Oferte saptamanale »

trustpilot reviews e-potion
Ce este tigara electronica?

Ce este tigara electronica?

Tigara electronica, cunoscuta si sub numele de e-tigara, dispozitiv de vapat sau vape, a devenit un subiect popular de discutie in ultimii ani. Dar ce este exact o tigara electronica? Cum functioneaza? Este sigura? Acest articol va raspunde la toate aceste intrebari si la multe altele.

10 puncte cheie de luat in considerare despre tigara electronica:

 1. Tigarile electronice sunt dispozitive electronice care simuleaza fumatul de tutun.
 2. Ele functioneaza prin incalzirea si vaporizarea unei solutii lichide numite lichid de tigara electronica.
 3. Majoritatea tigarilor electronice contin nicotina, care este o substanta care creaza dependenta.
 4. Exista dovezi ca tigarile electronice pot ajuta unele persoane sa renunte la fumat, dar eficienta lor este inca un subiect de dezbatere.
 5. Tigarile electronice pot fi daunatoare pentru sanatate, in special pentru tineri.
 6. Utilizarea duala a tigarilor electronice si a tigarilor obisnuite nu este o modalitate eficienta de a proteja sanatatea.
 7. Tigarile electronice cu THC si substante ilegale au fost asociate cu o boala pulmonara severa numita EVALI.
 8. Tigarile electronice sunt populare printre adolescenti si tinerii adulti.
 9. Nicotina din tigara electronica poate afecta dezvoltarea creierului la tineri.
 10. Parintii ar trebui sa fie constienti de popularitatea tigarilor electronice printre tineri si de potentialul lor daunator.

Ce este o tigara electronica (e-tigara)?

Ce este o tigara electronica (e-tigara)?

O tigara electronica, cunoscuta si sub numele de vape sau e-tigara, este un dispozitiv electronic care simuleaza actul de fumat. Aceasta este alcatuita dintr-un atomizor, o sursa de energie, cum ar fi o baterie, si un recipient, cum ar fi un cartus sau un rezervor, care contine un lichid cunoscut sub numele de lichid de tigara electronica sau e-lichid. Cand utilizatorul inhaleaza sau apasa un buton de activare, atomizorul incalzeste lichidul si il transforma in vapori, pe care utilizatorul ii inhaleaza. De aceea, utilizarea unei tigari electronice este adesea numita “vapat” sau “vaping”. Pentru mai multe informații vă recomandăm acest ghid detaliat despre ce este vapatul.

lichidul de vapat contine in general propilen glicol, glicerina vegetala si, optional, nicotina si arome. Compozitia exacta poate varia si poate depinde de comportamentul utilizatorului si de marca de lichid utilizata.

Unele tigari electronice arata ca tigarile traditionale, in timp ce altele pot avea un aspect mai modern sau tech. Majoritatea sunt reutilizabile, cu cartuse sau rezervoare de lichid care pot fi inlocuite sau reumplute.

Iata aici o prezentare video de la prietenii nostri “Academia de Vapat” despre ce este tigara electronica:

Ce contine o tigara electronica?

Ce contine o tigara electronica?
Sursa foto: https://www.dshs.texas.gov/vaping/what-is-vaping

O tigara electronica este un dispozitiv complex care contine mai multe componente esentiale pentru functionarea sa. Acestea includ:

 • Bateria: Bateria este sursa de energie pentru dispozitiv. Aceasta alimenteaza atomizorul, care este elementul de incalzire al tigarii electronice. Majoritatea bateriilor pentru tigari electronice sunt reincarcabile, ceea ce inseamna ca pot fi utilizate de mai multe ori. Bateriile variaza in functie de capacitate, ceea ce afecteaza durata de viata a bateriei intre incarcari.
 • Atomizorul: Atomizorul de tigara electronica este componenta care incalzeste lichidul si il transforma in vapori. Acesta este alimentat de baterie si functioneaza prin incalzirea unei rezistente care este in contact cu lichidul. Cand rezistenta se incalzeste, lichidul se evapora, creand vapori care pot fi inhalati.
 • Cartusul sau rezervorul: Cartusul sau rezervorul este partea dispozitivului care contine lichidul. Acesta este conectat la atomizor si alimenteaza rezistenta cu lichid. Cartusele pot fi de unica folosinta sau reincarcabile, in functie de modelul tigarii electronice.
 • Rezistenta: Rezistenta de tigara electronica este o spirala de sarma (de obicei din nichrom sau kanthal, dar uneori din titan sau otel inoxidabil) inconjurata de un material absorbant, cum ar fi bumbacul organic, care absoarbe lichidul. Rezistenta este o componenta esentiala a atomizorului. Aceasta se incalzeste pentru a vaporiza lichidul. Rezistentele trebuie inlocuite periodic, deoarece se pot arde sau se pot acumula reziduuri de lichid.
 • Lichidul de tigara electronica (E-lichid): Este lichidul care este vaporizat in tigara electronica. Acesta contine de obicei propilen glicol si glicerina vegetala, care sunt bazele lichide, precum si nicotina, aditivi si arome. Compozitia exacta a lichidului poate varia, dar majoritatea lichidelor contin aceste ingrediente de baza. Exista si lichide fara nicotina pentru cei care doresc sa vapeze fara a inhala nicotina.

Iata aici un ghid complet din blogul nostru despre : ce contine o tigara electronica

Ce contine o tigara electronica fara nicotina?

O tigara electronica fara nicotina sau un vape fara nicotina este alcatuit din aceleasi componente ca o tigara electronica standard, cu exceptia faptului ca lichidul de tigara electronica nu contine nicotina. In schimb, acesta contine de obicei o combinatie de propilen glicol, glicerina vegetala, apa (optional), aditivi si arome naturale/artificiale. Mai multe informatii in acest articol: Ce contine lichidul de vape fara nicotina?

Ce contine aerosolul tigarilor electronice?

Ce contine aerosolul tigarilor electronice?

Aerosolul produs de tigarile electronice in procesul de vapat, adesea numit “vapor”, este de fapt un amestec de particule fine care contine diferite substante, in functie de lichidul utilizat in dispozitiv. Desi compozitia exacta a aerosolului poate varia, acesta contine de obicei urmatoarele:

 • Nicotina: Daca lichidul contine nicotina, atunci si aerosolul va contine nicotina. Nicotina este o substanta care creaza dependenta si este principala substanta din tigarile traditionale care face ca oamenii sa devina dependenti de fumat.
 • Propilen Glicolul si Glicerina Vegetala: Aceste doua substante sunt de obicei baza lichidului si, prin urmare, vor fi prezente in aerosol. Ele sunt responsabile pentru producerea efectului de “vapor” atunci cand utilizatorul inhaleaza.
 • Aromele: Majoritatea lichidelor contin arome care sunt, de asemenea, prezente in aerosol. Acestea pot varia de la arome de fructe la arome de tutun sau menta.
 • Metale si Particule Fine: Studiile au aratat ca aerosolul tigarilor electronice poate contine si particule fine si metale. Acestea pot proveni din diferite surse, cum ar fi componentele dispozitivului sau pot fi produse atunci cand lichidul este supraincalzit.

Cum functioneaza tigara electronica?

Procesul de functionare al unei tigari electronice incepe atunci cand utilizatorul trage din dispozitiv. Acest lucru activeaza un senzor care detecteaza fluxul de aer (in cazul noilor generatii de tigari electronice) sau prin apasare simpla pe butonul de activare (in cazul majoritatii tigarilor electronice), ceea ce determina incalzirea unei rezistente de metal. Aceasta rezistenta este in contact cu bumbacul, silica sau fibra absorbanta, care este imbibata cu lichidul de tigara electronica.

Cand rezistenta se incalzeste, incinge lichidul absorbit in bumbac, transformandu-l intr-un aerosol (vapori) care poate fi inhalat. Acest aerosol trece printr-un canal numit mustiuc ( drip-tip) iar apoi este inhalat de utilizator.

Esenta acestui proces este transformarea lichidului de tigara electronica in vapori care pot fi inhalati, oferind o experienta similara cu fumatul traditional, dar fara combustia tipica a tutunului care produce fum. Asadar, tigarile electronice ofera o alternativa la fumat care poate fi mai putin daunatoare, deoarece multe dintre substantele nocive produse de fumul de tutun nu sunt prezente in vapori. Daca vrei mai multe detalii, cireste acest articol despre: Cum se foloseste corect tigara electronica.

Aici vei gasi o prezentare video despre cum functioneaza o tigara electronica:

Evolutia tigarilor electronice

Tigarile electronice au trecut prin numeroase schimbari de-a lungul anilor, ducand la evolutia si dezvoltarea a ceea ce numim generatii diferite de dispozitive. Iata aici evolutia si tipurile de tigari electronice care au aparut:

 • Prima generatie de tigari electronice, numite “cigalikes”, seamana mult cu tigarile traditionale atat din punct de vedere al dimensiunii, cat si al designului. Sunt mici, usor de folosit si sunt deseori prima optiune pentru cei care fac trecerea de la fumatul traditional la vapat. Acestea functioneaza de obicei cu cartuse pre-umplute si au o autonomie de baterie limitata.
 • A doua generatie de tigari electronice sunt mai mari si nu mai imita forma tigarilor clasice. Acestea includ dispozitivele de tip “vape pens” care ofera mai mult control asupra experientei de vapat prin posibilitatea de a regla puterea si fluxul de aer. Bateria acestora este, de asemenea, mai performanta.
 • Tigarile electronice de a treia generatie, cunoscute ca “moduri”, sunt dispozitive mult mai personalizabile. Acestea includ moduri mecanice sau electronice cu putere variabila. Utilizatorii pot ajusta diferite setari, cum ar fi puterea, tensiunea si fluxul de aer, pentru a personaliza complet experienta de vapat. Aceste dispozitive sunt, de obicei, utilizate de vaperi experimentati.
 • A patra generatie de tigari electronice include atomizoarele sub-ohm si controlul temperaturii. Atomizoarele sub-ohm au o rezistenta electrica mai mica de 1 ohm, ceea ce permite o productie mai mare de vapori si un gust mai intens al lichidului de vapat. Controlul temperaturii ajuta la prevenirea gustului de ars, regland temperatura rezistentei pentru a asigura o experienta constanta de vapat.
 • In prezent, vedem aparitia dispozitivelor pod si mod pod, care reprezinta o combinatie intre dispozitivele compacte si cele performante. Acestea poate folosi generatia noua de nicotina ( cu sare de nicotina), spre deosebire de nicotina lichida (nicotina freebase) gasita in generatiile anterioare. Sarea de Nicotina este absorbita mai rapid in corp, oferind un hit de nicotina similar tigarilor traditionale.

Astfel, evolutia tigarilor electronice a dus la o diversitate mare de produse, permitand fiecarui utilizator sa gaseasca dispozitivul care ii convine cel mai bine. Iata aici un ghid detaliat despre: tigara electronica: istoria ei si moduri de utilizare

Iata si aici o prezentare video foarte utila si informativa de la Dash Tv despre evolutia si tipurile de tigari electronice:

Te poti lasa de fumat cu tigara electronica?

Te poti lasa de fumat cu tigara electronica?

Da, te poti lasa de fumat cu ajutorul tigarii electronice. Tigarile electronice au fost concepute pentru a oferi o alternativa la fumatul traditional, permitand utilizatorilor sa inhaleze nicotina fara a fi expusi la substantele chimice daunatoare si cancerigene prezente in tigarile obisnuite. Ti-am pregatit acest ghid detaliat din blogul nostru despre Cum sa te lasi de fumat definitiv.

Tigarile electronice functioneaza prin incalzirea unui lichid (cunoscut sub numele de e-lichid) care contine nicotina. Vaporii rezultati sunt apoi inhalati de utilizator, oferind o senzatie similara cu cea a fumatului, dar fara fumul daunator produs de arderea tutunului.

Unul dintre avantajele tigarilor electronice este ca permit utilizatorilor sa controleze cantitatea de nicotina pe care o inhaleaza. Acest lucru poate fi util pentru cei care doresc sa renunte la fumat, deoarece le permite sa reduca treptat cantitatea de nicotina pe care o consuma, pana cand pot renunta complet.

Conforn NHS, Studiile au aratat ca tigarile electronice pot fi eficiente in a ajuta oamenii sa renunte la fumat (Vaping to quit smoking). 

In plus, tigarile electronice pot oferi o alternativa mai sigura la fumatul traditional. Ele nu produc fum, despre care stim ca contine numeroase substante chimice daunatoare si cancerigene. In schimb, tigarile electronice produc un aerosol care contine nicotina, dar fara multe dintre celelalte substante chimice daunatoare prezente in fumul de tigara.

Cu toate acestea, este important de mentionat ca, desi tigarile electronice pot fi un instrument util pentru cei care doresc sa renunte la fumat, ele nu sunt complet lipsite de riscuri. Nicotina este o substanta care creeaza dependenta, iar inhalarea acesteia, chiar si prin intermediul unei tigari electronice, poate avea efecte negative asupra sanatatii.

De asemenea, calitatea si siguranta tigarilor electronice poate varia, si nu toate produsele sunt reglementate in mod corespunzator. Prin urmare, este intotdeauna recomandat sa discuti cu un profesionist in domeniul sanatatii inainte de a incepe sa folosesti tigarile electronice ca mijloc de a renunta la fumat.

Cat de eficiente sunt tigarile electronice?

Tigarile electronice sunt adesea promovate ca o alternativa mai sigura la fumatul traditional, dar exista inca multe cercetari care trebuie facute pentru a intelege pe deplin impactul lor asupra sanatatii. Iata ce am gasit in urma cercetarilor:

 1. Pentru fumatori: Unele studii sugereaza ca tigarile electronice pot ajuta oamenii sa renunte la fumat. Insa, eficienta lor in acest sens variaza si depinde de o serie de factori, inclusiv de tipul de tigara electronica utilizata, e-lichid, precum si de motivatia individuala de a renunta la fumat.
 2. Pentru diabetici: Nu exista suficiente dovezi stiintifice pentru a determina impactul tigarilor electronice asupra persoanelor cu diabet. Fumatul traditional este cunoscut pentru faptul ca agraveaza diabetul, dar nu este clar daca aceeasi regula se aplica si pentru tigarile electronice.
 3. Pentru persoanele cu BPOC (boala pulmonara obstructiva cronica): Un studiu al National Library of Medicine a constatat ca tigarile electronice pot reduce numarul de tigari fumate de catre persoanele cu BPOC si pot imbunatati capacitatea lor pulmonara. Totusi, este nevoie de mai multe cercetari pentru a confirma aceste rezultate.

Tigarile electronice sunt interzise?

Raspunsul scurt la intrebare este “Nu”, tigarile electronice nu sunt interzise, insa exista anumite reglementari care trebuie respectate.

Pentru a elabora, conform Legii 201/2016 din Romania, este interzisa comercializarea tigaretelor electronice care nu sunt conforme cu prevederile acestei legi si cu regulile Uniunii Europene TPD. Aceasta lege nu specifica insa o interdictie totala asupra utilizarii tigarilor electronice, ci mai degraba stabileste o serie de reguli pe care produsele trebuie sa le respecte pentru a putea fi comercializate.

Aceste reguli includ limitari privind nivelul de nicotina care poate fi prezent in lichidele pentru vapat, precum si reguli privind etichetarea si ambalarea produselor. De exemplu, lichidele pentru vapat trebuie sa fie sigure, ambalajul lor trebuie sa fie securizat impotriva deschiderii de catre copii, iar etichetele trebuie sa includa informatii relevante, cum ar fi lista ingredientelor, avertismentul de sanatate si informatii de contact pentru producator.

In plus, utilizarea tigarilor electronice este, de asemenea, reglementata in anumite contexte. De exemplu utilizarea tigarilor electronice este interzisa in spatii publice inchise, similar cu fumatul traditional. Iata acest articol despre unde poti fuma tigara electronica.

Tigarile electronice dauneaza? – Sunt tigarile electronice sigure?

Tigarile electronice nu sunt lipsite de riscuri, chiar daca nu contin tutun. Majoritatea tigarilor electronice contin nicotina, care este o substanta care creeaza dependenta. In plus, aerosolul produs de tigarile electronice poate contine si alte substante chimice care pot fi daunatoare.

Nicotina este o substanta care creeaza dependenta si poate avea efecte negative asupra sanatatii. Exista dovezi ca nicotina poate afecta dezvoltarea creierului la adolescenti si, daca este utilizata in timpul sarcinii, poate cauza nasterea prematura si bebelusi cu greutate mica la nastere.

Aerosolul produs de tigarile electronice poate contine si alte substante chimice. De exemplu, unele lichide de tigari electronice pot produce formaldehida (in cantitati mult mai mici decat cea produsa de tigarile traditionale) ,care este o substanta cancerigena cunoscuta.

Efectele pe termen lung ale utilizarii tigarilor electronice sunt inca necunoscute. Desi tigarile electronice pot fi mai putin daunatoare decat tigarile traditionale, nu sunt complet lipsite de riscuri. Pentru mai multe informatii, poti consulta acest articol What Do We Know About E-cigarettes – American Cancer Society.

Ce simptome iti poate da o tigara electronica?

Conform American cancer society, utilizarea tigarilor electronice poate duce la aparitia unor simptome, unele dintre ele fiind destul de grave. Pentru a adauga mai multe detalii la informatiile furnizate, sa analizam mai in profunzime unele dintre aceste simptome.

Unii utilizatori de tigari electronice pot experimenta tuse sau dificultati de respiratie, care pot varia de la usoare la severe. Acestea pot fi cauzate de inhalarea aerosolului produs de dispozitiv care foloseste substante ilegale cum ar fi THC, acetat de vitamina E, care poate contine particule ultrafine capabile sa patrunda profund in plamani.

Simptomele digestive, cum ar fi greata, varsaturile sau diareea, sunt, de asemenea, posibile. Acestea pot fi cauzate de nicotina sau alte substante chimice prezente in lichidul de vapat.

Alte simptome posibile includ oboseala, febra sau pierderea in greutate. Acestea pot fi semne ale unei reactii adverse sau ale unui raspuns al sistemului imunitar la substantele din tigara electronica.

Este important de mentionat ca, in unele cazuri, simptomele pot fi suficient de grave incat sa necesite spitalizare. Au existat, de asemenea, cazuri in care utilizarea tigarilor electronice a fost legata de decese, dar trebuie subliniat ca acestea sunt rezultatul utilizarii unor produse ilegale sau modificate, nu al tigarilor electronice aprobate si conforme cu reglementarile.

Multe dintre cazurile grave de boala au aparut la persoane care au raportat utilizarea dispozitivelor modificate care contineau THC, substanta chimica psihoactiva din marijuana, precum si acetat de vitamina E, care nu este destinat inhalarii si care poate fi extrem de daunator atunci cand este inhalat.

Boli cauzate de tigara electronica – Pericolul din spatele tigarilor electronice!

Conform Centers for Disease Control and Prevention (CDC), exista o serie de pericole asociate cu utilizarea tigarilor electronice. Unul dintre cele mai mari riscuri este leziunea pulmonara asociata cu utilizarea produselor de vapat sau EVALI. Aceasta afectiune a dus la spitalizarea a 2.807 de persoane si a cauzat 68 de decese pana in februarie 2020.

Simptomele EVALI includ tuse, dificultati de respiratie sau dureri in piept, greata, varsaturi sau diaree, oboseala, febra sau pierdere in greutate. Aceste simptome au fost suficient de severe incat au necesitat spitalizare.

CDC a constatat ca produsele de vapat care contin tetrahidrocanabinol (THC), in special cele provenite din surse informale (ilegale), sunt legate de majoritatea cazurilor EVALI. De asemenea, s-a constatat ca acetatul de vitamina E (un aditiv folosit in unele produse de vapat ilegale care contin THC) este puternic legat de aparitia EVALI.

CDC recomanda utilizatorilor sa nu foloseasca produse de vapat care contin THC, in special cele provenite din surse informale. De asemenea, recomanda ca acetatul de vitamina E sa nu fie adaugat in niciun produs de vapat. Persoanele care folosesc produse de vapat care contin nicotina ca alternativa la tigarile obisnuite nu ar trebui sa se intoarca la fumat. Daca aleg sa foloseasca tigarile electronice ca alternativa la tigarile obisnuite, ar trebui sa renunte complet la tigarile obisnuite.

Riscurile utilizarii duale a tigarilor electronice si a tigarilor obisnuite

Utilizarea duala a tigarilor electronice in paralel cu tigarile obisnuite se refera la practica de a folosi ambele tipuri de produse, nu neaparat in acelasi timp, dar in cadrul aceleiasi perioade. Aceasta practica poarta cu sine un set unic de riscuri si implicatii pentru sanatate, incluzand urmatoarele aspecte:

 1. Dubla expunere la nicotina: Atat tigarile electronice, cat si cele traditionale contin nicotina, un agent extrem de dependent. Utilizarea ambelor tipuri de tigari poate duce la o expunere crescuta la nicotina, care poate creste riscul de dependenta si poate avea efecte negative asupra sanatatii, cum ar fi problemele cardiovasculare.
 2. Continuitate expunerii la substante nocive: Desi tigarile electronice sunt adesea promovate ca fiind “mai sigure” decat tigarile obisnuite, ele nu sunt lipsite de riscuri. Ele pot contine diferite substante chimice care pot fi daunatoare. Folosirea lor impreuna cu tigarile obisnuite nu elimina riscul de expunere la substantele nocive gasite in fumul de tigara, cum ar fi gudronul si monoxidul de carbon.
 3. Incetinirea procesului de renuntare la fumat: Utilizarea duala poate incetini sau impiedica complet procesul de renuntare la fumat. Unii fumatori pot incepe sa foloseasca tigarile electronice cu intentia de a renunta la tigarile obisnuite, dar in loc de asta ajung sa le foloseasca pe amandoua.
 4. Potentarea efectelor negative: Nu se cunoaste inca in totalitate cum se combina efectele tigarilor electronice cu cele ale fumatului traditional. Este posibil ca aceasta combinatie sa creasca unele efecte negative asupra sanatatii.
 5. Riscul crescut pentru tineri: Pentru tineri, utilizarea duala poate mari riscul de a deveni fumatori de tigari obisnuite pe termen lung. De asemenea, nicotina este daunatoare pentru dezvoltarea creierului la adolescenti, deci expunerea dubla poate avea efecte negative asupra dezvoltarii lor cognitive.

Prin urmare, este important sa se inteleaga ca utilizarea duala a tigarilor electronice si a tigarilor obisnuite nu reduce riscurile asociate cu fumatul. Este totodata important ca cei care doresc sa renunte la fumat sa caute ajutor profesional si sa exploreze metode dovedite de renuntare.

Ce ar trebui sa stie adolescentii si tinerii despre tigarile electronice?

Ce ar trebui sa stie adolescentii si tinerii despre tigarile electronice?

Tigarile electronice sunt populare in randul adolescentilor si sunt acum cea mai comuna forma de a primi nicotina utilizata de tineri in intreaga lume. Unele cercetari arata ca multi adolescenti nu realizeaza ca cartusele de vapat sau vape-urile contin nicotina si presupun ca acestea contin doar arome. Disponibilitatea usoara a acestor dispozitive, reclamele atragatoare, diversele arome de lichide si credinta ca sunt mai sanatoase decat tigarile traditionale au contribuit la popularitatea lor in acest grup de varsta.

In plus, sunt usor de ascuns de profesori si parinti, deoarece nu lasa in urma mirosul de tutun al tigaretelor si sunt adesea deghizate ca unitati de memorie (flash memory).

Adolescentii ar trebui sa stie, de asemenea, ca acesti ani sunt critici pentru dezvoltarea creierului, aceasta continuand pana in tinerete. Tinerii care folosesc produse cu nicotina in orice forma, inclusiv tigarile electronice, pot fi in pericol in fata efectelor de lunga durata. Deoarece nicotina afecteaza dezvoltarea circuitului de recompensa a creierului, vapatul continuu al nicotinei poate duce nu numai la dependenta de nicotina, dar poate face si alte droguri, cum ar fi cocaina si metanfetamina, sa para mai placute pentru creierul in dezvoltare al unui adolescent, conform National Institute on Drug Abuse: Vaping Devices (Electronic Cigarettes) DrugFacts.

Nicotina afecteaza, de asemenea, dezvoltarea circuitelor cerebrale care controleaza atentia si invatarea. Alte riscuri includ: tulburari de dispozitie si probleme permanente cu controlul impulsului – incapacitatea de a lupta impotriva unei dorinte sau impulsuri care pot dauna propriei persoane sau altora. Mai multe detalii gasesti in acest articol: Vapatul in randul adolescentilor.

Ce ar trebui sa stie parintii despre tigarile electronice?

Daca esti parinte, poate ai multe intrebari si ingrijorari cu privire la tigarile electronice. Iata cateva recomandari si puncte importante pe care ar trebui sa le cunosti:

 1. Informare: Primul pas este sa te informezi. Intelegerea a ceea ce sunt tigarile electronice, cum functioneaza si ce riscuri implica te poate ajuta sa ai o conversatie bine informata cu copilul tau.
 2. Deschiderea dialogului: Vorbeste deschis cu copilul tau despre tigarile electronice. Explorati impreuna motivele pentru care tinerii ar putea fi atrasi de acestea si discutati despre riscurile asociate cu ele.
 3. Setarea unui exemplu bun: Copilul tau este mai predispus sa imite comportamentul tau, asa ca daca esti fumator (fie de tigari traditionale, fie electronice), cel mai bun mod de a-l incuraja sa nu fumeze este sa incerci sa renunti.
 4. Cunoasterea semnelor: Ar trebui sa fi constient de semnele care pot indica utilizarea tigarilor electronice, cum ar fi un miros dulce sau neobisnuit, sau dispozitive mici care arata ca un USB sau un obiect similar.
 5. Comunicarea despre sanatate: Subliniaza importanta alegerilor sanatoase si faptul ca, desi tigarile electronice pot fi adesea promovate ca o alternativa “mai sanatoasa” la fumat, ele inca prezinta riscuri si pot duce la dependenta.
 6. Verifica resursele scolare: Multe scoli au acum resurse care pot ajuta la educarea elevilor asupra riscurilor asociate cu tigarile electronice. Verifica ce resurse sunt disponibile si lucreaza impreuna cu scoala pentru a ajuta la educarea copilului tau.
 7. Vorbeste despre presiunea de grup: Copilul tau poate fi adesea influentat de prieteni si colegi. Este important sa discuti cu el despre presiunea de grup si despre cum poate gestiona situatiile in care se simte presat sa incerce tigarile electronice.
 8. Informeaza-te despre legi: Desi variaza de la o tara la alta, exista legi care limiteaza sau interzic vanzarea tigarilor electronice minorilor. Explica-i acest lucru copilului tau si de ce exista aceste legi.
 9. Sustine renuntarea: Daca descoperi ca adolescentul tau utilizeaza tigari electronice, abordeaza situatia cu calm si sustinere. Exista resurse disponibile pentru a ajuta tinerii sa renunte la utilizarea tigarilor electronice.

Aceste recomandari pot fi un punct de plecare pentru tine, ca parinte, in intelegerea si abordarea subiectului tigarilor electronice cu copilul tau.

In concluzie, tigarile electronice reprezinta o alternativa moderna la fumatul traditional, dar nu sunt lipsite de riscuri. Desi pot fi folosite ca un instrument pentru a ajuta la renuntarea la fumat, exista inca multe cercetari care trebuie facute pentru a intelege pe deplin impactul lor asupra sanatatii. Este esential ca utilizatorii, in special tinerii si parintii, sa fie constienti de potentialele riscuri asociate cu vapatul si sa ia masuri pentru a se proteja. In plus, reglementarile privind tigarile electronice variaza in functie de tara, asa ca este important sa fi constient de legile locale inainte de a decide sa folosesti aceste produse. Daca esti in cautarea unei tigari electronice, nu ezita sa citesti si aceste ghiduri despre cea mai buna tigara electronica si ce tigara electronica sa cumpar.

Lasă un răspuns
Garantie 60 zile

Garantie 60 zile la neconsumabile

Livrare gratuita

in 24h la comenzi peste 99lei

Expediere in aceeasi

Expediere in aceeasi zi pana la ora 16:00

Adauga o recenzie

Adauga o recenzie si castiga 100 de puncte bonus

×