Despre Vapat

Vapat vs fumat: Si Vaping-ul este rău pentru tine?

Vapat vs fumat: Si Vaping-ul este rău pentru tine?

Fiecare discuție cu privire la riscurile vaparii asupra sănătății ar trebui să înceapă cu o comparație cu fumatul de țigări.

Dispozitivele de vapat sunt concepute pentru a fi alternativa la tigari dar cu un potential de a face rau redus și este important să puneti in balanta vapat față de fumat, deoarece marea majoritate a vaperilor sunt fumători sau foști fumători.

Cu toate acestea, când vine vorba de știință, adesea cercetarea nu compară direct vaparea și fumatul. Aceasta este o oportunitate ratată. Se înțelege că fumatul este rău pentru dvs., cu multe riscuri pentru sănătate, dar vapatul este rău pentru dvs.? Cum vă afectează vaparea sănătatea?

În afară de înțelegerea siguranței absolute a vapării, este imperativ să știți dacă vaparea este mult mai sigură decât fumatul. Public Health England a fost fără echivoc în constatările sale: PHE spune că vaparea este cu cel puțin 95% mai sigură decât fumatul.

Ei înțeleg că doar studierea singură a pericolelor de vapare este numai jumătate din subiect, deoarece vaparea există în primul rând ca o alternativă la fumat. Dar, deoarece nu există multe studii care să facă o comparație directă, informațiile disponibile despre vapare trebuie de obicei măsurate în raport cu sursele separate care discută despre riscurile fumatului.

Vapat vs fumat: Vapat este rau pentru plamanii tai?

Vapat vs fumat
Vapat vs fumat

Fumatul de țigări provoacă leziuni bine cunoscute plămânilor. Inhalarea pe termen lung a tutunului ars poate duce la cancer pulmonar și esofagian și la o varietate de afecțiuni pulmonare mortale, cum ar fi emfizemul, bronșita cronică și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC).

Fumul de țigară atacă plămânii în mai multe moduri. Conține mii de substanțe chimice, dintre care mai mult de 70 sunt agenți cancerigeni cunoscuți.

De asemenea, conține particule – bucăți fine de tutun și hârtie arse – care se pot depune adânc în plămâni, unde se pot îngropa în țesut și mai apoi pot provoca apariția cancerului și a BPOC. Dar ce zici de vapare? Vapingul nu produce agenți cancerigeni cunoscuți în cantități suficient de mari pentru a fi considerate riscuri reale și nu conține particule solide precum cele care provin din tigari.

De fapt, lucrurile care sunt cele mai periculoase în arderea tutunului sunt în mare parte absente de la vapare. Deoarece nu există arsură în vapare, nu există nici gudron sau monoxid de carbon – alte două pericole majore ale fumatului.

Vapingul folosește căldura dintr-o rezistenta pentru a transforma lichidul de tigara electronica într-un aerosol inhalabil. Pare fum, dar nu este. Acestea fiind spuse, vaparea nu este lipsită de unele riscuri potențiale pentru sănătatea plămânilor.

Există unele îngrijorări cu privire la ingredientele din e-lichid: propilen glicol, glicerină vegetală și arome. Nu există cercetări serioase asupra oamenilor cu privire la efectele inhalării PG sau VG zi de zi pentru mai mulți ani, deși studiile efectuate pe animale cu privire la inhalarea PG nu au ridicat semne de intrebare sau sa atraga atentia in vreun fel. S-a constatat că PG provoacă iritații minore ale căilor respiratorii, dar acest lucru nu ne preocupa în sine.

Aromele sunt rele pentru plamani?

Aromele E-lichide-lor sunt o posibilă sursă de pericol care nu a fost bine studiată. Majoritatea aromelor sunt un amestec de mai mulți compuși chimici și este probabil ca unii să fie mai răi pentru sănătatea plămânilor decât alții.

Până de curând, aceste arome erau utilizate strict în produsele care erau mancate, nu inhalate. Deci, studiile de toxicologie s-au concentrat pe demonstrarea faptului că aromele sunt sigure pentru consum.

Acesta este un domeniu în care știința vapingului mai are de lucrat. Au fost generate o mulțime de știri despre dicetone cum ar fi diacetilul care se găsește într-un e-lichid.

Se consideră că aceste substanțe aromatizante sunt responsabile de o boală mortală numită plămân de floricele de porumb, atunci când sunt inhalate în cantități mari (ca în cazul lucrătorilor fabricilor de floricele de porumb).

Dicetonele nu sunt prezente în toate e-lichidele, dar un studiu realizat în 2014 de cardiologul Konstantinos Farsalinos a concluzionat că diacetilul și acetil propionilul sunt „riscuri evitabile”.

Ulterior, mulți producători și-au reformulat produsele și au eliminat dicetonele. Alții au început să publice teste care să arate nivelul dicetonelor din produsele lor. Dicetonele sunt prezente și în țigări, de 100-750 de ori mai mult decât ceea ce se găsește în orice produs vaping. Cu toate acestea, chiar dacă fumatul distruge plămânii în alte moduri, nu este asociat cu „plămânii cu floricele”.

Având în vedere cantitățile mult mai mari de dicetone din fumul de țigară, cantitățile relativ mici din vapori nu sunt probabil o amenințare. Asta nu înseamnă că dicetonele sunt sigure pentru inhalare, dar alegerea mai sigură între vapare și fumat este clară, având în vedere cantitățile mici prezente în e-lichid. 

Vapat este rau pentru sanatatea orala?

tooth 2414909 1920 1 de pe e-potion.ro
Vapat vs fumat

Fumatul cauzează și contribuie la o varietate de probleme de sănătate orală. Desigur, este bine cunoscut faptul că fumătorii prezintă un risc ridicat de cancer la gură, gât și esofag. Dar țigările pot provoca și boli dentare și parodontale, inclusiv tulburări gingivale.

Iar fumul de țigară poate modifica ecologia bacteriană din gură (microbiomul), agravând problemele parodontale existente. Nu există prea multe informații disponibile despre efectele secundare medicale ale vapingului asupra sănătății bucale.

O recenzie recentă a unui articol din „Journal of Oral Pathology and Medicine” a rezumat starea de fapte la care s-a ajuns in studii, menționând „lipsa dovezilor”. Cu toate acestea, autorii au rezumat câteva descoperiri interesante.

Autorii descriu un mic studiu care sugerează că vaporii pot avea o prevalență crescută a stomatitei de nicotină (care, în mod ciudat, nu este legată de nicotină), o afecțiune cauzată de căldură care creează leziuni în gură.

Aceasta este o afecțiune minoră care se rezolvă de obicei atunci când sursa de căldură (de obicei o pipă) este eliminată. Un mic studiu pilot a examinat microbiomii orali a 10 vaperi, a 10 fumători și a 10 non-vaperi/ fumători.

Autorii au descoperit că profilul bacterian al vaperilor a fost similar cu grupul de control non-vapare/ fumat, dar că profilul de bacterii orale al grupului fumător a fost foarte diferit. Cercetătorii au ajuns la concluzia că vaporii nu modifică microbiomul.

Din nou, studiul a fost foarte mic, deci nu se pot face concluzii ample. Revizuirea acoperă alte studii mici, dar pune la îndoială relevanța acestora pe baza dimensiunilor mici și a lipsei unor verificari adecvate. În cele din urmă, există problema exploziei vaporilor care provoacă daune gurilor vaperilor.

Deși este adevărat că un număr foarte mic de vaperi au avut accidente catastrofale care au cauzat lacerații severe la nivelul feței, in interiorul gurii sau dinti rupți, aceasta este mai mult o chestiune de siguranță a bateriei dispozitivului de vape decât orice altceva.

Cele mai multe leziuni cauzate de dispozitivele care explodează în gură au fost cauzate de modurile mecanice folosite de vaperi fără experiență. Folosind dispozitive moderne reglementate și baterii de calitate, nu există practic nicio șansă ca un atomizor să fie lansat în dinții utilizatorului.

Vapatul poate cauza cancer?

Cancerele se formează atunci când toxinele afectează ADN-ul unei celule și determină creșterea necontrolata. O tumoare poate rămâne locală sau cancerul se poate răspândi și chiar se poate deplasa de la un organ la altul (metastază).

Majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu faptul ca fumatul țigării poate fi o cauză a cancerului pulmonar. Cancerul pulmonar ucide mai mulți americani decât orice alt tip de cancer, iar majoritatea (dar nu toate) victimelor cancerului pulmonar sunt fumători sau foști fumători.

Fumatul poate provoca și multe alte tipuri de cancer, deoarece cancerele se pot forma nu numai din contactul direct cu particulele provenite din procesul de fumat, ci și din produsele secundare ale fumatului din sânge și organe.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), fumatul poate provoca cancer aproape oriunde în corp. S-au găsit agenți cancerigeni în vapori, dar la niveluri care sugerează că riscul de cancer este foarte scăzut.

Potrivit unui studiu din 2017 publicat în revista Tobacco Control, riscul cancerului prin vapare este la același nivel cu riscul utilizării produselor farmaceutice precum guma cu nicotină sau plasturii cu nicotina – mai puțin de 1% decit riscul de cancer din fumat. Conform studiului, singurele subproduse de vapare care reprezentau un risc real au fost carbonilii produși prin supraîncălzirea dispozitivului de vapare (așa cum se explică în secțiunea despre formaldehidă a acestui articol, mai jos).

Alți cercetători au ajuns la concluzii similare. Un studiu din 2016 publicat în revista Mutation Research a testat atât aburul e-cig, cât și fumul de țigară pentru capacitatea lor de a provoca mutații celulare la bacterii. Fumul a provocat mutații (mutagenii) și a fost, de asemenea, toxic pentru bacterii, în timp ce vaporii nu erau mutageni sau toxici.

Nicotina în sine – fie în țigări sau vapori, sau în alte produse nicotinice – nu s-a dovedit că provoacă cancer. Studiile pe termen lung privind terapia de substituție a nicotinei (NRT) și utilizatorii suedezi de snus nu arată nicio legătură palpabila între nicotină și cancer, deși există îngrijorarea că nicotina poate încuraja extinderea tumorilor stabilite.

Raportul Colegiului Regal al Medicilor din 2016 privind țigările electronice spune că „dovezi solide privind siguranța consumului de nicotină pe termen lung la oameni din „Studiul de sănătate pulmonară de 5 ani”, în care participanții au fost încurajați în mod activ să utilizeze NRT (Nicotine Replacement Therapy = Terapie de substitutie pe baza de nicotina) timp de câteva luni și multi au continuat să consume NRT pentru o perioadă mult mai lungă, nu demonstrează nici o asociere între utilizarea susținută a NRT și apariția cancerului (pulmonar, gastro-intestinal sau orice cancer) sau a bolilor cardiovasculare. ”

Exista formaldehida in vapori?

Vapat vs fumat
Vapat vs fumat

Ce este formaldehida?

Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) definește formaldehida ca „un gaz incolor, inflamabil la temperatura camerei și are un miros puternic. Expunerea la formaldehidă poate provoca efecte negative asupra sănătății.

” Cercetătorii Universității de Stat din Portland au raportat în 2015 că produsele de vapare au produs niveluri ridicate de formaldehidă – chiar mai mult decât țigările.

Ceea ce nu au explicat a fost că experimentele lor au folosit setări irealiste de înaltă tensiune și au folosit dispozitive pentru a produce vapori care ar fi fost insuportabil pentru oricine să ii inhaleze. De fapt, puteți face un experiment similar punând pâinea într-un prăjitor de pâine și lăsând-o până când toasterul emite fum și pâinea devine neagră ca si carbunele.

Rezultatul este cancerigen?

Da, da, dar din moment ce nimeni nu ar putea să o mănânce, pericolul este ipotetic. Pâinea prăjită carbonizata este imaginea pe care o ai in minte când te gândești la pâinea prăjită? La fel, aldehidele toxice produse de fitilul ars și atomizor nu sunt un pericol real, deoarece sunt imposibil de inhalat în mod repetat.

Vaperii numesc acest efect o lovitură uscată sau dry hit ( pentru mai multe informati am discutat inainte despre dry hit sau lovitura usaca in acest articol) și este ceva ce încearcă foarte mult să evite.

Într-un studiu din 2017, dr. Konstantinos Farsalinos a replicat experimentul Portland State și a arătat că vaporii produși prin supraîncălzirea deliberată a unui atomizor nu erau plăcuti utilizatorilor umani.

„Nivelurile ridicate de emisii de formaldehidă care au fost raportate într-un studiu anterior au fost cauzate de condiții de utilizare nerealiste care creează gustul neplăcut al pufurilor uscate pentru utilizatorii de țigări electronice și sunt astfel evitate”, a scris autorul despre experimentele din Portland State.

În 2018, Farsalinos și Gene Gillman au realizat o analiză sistematică care a analizat dovezile din 32 de studii asupra compușilor carbonilici precum formaldehida, acetaldehida și acroleina care au fost găsiți în vaporii de țigări electronice.

Autorii au descoperit că aproape toate nivelurile ridicate de carbonili, cum ar fi formaldehida produsă în timpul cercetării, au fost create de o metodologie slabă care duce la „condiții de puf uscat”.

Ei au propus standarde pentru cercetări viitoare care definesc parametrii corespunzători pentru experimentele de vapare, inclusiv un regim standardizat de pufare, folosind atomizoare de generație curentă și setări de putere realiste, precum și rapoarte PG/ VG adecvate pentru echipamentele testate.

Autorii au explicat, de asemenea, că inhalăm 1 mg de formaldehidă în fiecare zi din aer în propriile noastre case. Vaperul mediu, folosind 5 ml de e-lichid pe zi într-un atomizor modern, crește aportul de formaldehidă doar cu 0,083 mg. Aceasta este o creștere de mai putin de 9% peste nivelul normal de expunere, ceea ce probabil nu este semnificativ.

Concluzie

Țigările fac ravagii asupra corpului, afectând practic utilizatorul din cap până în picioare. Prejudiciile au fost dovedite fără îndoială. Dar nu există dovezi care să indice efecte similare asupra sănătății cauzate de vapare – sau alte probleme de sănătate de altfel, cu excepția cazului în care numărați dependența de nicotină. Dar nicotina nu este direct responsabilă pentru niciunul dintre teribilele daune ale fumatului. Vapingul prezintă un risc mult mai mic pentru utilizatori decât fumatul.

Sursa articolului: vaping360.com

Lasă un răspuns