Tusea fumatorului: durata, remedii si cum poti sa iti adaptezi stilul de viata pentru a combate efectele fumatului?

Tusea fumatorului: durata, remedii si cum poti sa iti adaptezi stilul de viata pentru a combate efectele fumatului?

 Tusea fumatorului este un fenomen ce apare des in cazul consumatorilor de produse din tutun si are conotatii negative deoarece subliniaza o problema in organism. Tusea este un mecanism de aparare al corpului, pentru protejarea plamanilor si a bronhiilor de substantele ce le irita sau le pot dauna. Este o idee buna sa observi daca tusea apare atunci cand consumi substante pe baza de tutun si sa gasesti alternative pentru a iti proteja sanatatea si pentru a avea grija de starea ta de bine. Din fericire, exista tratamente pentru tusea fumatorului, atat pentru a alina simptomul principal si anume tusea, cat si pentru a o elimina complet, insa eliminarea sa completa depinde direct de renuntarea la obiceiul de a fuma. Simptomele tusei fumatorului pot varia de la individ la individ, insa se axeaza in jurul tusei dupa cum ii spune si numele. Totusi, aceasta poate fi seaca, uscata sau productiva, cu secretii, poate aparea rar sau des, si poate fi mai mult sau mai putin deranjanta, in functie de organismul fiecaruia. Daca vrei sa afli mai multe despre cum se manifesta tusea fumatorului, remedii pentru tusea fumatorului, dar si cum iti poti adapta stilul de viata pentru a combate efectele fumatului, am pregatit pentru tine un scurt ghid care sa te ajute:

1. Tusea fumatorului: cauze si durata

 Atunci cand fumezi, inhalarea de substante chimice are loc la nivelul gatului si al intregului aparat respirator, incluzand plamanii. Tusea apare ca o reactie naturala a organismului, reactie menita sa curete caile respiratorii de acele substante chimice. Practic, tusea apare in incercarea de a elimina substantele chimice si iritante pe care tigarile le aduc la nivelul aparatului respirator. Atunci cand aceasta tuse se intinde pe o perioada indelungata de timp, ea are denumirea de tusea fumatorului.

 Tusea fumatorului poate suna diferit de tusea normala cauzata de infectii virale ori bacteriene. Aceasta poate fi insotita de suierat, dar si de mucus. De cele mai multe ori, o astfel de tuse este umeda, productiva. In cazul in care fumezi zilnic, aceasta tuse poate deveni cronica si iti poate irita plamanii si caile respiratorii. Din fericire, exista tratamente ce pot ajuta la calmarea iritatiilor si te pot ajuta sa manageriezi tusea fumatorului. Totusi, cel mai bun remediu este renuntarea la tutun. 

1.1 Ce cauzeaza tusea fumatorului?

 Cilia este denumirea unor structuri asemanatoare unor fire de par, aflate de-a lungul cailor respiratorii din organism. Acestea au rolul de a elimina toxinele si substantele straine, daunatoare din plamani si din aparatul respirator. Atunci cand fumezi, aceste structuri isi pierd din abilitatea de a elimina toxinele din plamani, iar substantele nocive raman in zona pulmonara pentru o perioada mai lunga de timp. Ca raspuns la incetinirea functiei structurilor cilia, corpul tau recurge la tuse pentru a elimina aceste chimicale daunatoare. 

 Dimineata tusea fumatorului poate fi mai persistenta tocmai pentru ca pe perioada noptii nu fumezi iar cilia isi recapata din abilitati si incepe sa elimine din substantele nocive. De asemenea, tusea fumatorului poate implica si scurgeri nazale ce au loc atunci cand mucusul ajunge in gat. Acest lucru te poate face sa tusesti mai des sau sa ai senzatia ca trebuie sa iti “dregi vocea” constant.

1.2. Cat dureaza tusea fumatorului?

 Tusea fumatorului poate dura de la cateva zile la cateva saptamani si pana la un termen nedefinit de timp, in functie de cat de des si cat de mult fumezi. Daca fumezi o tigara sau doua, ocazional, cel mai probabil tusea cauzata de fumat va trece in cateva zile de la momentul in care ai fumat ultima tigara. Daca fumezi regulat, cel mai probabil vei avea simptome pentru intreaga perioada in care fumezi. De asemenea, este posibil sa nu scapi usor de tuse cat timp fumezi regulat, desi folosesti tratamente pentru calmarea iritatiilor cailor respiratorii. In cazul in care fumezi foarte mult, tusea ar putea dura chiar si luni intregi dupa renuntarea la fumat. Exista si situatii in care tusea fumatorului dureaza chiar cativa ani dupa renuntarea la obicei, in special daca fumezi un numar mare de tigari zi de zi pentru o perioada lunga de timp. 

1.3. Cand trebuie sa consulti un medic?

Daca experimentezi orice alt fel de simptome alaturi de tuse, trebuie neaparat sa consulti medicul de familie sau medicul specialist pentru a primi un diagnostic adecvat si un tratament potrivit. In cazul in care tusea persista, este de asemenea necesar sa iti consulti medicul pentru a primi cele mai bune optiuni de tratament.

Poti scapa de tusea fumatorului si daca nu renunti la fumat?

 Din pacate, pentru a scapa definitiv de tusea cauzata de fumat cel mai probabil va trebui sa renunti la acest obicei. Desigur, exista remedii care te pot ajuta sa calmezi sau sa gestionezi mai bine acest simptom insa singurul lucru ce va face ca tusea sa dispara complet este renuntarea la fumat. Bineinteles, poate fi dificil sa renunti la acest obicei insa daca iei in considerare o astfel de varianta, trebuie sa stii ca exista o multime de solutii la care poti recurge si o multime de pasi mici pe care ii poti lua in aceasta directie. 

2. Tusea fumatorului: remedii

 Exista o varietate de tratamente pentru tusea fumatorului, de la tratamente alopate si pana la alternative naturiste:

  • Renuntarea la fumat sau reducerea fumatului. Aceasta varianta este singura care poate trata cauza si nu simptomul. Renuntand la fumat poti sa scapi definitiv de tusea suparatoare cauzata de acest obicei. De asemenea, daca reduci cantitatea de tigari poti vedea imbunatatiri in ceea ce priveste tusea. 
  • Foloseste siropuri pentru tuse. Siropurile pentru tuse te pot ajuta sa scapi de acest simptom, insa trebuie sa consulti farmacistul sau medicul pentru a primi un produs adecvat tipului tau de tuse.
  • Hidratarea. Consumand minim 1.5-2L ajuti la subtierea mucusului ce se formeaza, lucru ce poate duce la scaderea frecventei tusei.
  • Exercitiile fizice. Acestea te pot ajuta sa combati efectele neplacute pe care fumatul le are asupra organismului tau, inclusiv tusea fumatorului. Incearca sa faci miscare cel putin 30 de minute in fiecare zi sau cateva ore pe saptamana.
  • Renunta la cafea si alcool. Aceste doua substante pot duce la deshidratare, inrautatind iritatia gatului si a cailor respiratorii. Incearca sa reduci pe cat posibil consumul de cafea si alcool.

 Tratamente naturiste pentru tusea fumatorului

 Aromaterapia cu uleiuri esentiale poate ajuta la scaderea frecventei tusei. Poti folosi un umidificator sau un difuzor pentru a obtine efectele benefice ale uleiurilor esentiale. Desigur, inainte de a face asta, este o idee buna sa te consulti cu medicul tau pentru a afla daca o astfel de procedura iti este contraindicata. Uleiurile esentiale de eucalipt, oregano sau rozmarin sunt cele mai indicate pentru a fi difuzate in cazul tusei fumatorului.

Printre ale tratamente naturale sau alternative pe care le poti incerca pentru a alina tusea fumatorului se numara:

  • Vitamina C. Vitamina C ajuta la combaterea radicalilor liberi, de care fumatul se face vinovat, dar intareste si capacitatea de aparare a organismului. Cere sfatul medicului de familie sau al farmacistului daca vrei sa iei suplimente pe baza de vitamina C pentru a afla pe ce perioada de timp le poti lua si in ce cantitate. Uneori, astfel de suplimente sunt contraindicate persoanelor cu probleme la rinichi.
  • Ceaiul verde. Ceaiul verde are foarte multi antioxidanti si poate fi de folos pentru a contracara efectele neplacute ale fumatului. De asemenea, ceaiul de musetel are un efect relaxant asupra organismului si poate fi o solutie pe care merita sa o incerci.
  • Mierea. Mierea are efect calmant asupra gatului si proprietati antibacteriene. Poti consuma cate o lingurita de miere de 2 sau 3 ori pe zi. Desigur, daca suferi de diabet sau alergii la polen, mierea este posibil sa iti fie contraindicata.

3. Tusea fumatorului si cum poti sa iti adaptezi stilul de viata pentru a combate efectele fumatului?

 Pentru a scapa de tusea fumatorului definitiv cea mai buna solutie este sa renunti treptat sau definitiv la fumat. Iata cum iti poti adapta stilul de viata pentru a combate acest obicei si a incepe sa renunti la el:

  • Incearca tigari electronice sau un Elf bar. Te poti folosi de dispozitivele de vapat pentru a reduce dependenta de nicotina si a renunta la fumat. Exista o multime de lichide si arome pe care le poti utiliza cu tigarile electronice, de la arome dulci de desert si pana la arome de fructe sau bauturi. Ce poti face este sa scazi treptat cantitatea de nicotina folosita in lichid pana cand ajungi la 0mg nicotina. In acest fel, iti poate fi mai usor sa renunti la obiceiul de a fuma.
  • Seteaza-ti obiective realizabile. Uneori poate fi dezamagitor sa iti propui sa nu mai fumezi si sa observi ca ai parte de un esec. Acest lucru se poate intampla si din cauza ca iti setezi obiective prea dificil de atins si nu pornesti cu pasi mici. Desigur, daca iti propui sa renunti la tigari incepand de maine definitiv, iar tu esti un fumator avid, s-ar putea sa fii dezamagit observand ca nu reusesti sa te lasi de fumat brusc si de pe o zi pe alta. Poti inlocui obiectivele radicale cu pasi mici, cum ar fi sa reduci numarul tigarilor fumate cu cate una pe saptamana. Incearca mai multe tipuri de obiective pentru a vedea ce functioneaza pentru tine si nu pune prea multa presiune pe tine daca observi ca ai dificultati in a urma planurile pe care ti le faci.
  • Inlocuieste fumatul cu alte activitati. Fumatul este pentru multe persoane o placere, insa partea buna este ca il poti inlocui cu alte placeri. Spre exemplu, daca fumezi foarte des atunci cand iesi in oras, incearca sa vezi cu ce ai putea inlocui acest lucru. Poate iti place la fel de mult sa savurezi un cocktail bun sau sa incerci diverse feluri de mancare. Propune-ti ca la urmatoare iesire sa pui fumatul pe plan secund si sa te concentrezi pe a incerca si a savura o bautura noua sau un fel inedit de mancare.
  • Nu inlocui fumatul cu un alt obicei nociv. Ai grija sa nu inlocuiesti fumatul cu un alt lucru nesanatos sau daunator. Nu este o idee buna sa inlocuiesti obiceiul de a fuma cu un tic, cu mancare nesanatoasa sau cu alcool. Este o idee buna sa incerci sa te concentrezi pe a avea un stil de viata cat mai sanatos in procesul de a reduce si elimina consumul de tutun. Incearca sa ramai in forma, sa faci miscare si exercitii, fie ca este vorba de plimbari, fitness, inot sau dansuri si sa pastrezi o dieta echilibrata. In acest fel te vei asigura ca renuntarea la fumat devine un adevarat castig.
  • Observa ce functioneaza si ce nu functioneaza pentru tine. Pentru anumite persoane guma de mestecat poate fi de ajutor in a amana momentul fumatului, iar pentru altele activitatea fizica poate fi un mod de a uita de acest obicei. Ceea ce functioneaza pentru o persoana in a reduce si elimina fumatul poate sa nu functioneze pentru alta iar acest lucru este absolut normal. De aceea, continua sa incerci cat mai multe variante si alternative pentru a observa ce anume merge in cazul tau si ce anume nu are absolut niciun efect.

 Tusea fumatorului este un simptom neplacut ce apare din cauza fumatului insa partea buna este ca exista numeroase remedii pentru a o gestiona sau a o vindeca. Singurul remediu ce trateaza cauza si nu simptomul este reducerea si renuntarea la obiceiul de a fuma. Daca acest remediu nu este o optiune pentru tine, exista si tratamente medicamentoase precum siropurile de tuse sau remedii naturiste precum consumul de miere sau de ceaiuri, care pot alina tusea fumatorului si te pot ajuta sa o gestionezi eficient. Totusi, nu uita sa ceri sfatul medicului tau inainte de a urma orice fel de tratament pentru a te asigura ca este potrivit pentru tine.

Sursa foto: Pexels.com

Lasă un răspuns
Garantie 60 zile

Garantie 60 zile la neconsumabile

Livrare gratuita

in 24h la comenzi peste 149lei

Expediere in aceeasi

Expediere in aceeasi zi pana la ora 16:00

Adauga o recenzie

Adauga o recenzie si castiga 100 de puncte bonus

VĂ ROG SA VERIFICAȚI VARSTA DUMNEAVOASTRA PENTRU A INTRA.