!

Poti sta pur si simplu intins pe canapea, departe de gadget-uri, cu un puff bar alaturi, ascultand muzica sau urmarind un film care iti place. Poti exersa anumite hobby-uri. Poti petrece timp cu familia, conversand. Sau, daca preferi o pauza activa, poti sa te bucuri de o plimbare prin parc, jogging sau chiar sa mergi la sala.

Tehnici de relaxare a mintii

Mintea umana este un teritoriu vast, ramas in mare proportie neexplorat de stiinta, care poate fi cu greu imblanzit. De aceea, probabil ca si tu ai trait cel putin o data in viata senzatia ca gandurile nu-ti mai dau pace, ca propria ta constiinta te ataca cu fel de fel de scenarii ipotetice de care te temi. Cum ai putea, oare, sa te relaxezi, in conditiile in care propria ta minte iti saboteaza pacea interioara?

Lectura este cea mai potrivita metoda pentru a-ti preocupa mintea fara a o ingreuna. Pasind in universul pe care o carte ti-l deschide inainte, poti renunta, pentru un moment, la viata ta reala, facand un salt in fantezie, eliberandu-te de emotii si lasandu-te purtat spre diverse lumi create de scriitor. Ce poate fi mai frumos?

2. De ce a devenit atat de greu sa fii relaxat si cum poti scapa de stres?

cum poti scapa de stres

In contextul actual, stresul este la ordinea zilei, haosul dicteaza, iar fiecare persoana in parte incearca sa faca fata pe cat e posibil obstacolelor care i se ivesc in cale. Nu-i de mirare ca unii mai si cedeaza. Sanatatea mintala a ajuns un subiect de discutie publica, deoarece un numar enorm de oameni sufera in tacere din cauza diverselor afectiuni ale psihicului. Multe dintre acestea sunt provocate de evenimente cotidiene, de societate, in general, si de stilul de viata haotic. Astfel, acesti oameni nu se mai pun pe ei insisi pe primul loc, isi neglijeaza nevoia de relaxare, se epuizeaza si ajung sa aiba sanatatea psihica afectata.

In secolul vitezei, e din ce in ce mai greu sa te bucuri de timp liber, de o pauza linistita, de o iesire cu prietenii in oras sau o plimbare prin natura. Grijile de zi cu zi te bombardeaza cu semnale chimice in creier care iti creeaza o senzatie inconfortabila, facandu-te sa-ti para rau ca nu muncesti sau chiar ca nu meriti sa te relaxezi. Trebuie sa stii, insa, ca nimic nu e mai important pentru a munci eficient decat sa-ti evaluezi bine perioadele de odihna. 

2.1. Cum sa scapi de stres la birou

Pentru unele persoane, la munca, momentul mult asteptat este pauza de cafea si tigara. Oricat ar fi de descurajat acest obicei, cu implicatii evidente asupra sanatatii si un pericol din punct de vedere al dependentei de nicotina, fumatul este pentru multe persoane o activitate fara de care nu se pot relaxa. Ca o alternativa la tigarile clasice, multi au inceput sa vapeze, bucurandu-se de posibilitatea de a fuma astfel de tigari electronice si in interior. Aceste device-uri pot fi folosite si cu un lichid de tigara electronica fara nicotina si cu diverse arome pentru tigara imbietoare, eliminand, astfel, problema provocata de dependenta de nicotina. Pauzele la munca fac mult bine pentru cei care vor sa mai discute cu colegii lor si sa impartaseasca experiente comune. 

2.2. Cum sa scapi de stres acasa – ce este narghileaua?

Acasa, s-ar putea spune ca ti-ar veni mai natural sa te relaxezi, deoarece esti intr-un mediu sigur si confortabil. Cateodata e nevoie sa ai o activitate acasa pentru a te relaxa, care sa difere de sarcinile gospodaresti precum gatitul, spalatul rufelor si curatenia casei. Multe persoane prefera sa faca yoga acasa, sa mediteze, sa picteze sau sa cante. De cealalta parte, exista persoane care prefera sa se relaxeze alaturi de o narghilea. Aceasta reprezinta un dispozitiv pentru fumat mai special, cu o lunga istorie in spate, care functioneaza fie cu alcool, fie cu apa si, bineinteles, cu tutun. Este folosita de nenumarate persoane care isi doresc un ajutor pentru a reusi sa se relaxeze, narghileaua contribuind, de asemenea, la crearea unei atmosfere aparte, care te va indemna sa lasi deoparte grijile si sa traiesti in momentul prezent. 

De asemenea, jocurile de strategie pot fi jucate acasa, alaturi de familie sau prieteni, pentru a te relaxa. Daca preferi insa singuratatea, te poti apuca de un puzzle cu peste 1000 de piese sau poti gasi placere in a urmari seriale TV. 

3. Importanta relaxarii – sfaturi pentru a fi zen si metode de reducere a stresului

Fara indoiala, relaxarea fizica si psihica este necesara pentru functionarea normala a fiecarei persoane. Asadar, ar trebui sa ai mai multa grija de tine si sa ai in evidenta o serie de metode care sa te ajute nu neaparat sa atingi nivelul suprem al relaxarii din filosofia zen, dar macar sa te destinzi putin:

  • O plimbare in aer liber poate face minuni asupra starii tale de spirit. Nu e nevoie sa te aventurezi prea departe in natura – e de ajuns sa te plimbi prin parc sau sa iesi in gradina casei pentru a te umple cu o noua doza de energie.
  • Exercitiile de respiratie te pot linisti si in cazul atacurilor de panica. Altfel, sunt o metoda perfecta pentru a te elibera de ganduri, deoarece esti concentrat pe inspirat si expirat, si stabilizarea ritmului cardiac.
  • Auditiile muzicale sunt recomandate pentru relaxare, in special daca este vorba de muzica clasica.
  • Exercitiile fizice imbunatatesc starea de spirit – acest lucru a fost demonstrat stiintific si se datoreaza eliberarii de endorfine, „hormonii fericirii”.

Prin urmare, exista o multime de tehnici de relaxare care sa te ajute sa-ti revii dupa o zi obositoare, care te-a secatuit din punct de vedere fizic. Cel mai intelept ar fi sa cunosti ce metoda anume functioneaza cel mai bine in cazul tau si sa savurezi fiecare moment de relaxare, deoarece aceasta este foarte importanta pentru sanatatea si bunastarea organismului tau. Fie ca preferi sa te relaxezi intr-o cada plina cu apa fierbinte, sa asculti piesele artistului tau preferat, fie ca preferi sa urmaresti un film sau poate chiar sa ai o pauza binemeritata alaturi de o ceasca de cafea fierbinte si tigara electronica umpluta cu aroma ta preferata, pune in practica lucrurile care iti aduc o stare de liniste, oricand ai ocazia.

Sursa foto: Unsplash.com

Lasă un răspuns
Garantie 60 zile

Garantie 60 zile la neconsumabile

Livrare gratuita

in 24h la comenzi peste 149lei

Expediere in aceeasi

Expediere in aceeasi zi pana la ora 16:00

Adauga o recenzie

Adauga o recenzie si castiga 100 de puncte bonus

VĂ ROG SA VERIFICAȚI VARSTA DUMNEAVOASTRA PENTRU A INTRA.